Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:20:07 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: PFO a stowarzyszenia i hodowcy  (Przeczytany 5176 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« : Maja 24, 2014, 03:42:30 »

Piszę w imieniu swoim, całkiem prywatnym, prywatne przemyślenia, żeby nie było żadnych niejasności.
Na początek cytat z Wortalu:

kilkaset osób zrzeszonych w stowarzyszeniach, zajmujących się hodowlą ptaków powinno się wspierać, pomagać sobie.
Jakakolwiek walka pomiędzy nami jest naprawdę zbyteczna, do niczego dobrego nie doprowadzi.

Poznając bardziej środowisko nie mogę się oprzeć wrażeniu, że niektóre stowarzyszenia podchodzą do PFO, a może również do innych stowarzyszeń na zasadzie "my istniejemy tylko dla siebie, mamy wymagania wobec PFO, a jak się nie wywiąże to będziemy na niej psy wieszać".

Prosty przykład - wysłałem ok. 12 emaili do poszczególnych stowarzyszeń oraz hodowców z pewnym pytaniem. Rzecz moim zdaniem bardzo interesująca - wystawienie ptaków za które można było otrzymać wynagrodzenie, ale całość miała być umileniem dnia dziecka. Jeden dzień, kilka godzin, trochę opowieści o ptakach.
Czekałem dwa tygodnie, potem wystałem pytania ponownie. Zgadnijcie ile odpowiedzi otrzymałem.
ZERO. Nie to, że wszyscy odmówili - po prostu nikt nie odpisał.
Po miesiącu w końcu zadzwoniłem - odpowiedź była "tak, czytałem, ale nie".

Teraz jestem świadkiem sytuacji, która już od razu mi się nie podoba - prośby, które nazwałbym żądaniem o załatwienie obrączek jak najszybciej, najlepiej poza kolejnością. I już pretensje z tym związane.

Szanowni hodowcy, a przede wszystkim szanowni prezesi stowarzyszeń. Znacie takie przysłowie:

??

Albo się sprężycie i zaczniecie troszkę bardziej się interesować tym co się dzieje wokół, a przede wszystkim poprawicie przepływ informacji w stowarzyszeniach (wystarczy wyznaczyć jedną osobę, która będzie sprawdzała emaile np. co 2 dni) albo razem utoniemy w pretensjach i problemach. Sami doprowadzicie do tego, że terminy zamawiania obrączek będą dwa, mistrzostwa zostaną zorganizowane bez brania pod uwagę Waszych próśb itp.
Ktoś się oburza? Ależ proszę bardzo, przykład pierwszy z brzegu - ile stowarzyszeń wysłało informacje o terminach wystaw? Dwa - z tego co pamiętam. A ile stowarzyszeń ma datę ustaloną już od tygodni? W październiku będzie problem, bo się okaże że nie ma sędziów, że terminy zajęcie, że PFO jest niedobre, bo nie zatwierdziło terminu. A że komuś nie chciało się - znowu, poświęcić 10 minut na wysłanie informacji wcześniej - o tym solidarnie zapomną wszyscy.

Kolejny pomysł - oddelegujcie ze stowarzyszeń, pobliskich, żeby nie było, po jednej osobie do nadzorowania OMP. Nie da się wykonać, prawda? Bo nagle mogłoby się okazać, że jest tyle osób do pomocy, że nie ma pracy dla nich, ha ha.

Pamiętajcie, że w PFO pracują też ludzie i jak im ktoś robi na złość to w końcu stwierdzą, że poświęcanie swojego czasu nie ma sensu. A jeśli ktoś nie potrafi znaleźć 5 minut na odpisanie na email to jego żądania zostaną w końcu potraktowane tak samo.

Nie wiem jakie ma zdanie na ten temat Prezydent PFO - wydaje mi się, że jest bardziej wyrozumiały ode mnie. Myślę, że to nawet dobrze. Głupio tylko będzie jak swoim zachowaniem wyczerpiecie Jego cierpliwość.

Napisałem co chciałem napisać. Moje prywatne poglądy, podobno mi wolno. Tyle, że wiem, że to niczego nie zmieni, mam rację?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #1 : Maja 24, 2014, 07:40:17 »

Brawo! Brawo! Brawo! Choć sam świata nie naprawisz, a z gówna bata nie ukręcisz... Gdzie g... to nasze stowarzyszenia...  Mrugnicie Ale może choć jedna osoba się zastanowi nad tym, co napisałeś - wg mnie to już będzie duży sukces!
Wiesz, jak pisałeś te maile, to mogłeś tam napisać, że można będzie ptaki sprzedać - pewnie miałbyś jakiś chętnych Duy umiech

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935

« Odpowiedz #2 : Maja 24, 2014, 09:15:26 »

Mysle ze PFO regulamin ma jasny wiec nie wiem dlaczego poszczegolne zwiazki i hodowcy tak lekcewaza sytuacje np. z tymi datami wystaw. Moim zdaniem takie zachowanie nie tylko utrudnia prace w organizacji ale jest swietnym dowodem braku profesjonalizmu. Tak , teraz beda na mnie nadawac ale zawsze bede uwazal ze PFO jest i powinno byc dla kazdego zwiazku na pierwszym miejscu. Wszystkich nas laczy wielka pasja nie pozwolmy zeby zamienila sie w walke.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #3 : Maja 24, 2014, 10:38:41 »

nie wiem dlaczego poszczegolne zwiazki i hodowcy tak lekcewaza sytuacje np. z tymi datami wystaw

Uważam, że to dlatego, że nikt wcześniej na to nie zwracał uwagi. Jak się okaże, że stowarzyszenie np. straci wystawę i nie dostanie sędziów - jak się "obudzi" w październiku - to najpierw będzie wielki płacz, potem obrzucanie PFO, a potem - mam nadzieję - zgłosi się jako pierwsze.

ZBYSZEK O710
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 166

« Odpowiedz #4 : Maja 24, 2014, 10:41:38 »

Jeżeli się chce być na jakimś poziomie to trzeba zacząć od siebie i ty jak czytam to spełniłeś,Klapuch w czyim imieniu ty piszesz,dlaczego pojawia się PFO ,na początku napisałeś że to prywatne przemyślenia,tego nie rozumie.Potem zwracasz się ,Szanowni Prezesi,to do których tych Prezesów pisałeś,może wymienisz kilka stowarzyszeń,jak piszesz 12 stowarzyszeń,to na pewno po znajomości, Rada PFO na ostatnim Walnym miała super poparcie,wszyscy za tylko jedno nie, a tu piszesz że jakieś niedociągnięcia.
Mam prośbę ,proszę tylko nie straszyć,mamy się sprężać,bardziej interesować,jakieś rozkazy co dwa dni, morze lepiej by było się interesować co się dzieje wokół was, a nie zwalczać ludzi co głosują inaczej nie tak jak wy byście chcieli,co ci ludzie mają racje i argumenty żeby tak głosować, ale dla was to wróg.
A teraz jak piszesz to proszę pisać prawdę i to co już istnieje trzeba wdrażać ,a nie wypisywać anomalie i przy tym nie sprawdzać,poruszyłeś wystawy zgłoszenia,jak byś dobrze sprawdzał te e-mail to byś miał wiedze potrzebną do pracy,że my jako ci nie mile widziani już to zrobiliśmy,i mamy potwierdzenie e-mail co czytamy co dwa dni, ale to jeszcze nic w zgłoszeniach na stronie PFO tylko dwa podmioty ,wiadomo kto.To o czymś świadczy,a jak czytałem w e-mail obowiązuje kolejność.
Tak na koniec przydało by się przywołać przysłowie.
pozdrawiam

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #5 : Maja 24, 2014, 11:15:26 »

Wybacz, ale chyba nie potrafię zrozumieć o co Ci chodzi. Kto kogo zwalcza? Kto jest wrogiem? Co ma do tego Walne?
Celem działania PFO jest złączenie wszystkich stowarzyszeń, nawiązanie współpracy i wreszcie połączenie wszystkich hodowców, bo na razie jedyne co jest stałe to podziały. Nie ma żadnych wrogów i dobrze byłoby gdyby wszyscy to zrozumieli.
A piszę w imieniu swoim własnym. Prywatnym.

ZBYSZEK O710
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Maja 24, 2014, 11:51:01 »

Klapuch mnie o nic nie chodzi to ty poruszasz prywatny, połączony z PFO temat ,i nie odpowiadasz na pytania zadane przez siebie,najprościej pisać ,nie rozumie ,nie wiem o co ci chodzi,ja takiego coś niezwykłego nie napisałem.Napisałeś Stowarzyszenia , nie zgłaszamy,to chyba pisałeś,więc ci odpisałem że my to dawno zrobili,a efekty widać na stronie PFO,nas tam niema.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #7 : Maja 25, 2014, 10:05:34 »

najprościej pisać ,nie rozumie ,nie wiem o co ci chodzi
Widzisz, nie jest to proste, ja się nie wykręcam od odpowiedzi, jak nie rozumiem tego co piszesz, np:

Klapuch (...) poruszasz (...) temat i nie odpowiadasz na pytania zadane przez siebie
dlaczego miałbym odpowiadać na swoje pytania?

odpisałem że my to dawno zrobili
cieszę się, zrobiliście. Ale nie jesteście jedynym oddziałem i stowarzyszeniem w Polsce. Reszta nie zrobiła. Kto wysłał informacje a kto nie chyba sam najlepiej wie.

Postaram się odpowiedzieć na pozostałe Twoje pytania:

dlaczego pojawia się PFO
bo chciałem o tym napisać

Szanowni Prezesi,to do których tych Prezesów pisałeś,może wymienisz kilka stowarzyszeń,jak piszesz 12 stowarzyszeń,to na pewno po znajomości,
Nie wymienię, nie ma to żadnego sensu. To nie ma być piętnowanie imienne wybranych osób tylko zwrócenie uwagi na powszechny zastój. Pisałem generalnie, żeby zacząć nawiązywać współpracę, a nie dalej się izolować.

Rada PFO na ostatnim Walnym miała super poparcie,wszyscy za tylko jedno nie, a tu piszesz że jakieś niedociągnięcia.
Nic nie pisałem o Walnym, myślę, że usiłujesz się doszukać ukrytego sensu, którego tu nie ma. Piszę jasno o co mi chodzi.

jakieś rozkazy co dwa dni
Żadne rozkazy. Obowiązki. Jak ktoś jest w zarządzie stowarzyszenia to ma swoje obowiązki, do których między innymi należy komunikacja. Poza tym zawsze można wyznaczyć inną osobę do tego - nie musi być to ścisły zarząd. Brak komunikacji to jedna z głównych problemów w chwili obecnej. Jak na odpowiedź na pytanie do stowarzyszenia trzeba czekać miesiąc to jak Ty sobie wyobrażasz współpracę? Jak by się stowarzyszenie czuło (generalnie, obojętnie które), gdyby wysłało zamówienie na obrączki, a po miesiącu otrzymało informacje, że nie może być zrealizowane, bo w zamówieniu jest błąd? Albo - w ogóle nie dostało obrączek bo był błąd a komuś w PFO nie chciało się odpisać na email? Niedopuszczalne, prawda? To czemu w drugą stronę - brak odpowiedzi od stowarzyszeń - jest "normalne"?

a nie zwalczać ludzi co głosują inaczej nie tak jak wy byście chcieli,co ci ludzie mają racje i argumenty żeby tak głosować, ale dla was to wróg.
Nikt nikogo nie zwalcza, nie ma wrogów. Takie nastawienie musi się zmienić. To nie jest pole bitwy, to jest wspólne hobby i współpraca.

poruszyłeś wystawy zgłoszenia,jak byś dobrze sprawdzał te e-mail to byś miał wiedze potrzebną do pracy,że my jako ci nie mile widziani już to zrobiliśmy,i mamy potwierdzenie e-mail co czytamy co dwa dni, ale to jeszcze nic w zgłoszeniach na stronie PFO tylko dwa podmioty ,wiadomo kto
Emaile sprawdzam, nie wiem skąd takie Twoje nastawienie - nie odpisałem Ci na jakiś email? Bo to co piszesz właśnie to sugeruje. Wysłaliście zgłoszenie - super, macie sprawę załatwioną. Ja nie piszę o Was, ja piszę ogólnie - a wiele stowarzyszeń jeszcze nie napisało. Na stronie PFO są dwa, będzie więcej, zgodnie z kolejnością zgłoszeń czy to jakiś problem?

ZBYSZEK O710
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Maja 25, 2014, 11:31:55 »

Każda współpraca polega na jakimś zaufaniu,chęci,nie dzielenia,tak ja ty to już zrobiłeś,twój wpis dostatecznie to potwierdza,szkoda że taka osoba która zajmuje takie miejsce RF na samym początku swojego działania tak robi,ale tak chyba musi być ,taki to chyba plan pracy RF z 12 Stowarzyszeniami.Ale życzę ci owocnej pracy z tymi Stowarzyszeniami na początku tego działania,pozdrawiam

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #9 : Maja 25, 2014, 12:58:41 »

taki to chyba plan pracy RF

Jak już pisałem - są to moje prywatne przemyślenia, a nie "plan pracy RF". Twoja postawa, wybacz, wskazuje, że cokolwiek Ci się nie podoba (np. wpis na forum) to od razu chcesz to zarzucić PFO. Tutaj PFO nie jest żadną stroną i nie jest za nic odpowiedzialna; nie wiem po co w ogóle o tym wspominasz.

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935

« Odpowiedz #10 : Maja 25, 2014, 10:35:30 »

Panie Zbyszku nie znam pana i nie znam klapucha. Z tego co moge zobaczyc to ze klapuch z pewnoscia nie realizuje  planow. Moim zdaniem chlopak ambitny pelny inicjatywy tylko na jego wolanie jest malo konkretnych odpowiedzi a tylko narzekania. Mam nadzieje ze nie doprowadzi to go do obojetnosci wobec spraw ktore chce poruszyc. Hodowcy wszystkich zwiazkow mobilizujcie sie a ci ktorzy nie maja checi niech zostawia ptaki i jada na ryby a nie utrudniaja pracy innym. Bledy innych zawsze latwo jest zobaczyc i je wytknac ale to nie pomoze ale jezeli zobaczysz te bledy i je skorygujesz to napewno przyniesie korzysci. Ppozdrowienia dla wszystkich hodowco ktorzy chca dobrze nie tylko dla swoiego zwiazku
 Umiech

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!