Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:48:41 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Ankieta
Pytanie: Jakie rasy kanarków hodujesz?
kolorowe (barwne) - 76 (46.3%)
kształtne (posturalne) - 48 (29.3%)
śpiewające - 40 (24.4%)
Gosw w sumie: 100

Strony: 1 2 3 [4] 5   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Rasy kanarków  (Przeczytany 44077 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Szyc Kazimierz
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 3

« Odpowiedz #45 : Lutego 06, 2010, 11:23:02 »

Ja  hoduje   kanarki i amadyny wspaniałe  Kanarki kolorowe to moja specjalnośc  a szczególnie  czerwone intensywne  i agaty intensywni 

szaryspiewak
Go
« Odpowiedz #46 : Lutego 06, 2010, 04:32:13 »

Ja w swojej hodowli posiadam 2 parki kanarkow kolorowych czerwonych i parke mozambikow i samca szarego spiewaka  Duy umiech Duy umiech  Samiczka odeszla pare miesiecy temu Smutny
            Pozdrawiam

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
Wiadomoci: 270

« Odpowiedz #47 : Marca 27, 2010, 05:21:38 »

Obecnie posiadam kanarki harceńskie oraz glostery. Posiadam też papugi faliste.

Wojtek7
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Gliwice
Wiadomoci: 33

Kanarki Harceńskie

« Odpowiedz #48 : Marca 31, 2010, 03:02:38 »

Kanarki Harceńskie

holahola1
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 209

« Odpowiedz #49 : Padziernika 26, 2010, 12:35:06 »

Szeki to nie rasa kanarków bo taka nie istnieje,tylko przeważnie tym określeniem nazywa się  ptaki wielobarwne n.p. kanarki czerwone w jakieś ciemne plamy.Takie ptaki pochodzą przeważnie z krzyżówek między rasowych czyli n.p.kanarków czerwonych z kanarkami n.p. czerwono-czarnymi.Czyli szeki to takie kanarczane kundelki.Wartość hodowlana takich ptaków jest zerowa,ponieważ po takich kundelkach wyjdą nam tylko i wyłącznie następne kundelki.Ptaki te są chowane przeważnie przez początkujących hodowców ( sam kiedyś zaczynałem swoją przygodę z kanarkami właśnie od takich ptaków ) ponieważ są bardzo żywotne , przeważnie dobrze sie mnożą a ich ubarwienie jest wielobarwne.
Pojęcie szeki nie jest jednak jednoznaczne, ponieważ pojęcia szeki używa się także w odniesieniu n.p. do glosterów określając takim pojęciem ptaki n.p. zielono-żółte.Jak widać pojęcie szeki nie jest jednoznaczne ,ale to pojecie na pewno nie oznacza rasy kanarków bo taka rasa nie istnieje.
Czyli twierdzisz że szeki są "drugiego gatunku"? a co z paryskimi szekami , hosso szekami?

Granos
Go
« Odpowiedz #50 : Padziernika 26, 2010, 09:24:09 »

Wydaje mi się ,że Mark-owi chodziło jedynie o szeki po krzyżówkach kanarków kolorowych.Myślę ,że każdy kto ma kanarki kształtne posiada szeki i co więcej sa to niekiedy bardzo ładne ptaki.A jak wiadomo u kanarków kolorowych szek to najczęściej mieszaniec(kundelek) albo po prostu czasem "wyskoczy" np.żółty z ciemna plamka,którego hodowca raczej sprzedaje.

Na koniec małe uaktualnienie odnośnie ras,posiadam kanarki ras:
-gloster
-border miniatura
-border.

radek_051
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Konopiska
Wiadomoci: 41

« Odpowiedz #51 : Padziernika 26, 2010, 10:20:08 »

Ja w swojej hodowli posiadam kanarki czerwone i glostery

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #52 : Padziernika 26, 2010, 03:27:05 »

Również uaktualnię swoją dawną wypowiedz . Teraz posiadam takie rasy jak : jakieś 85 % mojej hodowli to Glostery , ale posiadam także Koroniaki niemieckie i czerwone.

Sygnum - D027
misza
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 15

« Odpowiedz #53 : Padziernika 26, 2010, 06:29:39 »

Hoduję kanarki kolorowe, a obecnie mam czerw.-czarne mozajkowe szaroskrzydłe ,
          agaty czerwone mozajkowe i czerwono czarne .

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #54 : Padziernika 26, 2010, 08:42:02 »

Szeki czyli kanarki "łaciate" to pojęcie wieloznaczne i tak :
-szeki wśród kanarków kolorowych to zawsze kanarki bez wartościowe bo są mieszańcami kilku ras.
-szeki wśród kanarków śpiewających i kanarków kształtnych to ptaki pełnowartościowe ponieważ są one mieszańcami kolorów a nie mieszańcami rożnych ras.

kanarki.com.pl
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 170

« Odpowiedz #55 : Marca 04, 2012, 09:34:17 »

Witam.
Wątek dawno nie odwiedzany ale ciekawy. Mrugnicie
Hoduje kanarki kędzierzawe Padwańskie.
Pozdrawiam.
Mariusz Spoko

Chiara
Go
« Odpowiedz #56 : Marca 05, 2012, 02:21:10 »

Ja od niedawna mam swoją pierwszą parkę glosterów i samotnego samca czerwono- czarnego (samiczka, czerwona nieintensywna niestety zmarła niedawno... Smutny ).
W tym roku jednak mam zamiar powiększyć hodowlę.

leszek
Korespondent1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 95

« Odpowiedz #57 : Marca 05, 2012, 10:35:19 »

Witam.Hoduję kanarki takich ras jak kanarki harceńskie i kanarki gloster.Pozdrawiam Leszek.

dariuseki
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Olsztyn, War-Maz
Wiadomoci: 207

http://www.warminskie-kanarki.gq/

« Odpowiedz #58 : Marca 05, 2012, 05:43:05 »

Ja hoduję kanarka harceńskiego i jak jg1945 uważam że są bardzo fajne. W przyszłości chciałbym mieć hodowlę kanarków ale nie mam dokładnej koncepcji odnośnie hodowli no i  nie wiem czy podołam. Chciałbym pokombinować np harceński i koroniak.

Chiara
Go
« Odpowiedz #59 : Marca 07, 2012, 08:03:05 »

Ja hoduję kanarka harceńskiego i jak jg1945 uważam że są bardzo fajne. W przyszłości chciałbym mieć hodowlę kanarków ale nie mam dokładnej koncepcji odnośnie hodowli no i  nie wiem czy podołam. Chciałbym pokombinować np harceński i koroniak.
Chodzi Ci o krzyżówki? Z tego co wiem, śpiewające najczęściej jeśli się krzyżuje, to z innymi śpiewającymi (np. wodnotokowymi- malinois i in). Gdybyś stawiał na pierwszym miejscu zarówno śpiew, jak i wygląd, raczej coś byłoby kosztem czegoś... Chociaż popróbować w rozsądnych granicach można Mrugnicie.

Strony: 1 2 3 [4] 5   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!