Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:21:57 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 12   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Izabelki  (Przeczytany 98958 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 278

« Odpowiedz #30 : Maja 28, 2012, 01:15:54 »

Witam
Zgadzam się z Canarissimo iż :
Melanina Pastelowa jest Melaniną Pastelową,
Melanina Eumo jest Melaniną Eumo,
Melanina Phaeo jest Melaniną Phaeo,.....
W/g C.O.M/ O.M.J z Melaniną Podstawową
jest ich aktualnie 10.
Pozdrawiam

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #31 : Maja 28, 2012, 08:55:53 »

Dzieki wielki za pomoc w wyjasnianiu!   Umiech

Mysle, ze w jakims zrodle slowo "pastel" bylo uzyte inaczej niz teraz sie go uzywa.  Moze to jakies starsze zrodlo.  Czytalam dwie dosc stare ksiazki na tematy genetyki i tam wlasnie widac inna nomenklature.  A moze chodzi o jakies ogolne wyrazenie "rozrzedzenia" melaniny...

Ivoire - po tutejszemu ivoor - tez dolaczy do moich szeregow, jak juz uznam, ze zostaje w temacie hodowlanym. 

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #32 : Czerwca 17, 2012, 10:52:42 »

Przynosze kilka nowych fotek, bo dzis znowu byla pogoda na wystawienie wolierki.  Wychodza takie fajne fotki, ze ciezko przestac cykac.   Spoko

Oto niektore z moich siedmiu krasnoludkow. 

Numer 1 w trakcie pierzenia.  Wyglada jak izabel-szek  Chichot

Moja izabel pastel biala krolewna.   Buziak

Jeden z bialych izabelek od Isi i Jingle.  Mam od nich 3 takie i nie rozrozniam ich niestety jeszcze.  Jeden juz swiergocze.

Jingle ulokowalam w mniejszej klatce i wystawilam rowniez na zewnatrz.  Stoi od dwoch dni obok wolierki mlodych - a krasnoludki kloca sie co wieczor o miejsca najblizej klatki Jingle.  Ciekawe   Jzyk

A tu Isi - wciaz gorliwie ogrzewa swoje mlode. 

Swietna jest - czego niestety nie moge powiedziec o Frau Waffel, ktora chyba zostanie moim kanarkiem pokojowym. Uwielbiam jej swiergot i akrobacje lotnicze.   Umiech Samczyka nie chce miec w pokoju, ze wzgledu na Meza - bo spiewem zaglusza mu filmy wieczorem.   Duy umiech 

Frau Waffel juz drugie swoje pisklaki marnie prowadzi.  Ciekawe, ze podlozone jej 2 pisklaki od Isi dobrze wykarmila.  Mozliwe wiec, ze jej wlasne potomstwo slabowite jest.  Zobacze, co z tych mlodych wyrosnie i jak przejda pierzenie.  Poki co sa troche do tylu w rozwoju.  Po zaobraczkowaniu 6-tego dnia przelozylam jednego najsilniejszego pisklaka do Isi (Waffel miala 4, a Isi 3 pisklaki).  Elegancko jest dokarmiany.  Frau Waffel dzieki temu w koncu udalo sie zapelnic wola dwoch najmniejszych i jednego wiekszego.  Jeden z nich byl obraczkowany dopiero 8-go dnia, tak marnie rosnie. 

Ale wlasnie dzieki Isi i Jingle jestem bardzo zadowolona z legow 2012.   Umiech

gosia121
Go
« Odpowiedz #33 : Lipca 03, 2012, 03:01:05 »

Witam Agata,masz piękne kanarki i pozazdrościć wiedzy na ich temat,jak na początki chowu kanarków izabelowatych wszystko układa się pięknie.życzę również osiągnięcia dobrych wyników na wystawach.Zdjęcia przepiękne.Pozdrawiam.

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #34 : Lipca 03, 2012, 03:24:13 »

Dzieki wielkie  Umiech Milo mi bardzo.

gosia121
Go
« Odpowiedz #35 : Lipca 04, 2012, 03:24:12 »

Agato,zaraziłaś swoimi izabelkami wielu użytkowników,bo są naprawdę piękne,urzekają swoim wyglądem
a zdjęcia b.ładne.Trzymaj tak dalej.
Zdaje mi się,że jesteś w szczęśliwej sytuacji,bo posiadasz literaturę bardzo przystępną,my zaś korzystamy z wspaniałego Wortalu,gdzie można uzyskać wiedzę teoretyczną i opisy praktyczne pisane przez hodowców,którzy chcą się tą wiedzą podzielić,tak jak Ty to czynisz.Dziękuje i pozdrawiam.Tad.

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #36 : Lipca 04, 2012, 06:14:41 »

Konczy sie rok przedszkolny i mam teraz wiecej terminow na glowie.  Dlatego nawet na blogu dosc dlugo nie robilam aktualizacji.

Siedem ptakow z 2 pierwszych legow dzis przerzucilam do innej duzej klatki.  Zielona wolierka jest mi zbyt ryzykowna, bo ptakom udaje sie obskubywac lakier/farbe w miejscach podniszczonych.  Od niedawna tak sie zajely tym skubaniem - podejrzewam, ze z braku czasu nie zadbalam po prostu o swieze galazki i stad ich zainteresowanie skubaniem klatki.  Jak juz raz zaczely, to nie licze, ze zapomna...  dlatego wolierke dam 26-ci dniowym mlodym i samiczce Isi - tym razem dbajac o naturalny material do skubania.  Buzia na kdk  Mlode juz ucza sie samodzielnie jesc, wiec wszystkie siedem posadze z Isi.  Frau Waffel zdazyla obskubac podgardle jednemu pisklakowi (tak to robila, ze nie zauwazylam - wygladalo jak by zapraszala mlodego do karmienia)...  dlatego oddzielilam od niej dzis poszkodowanego pisklaka i po godzinie reszte, bo tez sie im dobierala do piorek.  Przygotuje FrauWaffel kawalerke - niech sie odstresuje.   Mam nadzieje, ze jej ten odruch skubania nie zostanie na zawsze - dwa legi wykarmila przeciez bez skubania... 

Zbieram sily i pomysly na wlasnoreczne zlozenie duzej fruwalki.  Pieniadze tez  Spoko 

ok, musze uciekac...  pozdrawiam
Agata

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #37 : Lipca 08, 2012, 11:43:01 »

Oto moja jedyna pastelowa samiczka. 
Izabel pastelowy bialy recesywny

U izabelek na wystawe nadaja se tylko samczyki.  Izabelki z rysunkiem maja poza melanina rysunku jeszcze melanine poweirzchniowa - taki bezowy nalot.  Samiczki maja ten nalot mocniejszy i przez to jest sam rysunek mniej widoczny.  Z tego wzgledu hodowcy izabelek musi liczyc tylko na samczyki, jesli chodzi o wystawy. 
Niestety nie wiem jeszcze jak to jest z pastelem.  Ale nawet jesli pastelowe samiczki mozna wystawiac, nie zrobie tego - bo mam ja tylko jedna.  Niech lepiej w spokoju wycisza sie na okres zimowy i nabiera kondycji do legow 2013.   Umiech

Mam jeszcze jedna niespodzianke - Izabel zolty ivoor (ten po lewej z bladozoltym brzuchem)

Tu widac przepierzone fragmenty na glowie...

To samiczka, bo tata byl zolty i tylko on mogl byc szpalt na zolty ivoor.  (Bialy recesywny ptak nie moze byc szpalt na zolty, bo zolty dominuje - a biala byla samiczka). Po tacie szpalcie dziedzicza corki, stad wiadomo, ze to jest samiczka. 
Uwielbiam kolor ivoor, wiec mam naprawde co poplanowac po wystawach - aby osiagnac i pastele i ivoor. 

W wieku pogniazdowym samiczka ta wygladala jak izabel bialy recesywny. Dopiero przy pierzeniu wyszedl ten zolty ivoor.   Moze wiec jeszcze ukrywa sie jakis ivoor wsrod najmlodszych...? 

Takich mam 3 - to zolte izabelki.  Temu akurat samiczka zdazyla wyskubac podgardle.

Od paru dni wszystkie najmlodsze usadzilam z Isi, ktore je dokarmia podczas nauki samodzielnosci.  Od jutra Isi idzie na wakacje do oddzielnej klatki.  Pieknie sie sprawdzila.   Buziak  Na foto zolta Isi jest calkiem z prawej...

To by bylo na tyle...  Jak sie najmlodsze nabiora formy (ogonki jeszcze maja jak wachlarzyki), to wrzuce kolejne fotosy...
pozdrawiam
Agata

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #38 : Wrzenia 05, 2012, 12:07:29 »

Moje kanarki powoli koncza zmiane piorek.  Jeszcze sa mniej lub bardziej poczochrane i nie wybarwione.

W wolierce w piwnicy mieszka czworo rodzicow-kanarkow i 12 mlodych.
Dwie samiczki dalam do salonu.  Te naj naj: Izabel-Pastel bialy rezesywny i Izabel zolty ivoor.
Obie maja u mnie juz posade na rok 2013  :mruga: 

Niedlugo zaczne lekki trening do wystawy.  Powoli przyzwyczajajac ptaki do klatek wystawowych i panujacej na wystawach atmosfery.   Umiech   Na poczatek te mini klatki beda podwieszone do otwartych drzwiczek wolierki i tam bede wrzucac jakies smakolyki. 

A teraz fotki z dzisiejszego wypasania moich izabelek.

Chiara
Go
« Odpowiedz #39 : Wrzenia 17, 2012, 03:43:42 »

Wow, długo mnie nie było, a tu jakie zmiany Umiech Super w tym roku wyszły Ci lęgi- a ta samiczka ivoor- cudna Szok... Ja też uwielbiam ten kolor u kanarków.

Chiara
Go
« Odpowiedz #40 : Wrzenia 17, 2012, 03:50:36 »

Aha, miałabym jeszcze pytanie- jak pewnie wiesz, izabele dzielą się na jasne (jak Twoje) i ciemne- np. cynamonowe. Widzę że mechanizmy dziedziczenia np. barwy cynamonowej (to jest izabel ciemny i barwa podstawowa żółta) są podobne jak u ivoor- tzn nie do końca, bo żeby uzyskać cynamony trzeba samicę cynamonową skrzyżować z samcem- szpaltem na cynamon (samce cynamonowe zdarzają się b. rzadko i kiedyś nawet była tu na forum dyskusja jak wyhodować takie ptaki). Może Ty wiesz coś na ten temat? (samczyków cynamonowych, gen odpowiadający za tę barwę leży na chromosomie płci, więc przy krzyżówce jaką opisałam-samica cynamon i samiec szpalt na cynamon- cynamonowe rodzą się tylko samiczki... ).

Zwróciłam się do Ciebie, bo widzę że masz b. dużą wiedzę n.t. izabeli.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #41 : Wrzenia 17, 2012, 04:01:17 »

Tak bardzo ostrożnie napiszę (bo dopiero rozgryzam temat) -
aby uzyskać 25% szans samca cynamonowego należy skrzyżować samca Szafira z genem recesywnym cynamonu + samica cynamonowa.
(aby uzyskać takiego samca należy połączyć samca Szafira i samicę Cynamon - 25% szans na Szafira nosiciela cynamonu)
Lepszy wynik (szybciej) da połączenie Cynamona z Płowym - 25% samiec Cynamon.
I, oczywiście samca cynamona z samicą cynamona.

Pozostałe krzyżówki cynamonów dadzą samicę cynamonową lub samca noszącego gen recesywny cynamonu.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #42 : Wrzenia 17, 2012, 07:41:21 »

Z krzyżowania samicy cynamonowej i samca szpalta można uzyskać cynamonowe samce.

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #43 : Wrzenia 17, 2012, 09:58:01 »

Ja szczerze powiem, ze do tej pory nie slyszalam o cynamonowych izabelach, ani takich nie widzialam.  Postaram sie dopytac o to kogos kompetentnego. 
Wiem tylko tyle, ze izabelowatosc kanarkow mozajkowych jest o lekko innym odcieniu - taki jakby poszarzaly bezowy. 

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #44 : Wrzenia 17, 2012, 10:40:07 »

Może tutaj coś znajdziesz:

http://www.kanarek.fora.pl/kanarki-rozjasnione,309/kanarki-izabelowate,3751.html

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 12   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!