Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 09:06:31 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2 3 4   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Dlaczego zagraniczne stowarzyszenie?  (Przeczytany 22209 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 409

« : Listopada 19, 2013, 02:27:39 »

Pytaliście mnie dlaczego, żeby hodować ptaki na wysokim, światowym czy europejskim poziomie trzeba zapisać się do zagranicznego stowarzyszenia. Postanowiłem rozwinąć trochę ten wątek i opisać swoje dylematy w tym temacie.

W Polsce żadne stowarzyszenie nie może obecnie mi zaoferować tego, co stowarzyszenia w ościennych krajach. Rozważałem długo wstąpienie do niemieckiego DKB, ale ponieważ nie znałem języka niemieckiego, nie miałem zbyt dużo znajomych w Niemczech i mam dalej do Niemiec niż do Czech i Słowacji, więc postanowiłem zapisać się do któregoś ze stowarzyszeń z tych krajów. Z rok czasu się wahałem do którego wstąpić i w końcu wybrałem Czechy. Znajomy hodowca, od którego kilka razy kupowałem ptaki poradził mi wstąpienie do Cesky Svaz Chovatelu (CSCH). Pomógł mi wypełnić czeską dokumentację, przedstawił swoim kolegom-hodowcom, podarował mi dwie pary papug i zaprosił na zebranie. Strasznie przy tym nalegał na potwierdzenie przybycia. Kiedy uległem namowom i wyrwałem się z pracy na 3 dni, żeby być na zebraniu związku od razu zostałem zaskoczony przez nowych kolegów. Każdy z nich przygotował dla mnie coś ptasiego: parę ptaków, klatkę wystawową, prenumeratę czeskiego pisma, statuetkę z ptakiem i jeszcze wiele innych rzeczy wówczas dostałem. Wróciłem obładowany do domu i nie mogłem uwierzyć, że Ci lodowaci z pozoru Czesi tak miło mnie przyjęli. Otrzymałem też mnóstwo zaproszeń do odwiedzenia hodowców w domach i poznania ich hodowli. Przyznaję, że do dziś nie zrealizowałem wszystkich tych zaproszeń, bo zwyczajnie brakuje mi czasu.

Pierwsza wystawa w naszym oddziale związku też mnie zaskoczyła, ponieważ zająłem tam jedno z ostatnich miejsc, zwycięzca wystawy podarował mi całą zwycięską kolekcję. Podarował mi bezinteresownie i nawet się trochę obraził, kiedy proponowałem mu zapłatę za ptaki.

W związku jest super atmosfera. Zawsze kiedy jadziemy na jakąś wystawę na południe Europy, to mam gdzie zacumować na nocleg. Czeski związek organizuje ok 10 wycieczek rocznie na różne wystawy i giełdy w całej Europie. Hodowcy wybierają tylko dokąd chcą pojechać. Hodowcy pokrywają oczywiście koszty przejazdu.

CSCH dofinasowuje i zorganizuje zakup ptaków, które w Republice Czeskiej nie są hodowane. CSCH wydaje też miesięcznik Chovatel, gdzie najlepsi hodowcy dzielą się swoimi doświadczeniami na temat hodowli. Pismo można tez kupić w prenumeracie, jeśli się nie jest członkiem CSCH. Roczna prenumerata kosztuje chyba 650 Kc. CSCH corocznie dofinansowuje przewóz ptaków na Mistrzostwa Świata i 1-2 wybrane duże międzynarodowe wystawy ptaków.

W samych Czechach rocznie jest blisko 300 wystaw ptaków egzotycznych. Większość organizowana jest właśnie przez CSCH. Wystaw specjalistycznych w Czechach jest ponad 170. Wydaje się, że powoli wystawy specjalistyczne zaczynają dominować nad wystawami ogólnymi. Hodowcy czescy też wolą organizować wystawy specjalistyczne. Ostatnio byłem na wystawie nimf, to nawet nie myślałem, że w Czechach jest tyle mutacji.

CSCH działa na terenie wszystkich krajów w Czechach (kraj to taka jednostka administracyjna, Czechy mają 14 krajów) i zrzesza blisko 6 tys hodowców. Liczba ta ciągle rośnie lub utrzymuje się na tym samym poziomie od około 20-30 lat. Poza tym w Czechach działa kilkanascie innych stowarzyszeń hodowców ptaków, które z reguły ograniczają się do zrzeszania hodowców jednej rasy lub nawet jednej tylko mutacji.

Taka zwykła mała wystawa w jakiejś małej miejscowości ściąga ok. 200-300 ptaków. Większe wystawy mają już po 800-1000 ptaków. Specjalistyczna nimf, na której ostatnio byłem liczyła sobie 700 ptaków. Czesi organizują też kilka wystaw międzynarodowych po kilka tys. ptaków. najbardziej znana w Polsce jest chyba Exota Ołomuniec.

Czesi organizowali już kiedyś Ornitologiczne Mistrzostwa Świata i po cichu myślą już o kolejnych.

CSCH wydał ostatnio nowe standardy ras. Do konsultacji zatrudniono najlepszych hodowców i sędziów. Proszę sobie porównać te ceskie z naszymi wydanymi przez PFO. Najlepiej aby tego porównania dokonali początkujący hodowcy.

CSCH na bieżąco informuje hodowców o wszystkich postanowieniach COM. Biegli tłumacze na przekładają na czeski każdy biuletyn COM. Wszystko trafia do stowarzyszeń i jest omawiane na zebraniach.

Zebrania CSCH są raz w tygodniu i dodatkowo jeszcze w dni, kiedy trwa giełda.

Prawie po każdej wystawie jest spotkanie integracyjne hodowców. Są dwa rodzaje takich spotkań. Pierwsze to spotkania w pubach, restauracjach przy kieliszku wina, czasem z tańcami czy zabawą do białego rana. Drugie to spotkania to spotkania plenerowe przy ognisku, często z gitarą.

Hodowcy czescy są bardzo przyjaźnie nastawieni do nowych. Często nawet sami dzwonią i pytają o bieżące sprawy hodowlane. Oprócz rywalizacji ważna jest też przyjaźń.

Przed wystawą czuje się ducha rywalizacji. Każdy chwali się co też tam uhodował, ale już po ocenie sami niejednokrotnie ocenią po swojemu wszystkie ptaki i kilka razy zauważyłem, że zwycięzca oddał swą nagrodę innemu hodowcy, który miał faktycznie lepsze ptaki, a zajął dalsze miejsce. Zrobili to publicznie i na oczach innych hodowców.

W Czechach jest kilka wystaw, gdzie ptaki ocenia się tylko w klatkach "sędziówkach" (klatka na czas oceny). Ptaki z klatek wystawowych przekłada się przed oceną do klatek "sędziówek", aby sędzia miał jak najmniejsze możliwości rozpoznania ptaka. Każda wystawówka ma swój numer i znając numer klatki ekspert może wypaczyć ocenę jakichś ptaków, a po przełożeniu ptaków do "sędziówek" nie ma już żadnego żadnego charakterystycznego znaczka.

Czesi mają sporo doskonałych ekspertów zawodowych. Są to osoby hodujące ptaki, a nie wystawiające nigdy ptaków. Wszyscy sędziowie mają nakaz hodowania ptaków, które chcą oceniać. Czesi mają ok 150 czynnych ekspertów. Prawie 30 z nich ma uprawnienia OMJ.

W Czechach jest wiele lecznic weterynaryjnych, które specjalizują się w leczeniu ptaków. Cześć z nich współpracuje z ogrodami zoologicznymi i dużymi stacjami hodowli. Wydają wiele poradników o ptakach (niektóre nawet są darmowe).

Dla zainteresowanych wstąpieniem do czeskiego związku podaję adres internetowy: http://www.cschdz.eu/.

Co daje wstąpienie do CSCH:
  • kontakt z doskonałymi hodowcami, papug, egzotyki, kanarków,
  • udział w wystawach na dużo wyższym poziomie organizacyjnym, technicznym, merytorycznym itd niż w Polsce,
  • dostęp do bieżących materiałów nadsyłanych federacjom przez COM,
  • sprawiedliwe oceny ekspertów dokonywane na dużo wyższym poziomie niż w Polsce,
  • możliwość nabycia przystępnych standardów i literatury fachowej,
  • spotkania z hodowcami, którzy autentycznie wymieniają swe doświadczenia, a nie chwalą się swoimi osiągnięciami,
  • rozmowy z ekspertami, którzy godzinami mogą wskazywać mocne i słabe strony każdego ptaka,
  • uczestnictwo w wycieczkach na giełdy i wystawy ptaków oraz możliwość wystawiania ptaków na międzynarodowych wystawach (transport i opiekę na ptakami organizuje związek),
  • klimat hodowli, klimat rywalizacji, klimat przyjaźni, którego nie czuje się na polskich wystawach.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #1 : Listopada 19, 2013, 02:55:23 »

No i widzicie? Papuga też cżłowiek Duy umiech

Bardzo mi to, co piszesz, daje do myślenia... Co prawda spodziewałem się, że opiszesz jakieś bardziej zachodnie stowarzyszenie, ale to już jest coś. Może ktoś ma doświadczenia ze stowarzyszeniami z innych krajów? jasioj? Bocian?
Wiele razy rozmawiałem z kolegą z Niemiec, który opowiadał mi o stowrzyszeniu (nie wiem jakim), do którego należał, ale odszedł. Kiedy zaczął wymieniać powody, to poczułem się, jakbym słyszał kolegę z Polski, który opowiada o polskim stowarzyszeniu. Choć zapewne w Polsce też są lepsze stowarszyszenia i gorsze...

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #2 : Listopada 19, 2013, 04:37:10 »

No i widzicie? Papuga też cżłowiek Duy umiech

Yotan...!

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #3 : Listopada 19, 2013, 07:26:11 »

A może zamiast uciekać do obcych stowarzyszeń po prostu wziąć się za nasze i je ulepszyć?

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #4 : Listopada 19, 2013, 07:52:29 »

Papuga dzięki za ten opis, to jest moje marzenie, by tak kiedyś było w Polsce... A jeśli można to mam takie pytanie: czy w czeskich stowarzyszeniach lub federacji są osoby pracujące na etacie. Czy też te wszystkie prace związane z działalnością organizacji robinie są w czynie społecznym? Zastanawiam się dlaczego u nas nie może tak być? Może tak jak pisze Yotan musimy się zabrać do roboty by i u nas tak kiedyś było? Bo jak nie my to kto?

hencho52
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

śląsk
Wiadomoci: 109

« Odpowiedz #5 : Listopada 19, 2013, 08:35:16 »

A może zamiast uciekać do obcych stowarzyszeń po prostu wziąć się za nasze i je ulepszyć?

to się nie da, to się nie uda

JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013
Wiadomoci: 243

« Odpowiedz #6 : Listopada 19, 2013, 08:44:46 »

Dlaczego nie?
Trzeba wziąć się do pracy to się uda.

Popatrzcie, większość hodowców stoi z boku i tylko narzeka.

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #7 : Listopada 20, 2013, 10:49:05 »

Wg opisu, taki zwiazek czeski nie umywa sie rowniez do niemieckiego.  Jestem pod wrazeniem.   Umiech

Granos
Go
« Odpowiedz #8 : Listopada 20, 2013, 12:23:54 »

No fajnie tylko CSCH to jest w Czechach przeogromny zwiazek,ktory zrzesza hodowcow calej mozliwej mniejszej zwierzynie.Czesi sa w papugach wielka "marka" a zauwazmy,ze np u kanarkow juz nie jest tak pieknie. Druga strona medalu-przez ten "czeski sen" i bląd związku z obrączkami L.Groda dwa lata temu stracił 21 medali na Mistrzostwach Świata. Przecież jakby cos takiego wydarzylo się w Polsce to związek byłby tak napiętnowany ,że połowa "znawców" chciałaby zamknięcia PFO.Doplacanie do sprowadzania papug...PFO nie ma prawa tego robic i znowy,jakby tak bylo powstalaby awantura na co ida pieniadze.To nie jest tak ,ze prezes CSCH z wlasnej kieszeni doplaci za sprowadzenie jakiegos gatunku-to sa skladki stowarzyszenia.

Mówie jeszcze raz,takie podejście i ucieczka za granicę tylko pogłębi kryzys hodowlany w Polsce.

papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 409

« Odpowiedz #9 : Listopada 20, 2013, 01:54:35 »

Papuga dzięki za ten opis, to jest moje marzenie, by tak kiedyś było w Polsce... A jeśli można to mam takie pytanie: czy w czeskich stowarzyszeniach lub federacji są osoby pracujące na etacie. Czy też te wszystkie prace związane z działalnością organizacji robinie są w czynie społecznym?
Prawdę mówiąc to nie interesowałem się tym nigdy. Podejrzewam, że są jednak osoby na etatach, bo związek ma dość dużą centralę. Raz miałem okazję tam być. Ciężko mi było znaleźć pokój, gdzie miałem się zgłosić.
Sam związek jest gigantyczny. Ponoć zrzesza chyba ze sto tysięcy hodowców: ptaków egzotycznych, gołębi, drobiu, zwierząt futerkowych, gryzoni, gadów, kotów i czego tam jeszcze. Generalnie jednak wszystko tam działa jak w Skodzie, czyli generalnie OK, ale awarie też się przytrafiają! Czesi jednak mają w swoich poczynaniach coś, czego brakuje Polakom. Sporo np. czeskich sędziów pracuje zupełnie za darmo. Sami też pokrywają koszty dojazdu na wystawy, choć oczywiście nie ma tam takich odległości jak u nas.

Całkowicie się z Tobą zgadzam. Tu będą zawsze jakieś przeszkody, żeby utrzymać dotychczasowy grajdoł. Niby można coś poprawić, ale zawsze jest jakieś "ale", jakiś warunek, którego nie da się pokonać. Przykładowo niby PFO pokrywa koszty pobytu ptaków na Mistrzostwach Świata, ale ptaków musi być minimum 100.

Wg opisu, taki zwiazek czeski nie umywa sie rowniez do niemieckiego.  Jestem pod wrazeniem.
Co by nie powiedzieć, to jednak DKB jest lepszym związkiem. Macie dobrą i dobrze zorganizowaną organizację. Może gdzieś w oddziałach są jakies wypaczenia, jak wszędzie, ale całość od lat działa i wielu skarg nie słyszałem na DKB. Może jak uda mi się wyhodować jeszcze lepsze papugi to wstąpię do DKB.

a zauwazmy,ze np u kanarkow juz nie jest tak pieknie.
Nie znam się prawie wcale na kanarkach, ale myślę, że nie jest w Czechach tak jak piszesz. Ostatnio czytałem w naszym piśmie, że Czesi jako pierwszy naród w Europie Środkowej sprowadzili wiele ras kanarków do swego kraju ot chociażby kobaltowe, miniaturę irlandzką i arlekina. Lizardy, norwiki te rasy ponoć Polacy kupują od Czechów. Kiedyś Czesi kupowali masowo kanarki w Polsce, teraz Polacy kupują w Czechach.
Gdyby zorganizować mistrzostwa polsko-czeskie w kanarkach, to stawiałbym zdecydowanie na Czechów.

Druga strona medalu-przez ten "czeski sen" i bląd związku z obrączkami L.Groda dwa lata temu stracił 21 medali na Mistrzostwach Świata.
Ale kto nie robi błędów! Ale Czesi potrafią się przyznać do błędów. Związek przeprosił hodowców za zaistniałą sytuację. Przeprosił wszystkich hodowców, nie tylko Grodę! A z drugiej strony to bardzo ciekawe, że Groda po tym incydencie nie wystąpił z CSCH i nie wstąpił np. do do jakiegoś z polskich stowarzyszeń, które działa według Was idealnie i takiego błędu nie popełniło. Wielu Polaków na Jego miejscu by tak zrobiło! W CSCH Groda ma ogromne wsparcie, ma przyjaciół, ma rywali, ma parterów do dyskusji. Groda cały czas się uczy.

Dla mnie wstąpienie do CSCH było krokiem milowym w rozwoju mojej hodowli. CSCH może nie jest idealny, ale działa na dużo wyższym poziomie niż nasze (nawet te najlepsze) stowarzyszenia.

Jeśli macie w swoich stowarzyszeniach wsparcie, możliwość zdobywania wiedzy, możliwość porównania jakości swoich ptaków, jeśli czujecie się doceniani przez kolegów, to opisujcie takie stowarzyszenia, aby inni mogli od razu trafić do nich.

W naszym kraju panuje obecnie moda na zakładanie kolejnych stowarzyszeń. Ostatnio powstają one jak grzyby po deszczu i co? Zamiast łączyć hodowców, dzielą! Ponoć za komunistycznych czasów był tylko jeden związek, a Polska była jaśniejącym punktem na mapie europejskiej hodowli. Nie pamiętam tych czasów, ale może coś w tym jest! Szkoda tylko, że nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki.
« Ostatnia zmiana: Listopada 20, 2013, 02:03:38 wysane przez klapuch » Zapisane

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #10 : Listopada 20, 2013, 01:59:33 »

CSCH to jest w Czechach przeogromny zwiazek
PZHKiPE to też duży związek.
zrzesza chyba ze sto tysięcy hodowców
No nie tak duży...
Co do kosztów ponoszonych przez sędziów, to uważam, że sędziowanie to sprawa prestiżowa. Wg mnie powinni sami chcieć oceniać, bo w ten sposób ćwiczyliby oko i podnosili sobie renomę, nabierali wprawy. Ale koszty dojazdu, noclegu czy też posiłki powininen zapewnić organizator imprezy.

hencho52
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

śląsk
Wiadomoci: 109

« Odpowiedz #11 : Listopada 20, 2013, 07:13:35 »

Dlaczego nie?
Trzeba wziąć się do pracy to się uda.

Popatrzcie, większość hodowców stoi z boku i tylko narzeka.

JAD dlaczego tak?  Bo obracasz kota ogonem?
 Jesteś członkiem Rady Federacji i członkiem zarządu stowarzyszenia to powiedz teraz co Ty zrobiłeś by je ulepszyć? Proszę o fakty.
Pisząc te słowa "Popatrzcie, większość hodowców stoi z boku i tylko narzeka." nie obrażasz ich? Bo oni nie są członkami RF PFO oraz delegatami na WZD i to nie oni podejmują decyzje. Członku RF PFO "Trzeba wziąć się do pracy to się uda."

Granos
Go
« Odpowiedz #12 : Listopada 20, 2013, 07:22:44 »

Przykładowo niby PFO pokrywa koszty pobytu ptaków na Mistrzostwach Świata, ale ptaków musi być minimum 100.

To nie jest wymysl PFO tylko wytyczne COM.

Nie znam się prawie wcale na kanarkach, ale myślę, że nie jest w Czechach tak jak piszesz. Ostatnio czytałem w naszym piśmie, że Czesi jako pierwszy naród w Europie Środkowej sprowadzili wiele ras kanarków do swego kraju ot chociażby kobaltowe, miniaturę irlandzką i arlekina. Lizardy, norwiki te rasy ponoć Polacy kupują od Czechów. Kiedyś Czesi kupowali masowo kanarki w Polsce, teraz Polacy kupują w Czechach.
Gdyby zorganizować mistrzostwa polsko-czeskie w kanarkach, to stawiałbym zdecydowanie na Czechów.

A tutaj akurat jestem pewien w 100 procentach ,ze w wiekszosci klas bez problemy Polska by pobila Czechy w kanarkach.Sadze ,ze bylaby podobna powtorka wynikow jak na exocie 2009. Lizardy ,kobalty owszem ale wiejszosc tych ptakow to jest z tego co mi wiadomo zasluga jednego zapalenca-Veselego,ktory zreszta wystawia ten na Mistrzostwach Polski.

AD dlaczego tak?  Bo obracasz kota ogonem?
 Jesteś członkiem Rady Federacji i członkiem zarządu stowarzyszenia to powiedz teraz co Ty zrobiłeś by je ulepszyć? Proszę o fakty.
Pisząc te słowa "Popatrzcie, większość hodowców stoi z boku i tylko narzeka." nie obrażasz ich? Bo oni nie są członkami RF PFO oraz delegatami na WZD i to nie oni podejmują decyzje. Członku RF PFO "Trzeba wziąć się do pracy to się uda."

Z tego co wiem JAD juz dosc dlugi czas nei jest czlonkiem RF wiec troche nieaktualne informacje.

to bardzo ciekawe, że Groda po tym incydencie nie wystąpił z CSCH i nie wstąpił np. do do jakiegoś z polskich stowarzyszeń, które działa według Was idealnie i takiego błędu nie popełniło. Wielu Polaków na Jego miejscu by tak zrobiło! W CSCH Groda ma ogromne wsparcie, ma przyjaciół, ma rywali, ma parterów do dyskusji. Groda cały czas się uczy.

Nikt tu z nas slowem nie powiedzial ,ze jakiekolwiek polskie stowarzyszenie dziala idealnie. Przepraszam ale Groda musialby byc idiota jakby jako jeden z najlepszych hodowcow WPF na swiecie przeniosl sie do Polski.Czesi sa jednymi z potentatow WPF i sa jednym z glownych osrodkow tego gatunku . W Polsce jest jeden moze dwoch hodowcow ,ktorzy choc troche zblizaja sie poziomem do ptakow ,ktore naprawde mozna nazwac WPF.Jesli czytales kilka wywiadow,ktore przez te lata udzieli Groda to zapewne wiesz ,ze tam w tak zyczliwy sposob o swoich przyjaciolach z Czech i atmosferze na wystawach sie nie wypowiada.
Czesi maja bardzo podobny problem jak my,u nich jest takze klopot z nowym pokoleniem hodowcow.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #13 : Listopada 20, 2013, 07:26:55 »

JAD (...) co Ty zrobiłeś by je ulepszyć? Proszę o fakty.

Akurad JAD dużo zrobił i robi, jak nie dla Exoty to dla innych, wystarczy z Nim porozmawiać. Ale robienie czegoś nie polega
na tym, żeby najgłośniej krzyczeć co kto zrobił tylko na zrobieniu i tyle.

Granos
Go
« Odpowiedz #14 : Listopada 20, 2013, 07:30:22 »

...i z tego co wiem JAD juz jakis czas nie jest w RF wiec troche stare info.

Strony: [1] 2 3 4   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!