Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 06:09:18 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 10   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Mistrzostwa Polski 2013  (Przeczytany 70321 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #30 : Wrzenia 11, 2013, 08:21:16 »

Czy oprócz JAD-a nikt nie stanie w obronie PFO? Nawet sami członkowie Rady Federacji??? Pytania i zarzuty padają, odpowiedzi nadal nie ma i pewnie nie będzie...

JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013
Wiadomoci: 243

« Odpowiedz #31 : Wrzenia 11, 2013, 01:00:16 »

W radzie PFO pracują SPOŁECZNIE trzy osoby. Pracują pewnie tyle ile mogą.
Nie musimy się z nimi zgadzać we wszystkim co robią. Ja też mam zastrzeżenia, bo błędy były popełniane, są i pewnie jeszcze będą.
W każdym razie oni kierują federacją i robią to wedle swego uznania, a nie wg tego co napisze ktoś na  kanarki.eu (BEZ URAZY PROSZĘ). To chyba zrozumiałe.

Chętnych do uzupełnienia składu  RF brak! O jakichkolwiek zmianach nikt głośno nie mówi. Na forum natomiast sporo niezadowolonych, a miejsce na dyskusje owocną, która może coś zmienić to zjazd delegatów, a  nie kanarki.eu.

Moim zdaniem na miarę aktualnych możliwości PFO cały czas się rozwija. Raczej potrzebuje wsparcia środowiska hodowców, a nie ataków z ich strony.   
Zauważcie proszę, że stowarzyszenia dołączają do federacji, a nie opuszczają jej. Chyba tak strasznie nie jest jak pisze papuga.

Rada PFO otwarcie zgłasza się do Was o pomoc i pracę społeczną dla Federacji – odzew znikomy.

Ja na przykład mam problem z google, które nie kierują z wyszukiwarki na stronę PFO.
Może, ktoś by chciał mi pomóc rozwiązać ten problem.
Może ktoś by chciał stworzyć bardziej nowoczesny serwis dla federacji.
Tylko to wszystko praca SPOŁECZNA!

Ja jestem otwarty na współpracę, a nawet na oddanie swojej działki komuś bardziej kompetentnemu.

Tak na marginesie, temat brzmi Mistrzostwa Polski 2013  Mrugnicie

Granos
Go
« Odpowiedz #32 : Wrzenia 11, 2013, 10:13:16 »

Cytat: Granos  Wrzesień 08, 2013, 10:21:03
Jestesmy takim dziwnym narodem i jeśli nie chcemy zniechecic młodych hodowców powinnismy trochę zmienić nastawienie. Krytykujmy na każdym kroku szkodząc praktycznie tylko sobie, Na pewno wyjdzie nam to "na dobre".
Może byś zatem opisał jakieś pozytywy z działania PFO w tym roku? Jeśli masz przeciwne zdanie od innych to wypadałoby przytoczyć jakieś argumenty.

Niech szanowny kolega papuga czyta uważniej zanim zacznie krytykować. Nie napisałem tu nic o PFO a jedynie o zniechęceniu nowych hodowców przez takie zachowania. Róbcie tak dalej a za 10 -20 lat hodowla w Polsce w ogóle wyginie bo nikt nie będzie chciał tego dalej ciągnać. Sam znam 5 młodych hodowców ( do 30 roku zycia) ,ktorzy po 1-3 latach wystąpili ze zwiazku bo jak to mowia "nic się nie dzieje tylko tam się klśca". I patrząc np na ten wątek wcale się nie dziwie ,ze tak sądza.

Czasami mam wrażenie ,że niektórzy mają za złe PFO ,że te Mistrzostwa się odbędą bo już by była jedna rzecz więcej do krytykowania.

papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 409

« Odpowiedz #33 : Wrzenia 15, 2013, 10:13:12 »

Pytania i zarzuty padają, odpowiedzi nadal nie ma i pewnie nie będzie...
Odpowiedzi żadnego z prezydentów nie będzie, bo nie będą się zniżać do tego, żeby prowadzićdialog z hodowcami.

W radzie PFO pracują SPOŁECZNIE trzy osoby.
A ile osób ma pracowaćw Radzie Federacji? 10, 20, 50? Bądźmy poważni. PFO nie jest żadną światową organizacją tylko jednym z wielu stowarzyszeń w naszym kraju. Ile osób pracuje w zarządzie Waszego stowarzyszenia? PFO ma raptem tylko 17 członków.

W każdym razie oni kierują federacją i robią to wedle swego uznania, a nie wg tego co napisze ktoś na  kanarki.eu (BEZ URAZY PROSZĘ). To chyba zrozumiałe.
No właśnie niezrozumiałe! Od dawna już Rada Federacji ma gdzieś hodowców (BEZ URAZY PROSZĘ) i nie chce prowadzić dialogu z hodocami. Prezes naszego stowarzyszenia zapraszał członków Rady na spotakanie z nami, ale nikt nigdy nie przyjechał. Podobnie było ze stroną internetową PFO. Kiedyś była tam możliwośc komentowania wszystkich komunikatów i informacji, ale po moim komentarzu usunięto wszystkie komentarze i zablokowano mozliwość pisania nowych komentarzy.

Moim zdaniem na miarę aktualnych możliwości PFO cały czas się rozwija.
Tu się z Tobą zgadzam! Powiem więcej! PFO rozwija się aż za bardzo. Cały czas tworzone są nowe struktury. Tylko po co nam to wszystko? Prawdę mówiąc, to ja wolałbym odwrotnie nierozwinięte PFO i rozwijającą się hodowlę ptaków w naszym kraju.

Rada PFO otwarcie zgłasza się do Was o pomoc i pracę społeczną dla Federacji – odzew znikomy.
Tutaj apel do Rady! Proszę o przemyślenie tego faktu. Dlaczego nikt nie chce współpracować z Wami? Moim zdaniem dlatego, że straciliście kontakt z rzeczywistościa, zerwaliście kontakt ze środowiskiem hodowców, robicie jakieś pseudodziałania, które nie służą rozwojowi hodowli. W oczach hodowców nie jesteście wiarygodni.

Nie napisałem tu nic o PFO
A co mogłeś napisać, skoro PFO nic nie robi. W bierzącym roku nie zrobiono absolutnie nic, co mogłoby się przysłużyć rozwojowi hodowli.Wręcz przeciwnie! PFO niszczy hodowlę ptaków w naszym kraju! Rada Federacji wprowadza jakieś dziwne limity, które nie służą rozwojowi hodowli. Ato wprowadzą limit ptaków które można wystawić na OMP, a to limit ptaków, których koszt pokryją na OMŚ. Panowie Prezydenci kpiny sobie robicie z nas hodowców i tyle!

Sam znam 5 młodych hodowców ( do 30 roku zycia) ,ktorzy po 1-3 latach wystąpili ze zwiazku
Dobrze zrobili. Po co płacić składki na organizację, która nic nie robi? Lepiej kupić sobie za to coś, z czego będzie jakiś pożytek.

Czasami mam wrażenie ,że niektórzy mają za złe PFO ,że te Mistrzostwa się odbędą bo już by była jedna rzecz więcej do krytykowania.
Pamiętacie jak to było, kiedy oddział PZHKiE zaczął organizować w Czeladzi OMP? Trwał spór między PFO a PZHKiE o to kto jest organizatorem Mistrzostw. PFO mimo, że nic nie robiło twierdziało, że to ona organizuje mistrzostwa, a PZHKiE twierdził, że to właśnie oni organizują tę wystawę. Dziś już chyba wszystko jest jasne (piszę chyba, bo ja dalej nie wiem, kto organizuje OMP 2013).
Badźmy powaźni. PFO jest najbogatszym stowarzyszenie hodowców ptaków egzotycznych w naszym kraju. Żadne inne stowarzyszenie nie może się z nim równać. PFO na logistyczne i finansowe możliwości organizacji tej dużej imprezy. Zresztą jak by na to nie patrzeć Rada Federacji sama sobie stworzyła takie zapisy. Komicznie to wygląda, bo mająca zaledwie 15 lat lat organizacja organizuje 76 Ornitologiczne Mistrzostwa Polski. Śmiechu warte takie zapisy.
Osobiście uważam i część moich kolegów również, że PFO powinna organizować corocznie nie jedną ale kilka ogólnokrajowych wystaw ptaków. Ma takie możliwości technicznie, logistyczne, organizacyjne i finansowe. Z lektury zapowiedzi OMP (http://www.pfo.info.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=374:76-ornitologiczne-mistrzostwa-polski-zapowied&catid=4:aktualnoci&Itemid=1) wynika, że PFO chce wpakować całą kasę w jedną wystawę, w dodatku administarcyjnie okrojoną z dużejilości ptaków.
Mamy kryzys i każdy z nas ogranicza różne wydatki. Sam też ograniczyłem o połowę swą hodowę papug. Również stowarzyszenia starają się oszczędzać swe fundusze, a PFO przeciwnie szasta naszymi składkami. A to założy prywatną spółkę, a to zleci organizację OMP prywatnemu inwestorowi. A co my hodowcy mamy ze niemałych przecież składek płaconych na PFO? Niech każdy z nas odpowie sobie sam na to pytanie po lekturze sprawozdań finansowych z działalności PFO (zamieszczonych na stronie http://www.pfo.info.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=343:postanowie-walnego-zebrania-delegatow-2013&catid=4:aktualnoci&Itemid=1). Ciekawa lektura! Polecam!

Jeśli nic się nie zmieni, to faktycznie za 10 lat, będzie tak, jak pisze Granos: hodowla w Polsce w ogóle wyginie.

JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #34 : Wrzenia 15, 2013, 11:09:16 »

Papuga to co ty wypisujesz to jakaś paranoja.

Granos
Go
« Odpowiedz #35 : Wrzenia 16, 2013, 08:34:38 »

Papuga, a gdyby nie było tych limitów których tak się uczepiłeś...wystawiłbyś 3 kolekcje w jednej klasie ? Rozumiem ,ze PFO traktuje to np. limit wystawienia 2 kolekcji w kanarkach czerwonych intensywnych,bialych recesywnych itp. Nie raz słyszałem narzekania ,że jakiś tam hodowca z czołówki przyjechał i wszystkie jego ptaki zajely miejsca na podium. Kazdemu sie nie dogodzi.

Ja osobiscie tez nie rozumiem tych limitow ale trudno. Moze wynika z pozniejszej decyzji an ogolnie zorganizowanie OMP przez p. Kozłowskiego. Nie zapominajmy ,ze w zeszlym roku PZHK wystosowala pismo ,ze OMP organizuje p.Kozlowski a nie PZHK ani PFO.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #36 : Wrzenia 16, 2013, 09:18:51 »

Pozwolę sobie dodać moją wypowiedź w tym wątku, pomimo faktu, że od spraw "polityki" staram się trzymać z daleka.
Narzekania, stwierdzenia, że PFO nic nie robi dla hodowców, nie odpowiada na zarzuty itp. Swoją drogą gdyby PFO miała odpowiadać na wszystkie problemy poruszone w wątku to nie robiłoby nic innego tylko odpowiadała Umiech

Czy PFO zrobiło kiedyś cokolwiek np. dla jakiegoś stowarzyszenia?
A ja mam propozycję. Proszę o podanie rzeczy, które PFO mogłaby zrobić dla Hodowców (stowarzyszeń). Oczywiście takie, które są realne, bo stwierdzenie, że PFO ma wpłynąć na Polskę w celu unormowania hodowli szczygłów to raczej mało realny cel.

Rada Federacji wprowadza jakieś dziwne limity, które nie służą rozwojowi hodowli. A to wprowadzą limit ptaków które można wystawić na OMP, a to limit ptaków, których koszt pokryją na OMŚ. Panowie Prezydenci kpiny sobie robicie z nas hodowców i tyle!
Hmm, czy hodowle istnieją tylko po to, żeby brać udział w OMP? Według mnie jeśli limit wynosi np. 2 kolekcje to wystawiam najlepsze swoje 2 kolekcje i czekam na werdykt, a nie wystawiam 20 (bo nie ma limitu) z nadzieją, że któraś może wygra.
Czy ktoś celowo ogranicza ilość hodowanych kanarków, bo wprowadzono limit w kolekcjach?!?

młodzież wcale nie jest zainteresowana hodowlą
I myślisz, że to wina PFO? Młodzież teraz generalnie nie jest zainteresowana niczym (myśleniem również nie). Młode osoby z hobby, chodzące po górach, śpiewające, hodujące ptaki, ryby, myszki, będące modelarzami można policzyć na palcach jednej ręki. I nie w PFO problem.

Oczywiście oprócz podniesienia składki do 30 zł (ciekawe dlaczego składka wzrosła 50 proc. i co uzasadniało taki wzrost?)
Popatrz dookoła. Na początku roku ceny praktycznie wszystkiego wzrosły dosyć drastycznie. Jakieś trzy lata temu za puszkę farby płaciłem 18 zł. W zeszłym tygodniu za tą samą farbę zapłaciłem 46 zł. Potrzeba więcej przykładów? Żeby kupić głupiego laptopa trzeba wydać jakieś 70 składek + 15 składek średniej jakości drukarka. Internet to 2 składki miesięcznie. Przejazdy - pewnie kolejne 10 składek - sama benzyna, nie licząc amortyzacji. Domena, hosting - wszystko kosztuje, a to nawet nie są podstawy.
Nie bronię - patrzę realnie. Na samą benzynę wydaję miesięcznie 360 zł.

papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #37 : Wrzenia 16, 2013, 11:26:42 »

Papuga to co ty wypisujesz to jakaś paranoja.
Właśnie! To co robi z nami PFO zakrawa już na paranoję.

Papuga, a gdyby nie było tych limitów których tak się uczepiłeś...wystawiłbyś 3 kolekcje w jednej klasie ?
A dlaczego nie? Gdybym znał tylko klasy wystawowe, eksperta, który potrafi ocenić właściwie papugi i gdyby kolekcyjne nie było tak zaporowe, to mógłbym wystawić nawet z 5 kolekcji falistych i jakieś pojedyncze kolekcje dużych papug.

Proszę o podanie rzeczy, które PFO mogłaby zrobić dla Hodowców (stowarzyszeń).
Chyba każdy hodowca ma sporo nierozwiązanych spraw i sporo pomysłów, których nigdy nie daje się zrealizować. Większość z tych rzeczy da się zrealizować praktycznie beznakładowo. Skoro piszemy o OMP to podam przykład, który środowiskohodowców papug bulwersuje od dawna, a o którym PFO nawet nie chce słuchać. Mianowicie chodzi o klasy wystawowe. Hodowcy kanarków, ot choćby kanarków mają te klasy ułożone w taki sposób, że na każdą zmianę mutacyjną mają klasę wystawową. A my hodowcy papug mamy wiele mutacji, ras i gatunków w jednej klasie wystawowej. Może ktoś z Prezydentów by uzasadnił dlaczego tak się dzieje? Czy wyhodowanie zielonego glostera z koroną jest trudniejsze od wyhodowania np. czubatej papugi falistej? Niby PFO zależy na wysawieniu dużej ilości ptaków, a Panowie z Rady Fedracji robią wszystko, żeby ptaków było jak najmniej, a szczególnie, żeby było mało egzotyki. Nie wiem czy Panowie z Rady wiedzą, ale to właśnie egzotyka robi całe show na wystawach i daje cały urok na wystawach.

I myślisz, że to wina PFO?
Tak po części napewno. Aby coś wylansować to trzeba stworzyć najpierw dla tego warunki, a potem dopiero promować to. A PFO działa tak, że nie tylko nie tworzy warunków i nie promuje niczego, ale własnie swoimi decyzjami ogranicza hodowlę. Już samo nic nie robienie szkodzi hodowli.

Popatrz dookoła. Na początku roku ceny praktycznie wszystkiego wzrosły dosyć drastycznie. Jakieś trzy lata temu za puszkę farby płaciłem 18 zł. W zeszłym tygodniu za tą samą farbę zapłaciłem 46 zł. Potrzeba więcej przykładów? Żeby kupić głupiego laptopa trzeba wydać jakieś 70 składek + 15 składek średniej jakości drukarka. Internet to 2 składki miesięcznie. Przejazdy - pewnie kolejne 10 składek - sama benzyna, nie licząc amortyzacji. Domena, hosting - wszystko kosztuje, a to nawet nie są podstawy.
Nie bronię - patrzę realnie. Na samą benzynę wydaję miesięcznie 360 zł.
A ile według Ciebie powinna wynosić składka na PFO, żeby Panom Prezydentom z Rady starczało do pierwszego? 50, 100, 200 zł czy więcej? Można siedzieć za starym biurkiem przy używanym laptopie i można pracować dla dobra Federacja, a można mieć superszybkie laptopy i siedzieć w prestiżowym biurze i czekać do następnego WZD, żeby napisać sprawdanie z działaności. Ciekaw jestem czy w Waszych stowarzyszeniach też prezesi mają laptopy? Czy też rozliczają sobie delegacje? Ciekawe czy 2 lata temu, albo 3 lata temu jakoś udało się przeżyć Prezydentom z RF za dużo mniej i na dodatek duzo, dużo więcej zrobili. Proponuję więc w kolejnych latach zmniejszać stawkę na PFO, co może zmusi Prezydentów do pracy. Widać pieniądze psują!
Podobnie z kolekkcyjnym. Czy sądzicie, że znaczyny wzrosty kolekcyjnego na OMP zwiększą ilość ptaków i podniosa poziom organizacyjny Mistrzostw? Cóż pożyjemy zobaczymy!

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #38 : Wrzenia 17, 2013, 06:49:37 »

Papuga, dużo piszesz a żadnych konkretów.

Chyba każdy hodowca ma sporo nierozwiązanych spraw i sporo pomysłów, których nigdy nie daje się zrealizować.
jakich dokładnie?

Hodowcy kanarków, ot choćby kanarków mają te klasy ułożone w taki sposób, że na każdą zmianę mutacyjną mają klasę wystawową. A my hodowcy papug mamy wiele mutacji, ras i gatunków w jednej klasie wystawowej. Może ktoś z Prezydentów by uzasadnił dlaczego tak się dzieje?
I znowu - bez narzekania, ale konkretnie - podaj przykłady klas wystawowych, które według Ciebie powinny być.

nie promuje niczego, ale własnie swoimi decyzjami ogranicza hodowlę.
Jakimi decyzjami? Konkretnie, bo ograniczenie kolekcji na Mistrzostwach nijak się nie ma do wielkości hodowli.

Można siedzieć za starym biurkiem przy używanym laptopie i można pracować dla dobra Federacja, a można mieć superszybkie laptopy i siedzieć w prestiżowym biurze i czekać do następnego WZD, żeby napisać sprawdanie z działaności.
Można, oczywiście, ale "superszybki laptop" kosztuje już 240 składek, a ja pisałem o 70 składkach, na sprzęt o podstawowej funkcjonalności.

Ciekaw jestem czy w Waszych stowarzyszeniach też prezesi mają laptopy?
A sądzisz, że pisma tworzymy łupkiem na piaskowcu?

Cytat: JAD  15-09-2013, 23:09:16
>Papuga to co ty wypisujesz to jakaś paranoja.
Powstrzymaj się, proszę, od takich wstawek. Niczego do dyskusji nie wnoszą, a robisz z siebie krzykacza, który krzyczy cokolwiek, byle głośno.

hencho52
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

śląsk
Wiadomoci: 109

« Odpowiedz #39 : Wrzenia 17, 2013, 10:14:22 »

Ciekaw jestem czy w Waszych stowarzyszeniach też prezesi mają laptopy?
A sądzisz, że pisma tworzymy łupkiem na piaskowcu?

Cytat: JAD  15-09-2013, 23:09:16
>Papuga to co ty wypisujesz to jakaś paranoja.

"Powstrzymaj się, proszę, od takich wstawek. Niczego do dyskusji nie wnoszą, a robisz z siebie krzykacza, który krzyczy cokolwiek, byle głośno."

Dałbym Papudze dokumentację finansową i kilka kartek papieru i niech zrobi sprawozdanie finansowe, na pewno zmieni zdanie

papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #40 : Wrzenia 17, 2013, 06:21:55 »

Czytając Wasze ostatnie wypowiedzi mam wrażenie, że jedyną przyczyną zapaści hodowli ptaków w naszym krajusą moje wypowiedzi na wortalu!

A wracając do laptopów, to super, że w stowarzyszeniach macie służbowe laptopy i Internet. Rozumiem, że owe laptopy mają być podstawą rozwoju hodowli. Moje stowarzyszenie jest biedne i nie stąć nas ani na służbowe latopy, ani na Internet, a mimo to robimy wystawy i bawimy się w hodowlę ptaków. Nasz prezez i skarbnik robią wszystkie sprawozdania na prywatnych komputerach i bynajmniej nie oczekują niczego w zamian. I chwała Im za to. Dobrze, że tacy ludzie jeszcze istnieją, bo po Waszych wypowiedziach widzę, że są to ostatni tacy społecznicy w Polsce.

kalpuch chcesz przykładowe propozycje klas wystawowych dla falistych? To weż proszę klasy wystawowe glosterów i zamień sobie słowo gloster, słowem papuga falista.

Czy ograniczenie ilości ptaków na wystawie sprzyja rozwojowi hodowli czy nie, to nie będę Wam na to pytanie odpisywał, bo najlepiej jak sobie każdy z Was odpowie sam na to pytanie. Czy chcemy mieć małe prowincjonalne wystawy czy duże i zorganizowane? Wygląda na to, że Wy, podobnie jak PFO, jesteście zwolennikami tej pierwszej opcji.

Czy wielkość hodowli zależy od ilości, wielkości i jakościwystaw? Pytanie chyba retoryczne.

stanley
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 114

Pozdrawiam

« Odpowiedz #41 : Wrzenia 17, 2013, 06:59:53 »

zgoda buduje, nie zgoda rujnuje!

pamiętajmy...

ciesz się zdrowiem, ale pamiętaj, że niedługo umrzesz

"jesteście ważniejsi niż wiele wróbli, u Was nawet włosy na głowie są policzone" - Pan Jezus
JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #42 : Wrzenia 17, 2013, 08:43:58 »

zgoda buduje, nie zgoda rujnuje!

pamiętajmy...

Właśnie!

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #43 : Wrzenia 17, 2013, 09:42:19 »

kalpuch chcesz przykładowe propozycje klas wystawowych dla falistych? To weż proszę klasy wystawowe glosterów i zamień sobie słowo gloster, słowem papuga falista.
Papuga falista żółta intensywna - szek? Papuga falista biała z koronką?
A może jednak nie jest to takie proste?

Poza tym - to nie ja twierdzę, że powinny być takie klasy i specjalnie się Ciebie pytam o konkrety, a Ty w odpowiedzi mówisz, że sam mam sobie sprawdzić. Mówisz negatywnie o PFO, ale ciągle nic nie znaczącymi ogólnikami, a konkretów podać nie potrafisz.

Czy ograniczenie ilości ptaków na wystawie sprzyja rozwojowi hodowli czy nie, to nie będę Wam na to pytanie odpisywał, bo najlepiej jak sobie każdy z Was odpowie sam na to pytanie. Czy chcemy mieć małe prowincjonalne wystawy czy duże i zorganizowane? Wygląda na to, że Wy, podobnie jak PFO, jesteście zwolennikami tej pierwszej opcji.
Czy dobrze Cię rozumiem - twierdzisz, że jak będzie ograniczenie do dwóch kolekcji to wystawy będą prowincjonalne, a jak nie będzie ograniczeń i jeden hodowca wystawi piętnaście kolekcji to wystawa będzie duża i zorganizowana?
A może ograniczenie to danie szansy początkującym, którzy chcą wystawić 1-2 kanarki, a do tej pory są miażdżeni wzrokiem przez "wielkich" hodowców z kilkanastoma kolekcjami? I nie mów, że takich sytuacji nie ma - wielu "hodowców" traktuje początkujących jak coś niewymownego, przyklejonego do buta. Doświadczyłem na sobie, nawet nie chciał ze mną rozmawiać - powiedział, że nie ma czasu i poszedł na papieroska do kolegów.
Może to jest właśnie to działanie promocyjne dla młodych hodowców?

hencho52
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

śląsk
Wiadomoci: 109

« Odpowiedz #44 : Wrzenia 17, 2013, 10:25:31 »

Tak Klapuch masz rację gdyż większy i szerszy dostęp do klatek wystawowych niektórzy odczytują jako zagrożenie dla własnych celów a nie jak zdrową konkurencję która wymusza wyższy poziom.
Czytając posty odnoszę wrażenie, że niektórym nie chodzi o związek i jego cele a jak nie wiesz o co chodzi to na pewno chodzi o kasę  (sprzedaż inwentarza to też kasa).

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 10   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!