Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:15:22 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Spuchnięta nóżka  (Przeczytany 9718 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
hexeee
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 2

« : Grudnia 25, 2015, 09:51:38 »

Przepraszam jeśli dubluje temat, widziałam, że wiele osób na form miało problemy z nóżkami kanarków, ale żaden z tematów nie zawierał rozwiązania mojego zmartwienia.
Nie znam się na kanarkach praktycznie wcale. Jestem na święta u babci- ona ma kanarka, malec ma około 2 lat. Od początku miał masywniejsze łapki niż kanarki z którymi miałam okazję się zetknąć- ale myślałam, że to taki gatunek. Na łapkach z kolei były jak ktoś napisał łuski. Duże sterczące kawałki naskórka. Poza brzydkim wyglądem nie było z tym problemu, malec jest wesoły ruchliwy, fruwa po mieszkaniu, śpiewa..
ale od jakiegoś czasu jedna z nóżek bardzo spuchła, widać że sprawia mu ból, stara sie ją oszczędzać, raczej stoi na jednej, czasem nawet porusza się skacząc na jednej łapce.
Mieszkamy w małym miasteczku, nasz weterynarz nie specjalizuje się w małych ptaszkach więc niewiele może pomóc. Konsultowaliśmy się z weterynarzem telefonicznie, powiedział, że problemem jest niedobór witamyny A.
Zalecił maść z tą właśnie witaminą. Maluch podobno bardzo źle zniósł pierwsze smarowanie, ślizgał się po żerdkach, wariował w ktatce, bardzo nerwowo skubał nogę. Babcia nie chce go tym smarować, twierdząc że to mu szkodzi a nie pomaga. Nie było mnie przy tym wiec nie wiem czy rzeczwiscie było tak źle.
Wyczytałam, że dobrą metodą pomocy jest wymiana żerdek (miał drewniane, sklepowe) na szorstkie z naturalnych gałązek. Gałązki zebrane- jutro chcemy je wymienic
Przeczytałam też, żeby smarować łapki oliwką salicylową- kupiłam, nie stosowałam bo gdy byłam w aptece babcia posmarowała go olejkiem arganowym.
Nie udało mi się zrobić zdjęcia bo nóżka przez większość czasu jest schowana, postaram się jutro przy smarowaniu.
I tak to jest łapka z obrączką. W tym momencie możliwe że blokuje się na opuchliźnie ale to raczej nie ona jest przyczyną, swobodnie dało sią się przesuwać. Teraz nie jestem pewna.

Bardzo Was proszę o poradę jak maluchowi pomóc bo bardzo mi go żal. Czy rzeczy które robimy- wymiana patyczków, olejek arganowy, czy salicylowy nie zaszkodzą, czy pomogą?

ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 158

« Odpowiedz #1 : Grudnia 25, 2015, 10:16:41 »

Żadne smarowanie nie pomoże jeśli jest to ucisk od obrączki, a prawdopodobnie jest. Jedyna metoda to zdjąć obrączkę i to jak najszybciej bo ptak straci nogę. Koniecznie musisz go zabrać albo do weta który przetnie (mój używał szlifierki) specjalnymi cążkami albo do jakiegoś doświadczonego hodowcy z okolicy który potrafi zdjąć obrączkę, a nie jest to proste przy obrączce stałej i opuchniętej nodze...

pozdrawiam - Monika
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #2 : Grudnia 25, 2015, 10:22:48 »

Zdejmij obrączkę! Koniecznie! Łuski możesz ostrożnie odkruszyć, a właściwie odciąć cążkami do paznokci albo zestrugać nożykiem modelarskim albo do tapet. Wtedy może uda Ci się przesunąć obrączkę i łatwiej będzie Ci ją zdjąć.

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935

« Odpowiedz #3 : Grudnia 25, 2015, 10:24:27 »

Obraczke radzilbym sciagnac zanim noga spuchnie i bedzie trudniej pozniej z nia walczyc.
Noge mozesz posmarowac kremem do skory dla dzieci lub lepiej olejkiem lub kremem z aloesu.

ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 158

« Odpowiedz #4 : Grudnia 25, 2015, 10:45:29 »

Polecam też krem z propolisem, znakomicie wspomaga gojenie, ale to po zdjęciu obrączki.

pozdrawiam - Monika
hexeee
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 2

« Odpowiedz #5 : Grudnia 26, 2015, 12:50:19 »

Dzięki wszystkim za porady.
Szukamy specjalisty w okolicy, może ktoś z Was jest z okolic Kielc i zna kogoś godnego polecenia?

jedyne jako tako widoczne zdjęcie łapki:

« Ostatnia zmiana: Grudnia 26, 2015, 02:13:10 wysane przez Jacky » Zapisane

mikola
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 164

« Odpowiedz #6 : Grudnia 26, 2015, 08:17:48 »

Kup maść oxycort i smaruj 2 z dziennie . Oczywiście ,usuń obraczke

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #7 : Grudnia 30, 2015, 11:32:45 »

Co jeden to inna porada.... Wierze, ze sie mozna pogubic.   Zawstydzony A noga wyglada bidnie.  

Obraczka jest plastikowa czy metalowa?  
Masz codziennie dostep do niego? Babcia daje rade sama ze smarowaniem?
Czy ptak dostaje basenik do kapieli?
Skad jestes?  

Witamine A mozna podawac z woda do picia.  Najlepiej witamine A-D3.
Obrzek wyglada poteznie - ja bym smarowala antybiotykiem, zeby wyeliminowac zalapenie i obrzek.  
Wystarczy masc do oczu z antybiotykiem, jaka smaruje sie dzieciom przy zapaleniu spojowek.  Stosowalam taka jak moj ptak mial obrzek na stopie.  Jak wet nie da, to mozna podpytac znajomych z Facebooka np.   Zawsze cos zostaje niezuzyte w tubce.  

Obraczke moze byc ciezko zdjac spacjalnymi cazkami, przez ten obrzek.  Ale wet moze ma jakas mini pilarke, szlifierke - do zebow np.  Jak by miedzy obraczke i noge wlozyc pasek plastiku jako zabezpiczenie naskorka, to by mogl powoli rozciac obie strony obraczki i ja usunac.  

Ech.  Jak bys mieszkala blisko mnie, to bym Ci wziela tego kanarka i sie nim zajela do wyzdrowienia.  Bo wiem, co to jest niepewnosc w takiej sytuacji.  
« Ostatnia zmiana: Grudnia 30, 2015, 11:35:07 wysane przez canarissimo » Zapisane

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #8 : Grudnia 31, 2015, 10:29:58 »

Ach te antybiotyki na wszystko... Pacz
Żadne smarowanie nie zmniejszy obrzęku, ani nie wyleczy kanarka. (A antybiotyk nie wyeliminuje stanu zapalnego ani obrzęku). Pomóc może tylko zdjęcie obrączki. Jeśli jej nie zdejmiesz, to obrzęk będzie narastał, możliwe jest, że na skutek obrzęku naczynia krwionośne zacisną się na tyle, że krew już nie będzie mogła w ogóle odpłynąć z nogi i noga obumrze. Dobry pomysł z podłożeniem czegoś po obrączkę - spróbowałbym np. z kliszą do zdjęć rtg albo kawałkiem plastiku z opakowania zabawkowych samochodów. Obrączkę da sięzdjąć zwykłąmi cążkami do paznokci albo ostrymi nożyczkami z ostrymi końcówkami.

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #9 : Grudnia 31, 2015, 06:44:01 »

Nie na wszystko antybiotyki, yotan, nie na wszystko. 

Jak bym miala ptaka w dloni to bym lepiej widziala.  Jesli mial od dawna grubsze nogi, to pewnie jakies schorzenie bylo - bo od poczatku uciskajaca obraczka by go predzej zalatwila.  Jak sie jakies schorzenie dluzej panoszy, to moze dprowadzic do stanu zapalnego albo choc do rany w ktorej bakterie robia impreze.  Obraczke trzeba usunac - to racja.  Tylko przy takiej grubosci nogi to nie wiem czy nie uszkodzi sie jednak nogi cazkami specjalnymi.  Zreszta to musi wykonac ktos, kto juz u zdrowych ptakow wiele razy usuwal.  Jak juz niektorzy wiedza - mojemu kanarkowi wet zlamal noge rozinajac specjalnymi cazkami aluminiowa obraczke.  I to wet co sie na ptakach zna.  W wielu sprawach lepiej isc do kompetentnego hodowcy, bo ma po prostu wieksze doswiadczenie.  Ja mialam wtedy dopiero 1 miesiac kanarki.  I gdybym poszla do hodowcy, to by ta samiczka jeszcze zyla i miala obraczke. 

Ja bym zaniosla do weta lub dentysty na odpilowanie obraczki pod lupa.  Sama bym nie ciela, choc juz nie raz to robilam. 

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676

« Odpowiedz #10 : Grudnia 31, 2015, 06:59:06 »

W ogóle,z kiedy to zdjęcie jest...Ciekawe,jak teraz wygląda noga?Ciekawe,czy da się ją jeszcze uratować.
Ta obrączka powinna już być dawno zdjęta,nie wiem,czy da się to zrobic,bez zranienia ptaka.A swoją drogą,jak w tej nodze już jest syf,jak ściągniesz obrączkę,możesz zatruć ptaka.
Ja bym to zostawił już teraz.Jak noga jest martwa,lepiej niech ta obrączka robi ucisk.

dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
Kate
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 9

« Odpowiedz #11 : Wrzenia 13, 2016, 06:26:01 »

Witam mojemu 2 letniemu kanarkowi nóżka lepiej wyglądała a i tak trzeba było ją amputować własnie przez obrączkę, ponoć już jest zakaz stosowania metalowego produktu, nie wszystkie obrączki są dozwolone. Teraz ptaszyna uczy sie poruszać na nowo.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!