Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:55:12 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2 3 ... 5   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: PFO - co to jest ?  (Przeczytany 26714 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 113

« : Marca 03, 2009, 10:58:25 »

Może ktoś wie co to PFO jest ?

marcelolsztyn
Go
« Odpowiedz #1 : Marca 04, 2009, 07:53:47 »

http://pfo1.republika.pl/

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #2 : Marca 05, 2009, 11:13:24 »

Myślę, że Andrzej doskonale wie, czym teoretycznie jest PFO. Jemu chodzi o to co praktycznie robi obecnie organizacja o wzniosłej nazwie Polska Federacja Ornitologiczna?

Gdybym był politykiem, powiedziałbym że „jaka organizacja, takie działania”. Można też trochę bardziej to uogólnić, że „jacy hodowcy, taka organizacja, która ich reprezentuje”.

Wszędzie słyszę utyskiwania na niemoc organizacyjną PFO. Tak jest od lat. Z roku na rok coraz gorzej. Poza rozprowadzaniem obrączek (bardzo drogich zresztą), pobieraniem  składek (rosnących z roku na rok) i delegowaniem sędziów na wystawy (z tym też różnie bywa) działacze PFO nie wykazują się niczym specjalnym. Podobną aktywność (czytaj ospałość) wykazuje też Rada Federacji.

Cele PFO, określone w statucie, to czysta fikcja. PFO nie robi nic ani dla środowiska hodowców, ani dla ochrony ptaków w naszym kraju.

PFO jest stricte papierową organizacją. Zresztą co tu dużo pisać. Każdy zrzeszony hodowca wie z praktyki, jak działa i co robi PFO. Andrzej trafnie porównał w jednym z postów walne zgromadzenie PFO z obradami Sejmu i jest w tym porównaniu sporo prawdy.

Dla tych, którzy nic nie wiedzą o szczytnej działalności PFO, polecam lekturę strony oficjalnej strony tej organizacji http://pfo1.republika.pl. Podczas lektury proszę zwrócić szczególną uwagę na aktualność zamieszczonych tam informacji.

Nie chcę dłużej wymieniać licznych zaniedbań działaczy PFO, chciałbym raczej skupić się na opisie działań, jakie należy podjąć, by zmienić obecny stan rzeczy, a bierność organizacyjną przekuć na aktywność.

Sądzę, że należy skończyć ze społeczną aktywnością działaczy.

Mark pisał w jednym z wątków, że PFO powinno wspierać polskich hodowców na wystawach międzynarodowych, organizować im takie wyjazdy i pomagać w kwestiach logistyki. Piękna idea, tylko trudna do realizacji w obecnej rzeczywistości.

Zastanówmy się, co zrobić, żeby zmienić obecny stan rzeczy w PFO. Jak zwykle czekam na Wasze wypowiedzi i Wasze pomysły. 

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #3 : Marca 05, 2009, 04:33:55 »

najpierw to niech się wezmoą o roboty żeby na nastempny rok obrączki były na czas, bo w tym roku to porażka totalnA.tyle powiem.na stronie nic ciekawego, naprawde zaczeliby coś robić, nienajlepiej to wygląda, może szukali by sponsorów na wyjazdy zagraniczne w sprawach hodowlanych np.wystawy itp. mogli by być "pośrednikiem " w zamawianiu sprzętu i karm z zagranicy, mogli by dobre ceny wynegocjować żeby hodowcy taniej mogli kupować,.od dobrych producentów.

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
Granos
Go
« Odpowiedz #4 : Marca 05, 2009, 04:38:55 »

Fakt obraczki to totalna porażka. Ja zamawiałem dodatkowe ,fakt dodatkowe przychodza póŹniej bo były póŹniej zamawiane ale ja zamawiałem na poczatku grudnia i..jeszcze nie ma !!! Już miesiac temu informowali stowarzyszenie ,ze wysłali tylko coś nie widać ,ze sie postarali.

Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

« Odpowiedz #5 : Marca 06, 2009, 11:22:00 »

A może by tak z innej beczki ? Skoro wszyscy narzekają na Radę Federacji ( i słusznie) to dlaczego nic się nie robi aby to zmienić ? Popatrzmy z jakich stowarzyszeń wywodzi się skład Rady ? Skąd to jest Prezydent PFO, skąd skarbnik, skad sekretarz ? Oni są członkami Waszych stowarzyszeń, mopżecie więc zrobić z nimi porządek u siebie. Niech zrezygnują ze swoich funkcji, a jezeli nie są już członkami stowarzyszeń to trzeba powiadomić przewodniczacego komisji rewizyjnej PFO. Problem jest tylko jeden: kto zechce dla tej federacji naprawdę pracować ?

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #6 : Marca 08, 2009, 09:54:53 »

Andrzej super pytanie,uśmiałem się jak nigdy.Moja ocena pracy PFO jest jednoznacznie negatywna.Dlaczego mam ocenę negatywną to pracy zarządu i rady PFO ano dlatego że nic nie robi , tu mogę się podpisać pod negatywnymi wypowiedziami moich przedmówców.Jednak problem jest o wiele szerszy i ma przynajmniej kilka przyczyn.Zresztą podobnie mierny sposób działania występuje też w innych organizacjach społecznych np. PZW.Upadek prestiżu pracy społecznej na rzecz danej organizacji czy też w szerszym znaczeniu społecznej pracy na rzecz społeczeństwa doprowadził różne organizacje do istnienia tylko na papierze w rejestrach sądowych.Wszechobecny kult pieniędzy i wiara w to że nic się nie robi za darmo jest dobrym przykładem na obraz naszego społeczeństwa.Działacze różnych szczebli władzy wykonawczej w różnych organizacjach społecznych nie zdają sobie sprawy że godząc się na piastowanie różnych funkcji ,godzą się jednocześnie na ciężką nieraz niewdzięczna prace społeczna za darmo,godzą się na poświęcenie swojego czasu wolnego a nieraz i jakiś drobnych pieniędzy.Brak świadomości że będzie się ciężko pracować za darmo a i tak usłyszy się różne negatywne wypowiedzi pod swoim adresem często bardzo krzywdzące powoduje że różni działacze w chwili wyboru myślą tylko o jakiś bliżej nie nazwanych profitach ze sprawowanej funkcji a nie o ciężkiej pracy za darmo.Działacz to człowiek społecznik,chcący coś zrobić za darmo dla innych ,człowiek,który powinien także mieć jakąś wizje tego co chcę zrobić ,jakiś plan działania,a jak z tym jest w naszych organizacjach to wszyscy wiemy.
Innym problemem jest fakt że PFO nic nie robi aby w naszym społeczeństwie zmienić obraz hodowcy,który to hodowca kojarzy się przeważnie negatywnie jako człowiek prosty,gdzieś tam na jakimś rynku czy targu handlujący ptakami.W naszym społeczeństwie hodowla kanarków raczej kojarzy się z dziadostwem niż z trudną sztuką hodowli kanarków.Na zachodzie czy tez południu europy hodowla kanarków kojarzy się z społecznym prestiżem i uznaniem.
Jeszcze inna przyczyna mizernoty naszych organizacji to fakt że my jako zwykli członkowie tych organizacji nie potrafimy wprost rozliczać działań naszych prezesów ,prezydentów czy tez przewodniczących.To przecież my ich wybieramy i my ich mamy prawo odwoływać,ale co zrobić jak któryś tam z kolei nasz wybór jest nie trafiony to już sam nie wiem ,może po prostu wcale nie znamy ludzi,których wybieramy do władz.
Jak uzdrowić sytuacje w PFO to ja nie wiem ,bo każdy następny zarząd jest gorszy od poprzedniego.Ręce opadają ,ale myślę że powinno sie postawić na jakiś  ambitnych ludzi ,prawdziwych społeczników,którzy będą w stanie choć trochę zmienić negatywny obraz PFO.myślę że na jakieś radykalne pozytywne zmiany nie ma co liczyć.

Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

« Odpowiedz #7 : Marca 08, 2009, 12:57:47 »

W swoim otoczeniu mam hodowców, którzy byli członkami Rady PFO w poprzedniej kadencji. Pomomo faktu, ze nioc dobrego dla tej organizacji nie zrobili to nadal są z siebie dumni. Ja naprwde nie wiem z czego bo przecież marazm jest od samego początku. Jedyne dobre ruchy zostały wykonane za kadencji pana Marka łabaja. Poprzedni skarbnik twierdzi, ze zostawił na koncie obecnemu 30.000 zł. Co za demagogia. Zapomniał biedak o niezapłaconych obrączkach niemieckiej firmie na kwotę wyzszą niż stan konta. Szkoleń ekspertów, działań na rzecz hodowców, pracy poszczególnych komisji, nadzoru nad organizacją Mistrzostw Polski nie ma ze strony PFO od wielu lat. Trudno więc powiedzieć, że któraś kolejna Rada była dobra. Dobry hodowca nie oznacza dobrego organizatora. Szkoda tylko, że tych starających się ludzi systematycznie zniechęca się do pracy.   
« Ostatnia zmiana: Marca 08, 2009, 03:16:58 wysane przez Luka » Zapisane

ZBYSZEK O710
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 166

« Odpowiedz #8 : Kwietnia 14, 2009, 11:59:42 »

Panie Andrzeju PFO to wspaniała organizacja na całym świecie jest takich wiele tylko ale!!!!!!!! nie unas  w statucie PFO  &47 jest napisane Członkowie Rady Federacji mogą być zawieszeni w sprawowaniu funkcji przez Walny Zjazd Delegatów- w przypadku bezczynności, niestosowania się do statutu lub działnia na szkodę Federacji. W razie zawieszenia w obowiąkach całego składu Rady Federacji, Komisja Kontroli Wewnętrznej zwołuje Walny Zjazd w trybie nadzwyczajnym.a do czasu jego odbycia się , Komisja Kontroli Wewnętrznej sprawuje zarząd komisaryczny. Gdzie jest komisja rewizyjna Panie Przewodniczący trzas działac wypełniać statut PFO  BEZCZYNNOŚÆ nic nie daje zgodził się Pan piastować tą funkcje pozdrawiam Zbigniew Ogórek

Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

« Odpowiedz #9 : Kwietnia 15, 2009, 07:08:36 »

Panie Zbyszku!
Na obronę przewodniczacego komisji rewizyjnej pana Mroza powiem tylko tyle, że w tej chwili stara się on dociec jaki jest stan finansów PFO. Dzisiaj wiadomo już, że w Urzedzie Skarbowym nie ma żadnych sprawozdań za lata działalności obecnej Rady i z tego tytułu bedą kłopoty. Z obecnymi członkami Rady nie ma kontaktu (oprócz pana Wilczewskiego, który nie ma zadnych informacji) nie ma wiec innego wyjścia jak ściganie odpowiedzialnych z Urzedu. Panu Mrozowi mogliby oczywiście pomóc pozostali członkowie Komisji Rewizyjnej, ale oni mają to w nosie. I tak wygląda ten cały bałagan. Nadzwyczajne Walne Zebranie bez dokumentów i odpowiedniej wiedzy nie podejmie zadnych konstruktywnych kroków, bedzie tylko jedna wielka zwada. Bez oczyszczenia "przedpola" nikt się nie zdecyduje rządzić federacją, bo nie wiadomo z jakimi problemami moze sie spotkać. Proponuję pomóc panu Mrozowi naciskajac członków Rady Federacji i pozostałych członków komiscji Rewizyjnej. Przecież te osoby sa członkami NASZYCH STOWARZYSZEÑ !!! Hodowcy tego wortalu doskonale ich znają, a jednak nic dobrego z tego nie wynika. To jest tzw. "tumiwisizm" poparty dewizą  - lepiej cicho siedzieć i nie brudzić sobie rączek. Dla przykładu weŹmy np. Prezydenta PFO pana Kacprzyka. Facet jest członkiem łódzkiego Stowarzyszenia.... tak ?
Skoro nic nie robi pozytywnego dla PFO a przy tym narobił problemów w swoim stowarzyszeniu to zachodzi pytanie - dlaczego do tej pory nie została mu cofnieta rekomendacja do pracy w PFO ? Dlaczego takiego pisma nie otrzymał przewodniczacy komisji rewizyjnej ? Dlaczego nie został wyrzucony z łódzkiego stowarzyszenia, co automatycznie pozbawiłoby go fotela Prazydenta PFO ?
Wszyscy poprzez swoje stowarzyszenia powinniśmy dbać o dobro PFO i eliminować wszelkie przejawy draństwa. Sam przewodniczacy kontroli wewn. tego nie zrobi, chociaz ciązy na nim nielicha odpowiedzialność.

ZBYSZEK O710
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Kwietnia 15, 2009, 01:19:10 »

witam;
Panie Andrzeju chciałbym się odnieś wyłącznie do wątku PFO
PFO jest zarejestrowana zgodnie z obowiązującymi przepisami i z tego tytułu posiada osobowość prawną.
Panu Mróz możemy pomóż ale on musi respektować statut PFO
&35 statutu PFO
punkt 5 Walny Zjazd w trybie nadzwyczajnym może się odbyć na wniosek Komisji Kontroli Wewnęrznej
trzy taki wniosek jest był ??  musi odpowiedzieć Pan Mróz
co do cofnięcia rekomendacji do pracy w PFO na to nie mamy wpływu nie znamy statutu członków-założycieli którzy ją założyli
uważam że powiniśmy postępować zgodnie z statutem PFO
POZDRAWIAM

Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

« Odpowiedz #11 : Kwietnia 16, 2009, 07:57:25 »

Witam !
Zwołanie Nadzwyczajnego Walnego przez komisję Kontroli wewnetrznej jest niemozliwe. Komisja może tylko złożyć żadanie do Rady o zwołanie takiego zebrania (&36), a ta ma obowiazek je zwołać. W przypadku gdy Rada Federacji nie daje znaku zycia powstaje problem.

........................................
&35
Walny Zjazd zwołany w trybie nadzwyczajnym może się odbyć w następujących
przypadkach:
1. w razie uchwały w tej sprawie poprzedniego Walnego Zjazdu;
2. na skutek ustąpienia czterech członków Rady Federacji (w tej sytuacji Walny Zjazd
zwołuje w trybie nadzwyczajnym Komisja Kontroli Wewnętrznej);
3. na wniosek co najmniej 2/3 ilości członków rzeczywistych Federacji;
4. na wniosek Rady Federacji;
5. na wniosek Komisji Kontroli Wewnętrznej.
Wniosek o zwołanie Walnego Zjazdu w trybie nadzwyczajnym, winien być
bezwzględnie zasadny.

&36
Nadzwyczajny Walny Zjazd zwołuje Rada Federacji najpóŹniej w ciągu 30 dni od daty
wniesienia prawomocnego żądania, a o jego terminie członkowie powinni być
powiadomieni dwa tygodnie wcześniej.

...............................
Z powyzszych paragrafów wynika, że tylko w dwóch pierwszych przypadkach Rada Federacji nie ma wpływu na zwołanie Nadzwyczajnego Zebrania. Wszystkie inne przypadki (punkty 3, 4, 5) są niejako przez nią kontrolowane.

Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

« Odpowiedz #12 : Kwietnia 16, 2009, 08:10:42 »

Jeszcze dodam; w zasadzie punkt drugi &35 statutu Pfo też jest kontrolowany przez członków Rady Federacji. Jak droga więc pozostaje ? 

ZBYSZEK O710
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #13 : Kwietnia 16, 2009, 12:01:13 »

Witam
ROZDZIAł V
WALNY ZJAZD DELEGATÓW
Zgadzam się z Panem że zgodnie z &35 punktem 5 KOMISJA KONTROLI WEWNÊTRZNEJ nie może zwołać nadzwyczajnego zjazdu ona wnioskuje.
Rada Federacji go zwołuje  na WNIESIENIE PRAWOMOCNEGO ż¡DANIA i tutaj jest sprawa dotycząca pracy KOMISJI KONTROLI WEWNÊTRZNEJ.
Pisząc o &35 punkt 5 miałem na myśli prace tej komisji. Przyszły delegat który będzie oddelegowany na Zjazd będzie miał prawo do
wglądu dokumentów.
A mianowicie protokoły kontroli i ewentualne wnioski pokontrolne przekazane Radzie Federacji jak jej niema ---------------------
to korespondencja między tymi władzami PFO ( chciałem zaznaczyć że władze FEDERACJI to
                                                                                        1 WALNY ZJAZD DELEGATÓW
                                                                                        2 RADA FEDERACJI
                                                                                        3 KOMISJA KONTROLI WEWNÊTRZNEJ
trzy te dokumenty są Co?? trzy przepraszam na gębe.

POLSKA FEDERACJA ORNITOLOGICZNA to brzmi donośnie  trzy osobą w tych władzach chodzi oto że ja jestem PREZYDEN PFO , W-CE PREZYDENT PFO
jestem członkiem władz POLSKIEJ FEDERACJI ORNITOLOGICZNEJ jest to żenujące!!!!!!

Nadal wracam do nadzwyczajnego ZJAZDU
i wracam do rozdziału VI RADA FEDERACJI &47

Członkowie Rady FEDERACJI mogą być zawieszeni w sprawowaniu funkci przez Walny
                                            Zjazd Delegatów - w przypadku bezczynności,niestosowania się do statutu lub
                                            działania na szkodę Federacji.
                                            W razie zawieszenia w obowiązkach całego składu RADY FEDERACJI ( I TU JEST PROBLEM
                                            NIEJASNOŚÆ KTO MA T¡ DECYZJE PODJ¡Æ BARDZO WAżN¡ ) bo następnie w tym paragrafie
                                            pisze się,KOMISJA KONTROLI WEWNÊTRZNEJ zwołuje Walny Zjazd w trybie nadzwyczajnym
                                            a do czasu jego odbycia się,KOMISJA KONTROLI WEWNÊTRZNEJ sprawuje zarząd komisarycznny.

Mam pytanie co nato sądzą i powinni być zainteresowani członkowie-założyciele Prezesi tych organizacji jak oni im wytłumaczą brak obrączek
niedopuszczenie do wystaw swoim członkomw swoich organizacjach   

pozdrawiam

ZBYSZEK O710
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #14 : Kwietnia 16, 2009, 12:27:51 »

chciałbym jeszcze rozwinąć wontek ZARZ¡D KOMISARYCZNY może by to było na te bule

Strony: [1] 2 3 ... 5   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!