Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 03:10:47 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 2 [3]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Wprowadzenie nowej rasy?!  (Przeczytany 16771 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Granos
Go
« Odpowiedz #30 : Kwietnia 13, 2009, 05:33:35 »

O łatwości mini-bordrków o rozmonzeniu słyszałem tylko z opowiadań innych...

Z młodych zostawiasz te najładniesze-bo szkoda się ich pozbyc(do nich dokupujesz"świeżą krew").I tym sposobem zostajesz hodowcą tej rasy,czy ci się ona podoba czy nie

Tutaj zupełnie bym sie nie zgodził ponieważ mysle ,ze każdy kto postanowi wprowadzic nową rasę przemyśli to i ta rasa mu sie podoba wiec akurat wzgledy podobania siepowinny buc ustalone przed kupnem nowej rasy.Natomiast ja nie mam zamiaru mieć raczej wiecej niz 4 rasy są to:gloster,border mini,miniatura hiszpańska,lizard(po przemyśleniu punktu rasy kędzierzawe stwierdziłem ,że z paryskich raczej zrezygnuję).

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #31 : Kwietnia 13, 2009, 08:37:04 »

Granos przed kupnem może Ci się jakaś rasa podobać, a np. po roku i po odchowaniu młodych może przestać Ci się podobać ta rasa bo np. ptaki nie będą Ci odpowiadały z zachowania, a i gusty się z begiem czasu zmieniają.
Ja jako początkujący hodowca kanarków postanowiłem, że jak na razie nie nastawiam się na konkretną rasę, tylko pobawię się z rożnymi rasami kanarków. Jednak ptaki zamierzam kupować od dobrych, liczących się hodowców, którzy osiągnęli już trochę w tym "sporcie". Ptaki do rozrodu będą dobierane po przemyśleniach i może konsultacjach z doświadczonymi hodowcami, a nie przypadkowo. Będę starał się wyhodować ładne, zbliżone do wzorca młode, które postaram się przygotować do wystawy i gdy się to uda zaprezentować je na wystawie. Jak na razie zamierzam zacząć do żółtych, jedna ładna parka już u mnie lata (szczególnie piękny jest samczyk) i od glosterów, które zamierzam zakupić na jesień. Jeśli te rasy przypadną mi do gustu to zajmę się nimi dłużej, jeśli mi się nie spodobają, to zastąpią je inne rasy. I w taki sposób może trafię na jedną, jedyną rasę, która tak przypadnie mi do gustu, że będę tylko ją hodował. Uważam, że mając ograniczone możliwości lokalowe i czasowe zajmując się hodowlą tylko jednej rasy możemy najwięcej osiągnąć.
Pozdrawiam!       

Granos
Go
« Odpowiedz #32 : Kwietnia 13, 2009, 08:45:29 »

I to jest moim zdaniem najlepsze wypowiedŹ w tym temacie dla osób myślących jaka rasę wybrać! Oto właśnie chodzi.. Mamy przykład DariuszaFojta ,który po sezonie zamierza np. zrezygnować z mozaiki.Hodowlą według mnie należy siebawić by nie stracić przyjemności hodowli jaką napewno każdy ma kiedy np. wykluja się pierwsze młode. 

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #33 : Kwietnia 13, 2009, 09:44:40 »

Hodowlą według mnie należy sie bawić by nie stracić przyjemności hodowli jaką napewno każdy ma kiedy np. wykluja się pierwsze młode.

Tu Cię kompletnie nie rozumiem, Ty Granos chyba tego nie czujesz , hodowla kanarków poprostu się nie nudzi każdy dzień przynosi nowe doświadczenia , wzloty i często upadki, ile przy tym jest nerwów ile radości tego nieda się określić słowami. Myślę że ten kto to czuje to rozumie o czym piszę.
Ty dopiero zaczynasz więc od początku musisz wiedzieć o co chodzi bo może Ci być ciężko.
Znam hodowców którzy kanarki hodują sami niewiedzą nawet po co, chwilę się pocieszą póŹniej im się nudzi przez co zaniedbują ptaki i tak wkoło, a to nie jest zbyt dobre bo poco męczyć siebie i ptaki.
Osobiście bardzo lubię fanatyków kanarków(niektórzy mówią że ja taki też jestem, niewiem nie mi przyszło mnie sądzić:)) którzy tym wszystkim żyją w koło wszędzie widzą ptaki, poprostu ptaki to ich nieodzowna bardzo ważna część życia bez której nieda się żyć-to wciąga jak narkotyk.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 13, 2009, 09:49:10 wysane przez Luka » Zapisane

dzidziat
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 60

« Odpowiedz #34 : Kwietnia 13, 2009, 11:00:48 »

Witaj Granos, od kilkunastu tygodni zauważyłem Twoje wpisy, które mają bardzo małą wiedzę, ale wygląda mi na to ,jak byś chciał wszystkich zakasować nie jakością, ale ilością swoich wypowiedzi, obojętnie na jaki temat. Zawsze podejmujesz wyzwanie, pomimo małej wiedzy na określony temat.Nie chodzi o ilość wpisów, ale o ich przydatność, dla takich  jak ja i innych, dla których to forum jest drogowskazem a nie rywalizacją o to kto ma więcej wpisów ( obojętnie na jaki kolwiek temat). pozdrawiam, Dzidek .

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #35 : Kwietnia 13, 2009, 11:43:37 »

Luka zgadzam się z tobą w 100%, hodowla ptaków się nie nudzi, nie idzie z tego zrezygnować, świetnie rozumiem o czym piszesz. Od małego zawsze miałem jakieś ptaki (gołębie, papugi, egzotykę, kanarki) i cały czas obcowanie z ptakami sprawia mi ogromną radość i przyjemność. Gdy widzisz, że ptaki są zdrowe, rozmnażają się -daje to ogromną satysfakcję.
Granos mi nie chodziło o to, że po paru latach hodowlą jednej rasy może się znudzić. Uważam, że hodowla jednej rasy prze wiele lat (może i całe życie) to doskonały pomysł . W taki sposób można najwięcej osiągnąć, bo z biegiem lat coraz lepiej poznajesz tą rasę, coraz więcej o niej wiesz, znasz jej tajniki itd. Jednak na początku możesz nie wiedzieć jaka rasa jest dla Ciebie przeznaczona i nie chodzi mi tu o wygląd kanarka, tylko o charakter i sposób życia danej rasy kanarków. Podobnie jest z gołębiami: jeden lubi wywrotki, które świetnie latają, a inny pawiki, które większość czasu spędzają na dachu.
Pozdrawiam!

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #36 : Kwietnia 14, 2009, 08:13:01 »

Moi przed mówcy mają racje, hodowla kanarków odkrywa co dziennie nowe "rzeczy" dziennie dzieje się coś innego, co przynosi satysfakcje lub smutek.jeśli komuś nudzi się hodowla to poco hodować????zawsze jak zaczynam jakieś hobby zadaje sobie pytanie czy mi się to nieznudzi i czy napewno chcę to hodować i czy właśnie jest to jest to co mi pasuje.Ja jakbym mógł i jakby w Polsce było inne prawo to starałbym się posiadać i jak da rade to hodować różne ptaki dzie\kie i egzotyczne.Bardzo lubie przyrode i wszczególności ptaki, mógłym gadać onich od rana do nocy, przez cały tydzień.Czytać artykuły i oglądać filmy przyrodnicze.Wczoraj byłem u rodziców na wsi, poszłem do lasu na pare godzin, było extra, śpiewom ptaką niebyło końca, za 3 tygodnie zaczyna się sezon gołębiarski, to kolejne moje hobby razem z ojcem mam hodowle, zaczną sie zawody i przez p[are miesięcy dodatkowa frajda, mysle że jestem miłośnikiem ptaków, mimo że lęgi nieidą mi najlepiej u kanarków ale niepoddaje siuę i hoduje dalej, z założeniem że musze zdobywać nowe doświadczenia, bardziej się przyłożyć do hodowli aby było coraz lepiej, sukces hodowlany odnosi sie po długim okresie hodowli, chociaz niektórzy odnoszą je szybciej.Mi prawdziwą przyjemność przynosi to że samemu robi sie wszystko koło ptaków, że trzeba im "dogadzać".żeby były z tego kożyści.

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
Granos
Go
« Odpowiedz #37 : Kwietnia 14, 2009, 09:31:58 »

Hodowlą według mnie należy sie bawić by nie stracić przyjemności hodowli jaką napewno każdy ma kiedy np. wykluja się pierwsze młode.

Tu Cię kompletnie nie rozumiem, Ty Granos chyba tego nie czujesz , hodowla kanarków poprostu się nie nudzi każdy dzień przynosi nowe doświadczenia , wzloty i często upadki, ile przy tym jest nerwów ile radości tego nieda się określić słowami. Myślę że ten kto to czuje to rozumie o czym piszę.
Ty dopiero zaczynasz więc od początku musisz wiedzieć o co chodzi bo może Ci być ciężko.
Znam hodowców którzy kanarki hodują sami niewiedzą nawet po co, chwilę się pocieszą póŹniej im się nudzi przez co zaniedbują ptaki i tak wkoło, a to nie jest zbyt dobre bo poco męczyć siebie i ptaki.
Osobiście bardzo lubię fanatyków kanarków(niektórzy mówią że ja taki też jestem, niewiem nie mi przyszło mnie sądzić:)) którzy tym wszystkim żyją w koło wszędzie widzą ptaki, poprostu ptaki to ich nieodzowna bardzo ważna część życia bez której nieda się żyć-to wciąga jak narkotyk.

Może nie dokonca chodziło mi o nudę ale o to o czym w dalszej części napisałeś ,ze niektórzy hodowcy nie wiedzą czemu hoduja ptaki bo nie wierzę ,ze jak zaczynali to był to pomysł ,który szybko sie znudził.Chodziło mi tu raczej o ludzi którzy bardziej hodują ptaki wyłącznie dla pieniędzy a nie dla siebie.Jestem początkujacym ale uwielbiam to co robię.Mimo nie powodzeń nie pddaję się.

Witaj Granos, od kilkunastu tygodni zauważyłem Twoje wpisy, które mają bardzo małą wiedzę, ale wygląda mi na to ,jak byś chciał wszystkich zakasować nie jakością, ale ilością swoich wypowiedzi, obojętnie na jaki temat. Zawsze podejmujesz wyzwanie, pomimo małej wiedzy na określony temat.Nie chodzi o ilość wpisów, ale o ich przydatność, dla takich  jak ja i innych, dla których to forum jest drogowskazem a nie rywalizacją o to kto ma więcej wpisów ( obojętnie na jaki kolwiek temat). pozdrawiam, Dzidek .

Nie traktuje forum jako zadnej rywalizacji i naprawdę nie wiem jaki miałbym w tym cel. Dla mnie liczy sie przede wszytkim mój stosunek do ptaków i jak jest u mnie a nie co sobie myślą luzdie.Jeśli ktos liczy ,ze wykarzę sie wielka wiedzą o kanarkach to się myli ponieważ dopiero zaczynam.Zauważ takze ,ze większosc moich wypowiedzi to pytania a jeśli ktoś ocenia  to ,że mam za duzo nie potrzebnych wpisów to ja juztego nie zmienie.Dążę do swoich celów powmimo wielu trudności wkoncu przyszedł dobry czas gdy wkoncu zaczyna cos wychodzić.Dla mnie kanarki to przedewszytkim wielka pasja i przyjemność.Mam zamiar robicwszystko by zdobyc większą wiedzę i nie bedę zbytnio się przejmował ,ze nie którzy sądza ,ze moze w zły sposób.

ROBERTO
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Jaworzno
Wiadomoci: 271

« Odpowiedz #38 : Maja 04, 2009, 01:26:32 »

Witam karzdy z was ma na swój sposób rację co do wprowadzania nowych ras do hodowli. Ja w tym roku rezygnuje z hodowli glosterów ( poprostu nieidzie mi ich hodowla ) ptaki czesto chorują mają mało potomstwa itd. Ale zato idzie mi hodowla kanarków barwnych i na nastepny sezon zakupuje kilka par kanarków żółtych . Oprucz nich nastawiłem się jeszcze na dodatkową rasę ale niebędą to kanarki ale amadyny wspaniałe. Dodam że najbardziej chciałbym hodować kanarki wodnotokowe i rosyjskie śpiewające ale niestety ptaków tych w Polsce niema a jeśli już jakieś są to mają kosmiczne ceny  Smutny. No ale zobaczymy co będzie za pare lat. Pozdrawiam forumowiczów.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #39 : Maja 04, 2009, 02:11:15 »

Moim zdaniem hodowla kanarków barwnych jest trochę trudniejsza od hodowli glosterów. Amadyny wspaniałe, to kolejna półka wyżej. Mimo wszystko życzę sukcesów i zadowolenia z dokonanego wyboru.

ROBERTO
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Jaworzno
Wiadomoci: 271

« Odpowiedz #40 : Maja 09, 2009, 08:52:06 »

Wielkie dzięki Jacky. No zobaczymy jak to wszystko sie potoczy, jak to mówią << Trening czyni mistrza >>  Chichot.

Strony: 1 2 [3]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!