Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:18:30 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2] 3 4 ... 6   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Neutralizacja zapachu w hodowli.  (Przeczytany 40794 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
jg1945
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 67

« Odpowiedz #15 : Wrzenia 16, 2011, 08:55:05 »

Wracając do stosowania serinol Ja podaje serinol do wody do picia a nie żeby likwidować zapach w pokoju przez rozpylanie seroinolu.

marcelolsztyn
Go
« Odpowiedz #16 : Wrzenia 17, 2011, 10:53:38 »

Wracając do stosowania serinol Ja podaje serinol do wody do picia a nie żeby likwidować zapach w pokoju przez rozpylanie seroinolu.

no i co zapach jaki towarzyszy hodowli ci znikł  Duy umiech od tego ze podajesz serinol do picia Chichot

ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 158

« Odpowiedz #17 : Wrzenia 17, 2011, 01:49:31 »

Umiech zapach zniknie jak się systematycznie i proporcjonalnie do wielkości hodowli po prostu sprząta. Jonizator fajna sprawa, sama się zastanawiam, ale grunt to utrzymanie porządku i będzie OK.

pozdrawiam - Monika
Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
Tytuły: Hodowca Roku 2010
Wiadomoci: 351

Kanarki: żółte, białe recesywne

« Odpowiedz #18 : Wrzenia 22, 2011, 08:55:41 »

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Najpierw chyba pojadę rozejrzeć się w Castoramie.

Granos i na jaki oczyszczacz sie zdecydowałeś?

CIH F-047
Granos
Go
« Odpowiedz #19 : Padziernika 06, 2011, 04:37:33 »

Dawno nie przegladałem dokładnie forum.

Granos i na jaki oczyszczacz sie zdecydowałeś?

Marcin sorry ,że tak długo nie odpowiadałem. Z jonizatorem się na pewnien czas wstrzymałem poniewaz w pomieszczenie gdzie sa ptaki robie mały remoncik.Jak zakończę mam zamiar kupić jonizator i najprawdopodobniej zdecyduje się na ten z castoramy.

Akurat przez przypadek na jakiś czas problem ten został kompletnie zlikwidowano a wszystko za sprawa...pigwy. Zbieraliśmy owoce ,które trzymamy na dole.Jeden koszyk tych owoców wydaje tak silny zapach ,ze zlikwidował problem Umiech.   

cieslm
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Dzierżoniów
Wiadomoci: 185

CIH C033

« Odpowiedz #20 : Czerwca 01, 2012, 08:26:49 »

Dzień dobry
jestem nowym forumowiczem i pasjonatem kanarkowym,ale nie obce są mi już zapachy chodowli,czy ktoś mógłby mi poradzić jak to jest z tym serinolem ? lub ew.jak z tymi jonizatorami powietrza czy zastosować jakiś pochłaniacz.
 Co?

ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa

« Odpowiedz #21 : Czerwca 02, 2012, 03:08:08 »

Witam, ja mam hobbystyczną niewielką hodowlę liczącą w tej chwili 17 ptaków w mieszkaniu i z moich obserwacji wynika, że jeśli nie posprząta się klatek co około 5 -7 dni, czyli przeciętnie co tydzień to zapach i tak się ujawnia mimo stosowania serinolu i pochłaniacza zapachów z jonizatorem. Inaczej odczuwalny jest na pewno w dużych hodowlach w pomieszczeniach osobnych, nie w mieszkaniu - przypuszczam, że jego tolerowalne natężenie może być wtedy większe, ale w mieszkaniu już niewielki zapach jest odczuwalny. Regularne sprzątanie klatek, szczególnie klatek zbiorowych, gdzie im więcej ptaków tym intensywniejsze zabrudzenia, jest nieodzowne jeśli chce się zachować komfort i dla ptaków i dla siebie. Jeśli ma się takie założenie, że sprzątanie jest wykonywane co około 5-7 dni z powodzeniem można uniknąć w niedużych hodowlach nieprzyjemnego zapachu bez dodatkowych środków.  Oczyszczacz powietrza z jonizatorem fajnie mieć, bo na pewno on skutecznie eliminuje to czego my w powietrzu nie widzimy, to da się zobaczyć przy wymianie filtra Umiech ale tak jak piszę - jeśli się chce tym urządzeniem eliminować zapach niesprzątanych w porę klatek to nic z tego.

pozdrawiam - Monika
cieslm
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Dzierżoniów

CIH C033

« Odpowiedz #22 : Czerwca 03, 2012, 10:33:40 »

Dziękuję ,potwierdza się teza (ale i własna obserwacja) sprzątać trzeba regularnie . Duy umiech.Co nie znaczy ,że nie zastanawiam się nad kupnem oczyszczacza powietrza z jonizatorem.Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie się moim wpisem.  Chichot

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #23 : Czerwca 13, 2012, 09:52:40 »

Dzien dobry!

A co sypiecie na dno klatek?

Ja juz drugi tydzien sypie drewno - trociny bukowe, ale pociete jak granulat, nie cienkie trocinki spod hebla.  Moim zdaniem i nosem - nie smierdzi.  Piach(nawet z anyzem)+odchody+wilgoc po kapieli tworzyly zawsze ten nieprzyjemny zapach.  Teraz tego nie zauwazam. 

Innym plusem tych "trocin" jest ich waga.  I cenowo mi nie podpadly - wydajne sa.  W klatce musi byc jednak teraz zawsze dodatkowy pojemnik z piaskiemi gritem/kamykami dla ptakow.

pozdrawia
Agata

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #24 : Czerwca 13, 2012, 03:09:50 »

W Niemczech są dostępne w sklepach i firmach zoologicznych specjalne trociny na podłoża do klatek - u nas tego niestety nie ma. Można kupić zwykłe trociny dla gryzoni, ale one nie zdają egzaminu. Poza tym wadą tego typu rozwiązań jest cena - w przypadku jednego ptaszka można pozwolić sobie na zakup lepszego podłoża (nawet z Niemiec), ale jeśli ma się w hodowli kilkanaście czy kilkadziesiąt klatek, to takie wydatki znamiennie rosną.
W Niemczech jest też Porilan - ciekawe podłoże do klatek.

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #25 : Czerwca 13, 2012, 03:42:32 »

Fakt, ze sa tez jakies granulaty na bazie kalcium. Pelno tego. 
Kurcze, ale zeby granulatu z pocietego buku nie umial nikt w normalnej cenie zaoferowac? 

Tartaki, stolarze - do dziela!  Luka marketowa!  Z pociachanych odpadow produkcyjnych elegancki zarobek.  Spoko

Ja sypie na 5 duzych klatek - fruwalek.  Oplaca mi sie narazie (11,90 Euro za 20kg - na oko 90-100 litrow).  Jest lzejsze (kregoslup+koszta wysylki) oraz nie kurzy (szczegolnie fajne podczas czyszczenia).  No i wlasnie ten zapach niweluje. 

Moze ktos "od drewna" przeczyta to i podkasa rekawy.  Mrugnicie

pozdrawia
Agata

ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa

« Odpowiedz #26 : Czerwca 13, 2012, 07:10:59 »

Ja na dno kładę zwykłe ręczniki papierowe, piasek z gritem daję osobno w duzych miskach. Z trocinami to trzeba uważać, bo te co są w sprzedaży w Polsce dla gryzoni pochodzą głównie z sosny i wydzielają fenole (podobnie jak cedr, ale cedrowych trocin raczej nie ma w sprzedaży dla zwierząt), które jak wiadomo są odstraszające dla owadów, hamują rozwój mikroorganizmów itd. ale nie tylko. Są groŹne dla układu oddechowego zwierząt, przedostają się do krwi i podwyższają poziom enzymów wątrobowych przez co wątroba pracuje ciężej niż powinna, poza tym obciążone sa też nerki, bo muszą podobnie jak wątroba ciężej pracować - zajmuję się od nastu już lat królikami - dla gryzoni i królików nie powinno się używać tych trocin (ciekawe czemu one właściwie sa nadal w sprzedaży...) przypuszczam, że dla ptaków również są groŹne gdy w takim stężeniu przebywają one non stop. Porządnie wysuszone trociny sosnowe mogą nie być groŹne, ale zwykle wszystkie kupowane paczki trocin mają jednak bardzo intensywny zapach.

pozdrawiam - Monika
WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 278

« Odpowiedz #27 : Czerwca 14, 2012, 01:26:57 »

Witam
Na podłoże do klatek lub do wolierek śmiało można wykorzystać zrębki wędzarnicze bukowe
które są dostępne na polskim rynku posiadają granulację 8,6 i 2mm
Więcej info o jakości tego produktu i jego właściwościach oraz obróbce technologicznej można
uzyskać na stronie www.monrol.pl
Pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: Czerwca 14, 2012, 11:06:06 wysane przez jot-ka11 » Zapisane

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #28 : Czerwca 14, 2012, 09:48:03 »

Ziabak - wlasnie.  Tego nie wiedzialam.  Nawet dziwilam sie, ze bukowe robia - to w koncu drozsze drewno.  Fajnie, ze to napisales.

WILK ...a to sie zgadza.  Ktos tu pisal, ze mozna taniej w wedzarniach nabyc te wysciolke.   Umiech
Zarasz poszukam foto, gdzie widac strukture mniej wiecej.
Tu widac zrebki (nazwa wg mnie trafna) wielkosci ok. 3-6mm

Teraz uzywam 6-8mm, bo mniej ulatuja od fruwajacych ptakow. A wlasciwie zmieszalam te mniejsze i srednie - tez sie sprawdza.
Sa tez 10-12mm.

cieslm
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Dzierżoniów

CIH C033

« Odpowiedz #29 : Lipca 04, 2012, 10:46:06 »

Dzień dobry
a ma ktoś może kontakt na sprzedawcę takich zrębek bukowych.Gdzie to można kupić i za ile ?? Co?

Strony: 1 [2] 3 4 ... 6   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!