papuga umiesz zorganizować taniej wystawę to działaj! Zapewniam Cię że Ci pomogę, tak jak będę mógł i na tyle ile będę miał czasu.
Krytykować każdy potrafi ale stworzyć coś i pokazać to już nikt.
Sam byłem organizatorem wystawy w sumie to bardziej pokaz w Poznańskiej palmiarni. Organizowało to kilka osób i opłaciliśmy sędziego. Koszt na poziomie około 1000zł. Wszystko tak ładnie się złożyło że pokaz odwiedziło ponad 3000 osób. Odwiedziła nas TV poznańska, gazeta regionalna i nagłośnione to było w regionalnym Radio.
Zapewniam Was że to co przygotowuje PFO, w postaci platformy będzie coś wielkiego. Chyba żaden kraj nie ma takiej platformy. Jeśli włączą się młodzi ludzie to działanie Stowarzyszeń i PFO to będzie się działo.
Zamiast się kłócić weźcie się za szerzenie wiedzy, wśród młodych ludzi! Rozdajcie kilka ptaków, aby wzrastał narybek młodych hodowców.
Każdy kraj ma problem z młodymi hodowcami. Czemu średnia wieku w jest zbliżona do 50lat ?? Nikt z Was się nad tym nie zastanawiał?
Zamiast podzielić się swoją wiedzą to każdy "kitra" swoje wiadomości i zabierze je do grobu. Jak słyszę słowa "lubię Cię to Ci powiem, tylko zaciskam zęby i uśmiecham się", żeby ów delikwent zdradził mi tą wielką i pilnie strzeżoną tajemnice. Albo wspomnianych tu hodowców Harcenów, ludzie czy Wy straciliście już całkiem rozumy??? Co to za wystawa ptaków na której nie ma ptaków?? Bo hodowca po ocenie zabiera ptaki do domu!!! Mało tego zamiast wspierać rasę, chwalić się to zabraliście ptaki do domu! Jak słyszę że hodowcy sprzedają ptaki za bezcen do sklepów zoologicznych żeby nie robić sobie konkurencji to pukam się po głowie i chętnie puściłbym parę epitetów.
Ludzie zacznijcie najpierw myśleć, a potem pomóżcie i zacznijmy wspólnie działać.
Pozdrawiam i życzę udanej i głębokiej refleksji.
Dużo masz racji w tym co napisałeś, ale zawsze jest jakieś ale... Weźmy na ten przykład tę wystawę OMP. Od dawna jest już ogłoszenie o Mistrzostwach 2014 na stronie PFO.
Aby cokolwiek zdziałać trzeba określić czas, miejsce i dysponować jakimś zapleczem techniczno-organizacyjnym. To absolutna podstawa!
Czytam to Zaproszenie do składania ofert na organizację 77 Ornitologicznych Mistrzostw Polski w 2014 r. i nie mogę ustalić do kogo jest ono skierowane. Forma tego zaproszenia jest zupełnie bezosobowa!
Dalej stwierdzenie „Ostateczną decyzje w tej sprawie oraz w sprawie terminu OMP podejmuje Rada Federacji.” aż zachęca do składania oferty bezterminowej. Czy Panowie Prezydenci z Rady Federacji myślą, że ktoś dysponujący jakimś obiektem np. w terminie 1-7 grudnia 2014 będzie mógł też zorganizować wystawę np. w terminie 7-15 grudnia, jeśli ostateczną decyzję w sprawie terminu OMP podejmie Rada Federacji np. tydzień przez wystawą? Nie będę tego komentował, bo to nie zasługuje na komentarz.
Termin i czas trwania wystawy to podstawowe rzeczy, na które Rada z nieznanych przyczyn chce oddziaływać i zastrzega sobie prawo do zmian w tym zakresie.
Chcieć to jedno, a móc to drugie.
Dalej wystawa ma się odbyć na zasadach i warunkach określonych w Ogólnym regulaminie konkursów i wystaw Polskiej Federacji Ornitologicznej. Ten Regulamin był już stosowany i jest dziurawy jak sito. Należy go jak najszybciej poprawić. Opiszę go jeszcze kiedyś, bo zasługuje na to, jak żaden inny bubel prawny (póki co napisałem pytanie o karach regulaminowych i nikt nie zna na nie odpowiedzi).
Myślę, że nie znajdzie się żaden chętny na organizację wystawy na takich zasadach. Zatem pewnie znów Mistrzostwa odbędą się w Czeladzi.
Natomiast jeśli chodzi o platformę, to jak każda platforma ma swoje plusy i minusy. Nie chwalcie dnia przed zachodem słońca! Największą wadą platformy na dzień dzisiejszy jest brak supportu i helpdesku!