Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:20:16 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 2 [3]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Temperatura w pomieszczeniu podczas lęgów?  (Przeczytany 20096 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
BOOG22
Go
« Odpowiedz #30 : Marca 08, 2009, 04:38:41 »

Witam.Malypro mam do Ciebie pytanie w jaki sposob uzyskujesz wilgotnosc na poziomie 60-72 %.U siebie mam na poziomie 31%.Mysle ze jest dosc niska u mnie.Mam naczynie z woda na grzejniku.Wiecej chyba nie jestem w stanie bez dodatkowego nawilzacza wyciagnac.Pewnie to tlumaczy ze nie wszystkie mlode sie kluja.Dzieki za odpowiedz.Pozdrawiam.

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #31 : Marca 08, 2009, 08:53:29 »

Witam.Malypro mam do Ciebie pytanie w jaki sposob uzyskujesz wilgotnosc na poziomie 60-72 %.U siebie mam na poziomie 31%.Mysle ze jest dosc niska u mnie.Mam naczynie z woda na grzejniku.Wiecej chyba nie jestem w stanie bez dodatkowego nawilzacza wyciagnac.Pewnie to tlumaczy ze nie wszystkie mlode sie kluja.Dzieki za odpowiedz.Pozdrawiam.

Wilgotność na poziomie 60-72% mam w pomieszczeniu nieogrzewanym. żadnego wpływu na to nie mam. Teoretycznie im niższa temp. tym wilgotność większa. Natomiast jeśli w ogrzewanym pomieszczeniu mam niską wilgotność to kłade na kaloryfer 2 mokre ręczniki, lepiej to pomaga niż naczynie na kaloryferze.

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #32 : Marca 09, 2009, 06:46:44 »

ja też mam pomieszczenie nieogrzewane, i nieprzytrafiło mi się aby jakiś młody nieumiał się wykluć, więc póki co odpókać wszystko ok.jeśli chodzi o klucie.pozdrawiam.

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
BOOG22
Go
« Odpowiedz #33 : Marca 10, 2009, 03:57:13 »

Witam.Dzieki za wyjasnienia.Duzo slonca.Pozdrawiam.

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #34 : Kwietnia 08, 2009, 02:39:56 »

Moje "zimorodki" wychowane w temp 13-14°C. Na dzień dzisiejszy wszystko wskazuje , że jest to parka.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #35 : Padziernika 22, 2012, 10:51:58 »

Kiedyś wykalkulowałem sobie, że ptak wychowany w niższych temperaturach będzie silniejszy i zdrowszy, jednym słowem: zahartowany. Ponieważ były okresy w mojej hodowli, że lęgi prowadziłem cały rok, nie zmieniając przy tym temperatury w pomieszczeniu (w czasię lęgów u moich astryldów panuje temperatura nie niższa niż 25 st. C), postanowiłem więc zimą (bo taniej i łatwiej) obniżyć im temepraturę do <20 st. C. Obserwacje:
- nieznacznie obniżona "wydajność" lęgów - mniejsze "zniosy" i mniej młodych ze zniesionych jaj
- dłuższe okresy wysiadywania - nie u wszystkich par
- młode dłużej przebywały w gnieŹdzie - opóŹniony pierwszy wylot
- młode były trochę mniejsze, niż te z lata
- zdecydowanie więcej karmy schodziło w lęgach "zimnych" niż w "ciepłych", mimo, że młodych było troszeczkę mniej
- młode częściej przesiadywały w pobliżu lampek, zwłaszcza tuż po wylocie z gniazd.
Co do ilości jaj i młodych - mógł to być po prostu przypadek, bo lęgi są różne. Nie miałem okazji "poprawić" obserwacji, bo takie lęgi przeprowadziłem tylko w jendym roku. Generalnie wszystkie warunki panowały takie same i w lecie i zimą - długość dnia świetlnego 16h, karma ta sama, tylko temperatura otoczenia niższa - czasami spadała nawet do <15 (zwłaszcza nad ranem).

Strony: 1 2 [3]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!