Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:59:19 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2] 3 4 ... 10   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Mistrzostwa Polski 2013  (Przeczytany 70307 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 409

« Odpowiedz #15 : Wrzenia 06, 2013, 10:53:28 »

Więcej szczegółów masz na stronie: http://www.pfo.info.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=369:postanowienia-dotyczce-organizacji-76-ornitologicznych-mistrzostw-polski-2013&catid=50:omp-2013.

Z ciekawszych informacji należy wymienić: wprowadzenie ograniczeń w ilości wystawianych ptaków (widać, że PFO nie zależy na dużej wystawie, tylko na tym, żeby wystawa się odbyła), ponad 28 proc. wzrost kolekcyjnego (wskazujący również na to, żeby mocno ograniczyć ilość ptaków), brak klas wystawowych ptaków (które pojawią się rzekomo później), nagrody dla hodowców będą zakupione z naszych składek członkowskich (ciekawe zatem kto zgarnie opłaty kolekcyjne?), kolekcyjne dla hodowców spoza PFO w wysokości 60 zł za kolekcję i 22 zł za pojedynczego ptaka (ciekawe kto wystawi ptaki po takich stawkach?), bilety wstępu na teren OMP (ciekawe też kto zgarnie kasę z biletów?), stoiska sponsorskie (ciekawe na jakich warunkach i kto zgarnie kasę?), władze z Będzina i Czeladzi sponorują OMP (ciekawe ile kasy wykładają i kto ją zgarnia?). Można by tak ciągnąć w nieskończoność. Widać, że wreszcie co się dzieje!

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #16 : Wrzenia 06, 2013, 05:16:50 »

Papuga!
Czy Wy nie za bardzo nastawiacie się przeciwko PFO? Chciałbym zachować pewien obiektywizm, również w tej kwestii.

ZBYSZEK O710
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 166

« Odpowiedz #17 : Wrzenia 06, 2013, 06:53:02 »

Nie widzę tu żadnego problemu poruszanego przez kolegę (PAPUGA) po prostu pisze prawdę, jeżeli nie można wyrażać swoich opini na tym forum,to proszę napisać ,temat PFO na tym forum nie może być komentowany i sprawa będzie rozwiązana, zrozumiała dla wszystkich.

GaZa
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 2

« Odpowiedz #18 : Wrzenia 06, 2013, 08:50:50 »

...kurcze ja też się w zeszłym roku wybierałem jak nie przymierzając słynna sójka za morze...
Miałem dylematy czy Łaziska czy Czeladź i w końcu wyszedł guzik Smutny
A teraz kurcze mogę nie mieć dylematu... Smutny

Ale raz jeszcze zapytam starsze stażem Koleżeństwo czy mistrzostwa kanarków kształtnych tez są zagrożone?
Siwobrody

Nie jest zagrożone. Puchar Polski tradudyjnie odbędzie się w ostatni weekend pazdziernika.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #19 : Wrzenia 06, 2013, 08:56:58 »

No chyba z pieniędzy PFO musi się jakoś rozliczać. Istnieje chyba jakaś Komisja Rewizyjna czy coś?
Te ograniczenia ilości kolekcji są i dla mnie niezrozumiałe...
A najbardziej rozbawiło mnie:
"§14. Obowiązki Organizatora 76 OMP:
(...)
"g) zorganizuje fachowców do przyjmowania ptaków;"
Ciekawe, jaką szkołę trzeba skończyć, żeby być takim fachowcem hihi. Może PFO zrobi jakiś kurs na fachowca od przyjmowania ptaków?

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #20 : Wrzenia 06, 2013, 10:18:47 »

Panowie cieszcie się, że Mistrzostwa Polski się odbędą! Czytając Wasze wypowiedzi wydaje mi się, że zależy wam na tym by w Polsce nic się nie działo związanego z naszym hobby. Wszyscy tylko narzekają i wytykają innym błędy. A czy Wy sami zrobiliście coś dla rozwoju kanarczarstwa w Polsce? Czy potraficie tylko zrzędzić? Pochwalcie się swoimi osiągnięciami. Czy któryś z Was organizował kiedyś choćby pokaz lub wystawę oddziałową? Nawet takie małe przedsięwzięcie wymaga dużego nakładu czasu i pieniędzy. A organizacja Mistrzostw Polski to są duże koszty. To, że władze Czeladzi sponsorują Mistrzostwa nie musi wcale oznaczać, że płacą całą kwotę za wynajęcie sali. Może płacą tylko połowę lub jakąś część. Z tego co wiem wynajęcie małej sali w Domu Kultury w mieście to koszt około 50-100 zł na godzinę. To jeśli wynajęcie hali sportowej kosztowało by choć by tyle co Domu Kultury to sobie policzcie jakie są koszty za te kilka dni wystawy. Puchary, medale i dyplomy też kosztują. Eksperci też pobierają opłaty za ocenę ptaków, a trzeba im też pokryć przejazd i nocleg jeśli oceniają np. dwa dni. Ludzie do obsługi wystawy być może też dostają jakieś wynagrodzenie bo jakoś nie widziałem nigdy wielkiej rzeszy hodowców, którzy chcieli by przez kilka dni i nocy pracować za darmo. Oczywiście są i tacy co poświęcają swój czas i pomagają przy organizacji Mistrzostw charytatywnie ale czytając takie komentarze zapewne szybko się zniechęcą.
Także jeszcze raz powtarzam jeśli Panowie macie wolny czas, jesteście zdrowi i chcecie zrobić coś dla polskiego kanarczarstwa to przestańcie oczerniać PFO i organizatorów MP, a zacznijcie pomagać przy organizacji wystaw, pracujcie charytatywnie w związkach i stowarzyszeniach i wtedy na pewno będzie lepiej nam wszystkim.
A tak poza tym to uważam, że takie "mądre" wpisy jak niektórych Panów w tym wątku powinny być od razu usuwane, bo to zniechęca młodych hodowców, którzy rozpoczynają swoją przygodę z ptakami.
Cześć hodowli!

papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

[Ukryty post: Musisz si zalogowa, eby zobaczy ukryty post.]

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #22 : Wrzenia 07, 2013, 12:13:10 »

Nie widzę tu żadnego problemu poruszanego przez kolegę (PAPUGA) po prostu pisze prawdę, jeżeli nie można wyrażać swoich opini na tym forum,to proszę napisać ,temat PFO na tym forum nie może być komentowany i sprawa będzie rozwiązana, zrozumiała dla wszystkich.

Oczywiście, że można wyrażać swoje opinie o PFO na tym forum. Jak twierdzi papuga w poście powyżej "O PFO można, trzeba i należy pisać.". Mi chodziło o samo nastawienie, czy wręcz uprzedzenie do działań PFO. Owszem możemy wskazywać błędy w poczynaniach PFO, sposoby ich naprawy, ale nie możemy obrażać się czy nastawiać wrogo przeciwko tej instytucji, gdyż PFO to "kluczowy podmiot", reprezentujący nasz kraj i polską hodowlę na arenie międzynarodowej. Na wortalu znajdziecie również wypowiedzi obu administatorów krytyczne wobec określonych działań PFO, ale nie są one krytyką PFO, lecz konkretnych problemów. Może należy pojąć jakieś inne działania. Może należy wysłać emaila do PFO, może należy porozmawiać z członkami Rady, może zgłaszać sprawy na zebraniu delegatów. Z Waszych wypowiedzi wnioskuję, że problemy są, narastają kolejne i trzeba to jakoś rozwiązać.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #23 : Wrzenia 08, 2013, 12:41:57 »

(...)Wszyscy tylko narzekają i wytykają innym błędy. A czy Wy sami zrobiliście coś dla rozwoju kanarczarstwa w Polsce? Czy potraficie tylko zrzędzić? Pochwalcie się swoimi osiągnięciami. Czy któryś z Was organizował kiedyś choćby pokaz lub wystawę oddziałową? (...)
Co prawda dla rozwoju kanarczarstwa nie zrobiłem nic, ale wystawę oddziałową współorganizowałem.

Nawet takie małe przedsięwzięcie wymaga dużego nakładu czasu i pieniędzy.(...)
Przy dobrej organizacji i współpracy można słowo "duże" zastąpić jakimś innym, mniejszym słowem.

A organizacja Mistrzostw Polski to są duże koszty. To, że władze Czeladzi sponsorują Mistrzostwa nie musi wcale oznaczać, że płacą całą kwotę za wynajęcie sali. Może płacą tylko połowę lub jakąś część. Z tego co wiem wynajęcie małej sali w Domu Kultury w mieście to koszt około 50-100 zł na godzinę. To jeśli wynajęcie hali sportowej kosztowało by choć by tyle co Domu Kultury to sobie policzcie jakie są koszty za te kilka dni wystawy.
Na pewno większe niż wystawy oddziałowe. Ale poza Domami Kultury są na pewno inne instytucje, które dysponują pomieszczeniami do wynajęcia, wśród nich znalazłoby się też pewnie coś tańszego.

Puchary, medale i dyplomy też kosztują.
Z pucharów można by zrezygnować, zmniejszyłoby o koszty.

Także jeszcze raz powtarzam jeśli Panowie macie wolny czas, jesteście zdrowi i chcecie zrobić coś dla polskiego kanarczarstwa to przestańcie oczerniać PFO i organizatorów MP, a zacznijcie pomagać przy organizacji wystaw, pracujcie charytatywnie w związkach i stowarzyszeniach i wtedy na pewno będzie lepiej nam wszystkim.
A tak poza tym to uważam, że takie "mądre" wpisy jak niektórych Panów w tym wątku powinny być od razu usuwane, bo to zniechęca młodych hodowców, którzy rozpoczynają swoją przygodę z ptakami. 
Mam mało wolnego czasu, ten co mam staram się poświęcać rodzinie. Uważam się za zdrowego. Może nie koniecznie dla samego kanarczarstwa, ale dla hodowli ptaków egzotycznych chciałbym coś dobrego zrobić. Nie uważam, żebym oczerniał PFO. Kilka lat pomagałem w organizowaniu wystaw oddziałowych, zawsze charytatywnie - jedyna cena, jaką płaciłem, to wolny czas z rodziną. Nie uważam, żeby mój wkład polepszył sytuację nas wszystkich, nawet sytuacji w rodzimym Związku nie polepszył.
A co do mądrych wpisów, to rzeczywiście lepiej, żeby "młodzi hodowcy" nic nie wiedzieli, jaki tu bałagan, weszli do niego i zniechęcili się skutecznie i na długo, ale nie do hodowli ptaków, tylko do przynależności do zrzeszonych w PFO stowarzyszeń.
tymm, założyłeś niedawno stowarzyszenie. Wiesz więc zapewne, że stowarzyszenie to dobrowolne zrzeszenie ludzi. Znamy się osobiście, uważam Cię za osobę zdecydowaną, wiedzącą czego chce i umiejącą postawić na swoim - brakuje takich ludzi w stowarzyszeniach. Jakby powstało jedno stowarzyszenie złożone z 16 takich ludzi, to mogłoby zawojować świat. Ale w stowarzyszeniu do niczego nie masz prawa nikogo zmuszać. Jak ktoś nie będzie chciał Ci pomóc, to mu nic nie zrobisz. Teraz niosą Cię skrzydła entuzjazmu, udało się, pierwsze zebranie, pierwsza wystawa. Ale za 2, 3 lata zostaniesz z tym sam. Będziesz musiał wszystko sam, bo innym się nie będzie chciało. Tak to wygląda wszędzie. Obym się mylił...

Przeczytawszy cały Twój wpis narzuciły mi się 2 refleksje:
1. przecież to nie my jesteśmy dla PFO, tylko PFO dla nas
2. piszesz treści, które powinny tak na prawdę płynąć z ust PFO, ponieważ to do nich kierowane są konkretne pytania i zarzuty.
Kiedy mi pracodawca podnosi lub obniża pensję, to musi to mieć jakieś uzasadnienie. Nie może tego sobie zrobić ot tak, z "dzisiejszego widzi mi się" czy też dla kaprysu. I ma mi obowiązek przedstawić to uzasadnienie, a ja mam prawo to uzasadnienie poznać. Ale jak już pisałem, stowarzyszenie to zrzeszenie dobrowolne. Jak komuś nie pasuje, to fora ze dwora. Stowarzyszenie stowarzyszeń działą na tych samych zasadach.
Czasami się zastanawiam, czym jest to PFO, kim są ludzie, którzy je tworzą. Dochodzę do wniosku, że ci ludzie czytają to, co my piszemy i śmieją się z nas w głos. I wykorzystują zamęt i niezgodę hodowców dla własnych celów.

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #24 : Wrzenia 08, 2013, 08:01:32 »

Nie chciałem, żeby mój wpis był potraktowany jak atak, ani też nie chciałem nikogo obrazić, a jeśli obraziłem to przepraszam. Rozumiem wasze stanowisko w stosunku do PFO, oczywiście ta organizacja powinna działać lepiej, robić więcej, dawać więcej hodowcą. Jednakże zależy mi żebyście spojrzeli na jej działania obiektywnie. Oczywiście mogę nie mieć racji, gdyż nie wiem tego w 100% jak tak naprawdę działa PFO wewnątrz, jaki podejście ma Rada Federacji w stosunku do PFO i czy działają na korzyść dla hodowców i hodowli w Polsce. Przypuszczam, że nikt z nas tego nie wie, bo nie siedzimy w ich głowach. Choć znam członków rady (dwóch z rozmów telefonicznych i jednego osobiście) i nie uważam, żeby działali na szkodę hodowcą. A na pewno nie śmieją się z naszych postów w tym temacie. Tak przypuszczam.
Yotan masz rację. Udało nam się w Poznaniu założyć stowarzyszenie. Na szczęście jak na razie nie jestem sam do pracy, choć jest nas niewielu. I właśnie z tych doświadczeń wiem, że doprowadzenie do ładu choćby tak małej struktury mimo wszystko wymaga poświęcenia pewnej ilości czasu. Nie mam do nikogo pretensji, że się nie udziela, gdyż tak jak napisałeś i ja o tym doskonale wiem - przynależność do stowarzyszenia jest dobrowolna. Ale myślę sobie, że jeśli nas małe stowarzyszenie kosztuje "trochę" pracy to ile pracy mają do wykonania członkowie Rady by uporządkować PFO? A chyba jest ich niewielu trzech, czterech może więcej? Sam nie wiem.
A ile czasu trwa "reaktywacja" PFO? W jakim stanie zostawił tą organizacje poprzedni zarząd? W mojej opinii trochę się zmieniło i to na lepsze, ale to tylko moje zdanie.
Pamiętam, kiedy jako nastolatek jeździłem na giełdy zwierząt do Poznania. Gdy pytałem hodowców czy jest jakiś związek do którego można by się zapisać, to z reguły już na wstępie mnie zniechęcano. Z reguły słyszałem: "Szkoda kasy, tam nic się nie dzieje, ta organizacja nic nie daje, oni tylko kasę wołają". Po kilku latach trafiłem na hodowcę, który nie namawiał mnie do wstąpienia, ale też nie zniechęcał. Przedstawił mi swoje zdanie na ten temat ale powiedział również, że mogę spróbować i sam ocenię czy warto brać w tym udział. Spróbowałem i zostałem. Jedni widzieli w tym związku same negatywy, a ja dostrzegłem również i pozytywne strony. Dlatego uważam, że warto mówić o PFO ale wydaje mi się, że powinniśmy dostrzegać nie tylko minusy ale również plusy tej organizacji. Jednym z plusów i myślę, że nie jedynym jest choćby to, że mamy o czym rozmawiać.   
Pozdrawiam Chichot

Granos
Go
« Odpowiedz #25 : Wrzenia 08, 2013, 10:21:03 »

Powiem jedno,brawo tymm !!! W PFO mało co funkcjonuje tak jak powinno ale nie zapominajmy ,ze cale struktury PFO wywodzą się z naszych stowarzyszen. Jestesmy takim dziwnym narodem i jeśli nie chcemy zniechecic młodych hodowców powinnismy trochę zmienić nastawienie. Krytykujmy na każdym kroku szkodząc praktycznie tylko sobie, Na pewno wyjdzie nam to "na dobre".

papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #26 : Wrzenia 10, 2013, 12:27:37 »

Oczywiście mogę nie mieć racji, gdyż nie wiem tego w 100% jak tak naprawdę działa PFO wewnątrz, jaki podejście ma Rada Federacji w stosunku do PFO i czy działają na korzyść dla hodowców i hodowli w Polsce.
No właśnie! Nikt nie wie jak działa PFO i czy działa na korzyść hodowców i hodowli w Polsce. A skoro nikt nie wie, to znaczy, że PFO nie działa tak jak powinno. Zwykły hodowca nawet nie wie co Oni tam robią? A to już źle świadczy o PFO. Gdyby działali na rzecz rozwoju hodowli to większość z nas by wiedziała co robią. Czy kiedykolwiek jakiś przedstawiciel PFO spotkał się z hodocami np. na jakimś zebraniu? Czy przedstawiciel PFO wogóle wiedzą, że są jakieś stowarzyszenia hodowców? U nas w stowarzyszeniu mimo kilku zaproszeń żaden przedstawiciel nie zjawił się nigdy.

Ale myślę sobie, że jeśli nas małe stowarzyszenie kosztuje "trochę" pracy to ile pracy mają do wykonania członkowie Rady by uporządkować PFO?
Ile może trwać porządkowanie? Nie popadajmy w skrajność! Wygląda na to, że Rada Federacji ciągle porządkuje. Porządkuje i porządkuje bez końca. Ciągle zajęci są jedynie sobą! Nic nie robią dla hodowców tylko dla siebie! Nie mam racji? Czy PFO zrobiło kiedyś cokolwiek np. dla jakiegoś stowarzyszenia? Może Wasze stowarzyszenia otrzymały jakieś wsparcie od PFO albo finansiowe albo w jakiejś innej formie? Jeśli tak jest to napiszcie.

A ile czasu trwa "reaktywacja" PFO? W jakim stanie zostawił tą organizacje poprzedni zarząd?
Jak reakctywacja? Prawda jest tak, że tylko jedna osoba reaktywowała PFO. Był to taki młody hodowca z Lodzi. Niestety nie pamiętam Jego nazwiska. Praktycznie On jeden reaktywował PFO i tyle! Obecny zarząd ciagle reaktywuje, reaktywuje i nic z tej reaktywacji nie wychodzi.

warto mówić o PFO ale wydaje mi się, że powinniśmy dostrzegać nie tylko minusy ale również plusy tej organizacji. Jednym z plusów i myślę, że nie jedynym jest choćby to, że mamy o czym rozmawiać.
Faktycznie to chyba jedyny plus! Inne jakoś trudno dostrzec.

Jestesmy takim dziwnym narodem i jeśli nie chcemy zniechecic młodych hodowców powinnismy trochę zmienić nastawienie. Krytykujmy na każdym kroku szkodząc praktycznie tylko sobie, Na pewno wyjdzie nam to "na dobre".
Może byś zatem opisał jakieś pozytywy z działania PFO w tym roku? Jeśli masz przeciwne zdanie od innych to wypadałoby przytoczyć jakieś argumenty.

JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013
Wiadomoci: 243

« Odpowiedz #27 : Wrzenia 10, 2013, 12:39:18 »

Ależ sfrustrowana ta papuga.
Napisz swoje żale do adresatów, a nie truj.

papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #28 : Wrzenia 10, 2013, 04:08:12 »

Proszę o prowadzenie merytorycznej dyskusji, a nie przypinanie epitetów o frustracji. Nigdy nie poprawimy nic w działaniach PFO, jeśli nie będzie rzeczowej dyskusji na argumenty. Robienie na forum zadymy do niczego dobrego nie doprowadzi.
Widać, że niektóre stowarzyszenia są całe happy z dotychczasowej działalności PFO. Jest dobrze jak jest i zrobicie wszystko, tylko żeby tylko nie zmieniać i utrzymać dotychczasowe status quo. Ale obecny stan rzeczy jest nie do utrzymania, nawet mino takiej biernej reakcji!
Ptaków jest w Polsce coraz mniej, nowych ras nie przybywa, młodzież wcale nie jest zainteresowana hodowlą, poziom sędziowania jest słaby, żeby nie powiedzieć tragiczny, organizacja większości wystaw marna, zero promocji hodowli ptaków, najlepsi hodowcy żeby rozwijać się zapisują się do zagranicznych stowarzyszeń itd itd. A Wy twierdzicie, że PFO powinno dalej zajmować się sobą!

maromak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Grudziądz
Wiadomoci: 137

« Odpowiedz #29 : Wrzenia 10, 2013, 10:02:47 »

Witam obserwuje od dłuższego czasu działania PFO gdyż szukałem argumentów aby namówić ,,Twardogłowych''niemile doświadczonych w przeszłości członków stowarzyszenia do którego należę aby przystąpić do tej organizacji, lecz z przykrością sam tracę zapał widząc arogancje i zadufanie w sobie władz PFO. Moim zdaniem Papuga ma racje wyliczając wszystkie słuszne pretensje na które nie widzimy rzetelnych budujących odpowiedzi tylko ironiczne odzywki.

Strony: 1 [2] 3 4 ... 10   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!