Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:55:58 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2] 3 4 5   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Co PFO zrobiła w 2014 roku?  (Przeczytany 26923 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 409

« Odpowiedz #15 : Stycznia 30, 2014, 10:48:47 »

Czy można było lepiej zorganizować 76 OMP?, zapewne tak tylko jakim kosztem i czy PFO ma na to środki finansowe dysponując budżetem około 25 tys. zł. Papuga i inni (a są tacy) posługują półprawdami oraz mijają się z prawdą by wprowadzić zamęt w głowach delegatów na WZD oraz chaos na WZD w dn. 30.03.2014 r.
Z całym szacunkiem! Czy wiecie ile kosztuje zorganizowanie dużej ogólnopolskiej wystawy?

Wypowiedzi Prezydenta PFO na temat OMP 2013:
"wszyscy zapłacili kolekcyjne, a wielu hodowców ptaków w innych sekcjach pomimo to pomagało panu Kozłowskiemu. Zapłata za sędziów w sekcji A + noclegi + wyżywienie wyniosła 6.000 zł. Kolekcyjnego ze zgłoszonych ptaków w sekcji A uzbierano około 2.000 zł. Gdzieś tą różnicę trzeba było znaleźć"

Jeden z zaprawionych organizatorów wystaw napisał:
"jak czytam że z naszej wystawowej stolicy Czeladzi hojną ręką wydano na konkurs harcena bagatela w bagnie 6000,00zł to proszę przekażcie taką kasę a zorganizujemy konkurs marzeń w każdej miejscowości"

Ile zatem kosztowała cała wystawa w Czeladzi?

Ile wynoszą budżety organizacyjne stowarzyszeń organizujących wystawy ogólnopolskie? Ile kosztowały wystawy w Łaziskach Górnych, w Kłomnicach, w Wałbrzychu, ile kosztował zorganizowany od zera Gloster Show? Zapewniam Was, że owe 6000 zł jest dużą kwotą i da radę zrobić za taką kwotę dużą ogólnopolską dobrze przygotowaną wystawę. Może organizatorzy tych wystaw wyjawią jakie budżety przeznaczyli na zorganizowanie tych wystaw.

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #16 : Lutego 01, 2014, 01:04:26 »

papuga umiesz zorganizować taniej wystawę to działaj! Zapewniam Cię że Ci pomogę, tak jak będę mógł i na tyle ile będę miał czasu.

Krytykować każdy potrafi ale stworzyć coś i pokazać to już nikt.
Sam byłem organizatorem wystawy w sumie to bardziej pokaz w Poznańskiej palmiarni. Organizowało to kilka osób i opłaciliśmy sędziego. Koszt na poziomie około 1000zł. Wszystko tak ładnie się złożyło że pokaz odwiedziło ponad 3000 osób. Odwiedziła nas TV poznańska, gazeta regionalna i nagłośnione to było w regionalnym Radio.

Zapewniam Was że to co przygotowuje PFO, w postaci platformy będzie coś wielkiego. Chyba żaden kraj nie ma takiej platformy. Jeśli włączą się młodzi ludzie to działanie Stowarzyszeń i PFO to będzie się działo.

Zamiast się kłócić weźcie się za szerzenie wiedzy, wśród młodych ludzi! Rozdajcie kilka ptaków, aby wzrastał narybek młodych hodowców.
Każdy kraj ma problem z młodymi hodowcami. Czemu średnia wieku w jest zbliżona do 50lat ?? Nikt z Was się nad tym nie zastanawiał?

Zamiast podzielić się swoją wiedzą to każdy "kitra" swoje wiadomości i zabierze je do grobu. Jak słyszę słowa "lubię Cię to Ci powiem, tylko zaciskam zęby i uśmiecham się", żeby ów delikwent zdradził mi tą wielką i pilnie strzeżoną tajemnice. Albo wspomnianych tu hodowców Harcenów, ludzie czy Wy straciliście już całkiem rozumy??? Co to za wystawa ptaków na której nie ma ptaków?? Bo hodowca po ocenie zabiera ptaki do domu!!! Mało tego zamiast wspierać rasę, chwalić się to zabraliście ptaki do domu! Jak słyszę że hodowcy sprzedają ptaki za bezcen do sklepów zoologicznych żeby nie robić sobie konkurencji to pukam się po głowie i chętnie puściłbym parę epitetów.
Ludzie zacznijcie najpierw myśleć, a potem pomóżcie i zacznijmy wspólnie działać.

Pozdrawiam i życzę udanej i głębokiej refleksji.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #17 : Lutego 01, 2014, 08:15:26 »

Zapewniam Was że to co przygotowuje PFO, w postaci platformy będzie coś wielkiego. Chyba żaden kraj nie ma takiej platformy.

Oj, ja na Twoim miejscu nie nastawiałbym się tak bardzo...

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #18 : Lutego 01, 2014, 09:17:42 »

Klapouch widziałeś to??? Bo ja miałem przyjemność

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #19 : Lutego 01, 2014, 10:30:16 »

Klapouch widziałeś to??? Bo ja miałem przyjemność

Widziałem, testowałem, wyraziłem swoje zdanie.

JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013
Wiadomoci: 243

« Odpowiedz #20 : Lutego 01, 2014, 12:35:24 »

Klapuch moduł do obsługi mistrzostw sprawdził się w 95%. Małe poprawki i bedzie ok.
Jak będzie działać zamawianie obrączek przez platformę będize super. Nie będzie szans na pomyłki.
Prowadzenie bazy a w tym zamawianie CIH to też super sprawa.

Mnie by to wystarczyło i mam nadzieje, że to się uda.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #21 : Lutego 01, 2014, 12:56:23 »

Klapuch moduł do obsługi mistrzostw sprawdził się w 95%. Małe poprawki i bedzie ok.

Sprawdzę moduł, napiszę swoje uwagi - wtedy porozmawiamy. Nie widziałem go, gdybanie nie ma sensu.

JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013
Wiadomoci: 243

« Odpowiedz #22 : Lutego 01, 2014, 01:08:15 »

Ja używałem na żywca Umiech

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #23 : Lutego 02, 2014, 01:44:14 »

Ja używałem na żywca Umiech

Ja też Umiech
Właśnie skończyłem ocenę. Powiem tak - wcześniejsza opinia, bez modułu OMP miała 31 stron. Sam moduł OMP ma 18 stron uwag. Chociaż trzeba przyznać, że jest najlepiej dopracowany z całej Platformy.

Klapuch moduł do obsługi mistrzostw sprawdził się w 95%.
Ja dałbym jakieś 75%. Poza usterką, która praktycznie uniemożliwia dodawanie ptaków na wystawę Umiech

papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #24 : Lutego 03, 2014, 02:04:25 »

papuga umiesz zorganizować taniej wystawę to działaj! Zapewniam Cię że Ci pomogę, tak jak będę mógł i na tyle ile będę miał czasu.

Krytykować każdy potrafi ale stworzyć coś i pokazać to już nikt.
Sam byłem organizatorem wystawy w sumie to bardziej pokaz w Poznańskiej palmiarni. Organizowało to kilka osób i opłaciliśmy sędziego. Koszt na poziomie około 1000zł. Wszystko tak ładnie się złożyło że pokaz odwiedziło ponad 3000 osób. Odwiedziła nas TV poznańska, gazeta regionalna i nagłośnione to było w regionalnym Radio.

Zapewniam Was że to co przygotowuje PFO, w postaci platformy będzie coś wielkiego. Chyba żaden kraj nie ma takiej platformy. Jeśli włączą się młodzi ludzie to działanie Stowarzyszeń i PFO to będzie się działo.

Zamiast się kłócić weźcie się za szerzenie wiedzy, wśród młodych ludzi! Rozdajcie kilka ptaków, aby wzrastał narybek młodych hodowców.
Każdy kraj ma problem z młodymi hodowcami. Czemu średnia wieku w jest zbliżona do 50lat ?? Nikt z Was się nad tym nie zastanawiał?

Zamiast podzielić się swoją wiedzą to każdy "kitra" swoje wiadomości i zabierze je do grobu. Jak słyszę słowa "lubię Cię to Ci powiem, tylko zaciskam zęby i uśmiecham się", żeby ów delikwent zdradził mi tą wielką i pilnie strzeżoną tajemnice. Albo wspomnianych tu hodowców Harcenów, ludzie czy Wy straciliście już całkiem rozumy??? Co to za wystawa ptaków na której nie ma ptaków?? Bo hodowca po ocenie zabiera ptaki do domu!!! Mało tego zamiast wspierać rasę, chwalić się to zabraliście ptaki do domu! Jak słyszę że hodowcy sprzedają ptaki za bezcen do sklepów zoologicznych żeby nie robić sobie konkurencji to pukam się po głowie i chętnie puściłbym parę epitetów.
Ludzie zacznijcie najpierw myśleć, a potem pomóżcie i zacznijmy wspólnie działać.

Pozdrawiam i życzę udanej i głębokiej refleksji.

Dużo masz racji w tym co napisałeś, ale zawsze jest jakieś ale... Weźmy na ten przykład tę wystawę OMP. Od dawna jest już ogłoszenie o Mistrzostwach 2014 na stronie PFO.
Aby cokolwiek zdziałać trzeba określić czas, miejsce i dysponować jakimś zapleczem techniczno-organizacyjnym. To absolutna podstawa!
Czytam to Zaproszenie do składania ofert na organizację 77 Ornitologicznych Mistrzostw Polski w 2014 r. i nie mogę ustalić do kogo jest ono skierowane. Forma tego zaproszenia jest zupełnie bezosobowa!
Dalej stwierdzenie „Ostateczną decyzje w tej sprawie oraz w sprawie terminu OMP podejmuje Rada Federacji.” aż zachęca do składania oferty bezterminowej. Czy Panowie Prezydenci z Rady Federacji myślą, że ktoś dysponujący jakimś obiektem np. w terminie 1-7 grudnia 2014 będzie mógł też zorganizować wystawę np. w terminie 7-15 grudnia, jeśli ostateczną decyzję w sprawie terminu OMP podejmie Rada Federacji np. tydzień przez wystawą? Nie będę tego komentował, bo to nie zasługuje na komentarz.
Termin i czas trwania wystawy to podstawowe rzeczy, na które Rada z nieznanych przyczyn chce oddziaływać i zastrzega sobie prawo do zmian w tym zakresie.
Chcieć to jedno, a móc to drugie.
Dalej wystawa ma się odbyć na zasadach i warunkach określonych w Ogólnym regulaminie konkursów i wystaw Polskiej Federacji Ornitologicznej. Ten Regulamin był już stosowany i jest dziurawy jak sito. Należy go jak najszybciej poprawić. Opiszę go jeszcze kiedyś, bo zasługuje na to, jak żaden inny bubel prawny (póki co napisałem pytanie o karach regulaminowych i nikt nie zna na nie odpowiedzi).
Myślę, że nie znajdzie się żaden chętny na organizację wystawy na takich zasadach. Zatem pewnie znów Mistrzostwa odbędą się w Czeladzi.

Natomiast jeśli chodzi o platformę, to jak każda platforma ma swoje plusy i minusy. Nie chwalcie dnia przed zachodem słońca! Największą wadą platformy na dzień dzisiejszy jest brak supportu i helpdesku!

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #25 : Lutego 03, 2014, 02:19:16 »

Największą wadą platformy na dzień dzisiejszy jest brak supportu i helpdesku!

A dokładniej co pod tymi słowami rozumiesz?

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #26 : Lutego 04, 2014, 12:58:18 »

papuga przypuszczam że jakbyś złożył ofertę później niż wskazano w zaproszeniu nic by się nie stało. Niestety nie ma chętnych do działania i z tego co wiem żadne zgłoszenia nie są składane.
Jeśli chodzi o platformę jeszcze nie ruszyła a Ty już chciałbyś support i helpdesk Umiech. Spójrz na to inaczej z tego co wiem DKB czy FOI nie ma takiej platformy a hodowców jest dużo więcej. Foi miało fajny moduł na stronie z informacją o zgłoszonych ptakach na wystawę. Wiem bo korzystałem z niego aby sprawdzić co znajomi mi hodowcy będą wystawiać. Uważam że to wielki krok dla polskich hodowców i polskich stowarzyszeń. Zamiast krytykować lepiej by było jakby każdy pomógł. Nawet życzliwe uwagi są potrzebne, ale nic nie wnosząca krytyka nic nie daje.

papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #27 : Lutego 07, 2014, 01:00:01 »

papuga przypuszczam że jakbyś złożył ofertę później niż wskazano w zaproszeniu nic by się nie stało. Niestety nie ma chętnych do działania i z tego co wiem żadne zgłoszenia nie są składane.

Nie chodzi mi o termin złożenia oferty. Chodzi mi o zapis: „Ostateczną decyzje w tej sprawie oraz w sprawie terminu OMP podejmuje Rada Federacji.”, który zezwala Radzie Federacji na ustalenie dowolnego terminu w dowolnym momencie. Kto podejmie się organizacji wystawy nie znając terminu?

Jeśli chodzi o platformę jeszcze nie ruszyła a Ty już chciałbyś support i helpdesk
No właśnie! Platforma może ruszy, może nie. A hodowcy chcieliby poznać kto tworzy tę platformę, ile PFO wydała już pieniędzy na tę platformę, ile jeszcze wyda w przyszłości, jakie zasady zadecydowały o wyborze podmiotu tworzącego platformę, czy było to robione w trybie zamówienia publicznego? Czy były prowadzone jakieś ustalenia ze stowarzyszeniami odnośnie zgody na tworzenie platformy? Jeśli tak to które stowarzyszenia były za tworzeniem platformy, które były przeciwko? Czy Rada Federacji podpisała jakieś długotrwałe umowy, które zobowiązywałyby nową Radę Federacji do ich realizacji? Hodowcy chcieliby poznać odpowiedzi na takie pytania.

Spójrz na to inaczej z tego co wiem DKB czy FOI nie ma takiej platformy a hodowców jest dużo więcej.
A sądzisz, że platforma wpłynie na rozwój hodowli w naszym kraju? Ja sądzę, że wręcz odwrotnie. Koszty stworzenia, utrzymania i zabezpieczenia platformy uszczuplą zasoby, które można by wydać efektywniej (np. na organizację kilku dużych ogólnopolskich wystaw).

pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Śląsk, Pszów
Wiadomoci: 292

« Odpowiedz #28 : Lutego 07, 2014, 04:50:08 »

No właśnie! Platforma może ruszy, może nie. A hodowcy chcieliby poznać kto tworzy tę platformę, ile PFO wydała już pieniędzy na tę platformę, ile jeszcze wyda w przyszłości, jakie zasady zadecydowały o wyborze podmiotu tworzącego platformę, czy było to robione w trybie zamówienia publicznego? Czy były prowadzone jakieś ustalenia ze stowarzyszeniami odnośnie zgody na tworzenie platformy? Jeśli tak to które stowarzyszenia były za tworzeniem platformy, które były przeciwko? Czy Rada Federacji podpisała jakieś długotrwałe umowy, które zobowiązywałyby nową Radę Federacji do ich realizacji? Hodowcy chcieliby poznać odpowiedzi na takie pytania.

Oczywiście że hodowcy (zrzeszeni) mogą się dowiedzieć - wystarczy zapytać. Jeżeli Prezes stowarzyszenia nie zna takich informacji to można bezpośrednio zapytać PFO. Pozostałym nic do tego Chichot

papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #29 : Lutego 10, 2014, 09:44:59 »

Oczywiście że hodowcy (zrzeszeni) mogą się dowiedzieć - wystarczy zapytać. Jeżeli Prezes stowarzyszenia nie zna takich informacji to można bezpośrednio zapytać PFO. Pozostałym nic do tego
A gdzie zasada równego traktowania wykonawców, zasada bezstronności i obiektywizmu, zasada uczciwej konkurencji, zasada jawności, zasada pisemności postępowania? Czyżby PFO nie podlegało polskiemu ustawodawstwu?

Strony: 1 [2] 3 4 5   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!