|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #60 : Padziernika 28, 2012, 09:38:30 » |
|
To jest akurat strona naszego administratora Mark-a.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Padziernika 28, 2012, 10:20:04 wysane przez jot-ka11 »
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #61 : Padziernika 28, 2012, 10:19:23 » |
|
Kompletnie nie znam się na kanarka izabelowatych, lecz czytając opis z podanej przez Ciebie strony wnioskuję, że prawidłowo zostało opisane dziedziczenie sprzężone z płcią. Wynika z niego,że recesywny gen warunkujący izabelowatość w powiązaniu z genem warunkującym płeć żeńską daje kolor brunatny-izabelowaty u samic. U samców ten sam pojedyńczy gen powoduje, że dany samiec jest szpaltem na izabele.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chiara
Go
|
 |
« Odpowiedz #62 : Padziernika 28, 2012, 11:41:18 » |
|
Chodzi mi o ten fragment, gdzie jest napisane, jakoby gen warunkujący "izabelowatość" był sprzężony z płcią, ale męską. Inaczej mówiąc: napisane jest, że krzyżując samca-izabelę i samicę barwy dowolnej, otrzymamy samiczki izabelowate i samczyki barwy innej. (Tymczasem jak wiadomo cecha ta sprzężona jest z płcią żeńską- czyli samiczka musiałaby być izabelowata). Tymaczasem na stronie napisane jest, że z krzyżówki samicy izabelowatej i samca w innym kolorze nie otrzymamy ani jednego młodego izabelowatego (w pierwszym pokoleniu)za to wszystkie samce z tego skojarzenia będą "nośnikami" genu izabelowatości. Dalej napisane jest że takiego samczyka w następnym pokoleniu należy połączyć z samicą izabelowatą i wszystkie młode będą izabelowate...
Przyznam, że nieco odbiega to od tego, co do tej pory wiedziałam n.t. dziedziczenia barwy cynamonowej/fawn- a więc ciemnej odmiany izabeli.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chiara
Go
|
 |
« Odpowiedz #63 : Padziernika 28, 2012, 11:51:35 » |
|
Tutaj była kiedyś dyskusja o cynamonach i fawn: http://kanarki.eu/index.php/topic,2183.0.htmlale powiem szczerze- zbyt dużo aspektów na raz poruszono, a mnie chodzi o prosty schemat, wd którego to samiczka powinna być izabelą ciemną, czyli cynamonową/fawn, a samiec szpaltem na izabel ciemny. Jednak i w takim wypadku nie ma 100% na młode wyłącznie izabelowate...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
|
 |
« Odpowiedz #64 : Padziernika 29, 2012, 12:08:51 » |
|
Spróbujmy inaczej. Gen recesywny występując w genotypie ptaka nie ujawni się w jego fenotypie- ptak jest nosicielem (szpaltem) tego genu. Ujawni się on dopiero jeśli zostaną przekazane dwa takie geny po jednym od każdego z rodziców-czyli jeżeli młody samiec otrzyma jeden gen na kolor brunatny(brązowy) sam nie będzie ptakiem brunatnym lecz szpaltem. Jeżeli dostanie dwa takie geny -od matki i od ojca będzie brunatny. Inaczej ma się sytuacja z samiczką, u której gen na kolor brunatny(sprzężony z płcią) w obecności(sprzężeniu) genu warunkującego płeć żeńską zachowuje się jak gen dominujący. Wygląda to tak jakby gen płci(żeński) dopełniał brakujący drugi gen recesywny na kolor brunatny. Dlatego mówi się, że jest to gen sprzężony z płcią(żeńską). To tak bardzo prosto i nie naukowym językiem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
Aachen
Wiadomoci: 387
fan izabelek
|
 |
« Odpowiedz #65 : Padziernika 29, 2012, 02:20:36 » |
|
Wg mnie przyklady z tej stornki sa poprawne. Zrobilam tabelke, gdzie widac jak sie to dziedziczenie zachowuje. W wynikach pierwsza literka to fenotyp (to co widac na ptaku), a druga to genotyp (czyli szpalt). Samiczka nie moze byc szpaltem w izabel - to typowe dla dziedziczenia sprzezonego z plcia.  Co mnie tylko dziwi, to ze ponownie czytam, ze izabele mozna laczyc z kazdym innym kolorem. Jeszcze mam na pewno braki w tym temacie, ale zaslyszalam, ze ptaki melaninowe laczone z lipochromowaymi daja szeki. Izabele mozna zatem laczyc z innymi melaninowymi kanarkami. Np nie jest mozliwe uzyskac izabel zolty ivoor laczac izbael zolty z zoltym ivoor. Dlatego tak sie ciesze z mojej samiczki, bo bym musiala szukac innej melaninowej z ivoor. A tych jest mniej niz po prostu zoltych ivoor. Ale tego ostatniego akapitu nie zalaczajcie do zadnego folderu wiedzy sprawdzonej. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #66 : Padziernika 29, 2012, 04:08:25 » |
|
A ja mam ciekawy przyklad z hodowli glostera. Mialem samca zielonego (zielony x szafir). Mowiono mi ,ze samiec ten daje mlode cynamony ale troche nie wierzylem ze wzgledu na rodzicow. Ptaka bralem tylko ze wzgledu na ksztalt i wszystko jedno mi bylo czy nosi ten gen czy nie.
W danym roku polaczylem samca z : -dwiema szekami zoltymi (nie mam info o rodzicach) -szafirka biala(zielony x szafir) -zielony( nie mam info)
Z polaczenia z szeczkami i szafirka wyszly mlode zielone,szeki i zolte-czyli nic nadzwyczajnego. Ale polaczenie z zielona mnie zaskoczylo bo z 7 mlodych tej pary 3 rzeczywiscie wyszly cynamonowe !
Jak to jest mozliwe? Zakladajac nawet ,ze zielona mogla byc szpaltem po rodzicu cynamonowym. Jak u samca zachowal sie gen cynamonowy? Do dzis mnie to zastanawiam.Gdybym nic nie wiedzial o cynamonach i mial taki przyklad powiedzialbym szybciej ,ze cynamon jest cecha dominujaca a przeciez wiemy ,ze tak nie jest.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
Aachen
fan izabelek
|
 |
« Odpowiedz #67 : Padziernika 29, 2012, 04:29:48 » |
|
Jesli cynamon mozna podlozyc pod brazowy u kolorowych kanarkow, to bylby sprzezony z plcia. Czyli szpaltami w cynamonie moga byc tylko samczyki. Moze samczyk Twoj byl wlasnie 100% szpaltem w cynamonie - ale wg tego, co wiem cynamonowe by bylo tylko 50% samiczek. Czy to byly samiczki?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #68 : Padziernika 29, 2012, 05:12:27 » |
|
Jak to jest mozliwe? Zakladajac nawet ,ze zielona mogla byc szpaltem po rodzicu cynamonowym. Jak u samca zachowal sie gen cynamonowy? Do dzis mnie to zastanawiam.Gdybym nic nie wiedzial o cynamonach i mial taki przyklad powiedzialbym szybciej ,ze cynamon jest cecha dominujaca a przeciez wiemy ,ze tak nie jest.
To ja dodam swoje 3 grosze, odnośnie glosterów: po ojcu Zielony nosiciel Cynamonu i matce Zielony wyjdzie (po 25% szans): - samiec Zielony, - samiec Zielony nosiciel Cynamonu, - samica Zielony, - samica Cynamon sama samica cynamonowa nie da potomstwa cynamonowego, jedynie szpalty. Samica nie może być szpaltem na cynamon. Pozwolę sobie zacytować: Cynamon w odniesieniu do koloru zielonego jest recesywny. Kiedy oba kolory są łączone zielony jest dominujący, a cynamon staje się genem recesywnym (nosiciel cynamonu). Pisklę (4-5 dniowe) cynamonowe można rozpoznać po różowym kolorze oczu. Zielony kolor objawia się czarnymi oczami.
M-samiec F-samica
Rozpatrując dziedziczenie kolorów na poziomie chromosonów – gen cynamonu jest przenoszony na chromosonie X (męskim). Osobnik F dziedziczy chromoson X po ojcu i chromoson Y po matce. Osobnik M dziedziczy chromoson X obojga rodziców – posiada dwa chromosony XX.
Osobnik M posiada dwa takie same chromosony X więc może być kolorem cynamonowym lub zielonym. W sytuacji kiedy jeden z genów X ulegnie mutacji otrzymamy kanarka koloru zielonego niosącego recesywny gen cynamonu. Osobnik F może przenosić tylko jeden chromoson X dziedziczony po ojcu więc może przyjąć kolor zielony lub cynamonowy – nie może być nosicielem recesywnego genu cynamonu.
Kanarki (samiec) mogą przyjmować 3 postacie: cynamon, zielony, zielony nosiciel cynamonu. Kanarki (samica) mogą przyjmować 2 postacie: cynamon, zielony.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
Aachen
fan izabelek
|
 |
« Odpowiedz #69 : Padziernika 30, 2012, 08:26:40 » |
|
Klapuch, ale sie wyuczyles elegancko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #70 : Padziernika 30, 2012, 10:10:02 » |
|
Hi hi, dzięki. Jeszcze zostały mi białe, jakoś uciekają moim zdolnościom pojmowania 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chiara
Go
|
 |
« Odpowiedz #71 : Padziernika 30, 2012, 10:13:39 » |
|
Dziękuję Wam za wszystkie wyjaśnienia  . Ja jednak dalej odnoszę się do fragmentu gdzie napisane jest by skrzyżować samca-izabelę z dowolną samicą (pominę już to że dowolną). Dotychczas myślałam że "mechanizm" dziedziczenia barwy cynamonowej działa w ten sposób: łączymy samiczkę cynamon i samca szpalta na cynamon (co jest b. proste). Z takiego połączenia cynamonowe wychodzą tylko samiczki- samczyki będą szpaltami na cynamon. Na stronie którą przytoczyłam podane jest jakoby należało łączyć samca (!) (z dowolną samicą). Być może jest to i racja- chociaż samce cynamonowe nie są częste (link do dyskusji jak wyhodować samca cynamonowego podałam powyżej) - gdyż dalej napisane jest że samczyk po takim skojarzeniu skojarzony z samicą cynamonową (czyli szpalt na cynamon ale jakby "od tatusia") da 100% młodych izabeli (i w te 100% też wierzyć mi się ni chce, chociaż że tak nie jest dowodów żadnych nie mam...). Czy nie prościej byłby napisać że jest to gen sprzężony z płcią (żeńską), który w następnym pokoleniu ujawnia się w fenotypie samiczek przy skrzyżowaniu z samcem- szpaltem na cynamon? (Tyle że teraz troszkę już zaczynam się gubić, a chodzi mi właśnie jak to jest z samcami cynamonowymi... Druga rzecz- czy isabel można traktować jak cynamon- są to owszem-ciemne izabele, ale samczyk izabelowaty nie jest niczym wyjątkowym, natomiast już cynamonowego lub fawn (ciemne izabele) nieco trudniej wyhodować...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
|
 |
« Odpowiedz #72 : Padziernika 30, 2012, 12:35:21 » |
|
Jeżeli skrzyżujemy samca izabele (brunatnego) z dowolną samicą otrzymamy samice izabele. Gen na płeć żeńską działa jakby drugi gen recesywny na kolor brunatny(i to jest to sprzężenie) otrzymujemy ptaki o fenotypie brunatnym (tylko samice).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chiara
Go
|
 |
« Odpowiedz #73 : Padziernika 30, 2012, 04:26:18 » |
|
Jeżeli skrzyżujemy samca izabele (brunatnego) z dowolną samicą otrzymamy samice izabele. Gen na płeć żeńską działa jakby drugi gen recesywny na kolor brunatny(i to jest to sprzężenie) otrzymujemy ptaki o fenotypie brunatnym (tylko samice).
Teraz już zrozumiałam wszystko- czyli to, co napisał Mark na swojej stronie. (Nie wiem tylko jak z tym 100% potomstwa izabelowatego, ale nie pozostaje mi nic innego jak zaufać na słowo  ) Teraz jednak troszkę znów się zagubiłam- jot-ka11 napisał: "samca izabelę (brunatnego)"- i nie wiem, czy chodzi o samca izabelowatego, czy o samca brunatnego  ... (Ptaki melaninowe z grupy brunatnych są jednak ciemniejsze niż izabelki). Całą resztę rozumiem, miałabym też pytanie- jeżeli do podanej przez Ciebie krzyżówki użyć samicę np. czerwoną, to samiczki będą izabelowate koloru ojca czy mogą być izabelowate czerwone? (Piszesz co prawda o fenotypie brunatnym, ale jakoś nie potrafię sobie wyobrazić brunatnej izabeli- z tego co czytałam są to dwie różne grupy ptaków melaninowych  ).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
Aachen
fan izabelek
|
 |
« Odpowiedz #74 : Padziernika 30, 2012, 05:14:17 » |
|
wlasnie - dlaczego w pl sa kanarki brunatne, a nie po prostu brazowe?  albo co to "kasztan"?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|