Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:16:38 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 ... 6 7 [8] 9   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Co zrobiła PFO w 2016 roku?  (Przeczytany 41395 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676

« Odpowiedz #105 : Listopada 10, 2016, 03:43:38 »

Błagam,dajcie mu tą fakturę...

dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #106 : Listopada 10, 2016, 05:31:19 »

Błagam,dajcie mu tą fakturę...
A co z babą się musi rozliczyć ? Umiech

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #107 : Listopada 11, 2016, 12:22:27 »

Kiedyś pracowałem w pewnej firmie, gdzie można było dorobić, ale trzeba było mieć drugą, lepszą umowę. Ale ponieważ nie można mieć dwóch stosunków pracy z jednym pracodawcą, to jeden z kolegów wpadł na pomysł, żeby nas zrzeszyć w jedną firmę, która podpisze umowę z naszym pracodawcą w naszym imieniu. Wystawialiśmy więc 2 rachunki: jeden do pracodawcy w swoim imieniu, a drugi do naszej "spółki", któa całościowo wystawiała rachunek do pracodawcy.
Dla mnie stowarzyszenia/hodowcy to podobny układ. Zamawiamy obrączki indywidualnie w stowarzyszeniu, ale to stowarzyszenie zamawia obrączki w PFO. Więc PFO wystawia dowody zakupu stowarzyszeniom. A stowarzyszenie dzieli obrączki. To od stowarzyszenia powinniśmy się domagać faktur, jeśli już jest taka nagląca potrzeba. A jak wiemy - większość naszych stowarzyszeń nie prowadzi działalności gospodarczej, bo trzeba uiścić opłatę rejestracyjną i trzeba się rozliczać, a to się wiąże z odpowiedzialnością, a to z kolei przerasta możliwości stowarzyszeń.
Tak więc papuga: po swoją fakturę na zawrotną ilość obrączek za 2 złote, które dadzą Ci sumę niwelującą Twój podatek (zapewne w skali roku - bo przecież to est zakup na cały rok), zgłoś się do prezia swojego oddziału.

papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 409

« Odpowiedz #108 : Listopada 11, 2016, 05:59:02 »

Dla wszystkich kwestionujących fakt ustalania cen obrączek przez Radę Federacji zamieszczam mały dowód. Zdaje się, że niektórzy nawet nie pamiętają, co uchwalali we wrześniu. Pozdrawiam wszystkich fanatyków i sympatyków PFO, a szczególnie jednego w okularach w "kolorowej oprawce".

papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #109 : Listopada 11, 2016, 06:02:04 »

Zamawiamy obrączki indywidualnie w stowarzyszeniu
Miałbyś rację, gdyby to była prawda. Tymczasem z tego co wiem, od lat hodowcy w Polsce nie zamawiają obrączek w stowarzyszeniu ale w PFO.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #110 : Listopada 11, 2016, 07:16:47 »

Ale poprzez stowarzyszenie. Nie zamawiam bezpośrednio w PFO. Zgłaszam potrzebę w stowarzyszeniu, a stowarzyszenie zamawia w PFO. Jak każdy z nas. Odbieram też u swojego prezesa. Takie postępowanie nazywa się różnie: "droga służbowa" albo "porządek" albo "swoje miejsce w szeregu".

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #111 : Listopada 11, 2016, 07:18:31 »

W załączniku nie widzę nigdzie, żeby PFO ustalała ceny obrączek.

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #112 : Listopada 11, 2016, 08:27:47 »

Przeraża mnie,że nie dostrzegam,w którym miejscu wpieprzyliśmy się na minę...Teraz muszę się jakoś pozbyć ptaków i spalić księgę lęgów...Mam tylko problem z regałem...bo jak wpadną mi do domu,mogą znaleźć mikrowgniecenia w panelach i odowodnić mi,że tam stał.I nawet nie wiem kto i z której strony dobierze się do mojej dupy.
mały dowód
Napisz na co,bo nie wiem,co zeznawać.

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #113 : Listopada 11, 2016, 08:28:33 »

Napisz na co,bo nie wiem,co zeznawać.
O,k...a!Mataczę...

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #114 : Listopada 12, 2016, 10:29:54 »

Czy termin nadzwyczajnego walnego i faktury za obrączki to naprawdę tak poważny problem?Nie lepiej zająć się poważniejszymi sprawami?Po co przyjeżdża iluś tam delegatów z każdego związku?Nie lepiej,żeby przyjeżdżali (np.)sami prezesi?Ktoś zaraz powie,że przecież PZHKiPE jest większe,że kluby mają różną liczebność.A po co nam elementy polityki w naszym klubie?Ja rozumiem,że na swój sposób może to być fascynujące,nam to jednak jest zupełnie nie potrzebne.Bywa kłopotliwe,kiedy przychodzi do wyboru delegatów.Wymaga nakładów finansowych-bilety,benzyna,żarcie,picie i tam pewnie jeszcze parę rzeczy.Może wtedy sekcje ruszyłyby z miejsca?Bo skoro nie na walnym,to gdzie działać?W sekcji.Bawmy się,cieszmy się tym hobby,organizujmy wystawy,konkursy...A walne niech tylko trzyma jakiś koordynat razem z radą federacji.Wszyscy wiemy,że chłopy to jeszcze większe pierdoły niż baby.Po co więc więcej tych chłopów?Żeby był większy bałagan?Ani to nam tak naprawdę potrzebne,ani dobrze nie działa.Trzeba to zmienić i już.
A w PZHKiPE będziemy mieli wielkie walne i tam sobie będziemy mogli polecieć.

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #115 : Listopada 13, 2016, 01:33:02 »

PAPUGA niby tyle wiesz a dlaczego nie wiesz tego że PFO wystawia FV stowarzyszeniom
Wiem, że PFO wystawia faktury VAT stowarzyszeniom, tylko nie wiem dlaczego? To tak jakbyś kupił coś ode mnie, a ja bym wystawił fakturę zakupu na inny podmiot np. na PKC.

To nie stowarzyszenia kupują obrączki tylko hodowcy. Dlaczego więc hodowcy nie mają prawa otrzymać faktury od PFO?

Papuga podstawowe pytanie czy PFO zrzesza hodowców czy stowarzyszenia, które zrzeszają hodowców???

dariuseki
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Olsztyn, War-Maz
Wiadomoci: 207

http://www.warminskie-kanarki.gq/

« Odpowiedz #116 : Listopada 13, 2016, 01:51:18 »

Z załącznika nie wynika, żeby PFO ustalała ceny obrączek. Nie wynika również żeby, nie ustalała. Jest tam informacja o cenie obrączek, nic więcej, nic mniej. W oparciu o ten dokument jakiekolwiek dywagacje na rzeczony temat nie mają sensu.
Zakładam, że PFO zamawia obrączki w sposób sformalizowany i na przykład wysyła zapytania ofertowe do potencjalnych oferentów lub organizuje przetarg (skoro są podane kryteria) w związku z czym aby stwierdzić czy PFO narzuca marżę należy zwrócić się do władz organizacji o udostępnienie w/w dokumentów i poprzez porównanie z kwotami podanym na stronie ustalić fakty.

papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #117 : Listopada 28, 2016, 08:36:32 »

Z załącznika nie wynika, żeby PFO ustalała ceny obrączek.

A w załączniku czarno na białym:

"Działając na podstawie § 45 Statutu Polskiej Federacji Ornitologicznej Rada uchwala, co następuje:
Ceny obrączek w PLN za sztukę dla poszczególnych średnic wewnętrznych zostają ustalone następująco:
2 - 4,5 (mm) = 0.95 zł
5 - 6,5 (mm)= 1.10 zł
7 - 7,5 (mm)= 1.45 zł
8 - 11 (mm) = 2.30 zł
8 - 18 (mm) nierdzewne = 3.40 zł"

papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #118 : Listopada 28, 2016, 08:46:34 »

Jak zauważył pewien Andrzej:

"Zabieram głos, bo widzę niesprawiedliwość po stronie Federacji ornitologicznej. Dlaczego my hodowcy śpiewaków mamy płacić wyższe kolekcyjne na Mistrzostwach Polski od hodowców koloru czy egzotyki? Dlaczego tamtym hodowcom Federacja daje ulgi? Wszyscy powinni płacić jednakowo. A Federacja jednych wyróżnia a innych karze! To niesprawiedliwe. Pisałem do Federacji, ale nic nie odpisali mi."

Ja nie spodziewałbym się żadnej odpowiedzi od Rady Federacji. Oni po prostu nie lubią niewygodnych pytań. Jak nie wiadomo o co chodzi, to zapewne chodzi o kasę. I to się nazywa propagowanie hodowli kanarków śpiewających!

Dla niewtajemniczonych podaję stawki kolekcyjnego na OMP 2017:
Kanaki kolorowe, kształtne, egzotyka:
Kolekcja ptaków zgłoszona elektronicznie – 30 zł,
Ptak pojedynczy zgłoszony elektronicznie – 10 zł
Kanarki śpiewające:
Kolekcja ptaków zgłoszonych emailowo lub telefonicznie - 50 zł
Ptak pojedynczy zgłoszony  emailowo lub telefonicznie - 15 zł

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #119 : Listopada 28, 2016, 09:32:12 »

Z załącznika nie wynika, żeby PFO ustalała ceny obrączek.

A w załączniku czarno na białym:

"Działając na podstawie § 45 Statutu Polskiej Federacji Ornitologicznej Rada uchwala, co następuje:
Ceny obrączek w PLN za sztukę dla poszczególnych średnic wewnętrznych zostają ustalone następująco:
2 - 4,5 (mm) = 0.95 zł
5 - 6,5 (mm)= 1.10 zł
7 - 7,5 (mm)= 1.45 zł
8 - 11 (mm) = 2.30 zł
8 - 18 (mm) nierdzewne = 3.40 zł"

Papuga,ja bym chciał bardzo poznać Twój plan,jak to powinno wyglądać.Czytam Ciebie i poza krytyką nie widzę treści.Normalnie Lis albo Michnik.Gadanie dla gadania.Jak Ty rozwiązałbyś kwestię obrączek?

Strony: 1 ... 6 7 [8] 9   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!