Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:54:14 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Ankieta
Pytanie: Czy wstęp na wystawę ptaków powinien być płatny?  (Gosowanie skoczone: Stycznia 08, 2010, 07:37:51 )
Tak - 17 (68%)
Nie - 8 (32%)
Gosw w sumie: 22

Strony: [1] 2 3   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Wstęp na wystawę  (Przeczytany 16165 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Grudnia 19, 2009, 07:36:54 »

Czy wstęp na wystawę ptaków powinien być płatny?

dzidziat
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 60

« Odpowiedz #1 : Grudnia 19, 2009, 09:33:10 »

Witam, myślę że wstęp powinien być płatny.Szczegónie gdy jest to cena, tak jak na MP.

Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
Tytuły: Hodowca Roku 2010
Wiadomoci: 351

Kanarki: żółte, białe recesywne

« Odpowiedz #2 : Grudnia 19, 2009, 09:38:52 »

Wg, mnie wstęp powinien być bezpłatny. Tak jak np. w tym roku na Mistrzostwach Śląska, przyciąga to o wiele więcej ludzi odwiedzających wystawe, a co za tym idzie promuje hodowle ptaków.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 20, 2009, 08:26:28 wysane przez Luka » Zapisane

CIH F-047
ZBYSZEK O710
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 166

« Odpowiedz #3 : Grudnia 20, 2009, 10:30:57 »

powinien być płatny NIEMCY bogaty kraj ale trzeba płacić do organizacji imprez są potrzebne pieniądze żeby był
jakiś standart z pustej kieszeni nicnie zrobisz dzisiaj maly ruch w organizacji trzegość i kasa .

Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
Tytuły: Hodowca Roku 2010
Wiadomoci: 351

Kanarki: żółte, białe recesywne

« Odpowiedz #4 : Grudnia 20, 2009, 03:05:10 »

Pienadze mozna pozyskac od sponsorów, wystarczy tylko chcieć...

CIH F-047
Gege
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Zimnowoda/Staszów/Świętokrzyskie
Wiadomoci: 85

« Odpowiedz #5 : Grudnia 26, 2009, 10:53:29 »

Ja bym powiedział,że powinien być płatny od jednej osoby lub np.ktoś z rodziną np Ja,żona i dzieci i płacę 3zł.Oczywiście to przykład nie mam żony ani dzieci  Duy umiech

jasioj
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 265

« Odpowiedz #6 : Grudnia 27, 2009, 12:20:41 »

Jacky! Co to za bilet na tym Twoim zdjęciu?

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #7 : Grudnia 27, 2009, 10:00:57 »

jasioj przecież na bilecie wszystko wyraŹnie pisze! Nie wyświetla Ci się zdjęcie czy jak?

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #8 : Grudnia 27, 2009, 07:56:34 »

Jacky! Co to za bilet na tym Twoim zdjęciu?

Nie bardzo rozumię pytania.

Jest to bilet wstępu na Ornitologiczne Mistrzostwa Polski w Czeladzi, jaki kupiłem przed wejściem na wystawę.

jasioj
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #9 : Grudnia 28, 2009, 08:27:31 »

Jest to bilet wstępu na Ornitologiczne Mistrzostwa Polski w Czeladzi, jaki kupiłem przed wejściem na wystawę.
Kiedy w sobotnie popołudnie (zdaje się, że było to 12 grudnia) wszedłem wystawę nie było ani żadnej kasy biletowej, ani też żadnej kontroli biletów. Nie było też żadnej ochrony, więc do wczoraj myślałem, że wstęp na wystawę był wolny. Teraz się dowiaduję, że wstęp był płatny i że powinienem gdzieś (tylko nie bardzo wiem kiedy i gdzie) wykupić jakiś tam bilet. A może wogóle nie powinienen wchodzić na wystawę!?

jasioj przecież na bilecie wszystko wyraŹnie pisze! Nie wyświetla Ci się zdjęcie czy jak?
Na zdjęciu wszystko jest wyraŹne i wszystko dokładnie widać. Jednak będąc na Mistrzostwach w Czeladzi i oglądając póŹniej to zdjęcie byłem pewny, że Jacky tylko na potrzeby tego posta wydrukował sobie taki bilet i zamieścił go w w formie zdjęcia. No bo co to za bilet? Bez numeru, bez kuponu kontrolnego, bez żadnej banderoli i bez żadnych zabezpieczeń, bez pieczęci. Bilet to bilet! W polskim ustawodawstwie bilet jest dokumentem i musi mieć określone przepisami prawa cechy! Ja taki bilet, jak ten na zdjęciu, mogę na swoim sprzęcie komputerowym zrobić w kilkanaście minut. W sumie to dobrze, że nie kupiłem tego biletu, bo nie jest on warty nawet 3 zł (nawet jeżeli uprawniał on do zwiedzenia całej tej śmiesznej wystawy). A swoją drogą ciekaw jestem, który księgowy rozliczy przychody z takich biletów? Jestem pewien, że będą z tym niemałe problemy. Ciekawe też, czy PFO otrzymało z tytułu organizacji tej wystawy jakieś wpływy? Chciałbym też z czystej ciekawości dowiedzieć się ile takich biletów sprzedano?

Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 113

« Odpowiedz #10 : Grudnia 28, 2009, 08:59:44 »

Bilety wstepu są czymś normalnym na ptasich wystawach. Oczywiscie nie wszędzie sie płaci. Na pucharach Polski Kanarów Kształtnych w łaziskach Górnych nie ma biletów ponieważ Urząd Miasta sponsoruje Klub. W tychach na wystawach organizowanych przez PZHKiPE oddział Tychy też jest za darmo (miasto nieodpłatnie daje sale wystawowe). Poza granicami Polski wszędzie płaciłem za wstęp. Na Mistrzostwach Niemiec płaciłem osobno za wejście na hale wystawową i osobno za giełdę. W Czechach w Ołomuńcu, pomimo że byłem wystawcą, musiałem zapłacić za wejście na salę z ptakami. Jedynie we włoskim Udine nie płaciłem wejsciówki, bedąc wystawcą.
Od organizatora zalezy, czy będzie pobierał opłatę za wejście na wystawę. Jeżeli ma dobrych sponsorów to może sobie podarować wejsciówki. Jeżeli potafi pokryć koszty konkursu i wystawy (eksperci, zapłata za lokal, obsługa weterynaryjna, katalog, pokarm dla ptaków na czas wystawy, nagrody...itd) to czemu nie. Nie zawsze sie to jednak udaje. Poza tym pamietajmy, ze hodowcy płacą kolekcyjne, ponosząc tym samym koszty wystawiania ptaków. Dlaczego więc widz nie moze zapłacić za ogladanie ptaków?
Oczywiście w żadnym wypadku nie powinny płacic osoby nie majace dochodów z pracy zarobkowej.
Na temat tego, czy cena biletu na OMP w Czeladzi była odpowiednia do jakości wystawy nie chcę się wypowiadać. Czy jakieś pieniadze z tej wystawy ma PFO ? A niby w czym PFO pomogła organizatorom tych Mistrzostw ? Nie słyszałem nawet o jakiejkolwiek umowie pomiedzy PZHKiPE Oddział CzeladŹ a PFO dotyczącej organizacji tegorocznych zawodów.

jasioj
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #11 : Grudnia 30, 2009, 11:59:56 »

A niby w czym PFO pomogła organizatorom tych Mistrzostw ? Nie słyszałem nawet o jakiejkolwiek umowie pomiedzy PZHKiPE Oddział CzeladŹ a PFO dotyczącej organizacji tegorocznych zawodów.

Na stronie http://kanarki.eu/index.php/topic,1041.0.html czytam "Na dzień dzisiejszy żadna organizacja, poza PZHKiPE CzeladŹ nie zgłosiłe checi organizacji OMP w 2009 roku. Zadałem wprost pytanie delegatom: kto chciałby oprócz Czeladzi zorganizować OMP w 2009 roku . Nikt sie nie odezwał więc chyba jasne jest że jest w tym momencie jedna kandydatura i jedno miejsce."
Tak się więc zastanawiam skoro PFO nie otrzymuje ani grosza od organizatora Ornitologicznych Mistrzostw Polski, to po co omawiać na zebraniu delegatów kwestię organizacji tej wystawy? Po co zawracać delegatom głowę tą wystawą? Dlaczego na zebraniu delegatów PFO robić bezpłatną reklamę dla PZHKiPE CzeladŹ? Po co PFO "macza w tym palce" i sygnuje tę wystawę jako Ornitologiczne Mistrzostwa Polski? Może należałoby zastrzec (np. w przyszłym statucie), że Ornitologiczne Mistrzostwa Polski może organizować tylko PFO, a PZHKiPE CzeladŹ niech organizuje Ornitologiczne Mistrzostwa Czeladzi. Może to jet radykalne to co piszę, ale ja to tak odbieram. PóŹniej mamy taką sytuację jaką mamy.

Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 113

« Odpowiedz #12 : Grudnia 31, 2009, 06:47:07 »

Nikt nie robi reklamy PZHKiPE CzeladŹ. Po prostu: na razie jest to jedyna kandydatura do organizacji zawodów wszystkich ras ptaków na terenie Polski. W PFO jest 13 stowarzyszeń i każde ma prawo zgłosić się do organizacji OMP. Oprócz PZHKiPE robiła juz Mistrzostwa np. Egzota Sosnowiec. Były OMP w Opolu i Czerwionce-Leszczynach. Nie wiem gdzie (ze względu na sytuację w PFO) odbedą się OMP w roku 2010, wiem zaś że miejsce ze względu na zamkniete już budżety na rok 2010 powinno juz być dawno znane. Ba, powiem więcej - już 2011 rok powinien być załatwiony.
Czy PFO powinna być organizatorem OMP w pełnym zakresie ? Tak, jeżeli bedzie to poukładana organizacja, mająca dobrego sponsora i dobrą siedzibę. Na dzień dzisiejszy tego nie ma. Gdyby więc nie CzeladŹ to już kilka lat z rzedu nie mielibyśmy krajowej wystawy. Ja wiem, jak slabo to wszystko wygląda, ile jest niedociągnięć i błędów, ale też nikt ze strony PFO nie pomaga Czeladzi w organizacji zawodów (oprócz wyznaczania ekspertów - z tego też tytułu jest najwięcej problemów).

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #13 : Grudnia 31, 2009, 08:10:00 »

Cały ten temat świadczy tylko o jednym ,mianowicie o ogromie wyzwań organizacyjnych ,które stoją przed nową Radą Federacji i nowym Prezydentem PFO.Miejmy nadzieję że ten Nowy Rok przyczyni się do zakończenia marazmu w polskim kanarczarstwie.

men
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 221

« Odpowiedz #14 : Grudnia 31, 2009, 11:47:47 »

Głosowałem na nie jednak po namyśle doszłem do wniosku że jednak z braku środków na takie cele
niewiem z winy oganizatorów że nieumią pozyskac sponsorów,narazie trzeba płacic.Nic na tym
świecie niema darmo.

Strony: [1] 2 3   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!