A sądzisz, że platforma wpłynie na rozwój hodowli w naszym kraju? Ja sądzę, że wręcz odwrotnie. Koszty stworzenia, utrzymania i zabezpieczenia platformy uszczuplą zasoby, które można by wydać efektywniej (np. na organizację kilku dużych ogólnopolskich wystaw).
Więc jeszcze raz zmogę się i Ci papuga odpowiem. Uważam że platforma wpłynie pośrednio na rozwój hodowli z tego względu że bardzo uprości funkcjonowanie stowarzyszeń, szczególnie w sferze współpracy z Radą PFO :
1. Uprości i przyspieszy procedurę przyjmowania nowych członków.
2. Do minimum ograniczy błędy podczas zamawiania obrączek (błędne CIHy, zamawianie obrączek dla ludzi nie opłacających składek, błędy w zamówieniach dodatkowych związane z brakiem informacji jakie nr obrączek powinny zostać dorobione, możliwość natychmiastowego wykreślenia członków zgodnie z deklaracjami stowarzyszeń o usuniecie z rejestru CIH)
3. Prosty i bezproblemowy przegląd wszystkich CIHów zrzeszonych hodowców w całym kraju, z określeniem przynależności do stowarzyszenia.
4. Obsługa konkursów organizowanych przez stowarzyszenia z możliwością wydrukowania jednolitego katalogu.
Takie uproszczenia według mnie wpływają bezpośrednio na postrzeganie działalności stowarzyszeń i PFO, co zwiększa ilość chętnych do wstąpienia w szeregi zrzeszonych pasjonatów ptactwa

Co do stworzenia, utrzymania i zabezpieczenia platformy koszty są takie że nie zorganizujesz za te pieniądze kateringu na wystawie w Podebradach

. Kolega Klapuch, miał okazje testować platformę i o jej kosztach również bardzo dużo wie, jednak konkretne dane zostaną przedstawione podczas Walnego Zebrania Delegatów PFO i następnie przekazane do publicznej wiadomości.
jakie zasady zadecydowały o wyborze podmiotu tworzącego platformę, czy było to robione w trybie zamówienia publicznego?
Tu twoja wiedza znów jest szczątkowa i pochodząca żywcem z wikipedii, ponieważ zamówienie publiczne obowiązuje podmioty sektora finansów publicznych, a także m.in. inne podmioty o podobnym charakterze lub kontrolowane w określony sposób przez jednostki sektora finansów publicznych, jeśli nabywają dostawy, roboty budowlane lub usługi. Na chłopski rozum musza być spełnione 3 warunki:
a) instytucja musi należeć do sektora finansów publicznych,
b) warunek infrastrukturalny - czyli budownictwo, poważne inwestycje wpływające na infrastrukturę,
c) zamówienie powyżej 16 tys euro.
PFO nie spełnia żadnego z tych wymogów

więc nie była zobowiązana do złożenia zamówienia publicznego.
29 sty 2004 - Ustawa Prawo zamówień publicznych. Najnowszy tekst ujednolicony z dnia 24.12.2013. A gdzie zasada równego traktowania wykonawców, zasada bezstronności i obiektywizmu, zasada uczciwej konkurencji, zasada jawności, zasada pisemności postępowania?
To co naskrobałeś obowiązuje przy zamówieniu publicznym, więc piszesz bzdury

Na koniec powiem że miło mi było nauczyć Cię czegoś i mam jedna prośbę: chcąc zacząć dyskusję najpierw ogarnij temat czytając dokumenty po polsku i ze zrozumieniem z czym niejednokrotnie pokazałeś że masz problem. Pozdrawiam Jarek