Bogusław
Uczeń2
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 273
|
 |
« Odpowiedz #30 : Lipca 05, 2012, 07:13:05 » |
|
Poszukaj na allegro ,jest tam parę propozycji i lokalizacji, może znajdziesz coś blisko domu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #31 : Lipca 05, 2012, 01:18:09 » |
|
Właśnie dziś kupiłem na próbę - 4 litry (750g) za 9,99 w Leroy Merlin.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cieslm
Uczeń1
Nowy użytkownik
Dzierżoniów
Wiadomoci: 185
CIH C033
|
 |
« Odpowiedz #32 : Lipca 05, 2012, 06:16:27 » |
|
kupiłem dziś w zoologicznym wprawdzie do terrariów ale 6mm bukowe, więc sprawdzę jak działają .4 litry za 10 zł więc podobnie jak w LM
|
|
|
|
|
|
|
|
|
canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
Aachen
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 387
fan izabelek
|
 |
« Odpowiedz #33 : Lipca 05, 2012, 06:31:15 » |
|
...szczerze mowiac, to dzis mamy gorac i wilgoc, takie stojace wilgotne powietrze - i nawet z tym podlozem czuje troche ten typowy zapach... mam wrazenie, ze to same ptaki ten zapach wydzielaja, bo klatki sprzatalam wczoraj. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
Warszawa
Wiadomoci: 158
|
 |
« Odpowiedz #34 : Lipca 06, 2012, 12:17:21 » |
|
Wg mnie rzecz polega na tym, by dać możliwosć odchodom na szybkie wyschnięcie, jeśli są suche - nie wydzielają zapachu. Mam wrażenie, że jednak najlepiej sprawdza się papier do tego celu - papier wchłania wilgoć ale też - ponieważ jest cienką warstwą celulozy - szybko ją oddaje. Proces schnięcia jest więc szybki. Mam wrażenie że każdy inny material nie pozwala na szybkie odprowadzenie wilgoci z odchodów co sprzyja procesowi rozkładu. Oczywiście mam na myśli nie góry odchodów na dnie, ale takie ilości kilkudniowe - maksymalnie do tygodnia, no i nie z kilkudziesięciu czy set ptaków bo z takim stadem nie mam doświadczenia.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam - Monika
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #35 : Lipca 06, 2012, 01:27:18 » |
|
Neutralizacja zapachu można zlikwidować podawaniem grubej warstwy papieru albo po prostu często zmieniać podłoże klatki na czyste. Również próbowałbym sypać na dno klatki piasek który jest dobrym pochłaniaczem wilgotności.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cieslm
Uczeń1
Nowy użytkownik
Dzierżoniów
CIH C033
|
 |
« Odpowiedz #36 : Lipca 06, 2012, 08:27:44 » |
|
Dziś przy tej duchocie i +29st. to nie ma zmiłuj musi być czuć  ....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #37 : Lipca 31, 2012, 10:42:07 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cieslm
Uczeń1
Nowy użytkownik
Dzierżoniów
CIH C033
|
 |
« Odpowiedz #38 : Sierpnia 01, 2012, 09:09:14 » |
|
faktycznie niedrogo ,ale trzeba by kupić wiecej ,bo przesyłka sporo kosztuje... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cieslm
Uczeń1
Nowy użytkownik
Dzierżoniów
CIH C033
|
 |
« Odpowiedz #39 : Sierpnia 18, 2012, 11:02:49 » |
|
od dziś we fruwalce zaczyam testować zrębki bukowe...na efekty trzeba zaczekać ...ale mam nadzieję ,że zdadzą egzamin,w mniejszych klatkach tradycyjnie używam piasku...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« Odpowiedz #40 : Grudnia 16, 2012, 06:35:43 » |
|
I co zrębki zdały egzamin?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bloker22
Uczeń1
Nowy użytkownik
Łódź
Netykieta: Jarosław Osiwała
Wiadomoci: 83
|
 |
« Odpowiedz #41 : Grudnia 16, 2012, 07:59:43 » |
|
W zeszłym roku zakupiłem koledze taki jonizator,który też hoduje kanarki i bardzo sobie chwalił.
Pozdrawiam bloker22
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #42 : Grudnia 16, 2012, 09:45:34 » |
|
Spróbowałem wysypać zrębki, ale zrobiłem to tylko w jednej klatce, więc nie da się stwierdzić, czy neutralizują one zapachy. Na pewno są droższe, niż zwykła piasek, którego używam. I ptaki nie mogą korzystać z takiego podłoża w pełni, tzn. trzeba im dodawać minerały w miskach. Tak więc dla ptaków spędzających dużo czasu na podłożu (amarantki, astryldy malowane, trawinki) nie nadaje się. Poza tym zrębki są lekkie - ptaki podrywając się do lotu z podłogi po prostu zmiatają je skrzydłami - musiałoby być tych zrębek dużo więcej, co podraża sprawę. Do powierzchni ok. 0,5m2 wykorzystałem jedno opakowanie z Leroy Merlin (0,75kg=4L).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik

Sosnowiec
Wiadomoci: 258
|
 |
« Odpowiedz #43 : Grudnia 16, 2012, 10:30:00 » |
|
Ze zrębkami nie próbowałam, ale podłoże drewniane ( tzw naturalne, bio, czy jak tam marketing wymyślił ) wykorzystywałam przez jakiś czas do kocich kuwet - owszem zapach jest pochłaniany, super się sprzątało, ale gromadzi się w tym wilgoć, szybko się wdają w to różne drobnoustroje i masakrycznie się pyli , więc wróciłam do bentonitu, -ciekawa jestem jak to jest w przypadku zrębków w klatkach dla ptaków - dajcie znać proszę
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cieslm
Uczeń1
Nowy użytkownik
Dzierżoniów
CIH C033
|
 |
« Odpowiedz #44 : Grudnia 17, 2012, 07:40:14 » |
|
Hej sprecyzuj ten Betonit ,bardzo proszę to ciekawe ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|