Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:23:22 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Izabelki  (Przeczytany 98960 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #135 : Kwietnia 05, 2013, 02:29:48 »

canarissimo to kobieta Mrugnicie

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #136 : Kwietnia 07, 2013, 09:58:27 »

Hej,
wybacz, bylismy na krotkim wypadzie poswiatecznym.  Spoko

Dno wysypuje zrębkami wędzarniczymi bukowymi - pisalismy o nich np tutaj:
http://kanarki.eu/index.php?topic=3233.15 na stronie drugiej.

Przody kupilam w zwyklym sklepie ptasiarskim online.  100x40cm z drzwiczkami kontrolnymi i karmieniem zewnetrznym.  Wlasnie na te drzwiczki kontrolne zaczepilam sztuczne galazki - zeby samiczki sie czuly bezpieczniej, ale zeby tez sie dalo bez problemu otworzyc dla kontroli.

Jak mi sie skonczy zapas zrebkow, to kupie na probe podloze-granulat skladajacy sie glownie z Calciumcarbonat i Calciumsulfat. 
CHEMI-VIT Maior CS Litter (<- link do niemieckiego sklepu online, produkt jest na dole strony)

Podobno jest jeszcze lepszy niz zrebki, a ja ze zrebkow jestem bardzo zadowolona.  Musze wiec tego granulatu sprobowac.   Mrugnicie

serdecznie
Agata

Priam
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Sosnowiec
Wiadomoci: 82

« Odpowiedz #137 : Kwietnia 08, 2013, 11:06:31 »

Ja juz drugi tydzien sypie drewno - trociny bukowe, ale pociete jak granulat, nie cienkie trocinki spod hebla.  Moim zdaniem i nosem - nie smierdzi.  Piach(nawet z anyzem)+odchody+wilgoc po kapieli tworzyly zawsze ten nieprzyjemny zapach.  Teraz tego nie zauwazam. 

Innym plusem tych "trocin" jest ich waga.  I cenowo mi nie podpadly - wydajne są.  W klatce musi byc jednak teraz zawsze dodatkowy pojemnik z piaskiemi gritem/kamykami dla ptakow.

Ja sypie na 5 duzych klatek - fruwalek.  Oplaca mi sie narazie (11,90 Euro za 20kg - na oko 90-100 litrow).

Tu widac zrebki (nazwa wg mnie trafna) wielkosci ok. 3-6mm
Bardzo ciekawe informacje. Zastanawia mnie jednak inna sprawa. Niektóre kanarki mają delikatne łapki.
Czy stosowanie takiego materiały nie powoduje nadmiernych otarć/drzazg?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #138 : Kwietnia 08, 2013, 01:37:07 »

Wiecie, czytam tak sobie różne tematy i różne wypowiedzi i ciągle zastanawia mnie jedno: czy nie jesteście zbyt przewrażliwieni na punkcie ptaszków? Przecież w naturze siadają na czym popadnie, piją wodę z kałuży, jedzą prosto z ziemi. Wiem, że nasze ptaki najczęściej nie mają zbyt wiele wspólnego z naturą, ale to nie znaczy, że są tak delikatne, że zaraz zdechną od zrębek albo od kranówy. Dajmy tym ptakom żyć, niech mają choć trochę swobody i namiastkę natury. Lepsze to niż trzymanie w sterylnych warunkach w szkle, aluminium i plastiku.

Bocian
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Frankfurt a.M
Wiadomoci: 108

Kanarki Harceńskie

« Odpowiedz #139 : Kwietnia 09, 2013, 06:52:08 »

Witam chemi- vit, nie jest zly uzywalem go ale leprzy i tanszy jest Natural ten obok,goraco polecam.

Grzegorz Ziemba
Landesverband 04-Rhein-Main im Deutschen Kanarien und Vogelzüchterverbund DKB.
29 -Verein Edelroller 1901 Frankfurt für Kanarienzucht und Vogelschutz i pasywny czlonek
45 Edelroller Maintal-Odenwald
Sygnum 04-29-10
canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #140 : Kwietnia 09, 2013, 11:29:45 »

O otarcia bym sie nie martwila  Umiech Przynajmniej nie mialam z tym problemu.  Mialam natomiast problem z zabrudzonymi nogami od metalowych obraczek, gdy ptaki skakaly po piachu. 

Yotan, nie generalizuj tak bardzo.  Piszesz tak, jakby wszyscy chuchali kanarkom na dziobki i przecierali je sterylnymi wacikami.   Spoko

Czystosc jest wazna, ale nie sama czystosc sterylna, ale raczej taka rozsadna - aby pasozyty nie mialy sie gdzie chowac, bakterie nadmiernie mnozyc w wilgotnych odchodach, a nowe i chore ptaki byly odseparowane od zdrowego stada ...itd itp.  Zwykla prewencja.  W koncu nie chcemy sobie stwarzac warunkow dzungli, ze najsilniejszy przezyje.   Mrugnicie  Chcemy dazyc do jakiegos swojego hodowlanego celu mozliwie bez ofiar w ptakach. 

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #141 : Kwietnia 12, 2013, 03:48:59 »

Dzieki Bocian Umiech Wlasnie sprawdzilam ten Natural.  Podpytam o niego. 

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec
Wiadomoci: 258

« Odpowiedz #142 : Maja 02, 2013, 10:30:02 »

Miałam "trochę" przerwy i nadrabiam  Umiech Szczeka mi opadła i klapnęła na podłogę , jestem pod wrażeniem Twoich regałów- super apartamenty Umiech!

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec
Wiadomoci: 258

« Odpowiedz #143 : Lipca 11, 2013, 06:14:23 »

Hej hej co tam u Was???
Widziałam ostatnio pierwszy raz na żywo izabelki i zdjęcia nie oddają ich urody ... normalnie czysty zachwyt kolorystyczny Umiech co nie znaczy że bym sobie Twoich dzieciaków na zdjęciach nie pooglądała  Duy umiech wręcz przeciwnie  Duy umiech

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #144 : Lipca 14, 2013, 12:56:47 »

Spoko Masz racje!  Izabele trudno sfotografowac.

Zaczyna sie powoli luzniejszy czas w hodowli.  Mam w planie pociagnac dalej watek o dziedziczeniu.
Fotorelacje tez zapodam. 

sylabona
Go
« Odpowiedz #145 : Lipca 14, 2013, 09:46:35 »

Fotorelacje tez zapodam.

Czekamy Chichot

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #146 : Wrzenia 29, 2013, 12:58:44 »

Jak mi sie skonczy zapas zrebkow, to kupie na probe podloze-granulat skladajacy sie glownie z Calciumcarbonat i Calciumsulfat. 
CHEMI-VIT Maior CS Litter (<- link do niemieckiego sklepu online, produkt jest na dole strony)

Podobno jest jeszcze lepszy niz zrebki, a ja ze zrebkow jestem bardzo zadowolona.  Musze wiec tego granulatu sprobowac.   Mrugnicie

Wyprobowalam i pozostaje przy zrebkach.  Kuleczki sa niezle, ale ciezkie jak piasek - dla mnie to wazne kryterium.  Do tego zrebki maja swoj delikatny zapach drewna, co szczegolnie czuc po wymianie na nowe, no i jakos tak zmieniaja barwe swiatla na cieplejsza.  Jzyk   Poza tym, zrebki moge z powodzeniem wsypac do zielonego smietnika - czyli na odpady bio.   Mrugnicie

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #147 : Padziernika 02, 2013, 09:47:58 »

Dzis serwuje kilka nowych fotek z mojej hodowli.  Duy umiech

Jak juz gdzies wspominalam, moje brunatne kanarki, choc sa bardzo fajne, to nie odpowiadaja standardowi wystawowemu.  Wiec niech sie nikt nie sugeruje, ze tak powinny wygladac brunatne.  Sa to ptaki z polaczenia miedzy brunanty i izabel. Co i raz dostaje pare iformacji o tym, co mozna z nimi uzykac a co nie - poki co mowia mi inni hodowcy, ze jest to marny material na hodowle brunantych pasteli, ale moge z nimi np podrasowac moje izabele, jesli sie pisze na troche pracy przy tym i duzo selekcji.  Zatrzymam 2-3 z nich i zaplanuje dla nich cos, co bedzie moim dalszym eksperymentowaniem wg tego, co mi podpowiada brzuch. 

Tak np wyglada moj pierzacy sie jeszcze brunanty zolty intensywny.

A tak brunanty bialy recesywny:

Jak na brunatne, maja one za waski rysunek i za malo eumelaniny.  Nie sa po prostu wystarczajaco brazowe po calosci. 
Na wystawy ich nie dam - jedynie na nasza mala zwiazkowa, zeby bylo wiecej ptakow.  Postawie tam jednego z nich. 

W kolorze zolty-ivoor doczekalam sie kilku mlodych.
Dwa brunatne... np trzeci od lewej:

Trzy pastelowe izabele, tu jedna z nich obok brunatniaka...

Trzy izabele - piekna niespodzianka, bo naprawde fajnie wygladaja rowiez niepastelowe izabele z ivoor. 

A zoltych izabelek mam cala gromadke.  Moze uda mi sie zlozyc kolekcje po 2 lub 4 ptaki intensywne i nieintensywne.  Narazie trudno mi ocenic, czy mam tyle samczykow - podobnych do siebie na wzajem. 

Najmarniej z bialymi izabelkami - mam tylko dwoch chlopakow.  Parki, ktore mialy zabezpieczyc moja hodowle, mialy zamiast tego marniutkie wyniki.  Mam zatem 25 kanarkow i w tym 13 z jednej parki (tej, co miala byc dodatkiem nowej krwi od samiczki Apple - a nie glownym zrodlem ptakow).   Z politowaniem Na szczescie z tej parki pojawilo sie sporo ivoor i kilka pasteli.  Umiech

To tyle relacji foto.

Teraz czas przygotowan do wystawy.  Musze przygotowac klatki wystawowe do podwieszenia przy boxach, zeby ptaki nauczyly sie w nich przebywac i podjadac smakolyki, zanim zaczniemy trening i oswajanie z ich mala przestrzenia. 

serdecznie Was pozdrawiam
Agata

Granos
Go
« Odpowiedz #148 : Padziernika 02, 2013, 11:56:16 »

Bardzo fajne ptaszki Umiech. Mam takie pytanie...czym się różni pastel i ivoor?

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #149 : Padziernika 02, 2013, 01:38:16 »

dzieki Umiech

Pastel odnosi sie do melaniny - wiec jest np brunanty-pastel albo izabel-pastel.  Rysunek jest wtedy zredukowany i ptak wylgada jakby byl caly jednolity.  Czarna i agatowe pastele tez sa - ale u nich rysunek sie wtedy tylko troche redukuje. 

Ivoor to kolor kiedys zwany pastelem, albo pastelem lipochromowym.  Teraz jest na to nazwa ivoor = kosc sloniowa.  To zozjasnienie koloru tlustego - czyli jest czerwony ivoor i zolty ivoor.  Sa tez biale ivoor, ale u nich tego nie widac.  Za to ich potomstwo to dziedziczy - stad np u mnie niespodzianka, bo moje ivoor sa od bialego samczyka wszystkie.  Acha - jak bialy dominujacy ma ivoor, to jego zolty nalot na zgieciu skrzydla i lotkach jest bledszy, ledwie widoczny. 

Mam zatem trzy panny, co sa i pastel, i ivoor.  Umiech

Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!