jg1945
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 67
|
 |
« Odpowiedz #15 : Wrzenia 16, 2011, 08:55:05 » |
|
Wracając do stosowania serinol Ja podaje serinol do wody do picia a nie żeby likwidować zapach w pokoju przez rozpylanie seroinolu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcelolsztyn
Go
|
 |
« Odpowiedz #16 : Wrzenia 17, 2011, 10:53:38 » |
|
Wracając do stosowania serinol Ja podaje serinol do wody do picia a nie żeby likwidować zapach w pokoju przez rozpylanie seroinolu.
no i co zapach jaki towarzyszy hodowli ci znikł  od tego ze podajesz serinol do picia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
Warszawa
Wiadomoci: 158
|
 |
« Odpowiedz #17 : Wrzenia 17, 2011, 01:49:31 » |
|
 zapach zniknie jak się systematycznie i proporcjonalnie do wielkości hodowli po prostu sprząta. Jonizator fajna sprawa, sama się zastanawiam, ale grunt to utrzymanie porządku i będzie OK.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam - Monika
|
|
|
Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
Tytuły: Hodowca Roku 2010
Wiadomoci: 351
Kanarki: żółte, białe recesywne
|
 |
« Odpowiedz #18 : Wrzenia 22, 2011, 08:55:41 » |
|
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Najpierw chyba pojadę rozejrzeć się w Castoramie.
Granos i na jaki oczyszczacz sie zdecydowałeś?
|
|
|
|
|
|
 CIH F-047
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #19 : Padziernika 06, 2011, 04:37:33 » |
|
Dawno nie przegladałem dokładnie forum. Granos i na jaki oczyszczacz sie zdecydowałeś? Marcin sorry ,że tak długo nie odpowiadałem. Z jonizatorem się na pewnien czas wstrzymałem poniewaz w pomieszczenie gdzie sa ptaki robie mały remoncik.Jak zakończę mam zamiar kupić jonizator i najprawdopodobniej zdecyduje się na ten z castoramy. Akurat przez przypadek na jakiś czas problem ten został kompletnie zlikwidowano a wszystko za sprawa...pigwy. Zbieraliśmy owoce ,które trzymamy na dole.Jeden koszyk tych owoców wydaje tak silny zapach ,ze zlikwidował problem  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cieslm
Uczeń1
Nowy użytkownik
Dzierżoniów
Wiadomoci: 185
CIH C033
|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwca 01, 2012, 08:26:49 » |
|
Dzień dobry jestem nowym forumowiczem i pasjonatem kanarkowym,ale nie obce są mi już zapachy chodowli,czy ktoś mógłby mi poradzić jak to jest z tym serinolem ? lub ew.jak z tymi jonizatorami powietrza czy zastosować jakiś pochłaniacz. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
Warszawa
|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwca 02, 2012, 03:08:08 » |
|
Witam, ja mam hobbystyczną niewielką hodowlę liczącą w tej chwili 17 ptaków w mieszkaniu i z moich obserwacji wynika, że jeśli nie posprząta się klatek co około 5 -7 dni, czyli przeciętnie co tydzień to zapach i tak się ujawnia mimo stosowania serinolu i pochłaniacza zapachów z jonizatorem. Inaczej odczuwalny jest na pewno w dużych hodowlach w pomieszczeniach osobnych, nie w mieszkaniu - przypuszczam, że jego tolerowalne natężenie może być wtedy większe, ale w mieszkaniu już niewielki zapach jest odczuwalny. Regularne sprzątanie klatek, szczególnie klatek zbiorowych, gdzie im więcej ptaków tym intensywniejsze zabrudzenia, jest nieodzowne jeśli chce się zachować komfort i dla ptaków i dla siebie. Jeśli ma się takie założenie, że sprzątanie jest wykonywane co około 5-7 dni z powodzeniem można uniknąć w niedużych hodowlach nieprzyjemnego zapachu bez dodatkowych środków. Oczyszczacz powietrza z jonizatorem fajnie mieć, bo na pewno on skutecznie eliminuje to czego my w powietrzu nie widzimy, to da się zobaczyć przy wymianie filtra  ale tak jak piszę - jeśli się chce tym urządzeniem eliminować zapach niesprzątanych w porę klatek to nic z tego.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam - Monika
|
|
|
cieslm
Uczeń1
Nowy użytkownik
Dzierżoniów
CIH C033
|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwca 03, 2012, 10:33:40 » |
|
Dziękuję ,potwierdza się teza (ale i własna obserwacja) sprzątać trzeba regularnie .  .Co nie znaczy ,że nie zastanawiam się nad kupnem oczyszczacza powietrza z jonizatorem.Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie się moim wpisem. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
Aachen
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 387
fan izabelek
|
 |
« Odpowiedz #23 : Czerwca 13, 2012, 09:52:40 » |
|
Dzien dobry!
A co sypiecie na dno klatek?
Ja juz drugi tydzien sypie drewno - trociny bukowe, ale pociete jak granulat, nie cienkie trocinki spod hebla. Moim zdaniem i nosem - nie smierdzi. Piach(nawet z anyzem)+odchody+wilgoc po kapieli tworzyly zawsze ten nieprzyjemny zapach. Teraz tego nie zauwazam.
Innym plusem tych "trocin" jest ich waga. I cenowo mi nie podpadly - wydajne sa. W klatce musi byc jednak teraz zawsze dodatkowy pojemnik z piaskiemi gritem/kamykami dla ptakow.
pozdrawia Agata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwca 13, 2012, 03:09:50 » |
|
W Niemczech są dostępne w sklepach i firmach zoologicznych specjalne trociny na podłoża do klatek - u nas tego niestety nie ma. Można kupić zwykłe trociny dla gryzoni, ale one nie zdają egzaminu. Poza tym wadą tego typu rozwiązań jest cena - w przypadku jednego ptaszka można pozwolić sobie na zakup lepszego podłoża (nawet z Niemiec), ale jeśli ma się w hodowli kilkanaście czy kilkadziesiąt klatek, to takie wydatki znamiennie rosną. W Niemczech jest też Porilan - ciekawe podłoże do klatek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
Aachen
fan izabelek
|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwca 13, 2012, 03:42:32 » |
|
Fakt, ze sa tez jakies granulaty na bazie kalcium. Pelno tego. Kurcze, ale zeby granulatu z pocietego buku nie umial nikt w normalnej cenie zaoferowac? Tartaki, stolarze - do dziela! Luka marketowa! Z pociachanych odpadow produkcyjnych elegancki zarobek.  Ja sypie na 5 duzych klatek - fruwalek. Oplaca mi sie narazie (11,90 Euro za 20kg - na oko 90-100 litrow). Jest lzejsze (kregoslup+koszta wysylki) oraz nie kurzy (szczegolnie fajne podczas czyszczenia). No i wlasnie ten zapach niweluje. Moze ktos "od drewna" przeczyta to i podkasa rekawy.  pozdrawia Agata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
Warszawa
|
 |
« Odpowiedz #26 : Czerwca 13, 2012, 07:10:59 » |
|
Ja na dno kładę zwykłe ręczniki papierowe, piasek z gritem daję osobno w duzych miskach. Z trocinami to trzeba uważać, bo te co są w sprzedaży w Polsce dla gryzoni pochodzą głównie z sosny i wydzielają fenole (podobnie jak cedr, ale cedrowych trocin raczej nie ma w sprzedaży dla zwierząt), które jak wiadomo są odstraszające dla owadów, hamują rozwój mikroorganizmów itd. ale nie tylko. Są groŹne dla układu oddechowego zwierząt, przedostają się do krwi i podwyższają poziom enzymów wątrobowych przez co wątroba pracuje ciężej niż powinna, poza tym obciążone sa też nerki, bo muszą podobnie jak wątroba ciężej pracować - zajmuję się od nastu już lat królikami - dla gryzoni i królików nie powinno się używać tych trocin (ciekawe czemu one właściwie sa nadal w sprzedaży...) przypuszczam, że dla ptaków również są groŹne gdy w takim stężeniu przebywają one non stop. Porządnie wysuszone trociny sosnowe mogą nie być groŹne, ale zwykle wszystkie kupowane paczki trocin mają jednak bardzo intensywny zapach.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam - Monika
|
|
|
WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 278
|
 |
« Odpowiedz #27 : Czerwca 14, 2012, 01:26:57 » |
|
Witam Na podłoże do klatek lub do wolierek śmiało można wykorzystać zrębki wędzarnicze bukowe które są dostępne na polskim rynku posiadają granulację 8,6 i 2mm Więcej info o jakości tego produktu i jego właściwościach oraz obróbce technologicznej można uzyskać na stronie www.monrol.plPozdrawiam
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwca 14, 2012, 11:06:06 wysane przez jot-ka11 »
|
|
|
|
|
canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
Aachen
fan izabelek
|
 |
« Odpowiedz #28 : Czerwca 14, 2012, 09:48:03 » |
|
Ziabak - wlasnie. Tego nie wiedzialam. Nawet dziwilam sie, ze bukowe robia - to w koncu drozsze drewno. Fajnie, ze to napisales. WILK ...a to sie zgadza. Ktos tu pisal, ze mozna taniej w wedzarniach nabyc te wysciolke.  Zarasz poszukam foto, gdzie widac strukture mniej wiecej. Tu widac zrebki (nazwa wg mnie trafna) wielkosci ok. 3-6mm  Teraz uzywam 6-8mm, bo mniej ulatuja od fruwajacych ptakow. A wlasciwie zmieszalam te mniejsze i srednie - tez sie sprawdza. Sa tez 10-12mm.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cieslm
Uczeń1
Nowy użytkownik
Dzierżoniów
CIH C033
|
 |
« Odpowiedz #29 : Lipca 04, 2012, 10:46:06 » |
|
Dzień dobry a ma ktoś może kontakt na sprzedawcę takich zrębek bukowych.Gdzie to można kupić i za ile ?? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|