Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:57:20 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2] 3 4 ... 8   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Standardy ras  (Przeczytany 49364 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Granos
Go
« Odpowiedz #15 : Grudnia 05, 2012, 02:57:38 »

Znakomitą książkę pod względem oceny i hodowli mozna kupić we Włoszech. Wiem ,ze niektórzy w Polsce tą książkę mają. Opisuje wszystko baaaaardzo dokladnie. W zeszłym roku nie mogłem już sobie pozwolić ale napewno zaopatrzę się w nią. Cena co prawda też nie mała-50 euro za kształtne (nie wiem jak kolor),ale naprawdę warto.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #16 : Grudnia 05, 2012, 03:09:04 »

Uważam, że masz rację Jacky, obecne standardy są bardziej szablonowe niż opisowe.
Problem w tym, że dla każdego gatunku można poświęcić 2-3 strony - opisy, zdjęcia, najczęstsze błędy, ale pewnie brakuje materiałów i opracować. Obawiam się, że obecne standardy są robione na podstawie kopiowania dotychczasowych informacji, a nie dodawanie nowych.
Problem w tym - kto ma to zrobić. Pomysł forumowy (odnoszę się do glosterów) aby opracować porządnie jeden gatunek był szeroko omawiany przed i szeroko omijany po. Dlatego podejrzewam, że jeśli nie będzie wyznaczonej jednej osoby (czy dwóch) do zrobienia czegoś - raczej nic z tego nie będzie. Pewnie podobnie jest z pozostałymi materiałami.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #17 : Grudnia 05, 2012, 03:10:24 »

Znakomitą książkę pod względem oceny i hodowli można kupić we Włoszech
Tylko jeszcze trzeba by ją przetłumaczyć, a to nie jest niestety takie proste.
Ale bardzo dobrze, że jest, bo łatwiej przetłumaczyć niż wymyślić.

kanarki.com.pl
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 170

« Odpowiedz #18 : Grudnia 05, 2012, 04:36:19 »

Witam. Umiech
Wszystko ok macie rację.
Tylko jak było szkolenie PFO w Czeladzi we Wrześniu to  (wolnych słuchaczy) hodowców było mało a nawet bardzo mało, prawie sami sędziowie i przyszli sędziowie. Szok
Osobiście byłem na tym szkoleniu plus 4 osoby z naszego stowarzyszenia.
Uważam go za ciekawe.
Co do kosztów-20 zł za 8 godz wykładów,uważam że ok.
Skoro hodowcy i sędziowie chcieli się podzielić swoją wiedzą i doświadczeniem.
Jadąc na to spotkanie uważałem że hodowców (słuchaczy) będzie dużo
No drugi mój argument co do liczebności uczestników był taki że jedziemy na Śląsk a tu zagłębie hodowców kanarków
A tu małe rozczarowanie
Obstawiałem jednak że przynajmniej będzie  dwa razy więcej osób
Takie moje spostrzeżenie.
Pozdrawiam.
Mariusz

JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013
Wiadomoci: 243

« Odpowiedz #19 : Grudnia 05, 2012, 06:22:52 »

Masakra jakaś!
Dwa lata temu nic nie było chłopaki.
A tu tylko narzekania.
Teraz jest materiał nad którym można pracować i go ulepszyć.
Każdy kto ogląda pewnie się spostrzeże, że materiał jest do poprawki.

Taki jest standard OMJ i mamy go w koncu jakoś przetłumaczony. To chyba dobrze.

Opisy oceny w kolorze są własnie takie jak w tej super włoskiej książce tylko zdjęć nie mamy.
A popatrzcie jakie to tam piekne zdjęcia są. Niektóre nieostre, niechlujnie wycięte.
Klapuch pokaże ci na zebraniu.
Myślę, że z czasem się dorobimy czegoś lepszego.

Tylko teraz standard D kosztuje około 25 zł i slychać że drogo.
Ze zdjęciami, profesjonalnie, ładnie wydany będzie kosztował ile?
150-200 zł. Ciekawe kto to kupi?

JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #20 : Grudnia 05, 2012, 06:28:05 »

Ceny już są, bo standardy są sprzedawane od kilku tygodni. Wydaje mi się jednak, że PFO jest nastawione
na sprzedaż "stoiskową" i nie ma ani zaplecza ani chętnych do obsługi sprzedaży wysyłkowej.

Niebawem zostanie uruchomiona sprzedaż wysyłkowa, a opisy i ceny wszystkich wydawnictw będą dostępne na stronie PFO.
Takie są plany.

Ale to napewno po OMP. Jakiś czas po OMP

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #21 : Grudnia 05, 2012, 07:17:51 »

JAD, potraktuj to jako konstruktywną krytykę, a nie narzekania.

Granos
Go
« Odpowiedz #22 : Grudnia 05, 2012, 07:52:02 »

Ode mnie osobiste gratulacje dla Federacji bo krytykować łatwo a samemu coś zrobić już nie za bardzo. Uważam ,że standardy będą podstawą dla hodowców na kolejne lata.
 Drodzy forumowicze!Na całym świecie standardy wydawane są włąsnie w postaci ogólnych schematów ,które wprowadzają hodowcę w poszczególne rasy ,mutacja itp.Nie wiem czy ktoś się spodziewał opisów do hodowli ale chyba trochę zapominamy ,że nie od tego są standardy.Wiedzę zdobywa sie przez wieloletnie doświadczenie,rozmowy z hodowcami,wykłady itp.Jedna książka,nawet najlepsza,niczego do konca nie rozwiaże. Gdyby to było takie łatwe to mielibysmy w tydzień samych specjalistów a chyba nie oto chodzi.

Hodowca powinien dostrzefać w swoich ptakach nie tylko zalety ale rónież widzieć wady. To wydaje mi się podstawą na ,której powinniśmy oceniać ptaka.Dlatego też w porozumieniu z WIL.K-iem zamieszczam opracowanie wad glostera.Opracowanie jest autorstwa p.Krzysztofa. Uważam ,ze każdy hodowca glostera powinien się z tymi schematami zapoznać.Każdy szanujący się ,ambitny hodowca stara się cały czas pogłębiać swą więdzę u różnych Źródeł ,więc niech standardy PFO nie będą naszym głównym opracowaniem ale wstępem do dalszego rozwoju.

Nie ukrywajmy,że wielu naszych hodowców wie jak powinien wyglądać ptak przez porady,wskazówki kolegów itp. Myślę ,ze część nie miała rysunków ,choćby schematycznych, przed oczyma a swą więdzę opiera na własnych doświadczeniach.Samą teorią sprawy nie załatwimy.Uczmy się więc i standardów od podstaw-od rysunków.

Chciałby w tym miejscu również podziękować WIL.K-owi za cenne wskazówki,porady dla nas-hodowców. Uważam ,ze jest on wzorem do naśladowania i przykładem. Przez lata poprzez naukę i zdobywanie więdzy z pokorą pogłębia swoją wiedzę.Więc zanim krytykować pójdŹmy za jego przykładem i zdobywajmy więdzę nim liczyć ,ze jeden standard nam wszystko załatwi.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #23 : Grudnia 05, 2012, 08:55:41 »

Czegoś takiego właśnie oczekiwałem. Krzysztof zawsze ma jakieś ciekawe news-y o ptakach. Szkoda, że nie uczestniczył w opracowaniu standardów. Wszak jeszcze niedawno był Koordynatorem do spraw COM i OMJ.

Podejrzewam, że standardy tworzono w pośpiechu, aby tylko zdążyć na 15-lecie PFO. Nawet niektórych rzeczy nie przetłumaczono, kopiując żywcem z innych opracowań.

Teraz jest materiał nad którym można pracować i go ulepszyć.
Każdy kto ogląda pewnie się spostrzeże, że materiał jest do poprawki.

Dobrze, że wreszcie ktoś dostrzega, że nie jest to "ostateczna wersja", tylko jakiś punkt wyjściowy do dalszych opracowań. Tylko czy przy takim stanowisku warto było to wydawać i czy warto to kupować, jeśli częściowo ulegnie to zmianie?

Chciałbym jednak z całą stanowczością podkreślić, że dobrze, że standardy powstają, że trwają prace nad ich ulepszeniem, że wszystko toczy się w dobrym kierunku. Cieszy też obietnica sprzedaży wysyłkowej.

Moim zdaniem to krok w dobrym kierunku.

Granos
Go
« Odpowiedz #24 : Grudnia 05, 2012, 09:03:18 »

Z tego co pamiętam to ryciny są z z polecanej przeze mnie włoskiej książki.Każda rasa ma zestaw takich rycin.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #25 : Grudnia 07, 2012, 11:11:33 »

Tylko jak było szkolenie PFO w Czeladzi we Wrześniu to  (wolnych słuchaczy) hodowców było mało a nawet bardzo mało, prawie sami sędziowie i przyszli sędziowie.

Fakt, ale też szkolenie było przedstawiane jako szkolenie dla sędziów, a dowiedziałem się o nim przypadkiem, więc podejrzewam, że do wielu osób ta informacja nie dotarła.
Uważam, że na potrzeby PFO i/lub innych klubów powinna powstać baza emailowa i komunikaty tego rodzaju powinny być wysyłane emailem, jak nie do samego hodowcy to wielu ma dzieci i rodziny z komputerami. Na pewno byłoby to wygodne i (pozwolę sobie na odrobinę wrodzonego pesymizmu) na pewno to nie wypali.

JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #26 : Grudnia 07, 2012, 01:43:47 »

Tylko jak było szkolenie PFO w Czeladzi we Wrześniu to  (wolnych słuchaczy) hodowców było mało a nawet bardzo mało, prawie sami sędziowie i przyszli sędziowie.

Fakt, ale też szkolenie było przedstawiane jako szkolenie dla sędziów, a dowiedziałem się o nim przypadkiem, więc podejrzewam, że do wielu osób ta informacja nie dotarła.
Uważam, że na potrzeby PFO i/lub innych klubów powinna powstać baza emailowa i komunikaty tego rodzaju powinny być wysyłane emailem, jak nie do samego hodowcy to wielu ma dzieci i rodziny z komputerami. Na pewno byłoby to wygodne i (pozwolę sobie na odrobinę wrodzonego pesymizmu) na pewno to nie wypali.

Czy informacja na stronie PFO to za mało?
Dzieci albo i wnuki nawet mogłybi tacie, dziadkowi zobaczyć co „w trawie piszczy”.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #27 : Grudnia 07, 2012, 09:30:00 »

Powtórzę wpis, ale temat jest podobny, zaczął się pytaniem o ceny:

Znaczki - przypinki - po 17 zł,
  15 zł kalendarz

107 zł standard papugi
  16 zł standard srebrnodziobek
  25 zł standard amadyna wspaniała
  22 zł standard harceńskie
  16 zł standard wodnotoki
  25 zł standard kolorowe
  33 zł standard kształtne
   5 zł  zeszyt lęgów

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #28 : Grudnia 28, 2012, 10:42:50 »

No więc zadałem sobie nieco trudu, zdobyłem wydanie standardów dla amadyny wspaniałej i zeszyt lęgów. Przeczytałem dokładnie, jak to mówią: "od deski do deski" i mam kilka uwag. Zacznę od negatywnych:
- błędy ortograficzne i niepoprawna polszczyzna (gramatyka; styl - najprawdopodobniej spowodowane zbyt dosłownym tłumaczeniem tekstu obcojęzycznego na polski);
- niezrozumiały rozdział "Pojęcia związane z genetyką" - mimo, iż mam w zakresie genetyki szerszą wiedzę, niż przeciętny hodowca, miałem duże problemy ze zrozumieniem opisywanych zagadnień - wg mnie treść nie trafi do zakładanego odbiorcy, jakim jest hodowca;
- związany z powyższym: używanie niezrozumiałych słów i określeń fachowych (np. transkrypcja, implikacja, kariotyp, eukariont, diploidalny, DOPA) dodatkowo utrudnia zrozumienie zagadnienia;
- pisanie w opisach poszczególnych mutacji i odmian barwnych sformułowań: "podobny do pastelowego, ale z rozjaśnionymi kolorami" (przykład przypadkowy) - aby zrozumieć opis czytelnik zmuszony jest cofnąć się lub poszukać opisu ptaka pastelowego;
- rycina na str. 24 - lamówka (głowy) powinna być chyba biała - przynajmniej tak wynika z wyglądu moich ptaków i opisu w tabeli zamieszczonej poniżej ryciny;
- opis np. "samiec pastelowy niebieski dwufaktorowy czarnogłowy białopierśny" jest chyba niepoprawny, bo sugeruje, że słowo "dwufaktorowy" odnosi się do niebieskiego bądŹ czarnogłowego, a w rzeczywistości odnosi się do pastelowego; wydaje mi się, że powinno być "samiec pastelowy dwufaktorowy, niebieski, czarnogłowy, białopierśny";
- nie wiedziałem, że odmiany barwne w odniesieniu do koloru głowy określane są mianem "rasy" - przecież jest to jeden i ten sam gatunek (zgodnie z opisem ze strony 18: monotypowy). To tak, jakby wśród kanarków (gatunek) wymieniać oprócz ras (np. harceński, gloster) jeszcze rasy (podrasy?), np. rasa: gloster żółty albo rasa:gloster zielony albo rasa: gloster consort.
- ostatni negatyw: cena... 25 zł za 36 stron formatu A4, zawierających kilka kolorowych rycin + kolorowa okładka... Porównując np. (akurat ostatnio czytałem i sprawdziłem) "Cień wiatru" Zafon'a w podobnej cenie, co prawda mniejszy format, ale stron >500 no i klasa literatury nieco wyższa...

Pozytywy:
- największy i najważniejszy: WRESZCIE JE MAMY!!!!!! Wreszcie można wziąć w rękę i przeczytać standardy amadyny wspaniałej!
- bardzo ładna okładka;
- barwne, wyraŹne ryciny naturalnej wielkości (sprawdzałem z linijką Duy umiech) - tylko gdzie my w Polsce takie ptaki znajdziemy... Nie rozumiem, dlaczego polskie ptaki są tak wysoko punktowane za "wielkość"...
- więcej nic mi nie przychodzi do głowy... - ale to chyba powinno znaleŹć się w negatywach...

Co do "Zeszytu lęgów" to również uważam, że cena jest wygórowana, biorąc pod uwagę jakość druku i papieru - wg obliczeń "na szybko": przy pomocy kserokopiarki można to samo zrobić za ok. 3 zł (12 stron b/w x 10gr + 2 strony w kolorze x ok. 1zł); biorąc pod uwagę duży "nakład" koszty na pewno były niższe. Ale jak to bywa w życiu - mogę się mylić...

Być może krytykuję zbyt ostro, być może gdzieś się pomyliłem, być może... być może... Ale wydaje mi się, że coś tam racji mam... Chyba jeszcze sporo trzeba poprawić, choć cieszę się, że jest co poprawiać, bo jakby tych standardów nie było, to i poprawiać nie byłoby czego... Wydawców przoszę o nie obrażanie się, tylko przeanalizowanie zarówno negatywów, jak i pozytywów i wyciągnięcie ewentualnych wniosków. Jako hodowca i odbiorca treści zamieszczonych w opisywanym wydawnictwie mam prawo domagać się produktu możliwie najwyższej jakości.

Na koniec dziękuję koledze krzysieksolec za pomoc w nabyciu standardów.

jasioj
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 265

« Odpowiedz #29 : Grudnia 28, 2012, 11:19:38 »

No więc zadałem sobie nieco trudu, zdobyłem wydanie standardów dla amadyny wspaniałej i zeszyt lęgów.

Jaki standard? Już ze dwa lata temu dyskutowaliśmy nad tym. Nie ma czegoś takiego jak "amadyna wspaniała" w polskim nazewnictwie ptaków! Nasi eksperci pewnie jeszcze tego nie wiedzą. Ich wspaniała wiedza pochodzi jeszcze z czasów amadyny wspaniałej.

Strony: 1 [2] 3 4 ... 8   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!