Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
Tytuły: Hodowca Roku 2010
Wiadomoci: 351
Kanarki: żółte, białe recesywne
|
 |
« : Lutego 09, 2009, 11:15:50 » |
|
Po raz trzeci z rzędu Zarząd Główny PZHKiPE w Katowicach w składzie : Tadeusz Byś, Adam Kuryś, Jerzy Kozłowski, Kazimierz Gandurski, Krzysztof Kalus, na swym posiedzeniu w dniu 2 lutego 2009 roku przyznał naszemu oddziałowi organizację Mistrzostw Śląska. W tym roku imprezę pod nazwą Otwarte Indywidualne i Drużynowe Ornitologiczne Mistrzostwa Śląska „RACIBÓRZ 2009”, zorganizujemy w dniach od 25 do 29 listopada 2009 roku. Z powodu trwającego remontu Domu Kultury przy ulicy Chopina, gdzie corocznie odbywały się nasze wystawy, najprawdopodobniej tegoroczne MŚl, odbedą się w Domu Kultury Strzecha przy ul. Londzina. Szczegółowy terminarz imprezy: 25 listopada 2009 – przyjęcie ptaków w godzinach od 16.00 do 19.00. 26 listopada 2009 – ocena ptaków. 27 listopada 2009 – wystawa dla dzieci i młodzieży ze szkół i przedszkoli. 28-29 listopada 2009 – wystawa ogólnodostępna - w sobotę od 9.00 do 17.00, w niedzielę od 9.00 do 16.00 Mamy nadzieję że póŹniejszy termin w stosunku do roku ubiegłego nie będzie już kolidował z innymi wystawami oddziałowymi. W roku 2008 ,o tym że jesteśmy organizatorami Mistrzostw Śląska dowiedzieliśmy się we wrześniu. Nie było już możliwości zmiany terminu imprezy ze wzglądu na rozpoczynający się tuż po wystawie remont Domu Kultury. Do udziału zapraszamy wszystkich hodowców zrzeszonych w PFO. Poniżej zapraszam do zapoznania się z regulaminem Mistrzostw Śląska 2009 http://www.raciborz.republika.pl/Regulamin%202009.doc
|
|
|
|
|
|
 CIH F-047
|
|
|
Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
|
 |
« Odpowiedz #1 : Padziernika 06, 2009, 04:51:00 » |
|
Zapraszam wszystkich miłośników ptaków na: Otwarte Indywidualne i Drużynowe Ornitologiczne Mistrzostwa Śląska „RACIBÓRZ 2009” 
|
|
|
|
|
|
 CIH F-047
|
|
|
Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
|
 |
« Odpowiedz #2 : Padziernika 29, 2009, 09:45:19 » |
|
Udział w imprezie zapowiedzieli hodowcy m.in. z Katowic, Częstochowy, łodzi, Krakowa, Poznania. Ptaki oceniane będą przez czołówkę polskich ekspertów ornitologicznych w kategoriach kanarków kolorowych, kanarków kształtnych, ptaków egzotycznych małych i średnich oraz papużek i papug średnich oraz dużych. Wystawa pokonkursowa rozpocznie się w piątek o godzinie 9.00 i potrwa do godziny 17.00. W tym dniu organizatorzy zapraszają szczególnie grupy zorganizowane ze szkół i przedszkoli.
W sobotę wystawa czynna będzie od godz. 9.00 do 17.00, a w niedzielę od 9.00 do 16.00. Będzie można zobaczyć około 30 gatunków kanarków, papugi górskie, kilka odmian barwnych rozelli, mutacje barwne ryżowców, gołąbki diamentowe, które są najmniejszymi gołębiami na świecie, amadyny obrożne i wiele innych ciekawych okazów.
Wraz z instytucjami wspierającymi corocznie organizację ornitologicznych imprez w Raciborzu, jak Urząd Miasta, Starostwo Powiatowe w Raciborzu oraz Raciborskie Centrum Kultury, w tym roku Mistrzostwa Śląska wsparły materialnie firmy Zoo-Mar z Raciborza, producenci pokarmów dla ptaków Vitapol, Vitakraft i Verse-Laga oraz raciborska Castorama. Pomoc tych firm przeznaczona zostanie na zakup pucharów, dyplomów i nagród dla zwycięzców poszczególnych kategorii. Atrakcją wystawy będzie również zorganizowana giełda ptaków oraz stoiska firm z branży pokarmów i akcesoriów dla właścicieli ptaków. Nie będą to stoiska handlowe, ale informacyjne i promocyjne, gdzie można będzie uzyskać fachową poradę na temat żywienia i radzenia sobie z naszymi skrzydlatymi pupilami.
|
|
|
|
|
|
 CIH F-047
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #3 : Padziernika 30, 2009, 12:19:54 » |
|
Prosiłbym o krótkie objaśnienie na czym polegac ma konkurs drużynowy np. ilu hodowców musi byc w drużynie? czy muszą oni byc wcześniej zgłoszeni jako drużna? czy drużyna musi byc np.z jednego oddziału, z jednego stowarzyszenia,czy może się składac z kilku hodowców nie związanych ze sobą, którzy zawiążą zespół tylko na potrzeby tego konkursu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« Odpowiedz #4 : Padziernika 30, 2009, 01:27:42 » |
|
Dlaczego w regulaminie wystawy jest aż 7 rzędów kanarków kolorowych, 4 rzędy kanarków kształtnych i nie ma żadnego rzędu dla kanarków ras spiewających? Taki regulamin wyraŹnie faworyzuje hodowców kanarków barwnych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Javas
Uczeń1
Nowy użytkownik
Racibórz
Wiadomoci: 80
|
 |
« Odpowiedz #5 : Padziernika 31, 2009, 04:40:42 » |
|
Jacky, czy wybierasz sie na Mistrzostwa Śląska??? Tekst Marcina, który wkleił powyżej pochodzi z artykułu z Nowin Raciborskich, do którego link podaję http://www.nowiny.pl/artykul.php?a=show_art&ida=50883 . Jego treść kierowana była do ludzi z zewnątrz, tu w kręgu zainteresowanych osób i fachowców brzmi momentami troszkę śmiesznie. Mogę odpowiedzieć na wszystkie pytania i wątpliwości co do organizacji MŚl. Teraz idę na mecz zapasów  ale wieczorem odpowiem na wcześniejsza pytania. Pozdrawiam serdecznie Maciek Kajstura.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Javas
Uczeń1
Nowy użytkownik
Racibórz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Padziernika 31, 2009, 07:17:29 » |
|
No to jestem. Niestety Unia Racibórz przegrała swój pierwszy mecz w lidze z AKS Piotrków Trybunalski  . Odpowiadając na pytanie Jot Ka co do klasyfikacji drużynowej. Drużyna to dowolna ilość hodowców z jednego oddziału PZHKiPE lub innej organizacji hodowców zrzeszonej w PFO. Punktujemy pierwsze 3 miejsca. Tak jak np na olimpiadzie.....klasyfikacja na podstawie ilości zdobytych medali, ale u nas chyba będziemy liczyć punkty za poszczególne miejsca na pudle. W klasyfikacji drużynowej np na lekkoatletycznych mistrzostwach , drużyna z 5 srebrnymi i 5 brązowymi medalami zawsze przegrywa z drużyną która zdobędzie jeden złoty medal........to nie zawsze jest sprawiedliwe. Dlatego u nas pierwsze miejsce to 3 pkt, 2 m to 2 punkty a 3 m to 1 pkt. Im więcej hodowców z każdego oddziału tym większa szansa na końcowy sukces. Dla zwycięzców przygotowane mam ładne duże puchary. Wiem że zacznie się teraz wielka i długa dyskusja nad wszystkimi za i przeciw, znajdze się 124 doradców którzy zrobiliby to inaczej i lepiej, ale prawda jest taka że dawno nikt tego nie robił. Kilka lat temu coś takiego ma MP było robione ale nikt za bardzo nie pamięta i nie wie jak była ta klasyfikacja liczona. Chętnie wysłucham Waszych opini na ten temat , a szczególnie od osób które będą brały udział w MŚl. Jeżeli chodzi o klatki to nie dysponujemy klatkami na kanarki. U nas każdy hodowca sam zapewnia sobie klatki. Prosiłem tylko o rezerwacje klatek na egzotykę. Na dzień dzisiejszy mamy już zajęte wszystkie klatki na duże papugi, ale zostały jeszcze klatki na małą egzotykę. W sumie już teraz zapowiedzianych jest ok 40 kolekcji papug i małej egzotyki. Co do pytania Jacky. Podziału na rzędy podanego w regulaminie nikt nigdy nie broni rękami i nogami i wiesz że nawet na Mistrzostwach Polski plan rzędów zakładany przed imprezą i ten który zastajemy póŹniej w biuletynie różnią się od siebie. łatwiej jest przed połączyć rzędy a póŹniej w razie potrzeby podzielić , niż odwrotnie. Po to jest punkt o wyodrębnieniu osobnych rzędów w przypadku większej liczby takich samych ptaków, i zapewniem Cię nikt nie wrzuci np 4 kolekcji glosterów szafirowych do jednego worka z borderami i hosso. To ,że teraz tak jest to ujete nie oznacza że tak musi być i koniec. Zapewniam Cię nic na siłę , chcę żeby każdy uczestnik MŚl był zadowolony, a myślę że pozyskani sponsorzy i nagrody dla wszystkich to zapewnią. Kolejna sprawa to kanarki harceńskie......powiem tak: od 10 lat organizuję wystawy w Raciborzu i chyba tylko w roku 2000 na Mśl było kilka kolekcji szlachetnych. U nas ich niestety nikt nie trzyma a przyjezdni wolą oszczedzać ptaki na MP. A dlaczego nie ma podziału harceńskich na rzędy............bo nie znam się na nich i jak ktoś z nimi przyjedzie to się będziemy zastanawiać jak je podzielić i wysłucham spokojnie rady osób mających w temacie rozeznanie. Zgłoszenia na śpiewaki przyjmyjemy do 10.11.2009, na razie nikt się nie zgłosił. Hodowla tych ptaków to wyższa szkoła jazdy i sam też bym na nie chuchał i dmuchał , żeby wytrwały do najważniejszej imprezy jaką sa MP. I nie piszcie mi proszę o faworyzowaniu jakiegoś kanarka bo jestem ostatnią osobą która tak myśli. Po prostu teoretyczny podział rzędów łatwiej w mojej głowie zniósł połączenie bordera z miniaturą hiszpańską , niż kanarka białego z czerwonym. Z tego co słysze zapowiada się duża wystawa i na pewno rzędów będzie dużo więcej niż tych które są ORIENTACYJNIE podane w regulaminie. Wiem że w zeszłym roku termin był do bani i największe oddziały jak m.in. Rybnik, żory, czy Wodzislaw nie dojechały. Spowodowało to też że wcześniej podzielone rzędy najczęściej składały się z 2 czy 3 kolekcji, a w kilku było po 1, która też dostała puchar. Nie uzależniamy przyznania pucharu od ilości kolekcji, czyli nawet 1 kolekcja w rzędzie dostaje nagrodę. Pamiętam już kilka razy, w latach kiedy królowała żółta mozaika i w rzędzie było po 2o kolekcji, dzieliliśmy nawet na samce i samice. Wkrótce na www.kanarki.eu pojawi się plakat naszej wystawy (przynajmniej mam taką nadzieję :-), czekam też na e-maile , czy zapytania tu na forum. Pozdrawiam Maciek Kajstura.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« Odpowiedz #7 : Padziernika 31, 2009, 09:05:11 » |
|
Jacky, czy wybierasz sie na Mistrzostwa Śląska??? Postaram się. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie wystawy w Raciborzu. Czy hodowcy zrzeszeni w związkach nie należących do PFO mogą uczestniczyć w tej wystawie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Javas
Uczeń1
Nowy użytkownik
Racibórz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Padziernika 31, 2009, 09:59:02 » |
|
A masz kogoś konkretnego na myśli  Pierwotnie są dla członków PFO, ale jeżeli ktoś chciałby przyjechać z innej federacji to oczywiście że go nikt nie wygoni. Od kilku lat wystawcami są u nas Czesi i w tym roku też będą, a jak wiadomo oni nie są z PFO :-)Myślę że powinniśmy się wspierać i współpracować a nie zerkać do legitymacji członkowskiej. Jakie jest Wasze zdanie na w tej kwestii?  ? Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
|
 |
« Odpowiedz #9 : Padziernika 31, 2009, 10:30:18 » |
|
Przykro, że Twój klub przegrał, ale jak piszesz to dopiero pierwszy mecz, a jak mówi przysłowie "pierwsze koty za płoty". Po przeczytaniu Twojej wiadomości odnośnie klatek jestem bardzo zawiedziony.Na te mistrzostwa nastawiałem się od dłuższego czasu.Myślałem o wystawieniu 10-12 kolekcji, lecz w tej sytuacji jeżeli przyjadę to będę zmuszony ograniczyc ilośc ptaków do 4-5 kolekcji lecz i ta ilośc może ulec zmniejszeniu jeżeli poszczególne rasy będą musiały byc wystawiane, w klatkach dla nich przewidzianych.W związku z tym mam kolejne pytanie:czy np. rasy, które powinny byc wystawiane w tzw."borderówkach"(hosso,min.hiszp.,border-mini itp.) mogą byc prezentowane w "telewizorkach"? Niemożnośc wypożyczenia klatek wiąże się nie tylko z tym, że dany hodowca nie może ich sobie "zorganiziwac" lecz też, a może przede wszystkim z ich transportem. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Javas
Uczeń1
Nowy użytkownik
Racibórz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Padziernika 31, 2009, 10:53:44 » |
|
Nie nie, Unia przegrała pierwszy mecz, ale 3 wcześniejsze wygrała. W sumie pomiędzy właśnie Unią a AKS-em prawdopodobnie rozstrzygnie się tytuł mistrza kraju. A wracając do naszych spraw, to niestety nie mamy tych borderówek. Chyba do wypożyczenia tylko w łaziskach je mają. Skontaktuję się z Tomkiem Balcarkiem, dowiem się czy je mają i jak co to sam po nie pojadę i Ci przywiozę. O.k. ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopada 01, 2009, 12:10:14 » |
|
Byłoby super.W łaziskach wypożyczałem.Pisałem z p.Tomkiem wcześniej,chciałem po Pucharze zabrac ptaki w ich klatkach i oddac je po Czeladzi lecz nic z tego nie wyszło.Myślę, że gdyby Ci się udało to załatwic to pewnie byłoby więcej chętnych na wypożyczenie.życzę powodzenia i pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Javas
Uczeń1
Nowy użytkownik
Racibórz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopada 01, 2009, 09:39:59 » |
|
Miałem telefon w serwisie i wcieło mi kontakt do Tomka. Dzisiaj będę miał może telefon do niego od Marcina i zadzwonię. Jeżeli mają tam te klatki to je przywiozę i wcześniej dacie mi znać ile mam ich załatwić. Hej !!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Javas
Uczeń1
Nowy użytkownik
Racibórz
|
 |
« Odpowiedz #14 : Listopada 01, 2009, 11:07:04 » |
|
Myślę że dzisiaj Tomkowi nie bedę głowy zawracał. Jutro zadzwonię. Piszcie jakie i ile potrzebujecie klatek. Przywóz klatek biorę na siebie. Załatwimy co trzeba !!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|