Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:57:13 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2] 3 4 5   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: PFO - co to jest ?  (Przeczytany 26718 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Reticulata
Uczeń4
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 111

« Odpowiedz #15 : Kwietnia 16, 2009, 07:42:34 »

Czekałem równo miesiąc na odpowiedzi Członków Rady Federacji na mój list. Jak łatwo się domyślić nie otrzymałem żadnej. Jedynie dwa zwroty moich maili. Najważniejszy zwrot, to ten z oficjalnego adresy sekretariatu PFO. Wniosek: brak łączności!

Z zainteresowaniem śledzę posty w sprawie PFO. Widzę w nich troskę o losy tej potrzebnej hodowcom organizacji. Sam szukam jakiegoś sensownego rozwiązania.  Dzisiaj doskonale rozumiem, dlaczego dokonano zmiany, opracowanego kiedyś przez nasz zespół, statutu PFO. W tamtym takich niedorzeczności nie było!
Na podstawie Państwa dociekań i analiz widzę następujące rozwiązania:
1.   Honorowe.
2.   Prawne.

W rozwiązaniu honorowym można zaproponować trzy drogi:
a) Wysłanie pism do wszystkich członków Rady Federacji, by -  z uwagi na swą bezsilność, dla dobra społecznego – sami zrezygnowali  z funkcji.
b) Można także wysłać pisma do organizacji, z których pochodzą członkowie RF, by te odwołały swoich przedstawicieli.
c) Być może poskutkowałyby prywatne rozmowy z niektórymi członkami RF?
W tych działaniach  poznamy mentalność ludzką. Szansę powodzenia oceniam na 50%. Ale, gdyby udało się uzyskać rezygnację 4 członków, wówczas Komisja Kontroli Wewnętrznej powinna zwołać zjazd nadzwyczajny. Nawet, jeśli zrezygnuje chociaż jedna osoba, u pozostałych wywoła niepokój. A to już wiele.

Rozwiązanie prawne należałoby zastosować, gdy nie poskutkowałyby działania honorowe. Wówczas np. Polski Związek Hodowców Kanarków i Ptaków Egzotycznych , jako organizacja najliczniejsza, złożyłby powiadomienie w sądzie rejestracyjnym, urzędzie finansowym o spowodowanie rozliczenia merytorycznego i finansowego Rady PFO. Wówczas wymuszono by na RF zwołanie Nadzwyczajnego Zjazdu.

Zastanawiam się na co liczą członkowie Rady Federacji? Jeśli na to, że organizacja ta upadnie, to się grubo mylą. Takie rozwiązani byłoby dla nich najkorzystniejsze. Jednakże za wiele pracy włożono w utworzeni i rozwinięcie działalności w ramach PFO, aby jacyś nieodpowiedzialni, nierzetelni, bez odrobiny honoru ludzie zniszczyli tak wiele.   
Liczę, że się zjednoczymy w uzdrowieniu PFO 

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #16 : Kwietnia 17, 2009, 08:54:13 »

Dla wszystkich Użytkowników naszego Wortalu poniżej zamieszczam statut PFO, aby mogli poznać sytuację prawną w tym zakresie.

ZBYSZEK O710
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 166

« Odpowiedz #17 : Kwietnia 17, 2009, 10:00:28 »

WITAM
Wracam do wątku ZARZ¡D KOMISARYCZNY chyba Pan Andrzej mnie poprze
Przydała by się opinia KANCELARI RADCY PRAWNEGO dotycząca & 47  ten paragraw zawiera wiele domyśleń
i nie określa jednostecznie.
Gdyby była opinia wiedzielibyśmy więcej.
Zakładam że skład obecnej KOMISJI KONTROLI  mógłby sprawować jako ZARZ¡D KOMISARYCZNY trzy to jest
wporządku skoro jest wiele wątpliwości i kontrowersji Co???
Drugi wariant to członkowie-założyciele jest ich trzech w statuci są wymienieni & 2 składają wniosek
do S¡DU o ustalenie ZARZ¡DU KOMISARYCZNEGO ( trzeba sprawdzić jaka jest kolejność i konsekwencje ).

nie widze innej drogi do uzdrowienia PFO jest to organizacja która posiada osobowość prawną
i tak trzeba będzie składać dokumenty do S¡DU

droga do rozwiązania przez honor też jest dobra  ale tu wchodzą rozwiązania winansowe
trzy nowa RF będzie chciała mieć ten pasztet i go jeść chyba nie tak myślę ?

POZDRAWIAM

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #18 : Kwietnia 17, 2009, 12:33:11 »

Witam!
Drodzy Panowie!
Sądząc po ilości wyświetleń tego wątku,należałoby go zaliczyc do tematów bardzo istotnych dla wielu użytkowników tego forum(w wielkiej części szeregowych członków PFO,takich jak ja).Śledzac od początku ten wątek domyślam się,że tam "na górze" dzieje się żle,lecz ciągle nie wiem na czym to zło polega.Hodowcy tacy jak ja widzą jedynie ten bezwład zarządu(i są to te namacalne dowody)w karygodnej dystrybucji obrączek i problemach w organizacji MP.Domyślam się jedynie jakiegoś drugiego dna.O nieprawidłowościach w działaniu władz PFO dowiadujemy się jedynie nieoficjalnie tzw.pocztą pantoflową,a w takim przypadku trudno jest zweryfikowac co jest prawdziwym zarzutem a co pomówieniem.W tej sytuacji chcąc byc merytorycznym uczestnikiem w tej dyskusji prosiłbym moich przedmówców o konkretne sformułowanie zarzutów pod aderesem zarzadu.Proszę również o podanie nazwisk i przynależności organizacyjnej osób(czyt.członków władz PfO),które odpowiadają za taki stan Naszej Organizacji.
Ps.Jeżeli wszystkie zarzuty stawiane władzą PFO są prawdziwe, a panowie ci tak głusi,niehonorowi i tak bardzo przywiązani do swoich stanowisk to pragnę im przypomniec,że w Polsce od zawsze w takich przypadkach praktykowało się wywózkę na taczce.
                                                                                Pozdrawiam JK.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #19 : Kwietnia 17, 2009, 01:43:57 »

Proszę również o podanie nazwisk i przynależności organizacyjnej osób(czyt.członków władz PfO),które odpowiadają za taki stan Naszej Organizacji.

Zobacz ten wątek: http://kanarki.eu/index.php/topic,842.0.html.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #20 : Kwietnia 20, 2009, 07:59:27 »

Myślę że należałoby już teraz pomyśleć co się stanie jak ta rada PFO ustąpi lub też zostanie odwołana w jakikolwiek inny sposób.Czy znajdzie się ktoś w pełni odpowiedzialny i kompetentny i na tyle szalony aby zostać np. skarbnikiem PFO w chwili gdy od kilku lat nie były składane zeznania podatkowe do urzędu skarbowego,nie ma faktur za obrączki a cała finansowa strona PFO to jedna wielka zagadka.Co z tego że rada zostanie odwołana jeśli jest wielce prawdopodobne że nikt nie będzie chciał wejść do nowej rady,z obawy że przejmie odpowiedzialność za nie jasne finanse poprzedniej rady.
Jest również prawdopodobne że pewne niejasności finansowe sięgają być może wiele lat do tyłu do kadencji poprzednich rad PFO.Jestem przekonany że aby rozwikłać niejasności finansowe z tak wielu lat,a jednocześnie umieć to wszystko wyprostować w sensie prawnym to trzeba mieć prawdziwego fachowca od finansów.Jak rozwiązać ten problem ?.

Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 113

« Odpowiedz #21 : Kwietnia 20, 2009, 01:56:43 »

I właśnie o to chodzi. Cała reszta to jest pestka. Dlatego mówię o oczyszczeniu przedpola dla przyszłej Rady przez obecną Komisję Rewizyjną. jest to wg mnie przed ostatnia mozliwość. Ostatnią jest zawiadomienie o popełnieniu przestepstwa przez obecna radę ale i członków Komisji Rewizyjnej. Tylko kto je złoży ?

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #22 : Kwietnia 20, 2009, 09:05:15 »

Polecam przestudiowanie tej ustawy o stowarzyszeniach.Proszę zwrócić szczególna uwagę na art.8.

http://www.lex.com.pl/serwis/du/2001/0855.htm

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #23 : Kwietnia 20, 2009, 11:08:59 »

Z tego co rozumiem to należało by skierować wniosek o rozwiązanie zarządu PFO, do wojewody gdzie stowarzyszenie jest zarejestrowane, z tego co woem to chyba w Katowicach.

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #24 : Kwietnia 21, 2009, 11:44:57 »

Myślę,że mógłby tu byc zastosowany również art.25.pkt3. i art.30.pkt1.

ZBYSZEK O710
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 166

« Odpowiedz #25 : Kwietnia 22, 2009, 11:46:04 »

witam:
PFO   do końca maja karze sobie płacić za obrączki na 2010 a ztego co wiem zamówienie wysyła w paż-list. gdzie tu logika
jeszcze z 2009 nie dostali zamówione

POZDRAWIAM

Granos
Go
« Odpowiedz #26 : Kwietnia 22, 2009, 12:48:49 »

To jest bez sensu. Z tego co pisał mój poprzednik wynika ,ze do końca maja juz mamy mieć zamówione obrączki.Ja wstapiłem w tym roku to stowarzyszenia -zamówiłem obrączki dodatkowe na początku grudnia (chyba nawet 30 listopada) do tej pory nie doszły! Wysyłane sa juz podobno od miesiaca i nic. Najpierw była sprawa z dostawcą z Czech teraz nie mogą się przemieścic po kraju-cos tu jest nie tak. Poza tym np.ja jestem w beznadziejnej sytuacji-nie dostałem obrączek wiec nawet nie wiem jakie mam sygnum wiec nawet nie wiem na jakie sygnum zamawiac obrączki na rok 2010.W stowarzyszeniu tez były rózne pomieszania jak np. obrączki złej wielkosci. W efekcie zamieszania z obrączkami pierwsze dwa młode w weekend obrączkowałem...nie swoimi obrączkami ! wydawało by sie ,ze to są autorytety w stowarzyszniach np.Panowie:Stępień i Wilczewski. Nie rozumiem jednego: czemu nie którzy chca byc w zarządzie PFO a potem jakby nie istnieli Co?

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.

« Odpowiedz #27 : Kwietnia 22, 2009, 04:14:49 »

Sygnum zawsze masz takie same, podajez tylko ilość jaką chcesz na przyszły rok, i podajesz to osobie która u Ciebie w związku się tym zajmuje.Niewiem czym się dokładniej zajmuje Dariusz Stępień, wiem że jest prezesem związku w którym jesteem, i jest od spraw hodowlanych w PFO.Póki co niemam czasu jeżdzić na zebrania to niemam też okazji z nim gadać, Kolejna sprawa to taka że nieczuje   się jeszcze tak jakby wytypowanym do tego by nim rozmawiać na sprawy PFO ponieważ jestem za krótko w związku a wydaje mi się że "młodzi"niepowinni się w to wtrącać, tylko starsi członkowie którzy mają coś do powiedzenia.

Granos
Go
« Odpowiedz #28 : Kwietnia 22, 2009, 05:12:20 »

No tak tylko to moje pierwsze obrączki wogóle w moiej "karierze" i poprostu nawet nie wiem jakie mam nadane sygnum.

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.

« Odpowiedz #29 : Kwietnia 22, 2009, 06:59:41 »

Granos ja miałem tą samą sytuacje co ty, obrączki dostałem dużo po czasie, a zamawiałem w terminie, ale z CZECH szły chyba miesiąc, przez co moje 3 pierwe kanarki są bez obrączek, a są to czerwone i zależało mi natym, aby miały obrączki, a tak mam fige.Z obrączkami były problemy, były naprzykład różnych odcieni .Ale trudno, skoro niema dobrego organizatora który dobrze sie tym zajoł to co tu dużo pisać, trzeba go wywieść na  "taczce".Bo zawsze będzie syf.Szczęście w nieszczęściu że mam mało młodych i ten sezon to porażka, bo inaczej bym go chyba zjadł.

Strony: 1 [2] 3 4 5   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!