Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 04:44:37 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 2 3 [4] 5 6   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Neutralizacja zapachu w hodowli.  (Przeczytany 40799 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #45 : Grudnia 17, 2012, 08:17:08 »

Zwykły "żwirek dla kota", zbryla się po namoczeniu i, niestety, mocno pyli. Jest tego na rynku zatrzęsienie, np:

http://www.eurozoo.com.pl/wiecej-o-markach/hilton/kot/zwirki-bentonitowe

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec
Wiadomoci: 258

« Odpowiedz #46 : Grudnia 17, 2012, 10:00:07 »

Hej sprecyzuj ten Betonit ,bardzo proszę to ciekawe ??

Bentonit absolutnie nie nadaje się niestety dla kanarków , które sobie lubią poskubać podłoże -  pod wpływem wilgoci pęcznieje i robi się z niego cement- taka wyrafinowana forma zamordowania kanarka to by była

cieslm
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Dzierżoniów
Wiadomoci: 185

CIH C033

« Odpowiedz #47 : Grudnia 17, 2012, 09:53:55 »

Właśnie  z tąd moje zdziwione zapytanie ? ???o ten Betonit ,mamy kota i wiem co to jest i zdziwiło mnie ,ze ktoś to do ptaszków stosuje...

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec
Wiadomoci: 258

« Odpowiedz #48 : Grudnia 17, 2012, 11:25:22 »

Ze zrębkami nie próbowałam, ale podłoże drewniane ( tzw naturalne, bio, czy jak tam marketing  wymyślił ) wykorzystywałam przez jakiś czas do kocich kuwet - owszem zapach jest pochłaniany, super się sprzątało, ale gromadzi się w tym wilgoć, szybko się wdają w to różne drobnoustroje  i  masakrycznie się pyli , więc wróciłam do bentonitu, -ciekawa jestem jak to jest w przypadku zrębków w klatkach dla ptaków - dajcie znać proszę
Dla wyjaśnienia - nie pisałam o kanarkach, wspomniałam jedynie o podłożu drewnianym - zwykłym, że moim zdaniem się nie nadaje bo sprawdziłam w kocich kuwetach, że się pyli i  pytanie jak jest ze zrębkami Umiech

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #49 : Stycznia 02, 2013, 09:11:16 »

Zrebki baaardzo minimalnie pyla.  W tylko w momencie zzsypywania wiekszej ilosci - bo podczas uzywania w klatce juz nie. Ja sypie grubo i jestem wciaz zadowolona.  Szczegolnie z powodu lekkosci tej sciolki - maly worek piasku ciezej przeniesc niz ogromny wor tych zrebkow.   Duy umiech

Duza czesc wysypalam w ogordzie,gdzie jeszcze nic nie rosnie i na wiosne przekopie to.  A reszte zsypuje w smietniku eko. 

Podczas sprzatania uzywam workow XXL - tak sie nie kurzy.  Wsuwam szuflade z zawartoscia do worka i przymknieta stawiam do pionu. 

serdecznie
Agata

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #50 : Stycznia 02, 2013, 10:25:41 »

Często musisz wymieniać podłoże? Jakie masz zagęszczenie ptaków w klatkach?

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #51 : Stycznia 02, 2013, 07:44:42 »

Odkad sypie grubo, wymieniam najpozniej co 3 tygodnie, ostatnio wczesniej bo mi sie po wystawie pare ptakow szokowo przepierzylo.  Odchody nie zbieraja sie w wysepki, tylko sa zawsze zmieszane ze zrebkami przez skaczace i grzebiace w nich ptaki.  Sciolka nie przesuwa sie, nie ma golej podlogi.  Szuflada w ogole nie jest zabrudzona - tylko brzegi, bo tam czesto laduja odchody podczas nocowania.  Co tydzien myje zerdki, karmidelka i boki przy podlodze. Poidelka codziennie.  Baseny po kazdej kapieli.

Ale gdy mlode wyfruwaly z gniazda, sprzatalam 2 dni przed i potem co tydzien, bo bylo wlasnie wieksze zageszczenie.  Ale wtedy jeszcze nie stosowalam grubej warstwy.

Mam takie wielkosci podlog:
120x80cm - warstwa ok 3cm - 6 ptakow
80x50cm - warstwa ok 2cm - 2/3 ptaki

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #52 : Stycznia 02, 2013, 09:17:04 »

Dzięki za tak szczegółowe wyjaśnienia! Możesz mi jeszcze tylko przypomnieć, jakich zrębków używasz? Chodzi mi o rozdrobnienie. Spróbuję w nie zainwestować. Z tym, że u mnie w okresie lęgowym tak częsta wymiana nie wchodzi w rachubę...

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #53 : Stycznia 02, 2013, 10:14:26 »

okolo 6mm  Umiech

stanley
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 114

Pozdrawiam

« Odpowiedz #54 : Lutego 09, 2013, 07:23:23 »

dobrym neutralizatorem jest kawa, tzn, gdy wypijemy parzoną kawą, zostawić ją w pokoju, zostawionej zaparzonej i zalanej jeszcze nie próbowałem, mozliwe ze bedzie jeszcze mocniejszy zapach

ciesz się zdrowiem, ale pamiętaj, że niedługo umrzesz

"jesteście ważniejsi niż wiele wróbli, u Was nawet włosy na głowie są policzone" - Pan Jezus
canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #55 : Lutego 14, 2013, 10:12:44 »

Kawa moze byc ok - tylko trzeba zadbac, zeby wyschla bez plesni (mieszac fusy).  Kawa lapie bardzo predko plesn.  Kawe uzywam tez do nawozenia w ogrodku, wiec suszylam cale miski fusow z automatu - zbieralam od szwagierki, bo my herbaciarze Mrugnicie 

Czasem jak mi sie nie podoba w domu zapach po gotowaniu czegos, to wciagam odkurzaczem troche swiezej zmielonej kawy i odkurzam tak chatke.  Zapach sie zmienia na kawowy.   Mrugnicie

stanley
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 114

Pozdrawiam

« Odpowiedz #56 : Marca 06, 2013, 02:57:52 »

szczypiorek, cebula

ciesz się zdrowiem, ale pamiętaj, że niedługo umrzesz

"jesteście ważniejsi niż wiele wróbli, u Was nawet włosy na głowie są policzone" - Pan Jezus
Pandan0
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 148

« Odpowiedz #57 : Czerwca 19, 2013, 02:34:12 »

Witajcie,
uzmysłowiłem sobie pewien fakt. Podaję ptakom od dłuższego czasu (wiosna-lato-jesień) świeżą macierzankę-tymianek i wszystkie kanarki uwielbiają zjadanie tych roślinek. Podaję w dużych ilościach tę macierzankę. Uzyskuję wtedy lepszą zdrowotność ptaszków, a także znaczne zmniejszenie intensywności zapachów w pomieszczeniu hodowlanym i to niezależnie od tego, czy jest to okres lęgowy lub inny. Polecam sprawdzenie tego sposobu w Waszych hodowlach i podzielenie się obserwacjami.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Czerwca 19, 2013, 02:43:55 wysane przez Pandan0 » Zapisane

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #58 : Czerwca 19, 2013, 02:44:34 »

A skąd bierzesz świeżą macierzankę i tymianek?

sylabona
Go
« Odpowiedz #59 : Czerwca 19, 2013, 03:15:49 »

A skąd bierzesz świeżą macierzankę i tymianek?

Macierzanka - inaczej zwana tymiankiem (to jedna i ta sama roślina).

Strony: 1 2 3 [4] 5 6   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!