|
bartekxyz
Go
|
 |
« : Marca 09, 2016, 08:20:46 » |
|
Hej, Od pewnego czasu noszę się z zamiarem przygarnięcie pierzastego pupila ale nie miałem wcześniej własnego kanarka. Mam zatem kilka pytań, od razu proszę o wyrozumiałość jeśli którekolwiek z pytań będzie głupie. 1. Mam upatrzoną klatkę ale chciałem się zapytać ekspertów czy będzie ona właściwa: http://www.zooplus.pl/shop/ptaki/klatki_dla_ptakow/klatki_hagen/597512. Zależy mi na kanarku który będzie żywiołowy i chętny do interakcji - po prostu cieszył swoją obecnością. Mam 2 preferowane gatunki: kanarek harceński lub hiszpański timbrador, koniecznie czyste żółte umaszczenie. Czy któryś z tych gatunków jest bardziej żywiołowy? I czy powinien być to samiec czy samiczka? Wiem, że samiec śpiewa a samiczka nie do końca ale z kolei w sklepie zoologicznym widziałem kanarki i to samiczki wydawały mi się bardziej radosne i "urocze". Jak napisałem na początku, radosne usposobienie to coś czego szukam najbardziej, śpiew jest na dalszym miejscu. 3. W jakim wieku kanarka najlepiej jest przygarnąć aby jak najmocniej się związał z człowiekiem? 4. Jaki jest to gatunek kanarka - https://www.youtube.com/watch?v=mBTI2P7FwlA ? 5. Przeszukując z ciekawości na allegro oferty sprzedaży kanarka natrafiłem na takie ogłoszenie: http://allegro.pl/kanarek-wodnotokowy-samiczka-i6032871931.html i zrobiło mi się smutno z powodu wywiniętego paluszka, do tego stopnia, że byłbym gotów przygarnąć takiego ptaszka tylko po to żeby mu sfinansować jakąś operacje. Czy taki ptak cierpi z powodu takiego "defektu"? I czy mu to przeszkadza? Czy jest to do wyleczenia? 6. Widzę często ogłoszenia o sprzedaży kanarków wraz z wysyłką, jak to jest możliwe, że ludzie wysyłają ptaki pocztą? Czy to nie jest barbarzyńskie? Nie wiem jakie są warunki przewozu ale podejrzewam, że ptaszek się musi męczyć. Dziękuje z góry za odpowiedzi i pozdrawiam:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marca 09, 2016, 09:17:29 » |
|
1, klatka piękna! 2. lepszy chyba timbrador. Ja mam minaturę hiszpańską i jest super żywiołowy, lata po całej chacie, śpiewa cały czas. 3. im młodszy, tym lepiej 4. nie wiem 5. trudno powiedzieć, co temu ptakowi jest. Pewne jest natomiast to, że nikt nie podejmie się leczenia operacyjnego. Raczej kanarek nie cierpi. 6. wysyłka żywych zwierząt to jest to normalna procedura. Jeśli wszystko idzie zgodnie z planem, to nie jest to zbyt drastyczny sposób transportu. Ale masz prawo się z tym nie zgadzać. I możesz po ptaka jechać, żeby go odebrać osobiście.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gregorov
Uczeń1
Nowy użytkownik
Ruda Śląska
Tytuły: Hodowca Roku 2016
Wiadomoci: 346
Kanarki harceńskie
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marca 09, 2016, 09:30:00 » |
|
Witaj. Wprawdzie moje doświadczenie stricte hodowlane jest niewielkie, za to hodowaniem pojedynczych kanarków jako domowych pupilów zajmuję się kilkanaście lat. W związku z powyższym chciałbym zaznaczyć że poniższe odpowiedzi to tylko i wyłącznie moje zdanie, poparte doświadczeniem które posiadam. I tak: Ad.1 Jest OK, będzie miał wypas. Ustaw gdzieś nie przy oknie, najlepiej żeby tylna ścianka do czegoś przylegała. Uważaj na przeciągi. Ad.2 Tutaj oczywiście się wypowiem nt. kanarka harceńskiego którego szczerze polecam. Łatwo się oswajają, są wszędobylskie i ciekawskie. Chętnie się integrują z człowiekiem. Są niezłymi akrobatami. Do tego wszystkiego ten śpiew który jest cichy i delikatny. Nie śpiewają dla sąsiadów i całego osiedla. Ad.3 Wg mnie czym młodszy tym lepiej. Starszy ptak ma już jakieś własne przyzwyczajenia. Najlepiej weź ptaka tegorocznego tuż po wypierzeniu. Ad.4 Kolorowy żółty, na pewno nie harceński. Ad.5 Myślę że ptak już się przyzwyczaił i nie cierpi. Jedynie co to podciąłbym mu ten pazur żeby nigdzie nie haczył. To nie jest wodnotokowy. Być może po samcu wodnotokowym. Ad.6 Przesyłki te są nadawane na warunkach specjalnych. Ja również otrzymałem kiedyś ptaszki tą drogą i nic im nie było. Jednak osobiście nie wysyłam. Wolę jak przyszły właściciel przyjedzie, osobiście zobaczy ptaszka, trochę pogadamy. Ewentualnie na targu gdzieś sprzedam ale zawsze taki kontakt bezpośredni między hodowcą a przyszłym właścicielem jest najlepszy.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
|
|
|
|
|
|
Sygnum (CIH) C-060 PZHKiPE oddział KNURÓW PFO CSO klub Radzionków
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marca 09, 2016, 09:30:56 » |
|
2.Zdecydowanie lepszy harcen.Cichszy i równie żywiołowy. 5.Pewnie go "strzyka" na zmianę pogody  6.Polecam PKS.Szybko,tanio,bezpiecznie.Trzeba tylko wyjść na autobus.Wysyłałem i odbierałem tak ptaki wiele razy,zdecydowanie polecam.
|
|
|
|
|
|
dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
|
|
|
|
bartekxyz
Go
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marca 09, 2016, 09:47:46 » |
|
Ad.1 Jest OK, będzie miał wypas. Ustaw gdzieś nie przy oknie, najlepiej żeby tylna ścianka do czegoś przylegała. Uważaj na przeciągi.
No właśnie miałem sprzeczne sygnały, jedni piszą, że przy oknie a inni, że lepiej nie. U mnie ptaszek miałby być w sypialni i tak wygląda układ:  Na tej półce miałaby być klatka. Jest to sypialnia, pod oknem grzeje kaloryfer i nie ma jako tako przeciągów ani nie ciągnie od okna. Tak mi się wydaje na moją ludzką skórę, jeśli kanarek jest bardziej wyczulony to mogę poszukać innego miejsca:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marca 09, 2016, 09:51:41 » |
|
I tak go wyniesiesz z tej sypialni  Latem zacznie śiewać o 0500 zulu,wtedy zrozumiesz...  nawet hercen nie da Ci pospać:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gregorov
Uczeń1
Nowy użytkownik
Ruda Śląska
Tytuły: Hodowca Roku 2016
Wiadomoci: 346
Kanarki harceńskie
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marca 09, 2016, 09:52:22 » |
|
Jeśli okno otwiera się na klatkę to byłbym ostrożny. Można też pomyśleć o osłonie lewej ścianki klatki jakaś plexi.
|
|
|
|
|
|
Sygnum (CIH) C-060 PZHKiPE oddział KNURÓW PFO CSO klub Radzionków
|
|
|
|
bartekxyz
Go
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marca 09, 2016, 09:54:49 » |
|
I tak go wyniesiesz z tej sypialni  Latem zacznie śiewać o 0500 zulu,wtedy zrozumiesz...  nawet hercen nie da Ci pospać:) Mam rolety zewnętrzne które blokują dostęp 100% światła więc zakręcanie ich na noc i wpuszczanie światła dopiero kiedy to ja się obudzę powinno chyba załatwić temat:)?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Michal2772
Uczeń1
Nowy użytkownik
Podkarpacie
Wiadomoci: 47
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marca 09, 2016, 04:20:22 » |
|
Rolety dadzą radę. Jak chcesz to możesz jakiś koc położyć na klatce i kanarek będzie siedział cicho. Harceńskie są dużo lepsze. Śpiewają ciszej i przyjemniej dla ucha. Miałem kiedyś harcena, który jadł mi z ręki i siadał na ramieniu. Samce się szybciej oswajają, ale są wyjątki. 
|
|
|
|
|
|
Początkujący hodowca glosterów od 2016 roku.
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marca 09, 2016, 04:56:55 » |
|
Harceńskie są dużo lepsze.
Ba! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marca 09, 2016, 09:45:57 » |
|
I tak go wyniesiesz z tej sypialni Latem zacznie śiewać o 0500 zulu,wtedy zrozumiesz... nawet hercen nie da Ci pospać:) To kwestia przyzwyczajenia. Mi też na początku to przeszkadzało. Nawet kiedyś zaciemniałem na noc klatki. A teraz już się przyzwyczaiłem i nie zwracam na nie uwagi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marca 09, 2016, 09:50:58 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marca 09, 2016, 11:56:58 » |
|
Ja wstawałem bardzo wcześnie,jak miałem ptaki w pokoju. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bartekxyz
Go
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marca 09, 2016, 11:59:28 » |
|
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi:) Jeśli będę miał dodatkowe pytania, wiem gdzie uderzać
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik