Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:20:48 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2 3 ... 12   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Izabelki  (Przeczytany 98944 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« : Maja 01, 2012, 08:48:30 »

Witajcie!
Czas na prezentację moich canarissimos.   Chichot

Mam dopiero 4 dorosle ptaki - zaczynam hodowlana przygode w salonie.  Ze wzgledu na dziecko nadalam ptakom imiona - ale z czasem bardzo mi to samej ulatwia mowienie o nich i notatki, wiec chyba przy tym pozostane.   Jzyk

Jingle - Izabel bialy recesywny /genotyp pastel.
Samczyk z ladnym jasnym brzuchem i calkiem ok rysunkiem.  Wydaje czasem dzwonkowy dzwiek na poczatku spiewu, dlatego nazwalam go Jingle.   Poza tym ma nietypowy pisk standardowy - zamiast "cwierkac" brzmi jak krotkie dmuchniecie w flet.   Duy umiech 

Jego samiczka w tym roku to:
Isi  (czyt jak ang. easy) - Izabel zolty nieintensywny /genotyp bialy recesywny
Samiczka o bardzo fajnym ciekawskim charakterze, dlatego jej imie skojarzylam z "easy going" podkladajac pod niemieckie Isi, pasownie do koloru "Isabell".  Mam rowniez jej brata, wyglada prawie tak samo i ma bardzo podobny charakter.  Samiczki izabelek maja wiecej brazowego odcienia na glowie, plecach i skrzydlach, co zamazuje niejako rysunek (jak to po polsku sie nazywa?)...  Dlatego wystawia sie tylko samczyki. 

Parka ta ma obecnie 5 zaplodnionych jajek (1. maj)

Puff Daddy - Izabel zolty nieintensywny /genotyp pastel i bialy recesywny
To wlasnie brat Isi.  Fajnie wyglada na zerdce, ale z foto plecow widac, ze jego rysunek nie jest doskonaly.  Ma on niezbyt fajny spiew Mrugnicie potrafi sie zaciac jak plyta gramofonowa i ciagnac jedna sylabe w nieskonczonosc.   Z politowaniem 

Frau Waffel - Izabel bialy recesywny
W tym roku jest z Puff Daddy.  Jest wg mnie bardzo udana.  Ma piekny trel i wyprawia niesamowite akrobacje powietrzno-drazkowe.  Amatorka kapieli do utraty "lotnosci".  Spoko  Samiczka wysiaduje od paru dni 5 nowych jajek.

Z tej parki mam 3 mlode, ktore obecnie przygotowuja sie do samodzielnosci.  Wszystkie biale izabelki, ale jak i co bede dokladniej wiedziaa po ppierzeniu.  Nie mam jeszcze doswiadczenia w rozpoznawaniu jakosci i trafnosci upierzenia mlodych.  Jeden ma np. zolte pod dziobem - nie mam pojecia jak to jest mozliwe.  Poki co nie dorwalam zadnego hodowcy izabelek, zeby mi powiedzial skad takie cudo. 

Wykluwa sie moj pierwszy kanarek:

Zoltodziob - w doslownym tego slowa znaczeniu.  Myslalam dlugi czas, ze sie ubrudzil w gniezdzie o odchody, ale tak rownozobu stron chyba sie nie da ubrudzic...   Z politowaniem

Ptaki mieszkaja w duzych klatkach: 80 szerokosc + 90 wysokosc + 50 glebokosc.
To fotki z pierwszych legow Frau Waffel + Puff Daddy.

Jest tu ktos, kto hoduje Izabele? 
Pozdrawiam serdecznie
Agata

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #1 : Maja 01, 2012, 09:37:00 »

Skoro gen na pastel jest genem recesywnym a partnerka tego samczyka go nie posiada, to nie uda Ci się z tej pary uzyskać pastelowego potomstwa. Część młodych może być natomiast tak jak ich ojciec "nosicielami" tego genu, czyli szpaltami na pastel. Nie znam się kompletnie na kanarkach kolorowych a na izabelach dubeltowo, lecz Twoje ptaszki przypadły mi bardzo do gustu. Ciekawe dlaczego ten młody ma te przebarwienia? Wg. wszelkich prawideł ptak biały recesywny nie powinien takich mieć. Powodzenia w hodowli.

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #2 : Maja 01, 2012, 09:50:23 »

Dziedziczenie moich kolorow mam wlasciwie juz wyuczone, jeszcze nie w jednym palcu, ale "na piechotke" sobie poradze.

Tak wiec, oba ptaki to izabele, wiec potomstwo bedzie izabelkowe.
Biore wiec pod uwage jedynie pastel i bialy recesywny - ich obecnosc lub nieobecnosc. 
Pastel dziedziczony jest lacznie z plcia... (jak to po polsku?)
Czyli samiczki nie moga byc szpaltami w pastelu, ale moga w bialym recesywnym.
Z tego polaczenia mam szanse na 12,5%  Izabel pastel bialy i 12,5% izabel pastel zolty /szpalt bialy rez. To niewiele, ale jednak jest.   Umiech

Moge to dokladniej rozpisac, jak kogos interesuje...

Agata

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #3 : Maja 01, 2012, 09:54:41 »

Moge to dokladniej rozpisac, jak kogos interesuje...

Interesuje, rozpisz Umiech

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #4 : Maja 01, 2012, 09:56:11 »

Jeżeli pastel jest genem sprzężonym z płcią to owszem ale pastelami będą wyłącznie samiczki.

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #5 : Maja 01, 2012, 10:12:26 »

...dokladnie, wylacznie samiczki i niestety nie wszystkie  Mrugnicie  Jak sie uda choc 1-2 wyhodowac, to bede miala z czym dalej hodowac.   Duy umiech

Przelozylam moja tabelke na Polski, na przykladzie Puff Daddy + Frau Waffel  Spoko

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #6 : Maja 02, 2012, 08:52:59 »

życzę Ci tych pastelowych samiczek, ale żeby dalej hodować pastele będziesz musiała wprowadzić do hodowli nowego samca pastela lub szpalta na pastel.

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #7 : Maja 02, 2012, 01:42:03 »

Dzieki jot-ka  Spoko
Nie wykluczam wchowu wsobnego, znam dokladnie pochodzenie ptakow.  A jak polacze pastelowa samiczke od Frau Waffel z Jingle, to bede miala calkiem niespokrewniona parke. Duy umiech

Dokupic bede tez chciala, zeby poprawic rysunek izabelek, ktore rowniez chcialabym miec ladne.  Dokupie albo izabel zoltego intensywnego samczyka z super rysunkeim albo moze brunatno zolta intensywna samiczke.  Dokladniej bede myslec, jak ptaki sie wypierza i zobacze co siedzi na drazku.   Chichot

Klapuch - zrozumiala jest ta tabelka?  Ja dosc ciezko rozumuje matematycznie, to sobie musze takie dziwne tabelko-wypisy robic.   Mrugnicie

Pozdrawia Was trzech muszkieterow i Agata

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #8 : Maja 03, 2012, 09:55:51 »

Udalo mi sie dzis dorwac hodowce izabeli i podpytac o to wybarwienie.

Otoz tak wyglada izabelka zolta, ktora nie dostala od razu barwnika zoltego  Z politowaniem  Pieknie - to moj Nr 1 juz na pewno nie pojedzie na wystawe, bo po pierzeniu zostana przeciez piora lotne i ogonowe.  Coz - nigdzie o tym nie czytalam, choc ciagle cos czytam... i tak sie co i raz na jakims wlasnym bledzie ucze  Spoko  Po pierzeniu ubarwi sie na zolto i tak, ale lepiej dosycic barwe odpowiednio barwiacym pokarmem. 
Zamierzam doczytac dokladniej o tym i wykorzystac tylko naturalne "wspomagacze".  Kika z nich rosnie przeciez w ogordku....

Teraz zakupie predko odpowiedni pokarm, zeby podac pisklakom w drugim gniezdzie na czas.  Jeszcze maja pare dni pod skorukpa.

Hodowla niesamowicie trzyma w napieciu.   Duy umiech 
Ile zaplodnionych jaj, co sie wykluje, ile stanie na drazku, jak beda wygladac po pierzeniu, ile nada sie na wystawe, jak dobrac nowe parki...  Ufff.   Spoko  Caly rok emocje! 

Chiara
Go
« Odpowiedz #9 : Maja 08, 2012, 05:40:18 »

Witam i tutaj, i muszę przyznać, że jak dotychczas izabelki nie były na moje "Top Ten", po obejrzeniu Twoich ptaków może się to zmienić... Moim skromnym zdaniem masz bardzo dobre ptaki- ładny rysunek pleców (zwany właśnie "rysunkiem", bo gdzieś wcześniej o to pytałaś).

Ponadto imponuje mi Twoja wiedza- zapytam tylko, z ilu lęgów wyprowadziłaś tę tabelkę? (Jeszcze nie umiem się dokładnie wczytać). Czy określenia "K" i "k" są to ogólnie przyjęte kody genetyczne dla izabeli, czy też sama po prostu tak oznaczyłaś daną cechę?

I jeszcze jedno- nie miałam pojęcia, że wystawia się tylko samce... Czy tak jest również wśród innych odmian o rozrzedzonej melaninie? (W tym roku, jeżeli dobrze pójdzie,chyba będę pierwszy raz wystawiała swoje młode).

Przepraszam że zamiast wnieść jakieś wiadomości, zadaję pytania, ale naprawdę zaciekawiło mnie kilka rzeczy... Zawstydzony

Chiara
Go
« Odpowiedz #10 : Maja 08, 2012, 09:40:38 »

Przepraszam że post pod postem, ale chciałam dodać, że poszperałam w necie i znalazłam informację (sama byłam ciekawa) że naturalny, żółty barwnik, tak jakby odpowiednikm czerwonego karotenu, nazywa się ksantofil. niestety trochę gorzej poszło mi znalezienie roślin, które go posiadają- na pewno jest to dziurawiec zwyczajny, a co do innych to jeżeli jeszcze coś znajdę, dam Ci znać  już na pw Mrugnicie.

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #11 : Maja 08, 2012, 10:04:31 »

Dobry sloneczny dzien!  Mrugnicie

Chiara, ja na samym poczatku marzylam o Izabel-Bialym i pastelu - zolte wcale mi nie podchodzily.  Jednak ladne biale izabelki mozna wyhodowac tylko z domieszka zoltych (lub podobno brunatnych, ale tego "moj" hodowca nie potwierdzil, choc tak czytalam w ksiazce jakiejs).  Tylko tak mozna utrzymac biale recesywne w formie (inaczej beda coraz mniejsze i rysunek coraz slabszy).  Wzielam wiec tez zoltego ptaszka i po niedlugim czasie mnie oczarowal swoim zloto-zoltym kolorem.  Bo wlasnie tak wyglada ten bezowy odcien na cieplo-zoltych piorkach.  
Przyznac musze, ze odkad interesuje sie blizej kanarkami, doceniam coraz wiecej kolorow i mutacji.  Powoli nawet zyczynam przekonywac sie do koronek...   Spoko  Ale tak naprawde to jestem fanka wszystkich odcieni brazu.  

Tabelke wyprowadzilam od jednej tylko parki (widac zaraz nad tabelka jakie ptaki).  Symbol P uzylam do obecnosci lub nieobecnosci pastelu.  A symbol K do obecnosci lub nieobecnosci przyswajania karotenoidow (bialy recesywny lub czerwony/zolty).  Ale raczej ciezko bedzie ja zrozumiec bez jakiejs wiedzy o genetyce.  Bo to takie jakby przystosowanie tego, co sie nauczylam do mojego sposobu myslenia.  A nie kazdy "musi" myslec tak obrazkowo jak ja.  Jzyk Sprobuje kiedys troche jasniej to napisac...

Co do wystawiania tylko samcow, to zalezy od koloru i rasy tez, bo sa rasy ze podobno samiczki lepiej punktuja.  Tyle tylko wiem  Umiech  Nie zaglebialam sie jeszcze w to dokladniej.

Z nowinek:
Isi wylegly sie 4 pisklaki z 5 jajek.  Jingle musialam oddzielic, bo nie dosc, ze odganial Isi od gniazda, to podniosl jednego pisklaka w dziobie do gory i go upuscil (na szczescie do gniazda).  Wyglada na to, ze mlodemu nic nie jest.  Okaze sie w czasem.  A Jingle siedzi teraz sam na dietce, zeby mu sie w glowie troche poukladalo.   Z politowaniem

Frau Waffel miala wszysktie 5 jaj niezaplodnione, wiec podlozylam jej wczoraj 2 jednodniowe pisklaki od Isi (jeden po drugim w odstepie czasu). Przyjela i karmi.  Oby tak zostalo.   Umiech

pozdrawiam serdecznie
Agata

PS. dzieki za info.  Wiem, ze ludzie podaja tez aksamitki, mlecz, marchewke i spiruline (ale co to jest jeszcze nie czytalam)

Chiara
Go
« Odpowiedz #12 : Maja 09, 2012, 10:59:34 »

Gratulacja dla Ciebie i samiczki- matki Duy umiech Cztery młode to ładny przychówek. Możesz na dzień dzisiejszy spekulować, jakich będą kolorów?

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #13 : Maja 10, 2012, 08:29:44 »

Witajcie,
przynosze nowe wiesci i fotosy!   Duy umiech

Oto 4 pisklaki Isi i Jingle.  Te dwa luzaki zostaly w gniezdzie Isi:

A te dwa golaski zamieszkaly u Frau Waffel:

Przeprowadzka fajnie sie udala.  Najpierw podlozylam Frau Waffel jednego jedniowego malucha, zeby zobaczyc jak zareaguje.  Zatroszczyla sie o niego, wiec za 2 godziny dostala drugiego.  Obserwowalam tez Isi, czy nie zirytuje ja za bardzo pomniejszona ilosc pisklakow.  Do obu gniazd wrzucilam po 2 sztuczne jajka, zeby mlode mogly sie o nie opierac i w ogole musialy sie troche wiecej ruszac, jak jaka sie roluja spod nich - ten zabieg z jajkiem podobno zapobiega wygieciu sie kciuka do przodu, gdy w gniezdzie sa mniej niz 3 pisklaki.  Im ich wiecej, tym sie bardziej ruszaja i wierca - co cwiczy i zmienia pozycje palcow.  Powtarzam tylko, co czytalam.   Mrugnicie

A tak wygladaja 36-cio dniowe pisklaki z pierwszego legu Frau Waffel+Puff Daddy. 

Nr 1, ktory po pierzeniu bedzie zolty.

Nr 3 na drazku i Nr 2 na sepii.

Mlode naumialy sie wreszcie samodzielnie jesc...

znajduja i korzystaja z poidelek...

oraz dbaja elegancko o piorka  Spoko

Kapieli jeszcze nie udalo mi sie sfotografowac.   Mrugnicie 

Slodkie sa, prawda?

W klatce maja stabilne drazki na samej gorze + 2 krotkie drazki wkrecane, zeby byly 4 rownorzedne miejsce noclegowe. 
Niezej z jednej strony zaczepilam luzno sznur sizalowy, a z drugiej "plac zabaw" z roznych galazek, w tym jedna zaczepiona tylko z jednej strony - ugina sie i husta fajnie, jak na niej siadaja.

Znowu cos, co wyczytalam:  mlode ptaki (i nie tylko) nie powinny miec wszystkich galazek przymocowanych stabilnie.  W naturze zwykle wszystko sie husta i ugina - czyli troche mniej obciaza stawy podczas ladowania, a u mlodych ptakow ogranicza urazy, jak spadaja po nieudanym locie. 
Moim zdaniem eksperyment udany, bo mlode bardzo chetnie przesiaduja wlasne na placu zabaw i wcale nie unikaja hustajacych sie galazek. 

Dwie niewyrazne fotki pogladowe  Mrugnicie

To tyle na dzis Umiech 

Chiara - wg koloru skory mozna by powiedziec, ze to beda biale izabelki (skora rozowo-lila).  Ale ten zolty tez miala taka skore - wiec na ten rok poddaje sie co do madralowania o kolorach.  Chichot  Musze pogadac dokladniej z kims doswiadzczonym, ablo pozagladac komus innemu w gniazda... 

Pozdrawiam
Agata

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #14 : Maja 10, 2012, 09:24:32 »

Kanarki masz śliczne.
Pewien hodowca dosyć kategorycznie wyraził się na temat sznura - ptak przy starcie może zaczepić pazurem o splot i siłą startu może spowodować wyrwanie/wykręcenie nogi. Przekazuję tylko do dyskusji. Może zależy to od sznura.
A z ciekawości - co to za zaczepy, którymi mocujesz sznur?

Strony: [1] 2 3 ... 12   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!