DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107
|
 |
« Odpowiedz #45 : Stycznia 24, 2009, 12:42:18 » |
|
rafał, bo jeśli dałeś wieczorem dnia trzeciego jajka , to wysiadywanie należy liczyć od dnia nastempnego czyli od tego kiedy masz 4 jajko, więdz wykluły się idealnie jak w książkach pisze:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 311
|
 |
« Odpowiedz #46 : Stycznia 24, 2009, 01:01:29 » |
|
Zgadza się. Wszystko ułożyło się książkowo! Natomiast ciekaw jak by sprawa wyglądała w przypadku zniesienia piątego jajka?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #47 : Stycznia 24, 2009, 02:33:35 » |
|
Dzięki za odpowiedzi. Samiczka się "rozlkręca".Wczoraj robiła przerwy w wysiadywaniu natomiast dziś siedzi prawie ciągle-dobry znak .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
|
 |
« Odpowiedz #48 : Stycznia 24, 2009, 10:13:07 » |
|
Rafał, ale to jest ciekwe dlaczego autorzy książek o tym niewspomnieli , bo w sumie masz racje że np. 5 jajko wykluje sie najpóżniej o ile jest ostatnie, ale ta różnica to 1 dzień a nie np.3 dni w przyopadku jaja nr.1 a jaja nr. 3 zakładając że niepodmienia się jaj.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #49 : Stycznia 24, 2009, 10:17:30 » |
|
rafał, bo jeśli dałeś wieczorem dnia trzeciego jajka , to wysiadywanie należy liczyć od dnia nastempnego czyli od tego kiedy masz 4 jajko, więdz wykluły się idealnie jak w książkach pisze:) A więc dałes jajeczka wieczorem... Nie powinno się dawać rano by się takze rano wykluły?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa
|
 |
« Odpowiedz #50 : Stycznia 25, 2009, 12:37:45 » |
|
Tak! Właśnie dlatego jajka podmienia się wieczorem. żeby samiczka od nocy zaczęła wysiadywanie wszystkich jajek razem! Wtedy pisklęta powinny wykluć się tego samego dnia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #51 : Stycznia 25, 2009, 09:53:34 » |
|
dzięki! Też postanowiłem dac dzis wieczorem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BOOG22
Go
|
 |
« Odpowiedz #52 : Stycznia 25, 2009, 09:52:49 » |
|
Witam.Zastanawiam sie czy nie lepiej podkladac jajka dopiero jezeli zniesie wszystkie.Wtedy mamy najwieksza pewnosc ze mlode wykluja sie jednoczesnie.Przeciez moze zniesc 6 jajek.Czy ktos to praktykuje.Czy sa jakies przeciwskazania.Czekam na odpowiedzi.Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
|
 |
« Odpowiedz #53 : Stycznia 25, 2009, 10:01:09 » |
|
jeśli podłożysz prawdziwe tak jak sie podkłada, to 2-3 dni to niema dużej różnicy, ale co innego jakbyś niepodkładał, to by było więcej wtedy to można sie martwić bo róznica jest doscyć duża, a jak wykluje się taki duży leg to dobrze jak samica będzie karmić młode razem z samcem, wtedy się niewymęczy, a i młode będą wykarmione, mamy wtedy pewność .że raczej te najmłodsze niepadną.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #54 : Stycznia 25, 2009, 10:09:33 » |
|
BOOG22-samiczka moze znieść nawet 8 jajeczek. Oczywiście to jest wielkarzadkościa. Z tym podkładaniem sprawa jest dośc skąplikowana. Słyszałem od hodowców ,ze niektóre samiczki mają umiejętność wyczuwania czy jajeczka są zapłodnione. Jak nie to czasami nawet opuszczają wysiadywanie.To podkładanie po zniesieniu 3-4 jajka jest brane jako takie optymalne rozwiazanie ,które sprawdza sie u większosci hodowców.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #55 : Stycznia 26, 2009, 09:14:41 » |
|
Podłożyłem jajeczka na prawdziwe. Samiczka zniosła już czwarte jajeczko .Narazie wszystko układa się bardzo dobrze.Pod koniec tygodnia mam zamiar prześwietlić jajeczka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa
|
 |
« Odpowiedz #56 : Stycznia 26, 2009, 11:04:37 » |
|
No brawo Granos! Teraz czekamy 2 tygodnie z niecierpliwością!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BOOG22
Go
|
 |
« Odpowiedz #57 : Stycznia 26, 2009, 12:05:44 » |
|
Witam.Mysle Darek ze trzy dni roznicy to troche za duzo.Teraz w drugim legu podkladam jak zniesie cztery.To tak z moich obserwacji po pierwszym legu wywnioskowałem.Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #58 : Stycznia 26, 2009, 01:19:19 » |
|
Jak uważasz że 3 dni to za duzo t opowinieneś poczekać aż zniesie wszystkie. Wkoncu może sie zdarzyć cos niesamowitego i lęg może liczyć 7-8 sztuk.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pina1954
Uczeń1
Nowy użytkownik
Pewel Mała /żywiec
Wiadomoci: 169
|
 |
« Odpowiedz #59 : Stycznia 26, 2009, 06:05:43 » |
|
Ja podmieniam zawsze rano jajka i podkładam też zawsze rano jak samiczka zniesie piąte jajko dlatego pisklaki klują się wszystkie jednego dnia na dzień dzisiejszy mam już 18 młodych w pięciu gniazdach, 2*4 2*3, 1*2.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|