canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
Aachen
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 387
fan izabelek
|
 |
« Odpowiedz #90 : Listopada 27, 2012, 08:34:47 » |
|
Bry wieczor!  Tymm - tak wlasnie sie upewniali o co mi chodzi tutejsi starsi hodowcy. Wiec zastala wiedza jest i w Niemczech powszechna.  Ale mowilam po prostu, ze teraz zwie sie je inaczej. To tak samo jak z pastelem - kiedys pastele to byly te, co teraz sa ivoor. Wiec jak mowie, ze hoduje pastele, to na poczatku sie starsi panowie zastanawiaja - az musze dodac pastele malaninowe, nie lipochromowe. I wtedy wszystko jasne.  Nie ma mowy, zeby nie isc z postepem - Polska nadgoni szybko i duzo rowniez dzieki internetowi. To juz tutaj jest przeciez tyle dyskusji o kolorach, genetyce - i sa prostowane mylne teorie. Coraz przejrzysciej sie robi. Choc Polska jest niewatpliwie krajem glosterkowym. Zupelnie nie wiem czemu - haha.  Ale ja ogolnie malo pozyturkowa jestem. Chrypka Apple zostala dzis zdiagnozowana jako Trichomonady. Choc lekarz zalecil sprobowac 10 dni podawania octu jablkowego, ja nie bede ryzykowac i zakupie lekarstwo. Tym bardziej, ze lekarz mnie probowal zbyc dalsza kwarantanna i obserwacja - bo kanarek moze po prostu takiego popiskiwania sie od matki nauczyl. Lekarz sie zna na ptakach i oczywiscie jest kompetentny - ale nie spodobalo mi sie, ze nie slucha mojej opinii. Dla mnie ptak bez watpienia brzmial jakby cos mu przeszkadzalo wydawac dzwieki. Na szczescie po jakims czasie zdecydowal sie pobrac probke i przyjrzec sie jej na mikroskopie. Przynajmniej mam diagnoze i moge mojej slicznej Apple pomoc. Moze dala bym sie zbyc, gdybym nie jechala do niego specjalnie pol godziny autobusem z dzieckiem w wozku i ptakiem pod pacha.  Dostanie zatem od razu lek: Spartrix 10mg Carnidazol - Tabletke na 400ml letniej wody i podawane 6 dni do picia. Do tego nalezy dbac o 100% higiene w klatce i poidelka/baseniki suszyc po wymyciu 2 dni - zatem miec 3 na zmiane. Dam znac, jak leczenie zadziala. Sparrow to wlasnie bialy agat - recesywny. Jeszcze nie wiem jak poprawnie kojarzyc azul. Ale z czasem sie wyznam w temacie i napisze... Masz jakies azule? Tadmart - dziekuje!  Wlasnie te dwa ptaki z gory sa nowe - nie moje. W 2013 roku polacze ptaki tak, abym miala sporo mozliwosci na 100% niespokrewnione parki w kolejnym roku. Podziele sie tymi pomyslami jak juz beda gotowa i zobacze co na to inni... Serdecznie A.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
Aachen
fan izabelek
|
 |
« Odpowiedz #91 : Listopada 27, 2012, 08:41:02 » |
|
Granos  Napisze, jak bede miala gotowy plan. Narazie co wieczor klade sie z notesem do lozka i dumam... Moja smietanka:  I mam jeszcze biale i zolte nieintensywne, ktore ewentualnie moge tu i tam podmienic - jak bym wpadla na jeszcze inny pomysl. Acha - brazowych nie dodaje do izabelek, bo "podobno" marne potem wychodza izabelki (jesi moge wierzyc jednemu z hodowcow izabelek) Dodam kiedys do hodowli brazowe pastele, bo uwielbiam ten kolor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #92 : Listopada 28, 2012, 01:27:37 » |
|
Jeszcze tak z ciekawości zapytam... W jakim celu zakupiłaś tego agata białego recesywnego? Tak dla wprowadzenia nowej barwy czy to jakiś głębszy plan do izabelek  ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
Aachen
fan izabelek
|
 |
« Odpowiedz #93 : Listopada 28, 2012, 01:38:32 » |
|
To plan wprowadzenia faktoru azul - bo hodowca mowil, ze ten ptak go ma. Ale znowu inni hodowcy widzac foto mowili, ze raczej nie ma  Wiec moze sie na nic przydac. Moze do wiosny jeszcze nabiore pewnosci w tym faktorze i rozpoznawaniu go - i jak trafie na lepszy okaz, to go zakupie. Chce, zeby rysunek byl mniej zamazany przez melanine powierzchniowa.  Ktos mi kiedys powiedzial, ze ptaki hodowlane czesto nie rownaja sie ptakom wystawowym. I tu by sie to moglo zgadzac. W internecie na temat azul+izabele znalazlam teksty tylko na stronach belgijskich/holenderskich - zameczajac google.translate. W Niemczech jakos nikt o tym "otwarcie" nie pisze - wiec sie sama zabiore za przetestowanie na jednej parce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #94 : Listopada 28, 2012, 03:20:52 » |
|
To chyba najbardziej podoba mi się w kolorze-sprawdzanie nowych kojarzen. Dlatego też np.bardzo szanuję to co robi Ludomir Vesely. Sam podjął się kojarzeń jaspisu i pheo. W dzisiejszych czasach potrzeba odważnych hodowców bo tylko to moze zapewnić przełomy w hodowli. Ktos mi kiedys powiedzial, ze ptaki hodowlane czesto nie rownaja sie ptakom wystawowym. Niestety... Znakomite małe samice mini bordera ,które wypadają znakomicie na wystawach często nie sprawdzają się w hodowli. canarissmo ,tutaj masz link naszego znakomitego hodowcy( akurat glosterów) opisany jest niebieski faktor. Na podstawie mozaiki ale myślę ,ze warto poczytać : http://www.kanarki.pl/strony/info-niebieski_faktor.htm
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376
|
 |
« Odpowiedz #95 : Listopada 28, 2012, 06:06:08 » |
|
Canarissimo daj znać jakie będą rezultaty leczenia Aple. Co do twojego białego agata to według mnie ten ptak nie ma faktoru azul. Być może jest spaltem na azul bo gen warunkujący go jest recesywny. Pewnie wiesz, że łącząc kanarka azul z Twoim izabelem w pierwszym roku otrzymasz wszystkie młode spalty na azul. I łącząc uzyskanego spalta znowu z azulem (może być np. syn z matką lub ojciec z córką) otrzymasz 50% azuli i 50% spaltów na azul. Wszystko było by pięknie ale sprawę komplikuje to, że chcesz połączyć kanarka agatowego z izabelowym. Nie wiem na pewno czy kolor agatowy jest dominujący, a kolor izabelowy recesywny, ale sugerując się kanarkami czarnymi i brązowymi myślę, że tak. Kolory te są na dodatek sprzężone z płcią. Moim zdaniem lepszym sposobem uzyskania izabeli z faktorem azul są następujące kojarzenia: 1 Rok: Samiec izabel x samica agat azul = 50% samców agat spalt na izabel i na azul oraz 50% samic izabel spalt na azul. Do hodowli zostawiasz młodego samca agata spalta na azul i na izabel oraz kupujesz nową samice agatową z faktorem azul. 2 Rok: Samiec agat spalt na azul i izabel x samica agat azul = 25% samców agat, 25% samców agat spalt na izabel, 25% samic agat i 25% samic izabel. I już w tym roku masz szanse, że któraś z młodych samic izabelowych będzie miała faktor azul. Jeśli nie pojawi się taka samica to możesz próbować takich samych kojarzeń w latach następnych aż do skutku. Również połowa z samców agatowych powinna być z faktorem azul i takiego kanarka możesz użyć do hodowli tylko, że taki młody samiec powinien być też spaltem na izabele, ale teoretycznie otrzymasz 25% samców agatów i 25% samców agat spalt na izabel, lecz raczej nie rozpoznasz wizualnie, który jest tym szpaltem. Załóżmy jednak, że wybrałaś samca agat z faktorem azul spalt na izabel. 3 Rok: Samiec agat z faktorem azul spalt na izabel x samica agat azul (może być to babcia tego samca tzn samica którą użyłaś w pierwszym roku) = otrzymasz wszystkie młode z faktorem azul, ale izabelowych będzie tylko 25% samic. Tak więc nie jest sprawą prostą wyhodowanie kanarków izabelowych z faktorem niebieskim (azul). Oczywiście mogę się mylić co do moich rozważań, bo są to rozważania czysto teoretyczne i być może, że się mylę. Chciał bym poznać Twoją opinię na ten temat? Jeszcze wracając do kanarków z faktorem azul, to takie ptaki nie powinny mieć brązu na kolorze lipochromowym. Na zdjęciach wydaje się, że Twój agat ma brąz na plecach między kreskami oraz brązowe obwódki lotek. http://kanarioloog.skyrock.com/photo.html?id_article=3126124909&id_article_media=37907381 link do kanarka, który nie ma w kolorze podstawowym brązu. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #96 : Listopada 28, 2012, 07:07:25 » |
|
Także moim zdaniem fenotypowo to nie jest faktor niebieski (azul). Tymm,jedna rzecz mi się nie zgadza. Wg.mnie łącząć ptaki mutacji resesywnej ,zakładając ,ze ten agat jest szpaltem na azul canarissmo łącząc ptaka wiadomo ,że da mu do pary ptaka nie szpalta na azul (bo z tego co wiem takiego drugiego nie posiada).
Według mnie nie otrzyma wtedy jak pisałes 100% szpaltów na azul ale tylko 50%. I niestety tu jest loteria bo nie wiadomo ,który ptak będzie szpaltem a który nie co bardzo utrudnia dalszy dobór.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
Aachen
fan izabelek
|
 |
« Odpowiedz #97 : Listopada 28, 2012, 07:58:54 » |
|
Cale szczescie kanarka agatowego dostalam od naszego Przewodniczacego w prezencie z dedykacja "pierwszy ptak za darmo" Jest tak jak piszesz - agat bedzie dominowal nad izabel. Ale wlasnie jeszcze musze sie douczyc samego faktora azul, zeby odpowiedziec co mysle o Twoim planie na wyhodowanie izabelowych azuli.  Podejscia od strony samiczki nie przemyslalam - moze faktycznie byc sensowniej. Dziekuje. Ptak z fotki to eumo - a eumo nie maja zadnej phaeomelaniny. Ale fakt, ze agat pownien nie miec tego brazowego w ogole - tylko szare/stalowe powinno zostac w melaninie powierzchniowej. Jeszcze ciekawi mnie czy ptak moze byc "troche" azul. Bo takie cos by bylo idealne.  W planowaniu najbardziej chce sie postarac o 3 parki glownego nurtu izabelowego - niejako z tego co mam. Dwie pozostale moga byc ciut bardziej ryzykowne. Nie chce sobie zepsuc stadka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
Aachen
fan izabelek
|
 |
« Odpowiedz #98 : Listopada 28, 2012, 08:00:31 » |
|
A w ogole to super, ze mozna tu o tym pogadac z kims, kto ma troche doswiadczenia. Na niemieckim forum nie ma takich dyskusji. Juz wszyscy wszystko wiedza i nie ma co rozmawiac z tymi co wiedza mniej. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #99 : Listopada 28, 2012, 09:31:25 » |
|
Jak to czasami dobrze ,że jesteśmy trochę w "tyle za resztą świata" ;p. Młodzi hodowcy mają u Was ciężko  ... U nas trochę narzeka się na harceńskie bo podobno tam cięzko czego kolwiek się dowiedzieć. Takie trochę mało perpektywiczne podejście (moim zdaniem wręcz jest to głupotą) .Szkoda ,że tacy hodowcy nie myślą o przyszłości kanarczarstwa. Oczywiście nie dotyczy to wszystkich. Swoją drogą złapałem chęć na pewną rasę koloru (u nas chyba nikt nie ma)-satynet czerwona mozaika linia samic. Muszę się rozejrzeć w Hasselt jak te ptaki wyglądająna żywo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« Odpowiedz #100 : Listopada 28, 2012, 10:02:51 » |
|
Wydaje mi się, że my tu trochę upraszczamy sprawę tego faktora. W 2011 r. w Bordeaux odbyła się specjalna konferencja na temat faktora Azul. Większość uczestników tej konferencji było przekonanych, że Azul jest innym faktorem optycznym niż Blue. takiego samego zdania jest Geoff Walker, który wyhodował kanarki z tym faktorem w kilku rasach. Ciekawostką jest fakt, że krzyżowanie ptaków z czynnikiem Azul prowadzi do zmniejszenia rozmiaru, płodność i wytrzymałości piskląt. Obojętny w tym przypadku jest fakt, czy do krzyżówki użyjemy dwóch ptaków Azul czy tylko jednego. wspomniany już wcześniej Geoff Walker jest przekonany, że nie wszystko jeszcze wiemy o genetyce "Azuli".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
Aachen
fan izabelek
|
 |
« Odpowiedz #101 : Listopada 28, 2012, 10:43:13 » |
|
Jacky - ciekawy wpis. To tylko podsyca zainteresowanie tematem. Przeszukuje internet - ale wlasciwie mam andzieje, ze uda mi sie kiedys zdobyc na tyle wiedzy (takiej w malym palcu) zeby sensownie pogadac z jakims kompetentnym hodowca. Wielu sie dzieli chetnie wiedza, ale wlasnie z pewnego poziomu - czyli musze do niego dorosnac, aby zrozumiec niektore zaleznosci od razu, a niektore ogolne sprawy znac bez pytania o nie. W koncu jeszcze nie minal rok jak mam kanarki.  Satynet to kolor, jaki na poczatku chcialam miec w polaczeniu z izabelami. Czesto wlasnie satynetem sie podrasowuje izabele - podobno izabele szpalty na satynet maja wlasnie ladniejszy rysunek. Ale wole probowac azula, bo mi czerwone oczy satynetow nie podchodza. Choc sam kolor ptakow jest ladniejszy niz izabelek moim zdaniem.  Bede niedlugo na wystawie, gdzie beda satynety - moze beda tez mozajki, to im zrobie zdjecia. Przy mozaikach satynety maja niesamowity rysunek - widac go tez na glowie wyraznie. Ciekawe, ze bez mozaiki tego tak nie widac - to samo dzieje sie przy izabelkach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« Odpowiedz #102 : Listopada 29, 2012, 03:02:46 » |
|
Izbelki satynetowe! Ciekawe ptaki niewątpliwie. Należy jeszcze doddać, że nie tylko kanarki kolorowe noszą tę barwę. Znalazłem też coś z kształtu o tej barwie:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
Aachen
fan izabelek
|
 |
« Odpowiedz #103 : Listopada 29, 2012, 03:38:09 » |
|
Kamerzysta mowil, ze to kanarki kolorowe izabel i satynet. Pozyturki byly tylko te ciemne/laciate. Dzis czytalam znowu o azulach  I faktycznie - moj agat jest calkiem ok wyselekcjonowanym agatem, ale nie azulem. Ma jednak troche brazu na powierzchni. Zatem musze szukac dalej. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #104 : Listopada 29, 2012, 04:55:21 » |
|
To jak dorzuce co nieco oczywiście o fife fancy  . Na ostatnich Mistrzostwach Świata hiszpański hodowca pokazał rasę tą w barwie satynet żółty. Jak znajdę tamten link to wstawię. Szczerze mowiac cały czas myślałem ,że mówimy o faktorze niebieskim. O azul szczerze za dużo nie słyszałem. Czym ten faktor optycznie różni sie od faktoru niebieskiego?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|