Szyc Kazimierz
Amator
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 3
|
 |
« Odpowiedz #45 : Lutego 06, 2010, 11:23:02 » |
|
Ja hoduje kanarki i amadyny wspaniałe Kanarki kolorowe to moja specjalnośc a szczególnie czerwone intensywne i agaty intensywni
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szaryspiewak
Go
|
 |
« Odpowiedz #46 : Lutego 06, 2010, 04:32:13 » |
|
Ja w swojej hodowli posiadam 2 parki kanarkow kolorowych czerwonych i parke mozambikow i samca szarego spiewaka  Samiczka odeszla pare miesiecy temu Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
Wiadomoci: 270
|
 |
« Odpowiedz #47 : Marca 27, 2010, 05:21:38 » |
|
Obecnie posiadam kanarki harceńskie oraz glostery. Posiadam też papugi faliste.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wojtek7
Uczeń1
Nowy użytkownik
Gliwice
Wiadomoci: 33
Kanarki Harceńskie
|
 |
« Odpowiedz #48 : Marca 31, 2010, 03:02:38 » |
|
Kanarki Harceńskie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
holahola1
Uczeń1
Nowy użytkownik
Warszawa
Wiadomoci: 209
|
 |
« Odpowiedz #49 : Padziernika 26, 2010, 12:35:06 » |
|
Szeki to nie rasa kanarków bo taka nie istnieje,tylko przeważnie tym określeniem nazywa się ptaki wielobarwne n.p. kanarki czerwone w jakieś ciemne plamy.Takie ptaki pochodzą przeważnie z krzyżówek między rasowych czyli n.p.kanarków czerwonych z kanarkami n.p. czerwono-czarnymi.Czyli szeki to takie kanarczane kundelki.Wartość hodowlana takich ptaków jest zerowa,ponieważ po takich kundelkach wyjdą nam tylko i wyłącznie następne kundelki.Ptaki te są chowane przeważnie przez początkujących hodowców ( sam kiedyś zaczynałem swoją przygodę z kanarkami właśnie od takich ptaków ) ponieważ są bardzo żywotne , przeważnie dobrze sie mnożą a ich ubarwienie jest wielobarwne. Pojęcie szeki nie jest jednak jednoznaczne, ponieważ pojęcia szeki używa się także w odniesieniu n.p. do glosterów określając takim pojęciem ptaki n.p. zielono-żółte.Jak widać pojęcie szeki nie jest jednoznaczne ,ale to pojecie na pewno nie oznacza rasy kanarków bo taka rasa nie istnieje.
Czyli twierdzisz że szeki są "drugiego gatunku"? a co z paryskimi szekami , hosso szekami?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #50 : Padziernika 26, 2010, 09:24:09 » |
|
Wydaje mi się ,że Mark-owi chodziło jedynie o szeki po krzyżówkach kanarków kolorowych.Myślę ,że każdy kto ma kanarki kształtne posiada szeki i co więcej sa to niekiedy bardzo ładne ptaki.A jak wiadomo u kanarków kolorowych szek to najczęściej mieszaniec(kundelek) albo po prostu czasem "wyskoczy" np.żółty z ciemna plamka,którego hodowca raczej sprzedaje.
Na koniec małe uaktualnienie odnośnie ras,posiadam kanarki ras: -gloster -border miniatura -border.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
radek_051
Uczeń1
Nowy użytkownik
Konopiska
Wiadomoci: 41
|
 |
« Odpowiedz #51 : Padziernika 26, 2010, 10:20:08 » |
|
Ja w swojej hodowli posiadam kanarki czerwone i glostery
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481
|
 |
« Odpowiedz #52 : Padziernika 26, 2010, 03:27:05 » |
|
Również uaktualnię swoją dawną wypowiedz . Teraz posiadam takie rasy jak : jakieś 85 % mojej hodowli to Glostery , ale posiadam także Koroniaki niemieckie i czerwone.
|
|
|
|
|
|
Sygnum - D027
|
|
|
misza
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 15
|
 |
« Odpowiedz #53 : Padziernika 26, 2010, 06:29:39 » |
|
Hoduję kanarki kolorowe, a obecnie mam czerw.-czarne mozajkowe szaroskrzydłe , agaty czerwone mozajkowe i czerwono czarne .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mark
Administrator
Użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709
|
 |
« Odpowiedz #54 : Padziernika 26, 2010, 08:42:02 » |
|
Szeki czyli kanarki "łaciate" to pojęcie wieloznaczne i tak : -szeki wśród kanarków kolorowych to zawsze kanarki bez wartościowe bo są mieszańcami kilku ras. -szeki wśród kanarków śpiewających i kanarków kształtnych to ptaki pełnowartościowe ponieważ są one mieszańcami kolorów a nie mieszańcami rożnych ras.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kanarki.com.pl
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 170
|
 |
« Odpowiedz #55 : Marca 04, 2012, 09:34:17 » |
|
Witam. Wątek dawno nie odwiedzany ale ciekawy.  Hoduje kanarki kędzierzawe Padwańskie. Pozdrawiam. Mariusz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chiara
Go
|
 |
« Odpowiedz #56 : Marca 05, 2012, 02:21:10 » |
|
Ja od niedawna mam swoją pierwszą parkę glosterów i samotnego samca czerwono- czarnego (samiczka, czerwona nieintensywna niestety zmarła niedawno...  ). W tym roku jednak mam zamiar powiększyć hodowlę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
leszek
Korespondent1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 95
|
 |
« Odpowiedz #57 : Marca 05, 2012, 10:35:19 » |
|
Witam.Hoduję kanarki takich ras jak kanarki harceńskie i kanarki gloster.Pozdrawiam Leszek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dariuseki
Uczeń2
Nowy użytkownik

Olsztyn, War-Maz
Wiadomoci: 207
http://www.warminskie-kanarki.gq/
|
 |
« Odpowiedz #58 : Marca 05, 2012, 05:43:05 » |
|
Ja hoduję kanarka harceńskiego i jak jg1945 uważam że są bardzo fajne. W przyszłości chciałbym mieć hodowlę kanarków ale nie mam dokładnej koncepcji odnośnie hodowli no i nie wiem czy podołam. Chciałbym pokombinować np harceński i koroniak.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chiara
Go
|
 |
« Odpowiedz #59 : Marca 07, 2012, 08:03:05 » |
|
Ja hoduję kanarka harceńskiego i jak jg1945 uważam że są bardzo fajne. W przyszłości chciałbym mieć hodowlę kanarków ale nie mam dokładnej koncepcji odnośnie hodowli no i nie wiem czy podołam. Chciałbym pokombinować np harceński i koroniak.
Chodzi Ci o krzyżówki? Z tego co wiem, śpiewające najczęściej jeśli się krzyżuje, to z innymi śpiewającymi (np. wodnotokowymi- malinois i in). Gdybyś stawiał na pierwszym miejscu zarówno śpiew, jak i wygląd, raczej coś byłoby kosztem czegoś... Chociaż popróbować w rozsądnych granicach można  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|