Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 08:49:50 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 12   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Izabelki  (Przeczytany 99067 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Granos
Go
« Odpowiedz #105 : Listopada 29, 2012, 05:19:23 »

http://aviariolacepa.blogspot.com/

Fife fancy satynet,izabel,agat.

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #106 : Listopada 29, 2012, 05:31:23 »

Cool zbieznosc  Duy umiech ...bo ja sie jakas godzinke temu zastanawialam czy ktos hoduje Fife izabel.
Fife mi sie bardzo podobaja z pozyturek - a najbardziej w szarosciach. 

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #107 : Listopada 29, 2012, 05:34:16 »

Dwaj hodowcy izabelek z Niemiec:

http://isabellkanarien.jimdo.com/

http://www.isabellkanarien-klussmann.de.tl/Farbkanarien.htm
(w menu z lewej wybrac trzeba kolor, bo hoduje zolte, czerwone i biale)

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #108 : Listopada 29, 2012, 05:47:17 »

Temat się fajnie rozwinął Umiech
Granos oczywiście masz racje, że po szpalcie na azul wyszło by 50% szpaltów. Myślałem o kojarzeniu azul x bez azul pisząc o wynikach tego kojarzenia. A co do tego faktoru azul, to na jakiejś zagranicznej stronie spotkałem się, że hodowca używał nazwy azul i nazwy faktor niebieski wymiennie. Czym zatem różni się faktor azul od faktoru niebieskiego? Wiecie? Może faktor azul mówi się, jeśli chodzi o kanarki nie mozaikowe a faktor niebieski gdy mowa o kanarkach mozaikowych? Tak sobie głośno myślę, nie wiem jak jest w rzeczywistości. A według Ciebie Canarissimo to czy faktor niebieski i faktor azul to jedno i to samo? Ciekawy temat, może uda nam się jakoś dojść do wyjaśnienia tych zagadnień Chichot

Canarissimo pytałem, czy izabele kojarzysz z kanarkami brązowymi szpaltami na izabel lub z brązowymi. Opinię, że tak powinno się robić usłyszałem od kolegów. Jednak przeglądając zagraniczne witryny spotkałem się z opinią, że niektórzy hodowcy kojarzą tylko izabel x izabel przez wiele lat i osiągają świetne wyniki na wystawach. Na stronie jednego z niemieckich hodowców podaje on, że kanarki opal czarna mozaika kojarzy tylko w obrębie rasy przez 10 lat a jego ptaki robią mistrza świata. Pisał on również, że Włosi polecają kojarzenie opal x szpalt na opal, jednak ich opale nie są tak kontrastowe i nie wygrywają na mistrzostwach świata.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #109 : Listopada 29, 2012, 11:28:37 »

Z tego co wiem Azul pojawił się po raz pierwszy w Hiszpanii. A jak ten czynnik jest dziedziczony? Z pewnością recesywnie. Prawdopodobnie recesywnie autosomalnie.

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #110 : Listopada 30, 2012, 08:28:47 »

W zwiazku z kojarzeniem izabelek - ostatnio jeden hodowca odsprzedawal swoje stadko hodowlane, z ktorego hodowal izabele mozaiki.  I byly w nim poza izabelami, satynety i agaty azul. 
Hodowca, u ktorego moje parki kupilam hodowal przez laczenie satynetow - ale mi mowil, ze juz wychodzi z tego, bo mu sie nie podoba, ze satynety przez te czerwone oczy sa wrazlwe na mocne swiatlo i jak jest bardzo sloneczny dzien to fruwaja nieporadnie.  Mial rowniez linie brazowych - ale jak zapytalam o to laczenie,to mowil ze wychodza z tego bardzo nieladne izabele.   Wazne jest jedynie, aby mozliwie nie laczyc bialy+bialy, bo nie dosc ze przez to slabnie rysunek, to ptaki z polaczenia recesywny+recesywny robia sie coraz mniejsze.  Dlatego laczy mozliwie zawsze zolty+bialy.

Jego ptaki sa faktycznie duze - ta moja nowa samiczka zolta wyglada przy nich jak raza.  Wiec skrzyzuje ja chyba jednak z zoltym i to tylko raz - zeby sobie poprawic intensywnosc, ale nie zmniejszyc ptakow.  Jesli w ogole sie powiedzie polaczenia bąka z pszczolą.  Z politowaniem

Z dyskusji o azulu, ktore przyczytalam, wynika, ze azul to faktor niebieski, albo tez zwany faktorem "usuwania phaeomelaniny" lub "usuwania brazowej melaniny".  Dziedziczy sie tak jak pisze Jacky.  Azul to podobno nazwa uzywana niejako miedzynarodowo.  A o to, ktora z nazw jest poprawna ciagle widac dyskusje.   Chichot 

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #111 : Listopada 30, 2012, 11:55:33 »

Ciekawą wypowiedż o Azul-ach i nie tylko znalazłem na forum http://colourcanary.forumotion.net (wątek: http://colourcanary.forumotion.net/t3589-just-a-few-more).

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #112 : Lutego 14, 2013, 10:26:53 »

Rusza nowy sezon!!!  Spoko

Nie udalo mi sie zdobyc ptaka z faktorem azul.  Ale poluje jeszcze na jakiegos pasownego obcego kanarka w typie A.

Planuje :

1 parka z mlodych 2012 - czyli pokrewne sobie w 25% ptaki.
2 parki z rodzica i mlodego
2 parki 100% niepokrewnych ptakow

Jak sie obrobie, napisze wiecej o kolorach.  Spoko

Chiara
Go
« Odpowiedz #113 : Lutego 14, 2013, 08:13:18 »

Ja też zachwyciłam się izabelkami-jak na razie dość przypadkowo zdobyłam żółtego samczyka (tego tzw."złotego" którego kiedyś Ci pokazywałam)-jak na samca ma chyba ładny rysunek-hodowca na początku myślał że to samiczka ;)Damy na razie dla niego nie mam-ale myślę o skrzyżowaniu go z samicą agatową- wd artykułu w "Nowej Exocie" można tak krzyżować-wychodzą wtedy agaty i izabele(samica jest żółtym agatem). Co Ty o tym sądzisz? Dać tę samicę czy nie?-o tej porze roku ciężko dokupić dobre ptaki...

Jak sie obrobie, napisze wiecej o kolorach.  Spoko
Mnie ogromnie podobają się izabele czerwone-dotychczas widziałam je tylko na zdjęciach...
Planujesz jakiś nowy kolor w swojej hodowli? Umiech

Mam jeszcze pytanie (i wstyd mi je zadać ale jakoś nie znam na nie odpowiedzi... Zawstydzony)czy można krzyżować żółtego samca izabelę z samiczką białą recesywną(lipochromową)? Wiem że to wiedza na poziomie "przedszkola"ale jakoś mi wywietrzało z głowy... Tzn. chodzi mi o to czy jest sens robić taką krzyżówkę i czy wyjdą z niej ładne izabelki?(Wiadomo że nie białe w pierwszym pokoleniu-ale czy wprowadzenie takiego ptaka do linii izabelek ma w ogóle sens?)

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #114 : Lutego 15, 2013, 11:51:21 »

Hej Chiara.
Ja wlasnie chcialam krzyzowac agata z izabelka.  Ale mi ten agat niestety padl po niewprawnym zatrzyku weta.  Smutny
Jesli kolory tluste i typ upierzenia pasuja, to jasne, ze krzyzuj te dwojke - bedziesz miala i agaty i izabelki.  No chyba, ze Twoja samiczka jest czerowna. To wtedy lepiej by bylo miec biala izabelke - moze by sie pojawily czerwone izabelki jako efekt. Szkoda, ze nie mieszkasz na slasku, bo bym dala tesciowi jednego samczyka dla Ciebie, jak by jechal za jakis czas.
A co do samczyka bialego laczonego z melanina, to jedyne co pamietam, ze lipochrom z melanina daja szeki.  Ale czy 100% to juz nie pamietam.

Nowych kolorow nie planuje docelowo, ale pojawia sie nowe kolory w hodowli. Umiech  Zamowilam od mojego hodowcy izabelkowego dwa samczyki: agat opal bialy recesywny i brunanty zolty intensywny.  Napisze wkrotce jak je polacze.

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #115 : Lutego 15, 2013, 06:29:48 »

Canarissimo napisz proszę jak poszło z leczeniem Apple?
Chiara kojarzenie kanarków melaninowych z lipochromowymi daje szeki, które nie nadają się do hodowli Mrugnicie

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #116 : Lutego 15, 2013, 07:39:54 »

Tymm - dla Apple wystarczyla jedna kuracja - bylam sprawdzic i nie bylo juz trichomonadow po leczeniu.   Duy umiech  

Co do faktora azul, to odchodze od tematu.  Rozmawialam z hodowca moich pierwszych izabelek (tez sedzia), ktory mi mowil ze odchodzi sie od tego niesprawiedliwego faworyzowania kanarkow z widocznym azulem, czyli bez brazowej phaeomelaniny.  On uwaza ze to sa kanarki nierasowe i ze powinny miec oddzielna kategorie. Ta pheaomelanina jest w tych kolorach naturalna, a pozadana wyrazistosc rysunku powinna byc osiagana przez selekcje.  Mowil, ze to jest obecnie coraz bardziej podkreslane w gronie sedziow.  Ale widze, ze hodowcy maja na ten temat rozne zdania. W sumie troche to zrozumiale, bo np agat z azulem jest optycznie po prostu ladniejszy od tego z brazowym nalotem.  Mrugnicie  Nie mniej jednak - hodowca ten uwaza, ze jesli taki ptak wystawiany jest w kategorii np czarnych, to majac faktor azul nie jest czysto rasowym czarnym kanarkiem, bo czarne maja wlasnie tez braz w melaninie powierzchniowej.
« Ostatnia zmiana: Lutego 15, 2013, 07:49:05 wysane przez canarissimo » Zapisane

Chiara
Go
« Odpowiedz #117 : Lutego 15, 2013, 10:07:49 »

Hej Chiara.
Ja wlasnie chcialam krzyzowac agata z izabelka.  Ale mi ten agat niestety padl po niewprawnym zatrzyku weta.  Smutny
Jesli kolory tluste i typ upierzenia pasuja, to jasne, ze krzyzuj te dwojke - bedziesz miala i agaty i izabelki.  No chyba, ze Twoja samiczka jest czerowna. To wtedy lepiej by bylo miec biala izabelke - moze by sie pojawily czerwone izabelki jako efekt. Szkoda, ze nie mieszkasz na slasku, bo bym dala tesciowi jednego samczyka dla Ciebie, jak by jechal za jakis czas.
A co do samczyka bialego laczonego z melanina, to jedyne co pamietam, ze lipochrom z melanina daja szeki.  Ale czy 100% to juz nie pamietam.
Samczyk izabelkowaty jest żółty intensywny-pod względem pióra i koloru "tła". Samiczki agatowe mam trzy: czerwoną(jej nie planuję dać do tego samca- odchowuje już młode-niestety tylko jedno-z samcem czerwonym-widać już że będzie to ptak z ciemnym rysunkiem pleców i czerwonym brzuszkiem-spróbowałam tak połączyć ptaki żeby wzmocnić czerwień u moich agatów czerwonych-była widoczna tylko przy podawaniu barwnika podczas pierzenia). Dla samca-izabelka (nazwanego Izydor   Mrugnicie )mam te dwie panny agatowe żółte. Jedna ma "pełniejszą" tę żółć i trochę ciemniejszy rysunek-druga ma żółć raczej bladą i piękny agatowy deseń. Obie są nieintensywne. I planuję wybrać wśród tych samiczek- ewentualnie (jeśli chłopak będzie w dobrej kondycji) spróbuję z obiema (z jedną był już połączony-ale jakoś nic z tego nie wyszło i na razie zabrałam samicę- niech Izydorek się stęskni i wtedy dostanie pannicę Umiech ).
Dziękuję za propozycję (chodzi mi o Twoje dobre chęci podesłania mi przez Tatę samczyka- może w przyszłym roku jakoś się uda. Nie ukrywam że masz piękne ptaki i taka samiczka(napisałaś o samczyku ale-polemizując- gdybym miała jakiś wybór prosiłabym o samiczkę Mrugnicie ) dla mojego Izydora byłaby idealna Jzyk...).

Nowych kolorow nie planuje docelowo, ale pojawia sie nowe kolory w hodowli. Umiech  Zamowilam od mojego hodowcy izabelkowego dwa samczyki: agat opal bialy recesywny i brunanty zolty intensywny.  Napisze wkrotce jak je polacze.
Agat opal biały recesywny? Szok To moje marzenie- chociaż w tej chwili w ogóle nie pasuje do mojego stadka mam nadzieję kiedyś mieć opale... (Stąd opal w moim avatarze Umiech ).
Bardzo jestem ciekawa jakie w tym roku będziesz miała młode- widzę że program hodowlany masz dokładnie opracowany i wiesz do czego dążysz-super! Ja staram się ogarnąć moje stadko przeróżnych kanarków Mrugnicie.

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #118 : Lutego 15, 2013, 10:18:44 »

A widzisz - to ja myslalam, ze mi napiszesz, ze masz opale, bo widze w avatarku Chichot

Jak mi dobrze pojda legi to bede mogla sluzyc agatem szpaltem na opal.  No i na pewno umowimy sie co do samiczki dla Izydora. 
Ja mam obiecana samiczke brunatna-pastelowa biala recesywna u fajnego hodowcy, ale dopiero na jesien.  Umiech  Kreci sie, kreci.

Super, ze masz zolte agatowe samiczki.  Jak samczyk taki intensywny to moze lepiej stawiac na ladny rysunek u samiczki?  Ja mialam u moioch zoltych izabelek nieladne czolo - mialy tam za malo melaniny i przez to wydawalo sie jakby byly zbyt soczysto-zolte na czole.  Moze i wg tego wybrac samiczke. 

Trzymam kciuki za Twoj sezon 2013.   Duy umiech

Wlasnie pracuje nad kartami pomagajacymi mi w dobraniu ptakow - bo niby je dobralam, ale ciagle jeszcze dumam przez to, ze wczoraj umowilam sie na te dwanowe.   Spoko
Moje kanarki jeszcze siedza oddzielnie.  Samczyki juz niektore maja prawie gotowe narzedzia pracy.  Mysle, ze w marcu zaczniemy legi.   Umiech

Chiara
Go
« Odpowiedz #119 : Lutego 15, 2013, 11:14:01 »

Ja mialam u moioch zoltych izabelek nieladne czolo - mialy tam za malo melaniny i przez to wydawalo sie jakby byly zbyt soczysto-zolte na czole.  Moze i wg tego wybrac samiczke.
Widzę że rysunek głowy jest u izabelek bardzo ważny- hodowca od którego kupowałam Izydora też mi pokazywał jaki "pasek" powinny mieć samiczki dla Izydora nad oczami (chodzi mi o "pasek" lipochromu).

Piszesz żeby ew. skupić się na samiczkach- z tego co czytałam("Nowa Exota") to z takiej krzyżówki jak samiec izabel i samica agat młode będą:
-w 50% samcami-agatami "szpaltami" (wiem że nie lubisz tego słowa) na izabel (może lepiej jak napiszę: agat/izabel-ale wtedy może być mniej zrozumiale);
-w 50% samicami izabelami;

Mam jeszcze takie pytanie: czy dobrze mi się kojarzy że w konkursach udział biorą tylko samiczki (ze względu na wyraŹniejszy rysunek)?

Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 12   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!