|
Chiara
Go
|
 |
« Odpowiedz #75 : Padziernika 30, 2012, 05:45:47 » |
|
wlasnie - dlaczego w pl sa kanarki brunatne, a nie po prostu brazowe?  albo co to "kasztan"? Kanarki brunatne są to kanarki z grupy ptaków melaninowych, tworzą jedną z czterech głównych grup (czarne, agatowe, brunatne, izabele). W upierzeniu kanarków brunatnych występuje tylko pheomelaina, eumomelanina( czarna melanina) jest zredukowana. Pióra długie są koloru ciemnobrązowego, twory rogowe i nogi są brązowe. Ptaki te są dobre do kojarzenia ich z odmianami lipochromowymi, dzięki czemu uzyskujemy kanarki o barwach takich jak: brunatno-czerwony, brunatno-żółty. Natomiast brązowe stanowią podgrupę kanarków tzw. "czarnych". Ogon i pióra konturowe są czarne, tak samo jak końcówki piór puchowych. Dziób, nogi i pazury są stalowo-szare. Kanarki te również są stosowane do połączeń z kanarkami lipochromowymi, a szczególnie czerwonymi. W wyniku takiej krzyżówki otrzymujemy kanarki czarno-czerwone (intensywne lub nieintensywne). "Kasztanem" nazywa się w języku potocznym (głównie wśród starszych hodowców) kanarki czarno-czerwone, z resztą brunatno-czerwone chyba również. Nie jest to nazwa naukowa, tylko potoczna, też się zastanawiałam czy obejmuje ona tylko ptaki czarno-czerwone.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #76 : Padziernika 30, 2012, 08:58:08 » |
|
Pisząc o izabeli użyłem słowa "brunatne" ponieważ barwnikiem melaninowym występującym w upierzeniu izabeli jest właśnie rozrzedzona melanina brunatna a dziedziczenie tego koloru odbywa się tak samo jak u typowych kanarków brunatnych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chiara
Go
|
 |
« Odpowiedz #77 : Padziernika 31, 2012, 12:37:15 » |
|
Rozumiem już  . I tym samym udzieliłeś odpowiedzi na moje pytanie jak to jest z dziedziczeniem koloru u izabeli. Zastanawiam się teraz, dlaczego te ciemne izabele- fawn i cynamon maja mechanizm dziedziczenia sprzężony z płcią... Jedynym podobieństwem (i to niewielkim) jakie dostrzegam, jest to, że u izabelek jasnych rysunek wyraŹniejszy mają samiczki...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
Aachen
Wiadomoci: 387
fan izabelek
|
 |
« Odpowiedz #78 : Padziernika 31, 2012, 08:45:20 » |
|
chiara, a w Polsce sa wystawiane te dwie grupy izabeli? Jak juz pisalam, tu sie nie spotkalam z innymi. W starej dosc ksiazce sa wzmianki, ze kiedys byly tzw izabele zlote i nawet ostatnio jakis hodowca starszej daty zapytal mnie jakie izabele hoduje, czy zlote. Ale wlasnie standard jest obecnie tylko jeden na izabele. Chyba, ze mowimy o glosterach, gdzie te kolory moze inaczej sa rozpisywane.  Co do kolorow: Juz rozumuem. Niemieckie brazowe sa w Polsce brunatne. A niemieckie czarne to czarne w Polsce. Tylko, ze nie ma nic pomiedzy, co by przypominalo podgrupe czarnych. Predzej moge sobie wyobrazic, ze pod brazowymi pamieta sie jeszcze ten wczesniejszy standard, gdy brazowe byly prawie bez rysunku. Te brazowe sprzed lat wygladaly jak obecne brunatne pastelowe. Jesli slowo na standard "braun" to brunatny, nie widze miejsca na uzycie slowa "brazowy". Ma ktos wiecej informacji? Jakies listy standardu w Polsce? Bylo by fajnie sobie to poukladac w glowie.  Acha, rozjasnianie jest wlasnie takie: brunatny -> izabel czarny -> agat
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chiara
Go
|
 |
« Odpowiedz #79 : Padziernika 31, 2012, 09:37:54 » |
|
chiara, a w Polsce sa wystawiane te dwie grupy izabeli? Jak juz pisalam, tu sie nie spotkalam z innymi. W starej dosc ksiazce sa wzmianki, ze kiedys byly tzw izabele zlote i nawet ostatnio jakis hodowca starszej daty zapytal mnie jakie izabele hoduje, czy zlote. Ale wlasnie standard jest obecnie tylko jeden na izabele. Chyba, ze mowimy o glosterach, gdzie te kolory moze inaczej sa rozpisywane. Z tego co wiem (a kanarkami teraz zajmuję się krótko i jako osoba dorosła byłam na jednej tylko wystawie i czytałam kilka katalogów, to z kolorowych kanarków faktycznie widziałam tych ciemnych izabeli. są za to częste u ras takich jak gloster, mini-border. (gdzie w standardzie również upierzenie jest punktowane). Co to złotych- ostatnio widziałam na wystawie ptaka, który w katalogu podpisany był jako złota izabela- faktycznie jego żółć była ciemna, błyszcząca, a sam rysunek-izabelowaty. Zrobiłam mu zdjęcie, może powiesz coś więcej na jego temat:  Co do kolorow: Juz rozumuem. Niemieckie brazowe sa w Polsce brunatne. A niemieckie czarne to czarne w Polsce. Tylko, ze nie ma nic pomiedzy, co by przypominalo podgrupe czarnych. Tak jest w większości Źródeł. Ale widziałam też gdzie nazwy te:'brunatne i brązowe były "zamienione miejscami"- tzn. właśnie brązowe tworzyły dużą grupę, taką jak nasze "czarne". Predzej moge sobie wyobrazic, ze pod brazowymi pamieta sie jeszcze ten wczesniejszy standard, gdy brazowe byly prawie bez rysunku. Te brazowe sprzed lat wygladaly jak obecne brunatne pastelowe. Ja też pamiętam takie kanarki- miał je mój Dziadek. Ptaki jakby całe ciemnobrązowe o delikatnym odcieniu "mahoniowym"- przynajmniej ja je tak pamiętam. Rysunek pewnie był brązowy, więc prostu był niewidoczny... Jednak od dawna (tzn odkąd odziedziczyłam ostatnią parę po Dziadku 15 lat temu) nie widziałam takich kanarków... Jesli slowo na standard "braun" to brunatny, nie widze miejsca na uzycie slowa "brazowy". Ma ktos wiecej informacji? Jakies listy standardu w Polsce? Bylo by fajnie sobie to poukladac w glowie.  Acha, rozjasnianie jest wlasnie takie: brunatny -> izabel czarny -> agat Nie potrafię Ci na to odpowiedzieć bo dla mnie to również jest dziwne (nazewnictwo). W Polsce obowiązują standardy COMowskie, a więc takie jak w Niemczech. Niestety standardów nie mam (PFO wydało książeczki ze standardami i muszę się w nie zaopatrzyć)...  Rozjaśnianie jest dokładnie takie jak napisałaś. Ja tutaj się jeszcze zastanaiam czy w przypadku brązowy>izabel nie powinno być strzałki >satynet? Ale to nie na teraz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
Aachen
fan izabelek
|
 |
« Odpowiedz #80 : Padziernika 31, 2012, 09:44:01 » |
|
powinna - bo stopien dalej jest satynet.  Mozna tez doprowadzic do satynetu od czarnego, ale tego sie nie robi (wygladaja jak jedna z innych mutacji z eumo bodajze). Standard jest na satynet od brazowych. Ten ptak z fotki wyglada jak izabela zolta wg standardu. Moje tez maja taka ciepla barwe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chiara
Go
|
 |
« Odpowiedz #81 : Padziernika 31, 2012, 10:20:41 » |
|
Znaczyłoby to, że "złota izabela" jest po prostu izabelką żółtą, tylko stosowane jest inne nazewnictwo... (Przyznaj że "złota" brzmi efektowniej  ). Nie bardzo rozumiem jak można satynet wyprowadzić od ptaków z melaniną czarną (eumomelaniną)- chyba że chodzi o redukcję czarnej na jakimś etapie? Szczerze mówiąc dopiero ostatnio zaczynam "ogarniać" te pastele wszystkie- czy raczej- rozrzedzone wersje mające własne nazwy (które i tak odnoszą się do rysunku na plecach- kreskowania).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
Aachen
fan izabelek
|
 |
« Odpowiedz #82 : Padziernika 31, 2012, 11:56:45 » |
|
Kiedys pastelem nazywano rozjanienie lipochormow, czyli czerwieni albo zolci - to, co teraz zwiemy ivoor. Teraz pastell to rozjanienie melaniny rysunku - ale to co innego niz samo izabel, satynet czy inne opale.  Moze byc np kanarek czyrny pastel albo brazowy pastel. A rowniez izabel pastel i agat pastel. Czytalam notke, ze izabele powstaly wlasnie przez wkrzyzowanie agatu do linii brazowych (ok, brunatnych). Pewnie zajmuje to troche czasu, aby wyhodowac samczyki z odpowiednimi genotypami. Ale o tym dokladniej nie wiem. Powoli i to zrozumiem Zlota izabela jest dosc trafne - ten koor wyglada jak stare zloto, tam gdzie zlewa sie bezowy z zoltym. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
Aachen
fan izabelek
|
 |
« Odpowiedz #83 : Listopada 10, 2012, 04:58:13 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pandan0
Redaktor
Nowy użytkownik
Warszawa
Wiadomoci: 148
|
 |
« Odpowiedz #84 : Listopada 10, 2012, 10:15:41 » |
|
Bardzo się cieszę! Gratuluję i życzę, żeby w następnych latach było też dobrze! :-) Zwróć uwagę, że ważne było też, że Twoje ptaszki były bardzo dobrze żywione i trzymane w przestronnych klatkach bez zbytniego zagęszczenia itp. Rezultaty widać na zdjęciach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
Aachen
fan izabelek
|
 |
« Odpowiedz #85 : Listopada 27, 2012, 12:15:05 » |
|
Dziekuje Pandan0 Oto moje dwa nowe skarby: Apple - hodowca mowi, ze samiczka, ale wg mnie bardzo mozliwe ze to chlopak. Jak by nie bylo, bedzie dobrze - bo jest to ptak intensywny i piekny. I ma pieprz w tylku, bo skacze jak najety.  A poniewaz ma chrypke, to hodowca nie mial szans uslyszec czy/jak spiewa. Wyleczymy chrypke i bedzie wiadomo. Sparrow - samczyk. Mozliwe, ze ma faktor azul, ale poniewaz mam w tym male doswiadczenie, moge tylko polegac na opinii hodowcy. Wyglada calkiem fajnie i podoba sie nawet mojemu Mauzowi.   pozdrawiam A.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosia121
Go
|
 |
« Odpowiedz #86 : Listopada 27, 2012, 02:20:21 » |
|
Masz piękne izabelki,dodałem pozytyw za piękność,Twoje zaangażowanie i radość oraz za wysoką ocenę na wystawie.Tylko uważaj,abyś nie była za " blisko",jak ktoś zauważył w opisach konieczne jest wprowadzenie od innego hodowcy obcego materiału,tylko wybierz takie ,które Tobie będą odpowiadały. Pozdrawiam i raduj się w dalszym ciągu,bo masz czym.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376
|
 |
« Odpowiedz #87 : Listopada 27, 2012, 06:20:49 » |
|
Witam! Z tego co wiem to "starzy" hodowcy na izabele żółte intensywne mówią izabele złote, a na izabele żółte nieintensywne -izabele srebrne, podobnie jak na lizardy. Niektórzy hodowcy na kanarki czarno-czerwone mówią kasztany. Niestety w Polsce są jeszcze hodowcy, którzy mimo wieloletniej hodowli nie potrafią precyzyjnie określić rasy kanarka. Wynika to z trudnego dostępu do standardów i zwykłej niewiedzy. Niektórzy gdzieś coś przeczytają, coś usłyszą i potem opowiadają kolegą i przekazują dalej błędne nazewnictwo. Ja nie jestem jakimś super doświadczonym hodowcą ale korzystam ze standardów i staram się prawidłowo nazywać rasy. Widać, że wiedza polskich hodowców powoli się powiększa i poziom hodowanych u nas kanarków wzrasta, a to dzięki wyjazdom na zagraniczne wystawy oraz przez łatwiejszy dostęp do informacji - Internet. Canarissimo cieszę się, że założyłaś na Naszym forum temat o izabelach i dodajesz takie dobre zdjęcia oraz bardzo cenne uwagi. Dzięki temu może więcej polskich hodowców zainteresuje się tą rzadką w Polsce rasą kanarków kolorowych  Gratuluję pięknej hodowli i dużej wiedzy.  Mam do Ciebie pytanko: czym wyleczysz chrypkę u Aplle? Jakiej razy jest kanarek Sparrow? Czyżby agat biały? U nas na faktor azul mówi się faktor niebieski (o ile się nie mylę). Z tego co wiem jest dziedziczony recesywnie. A wiesz może czy poprawne jest kojarzenie dwóch ptaków o faktorze azul przez kilka pokoleń? Czy swoje izabele krzyżujesz z kanarkami brunatnymi (brązowymi)? Czy tylko kojarzysz izabel x izabel? Pozdrawiam  Tymoteusz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #88 : Listopada 27, 2012, 08:15:19 » |
|
Również z mojej strony gratulacje dla canarissmo. "Kolor" coraz bardziej zaczyna mnei fascynować  . Trochę uprzedzę pytanie Tymma... Jakiej razy jest kanarek Sparrow? Czyżby agat biały? canarissmo podpisała zdjęcie jako "agat biały recesywny" A wiesz może czy poprawne jest kojarzenie dwóch ptaków o faktorze azul przez kilka pokoleń? Hmm,w kolorze jestem troche "zielony" ale chyba agat czerwona mozaika jest też w wersji z niebieskim faktorem i z tego co widziałem to chyba wtedy są tylko takie ptaki w hodowli (z niebieskim faktorem).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #89 : Listopada 27, 2012, 08:24:43 » |
|
canarissmo ,mam jeszcze jedno pytanie... Mogłabyś podać jakie zestawienei par względem mutacji,kolorów planujesz na ten sezon hodowlany? To jest naprawdę fascynujące,do tej pory myślałem ,że hodowcy kolorowych łączą tylko w obrębie danego koloru chyba ,że planują uzyskać coś nowego  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|