Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:41:11 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: kanarki razem z astryldami  (Przeczytany 4785 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« : Lutego 16, 2016, 11:59:49 »

Jak rozbudzacie do lęgów kanarki? Trzeba trzymać je razem, czy osobno? Jeśli osobno, to co wpuszcza się najpierw do klatki lęgowej - samca czy samicę?
Czy kanarki śpiewające mogą być razem z astryldami? Nie będą od nich "zanieczyszczać" śpiewu?

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676

« Odpowiedz #1 : Lutego 16, 2016, 01:21:30 »

Kanarki śpiewające nie powinny być trzymane z innymi ptakami,jeśli komukolwiek zależy na śpiewie sportowym.
Powód jest prosty.Mogą przyswajać sobie niepożądane tony,które mogą zaważyć na późniejszej ocenie.
Przygotowanie i lęgi kanarków śpiewających odbywają się tak samo,jak lęgi innych kanarków.W Polsce,wśród hodowców kanarków harceńskich preferowana jest poligamia.Samice rozmieszcza się w pojedynczych klatkach spustowych a następnie,po uwiciu gniazda wpuszczany jest samiec,tylko na kopulację.Niektórzy hodowcy stosują sposób monogamiczny,czyli hodują pary,jednak jest to grupa bardzo nieliczna.Zdecydowana większość i hodowcy najbardziej utytułowani stosują poligamię.

dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #2 : Lutego 16, 2016, 01:32:49 »

Przygotowanie i lęgi kanarków śpiewających odbywają się tak samo,jak lęgi innych kanarków.
Jako że w ogóle nie zajmuję się kanarkami, to nie wiem, jak się to powszechnie robi.

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #3 : Lutego 16, 2016, 01:52:25 »

Polecam "Poradnik Robaczewskiego".
Jest taki temat założony przeze mnie.Pisany przez wieloletniego hodowcę harcenów,o harcenach,dla hodowców harcenów i nie tylko.
Autor postanowił udostępnić swoją książkę w sieci,więc postanowiłem to troszkę rozpropagować.
Znajdziesz tam wiele cennych informacji.Warto poszukać też"Nasz polski kanarek"Jankowskiego,wydanie poświęcone kanarkom śpiewającym.
Ta druga to stara książka,ale bardzo aktualna.

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935

« Odpowiedz #4 : Lutego 16, 2016, 10:53:16 »

Poczytaj sobie teksty fenotypa bo on bardzo fajnie opisal przygotowanie ptakow.
Jesli chodzi o spiewaki szlachetne Duy umiech to uwazam ze nie jest wazne jaj bedziesz je trzymal ale co beda slyszaly od samego urodzenia bo wlasnie to pozniej beda spiewaly .

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #5 : Lutego 16, 2016, 11:35:25 »

Oj,kolego! Umiech
Grzeszysz myśląc,że to takie proste.Już widzę te gromy,które rzuciliby Ci starzy hodowcy.Te dziadki Umiech
Ja rozumiem to tak.Musisz wybrać ładne głosy i nauczyć je poprawnego wysławiania się.
Ptak ma śpiewać "Litwo!Ojczyzno moja..."zamiast "Litwo!shit nygga,ojczyzno moja,say what?" i do tego ładnym głosem a nie chrypą Umiech
Hodowcom zależy,żeby młode nie łapały żadnych niepożądanych dźwięków.Nawet"wadliwe nawoływania" są likwidowane.Ptak nie może łapać stękania "rypiących się" rodziców.Bo w śpiewie sportowym za to wszystko traci się punkty.
To między innymi dlatego tak zafascynowały mnie właśnie harceny. Duy umiech

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #6 : Lutego 17, 2016, 12:13:01 »

No to wlasnie tak napisalem tylko bez rozpisywania sie. Mrugnicie

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #7 : Lutego 17, 2016, 12:19:16 »

A nawet jak wybierzesz ladne glosy a bedzie brakowalo im slow i beda sie dobrze wyslawialy to i tak lipa.
A ci starzy hodowcy hold im ale nie znaczy ze musza miec racje.   Mrugnicie

kanarek66
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 72

« Odpowiedz #8 : Lutego 17, 2016, 07:02:12 »

Witam. RNA07TE ucieszyła mnie z rana Twoja riposta pomimo całej sympatii jaką darzę Włóczykija, bylo nie było kolegi "po fachu".
Kilka lat temu trzymałem razem kolory i harceny i proszę mi wierzyć każde śpiewało swoje. Pozdrawiam z rana.

PZHKiPE oddział Radom
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #9 : Lutego 17, 2016, 09:17:42 »

Inaczej.Ja jestem ze Śląska.Gdybym startował w konkursie poetyckim po Polsku,nie wygrałbym pewnie,bo mam śląskie "y".
U nos godo się chlyb.I ja przebywając wśród Ślązaków też wymawiam ni to chleb,ni to chlyb-gardło tak się układa i już.
W standardzie ma być chleb,więc ekspert upieprzy mi punkty.
Śpiew dalej będzie harceński,ale pojedyncze nuty,głoski,samogłoski-to są te detale za które sędziowie oceniają.
Ja wiem,że wielu hoduje kilka ras,w tym harceny razem.

Kilka lat temu trzymałem razem kolory i harceny i proszę mi wierzyć każde śpiewało swoje.

Kanarek może,ale nie musi łapać tych naleciałości.Pytanie brzmi,czy możesz sobie pozwolić na ryzyko.Są tacy,którzy bardzo restrykcyjnie do tego podchodzą,są tacy,którzy podchodzą do tego bardziej na luzie.
Ja jestem tylko uczniem,ale bardzo uważnie słucham swoich nauczycieli.

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #10 : Lutego 17, 2016, 09:20:46 »

No to comprende mia Italiano friendo , ja to mam w łebie tak nakręcone,że czasem prostych zwrotów nie kumam Duy umiech
Jak mój włoski Ci się podoba? Duy umiech

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!