Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:57:08 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2] 3   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: hodowca ?  (Przeczytany 15208 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
alex24
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 62

« Odpowiedz #15 : Czerwca 14, 2014, 05:42:49 »

Wystawialiśmy zeberki, gołabki diamentowe, ostrosterki, trzciniaki, mewki

Raza93
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Niemcy NRW
Wiadomoci: 20

« Odpowiedz #16 : Czerwca 14, 2014, 08:41:52 »

Słyszałem kiedyś , że nie mając woliery nie ma co liczyć na sukcesy na wystawach  Co? Zgodzicie się z tym ?
Niestety narazie nie mam szans na woliere ale chciałbym mieć klatki lęgowe o wymiarach 50x40x40 a po wyciągnięciu przegrody była by to jedna klatka 100x40x40 . Takich klatek chciałbym ze trzy,w dwóch gniazdowały by 4 pary ,a w trzeciej były by młode z lęgów . Po lęgach odzielnie trzymałbym samice , samce , oraz młode , aby mogły się wypierzyć . Każda grupa miałaby klatkę 100x50x50 . Teraz mam do was kilka pytań :
Czy wystarczy taka klatka jako wylotka dla młodych ?
Ile młodych mogłby max w niej przebywać
Czy mogę w takiej klatce trzymać 4 samce ?

Może wy macie jakieś inne pomysły jakby zagospodarować te klatki ?
Proszę i dziekuję za wasze opinie i rady Pozdrawiam
Paweł

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #17 : Czerwca 14, 2014, 08:44:14 »

Słyszałem kiedyś , że nie mając woliery nie ma co liczyć na sukcesy na wystawach  Co? Zgodzicie się z tym ?

Nie

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #18 : Czerwca 14, 2014, 08:46:20 »

Takie durne teksty tylko zniechęcają początkujących hodowców i kandydatów na hodowców!!!  Zo Zo Zo

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935

« Odpowiedz #19 : Czerwca 14, 2014, 09:34:02 »

Ja dopiero w tym roku zbudowalem woliere a bez niej hodowla dosc dobrych ptakow udawala sie bez zadnych przeszkod. Osobiscie uwazam ze sprzet hodowlany taki jak klatki nie ma duzego wplywu na rozwoj jakosciowy ptakow. Wiadomo w duzych klatkach lub wolierach rozwoj fizyczny ptaka jest troche inny niz w malych klateczkach. Dobor calego sprzetu jest zroznicowany od hodowli jaka chcemy sie zajac. Przeciez sa takze gatunki /rasy ptakow ktore hoduje sie w malutkich klatkach

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #20 : Czerwca 14, 2014, 10:35:43 »

Ja zaczynalam z dwiema parkami. Nawystawach odnioslam sukcesy, bo to byly jednak mlode jakby "nie moje", bo bezposrednio od ptakow super hodowcy.  W kolejnym roku juz nieco sknocilam i nie mialam takiego sukcesu.  Ciekawa jestem ,co przyniesie moj trzeci rok. Ale na autentyczna poprawe jakosci mojego przychowku licze dopiero za rok.  

Co do pytan - wg mnie bedziesz mial za malo klatek.  Masz miejsce na wiecej?
W trakcie hodowli moze byc konieczne oddzielenie jakiegos ptaka, albo odzielenie samca z mlodymi, zeby je karmil, gdy samica wysiaduje kolejne legi.  Bywa po prostu, ze mlode za bardzo pchaja sie do gniazda, albo ze samiczka za mocno je goni, a w klateczkach z 50cm dlugosci by nie mialy gdzie uciec/usiasc, zeby nie irytowac samiczki podczas budowy gniazda lub wysiadywania.  To nie regula, ale tak bywa.  

Mam obecnie 9 mlodych w wylotce 100dl x 50gl x 60wys.  I sie niezle kloca.  Choc na gorze sa trzy rownouprawnione drazki (poza innymi nizej) i 2 karmidelka po 40cm dlugosci.  Wg mnie - maja za malo przestrzeni.  Duzo lepiej ma sie grupa 10 kanarkow w 200x50x50.  Moglabym do nich wrzucic jeszcze z piec i by bylo okej.  Ale ja planuje wlasnie budowe wolierek.  Dwa lata mialam dla mlodych wylotke 140x120x80cm.  Taka wystarczala, pod warunkiem ze ptaki mialy do nocowania lamelki - czyli kazdy swoje siedzisko (sa bardo rozne na rynku).  Teraz chce zrobic woliere o podlodze 250x250 i do niej dwie scianki dzielne, ktore bede wg zapotrzebowan instalowac tworzac glebokie, ale mniej lub bardziej "waskie" wolierki.  

Samczykow nie mozesz trzymac razem w czasie legowym.  Mozna je dopiero razem posadzic, jak zacznie sie pierzenie i przez cala zime (przy rzetelnym zachowaniu dlugosci oswietlenia i jakosci pokarmu dla czasu spoczynku).  Samiczki tez potrafia bronic swojego terytorium. Ale pod koniec legow mozna samiczki w miare spokojnie razem trzymac (bez gniazd i bez pokarmu jajecznego - czyli "wygaszac" je, zbierajac rano sporadycznie zniesione jajka).  Ale wlasnie, co wtedy z samczykami? Bo jeszcze powinny siedziec w pojedynke.  Umiech Troche malo miejsca zatem.  Moim zdaniem bylo by idealnie, jak bys mial 4 parki i 6 boxow legowych + 2 fruwalki 200x50x50, dzielone na dwa.  Oszczedzisz sobie i ptakom wiele stresu.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 14, 2014, 10:40:30 wysane przez canarissimo » Zapisane

stanley
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 114

Pozdrawiam

« Odpowiedz #21 : Czerwca 19, 2014, 07:14:34 »

zacząłem od jednego ptaka, samca, kupiłem ptaka ze względu na śpiew , nie na kolorystykę/kształt.Zlitowałem się nad nim i mu kupiłem samiczkę Umiech) , teraz siedzi na jego 4 jajkach. Kto co lubi.

ciesz się zdrowiem, ale pamiętaj, że niedługo umrzesz

"jesteście ważniejsi niż wiele wróbli, u Was nawet włosy na głowie są policzone" - Pan Jezus
FirmaGlosterek
logo
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 91

« Odpowiedz #22 : Lipca 19, 2014, 08:46:51 »

Witam
Są ludzie którzy twierdzą że wystawy to lipa, nie ma sprawiedliwych ocen itp.
Ja w zeszłym roku wystawiłem moje amadyny na wystawie oddziałowej i koło alexa24 też wskoczyłem z moim samczykiem na pudło.
Nie chodzi o splendory tylko o zamiłowanie do ptaków a jak to spotka się z uznaniem super sprawa.
Ponadto ludzie którzy przychodzą na wystawy , zobaczcie ile radości im sprawimy . O istnieniu niektórych ptaków nawet nie wiedzieli
Pozdrawiam

Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
Tytuły: Hodowca Roku 2010
Wiadomoci: 351

Kanarki: żółte, białe recesywne

« Odpowiedz #23 : Lipca 19, 2014, 01:25:20 »

Ja zaczynałem od 4 samic i 2 samców.
Większość ptaków które tworzą podstawe hodowli wywodzi się z tych ptaków.
Dzisiaj posiadam w zależności od roku hodowlanego 20-26 par.

CIH F-047
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #24 : Lipca 19, 2014, 10:47:52 »

Słyszałem kiedyś , że nie mając woliery nie ma co liczyć na sukcesy na wystawach   Zgodzicie się z tym ? Niestety narazie nie mam szans na woliere ale chciałbym mieć klatki lęgowe o wymiarach 50x40x40 a po wyciągnięciu przegrody była by to jedna klatka 100x40x40 .

Ja do dziś nie mam żadnej woliery i nawet nie mam planów, aby ją mieć. Klatki mam jeszcze mniejsze od Twoich. Wszystko zależy od Ciebie. Przykładowo Twój nakład pracy przy częstszym sprzątaniu klatek może rekompensować większą ilość ptaków w klatce. W gruncie rzeczy nie chodzi przecież o posiadanie dużych przestronnych wolier lecz o samą radość z hodowli ptaków. Takie kanarki np. nie są bardzo wymagającym ptakami i jeśli Twoje ptaki nie chorują, rozmnażają się, nie wydziobują sobie piór i nie toczą ze sobą walk, to wielkość klatek ma drugorzędne znaczenie. Jeżeli jednak któryś z tych czynników nie będzie spełniony, to należy się zastanowić czy czasem ptaki nie potrzebują większej przestrzeni.

FirmaGlosterek
logo
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #25 : Lipca 20, 2014, 12:57:30 »

Ja np. mam przelotki dla amadyn wielkości 80/40/50  i 100/40/60 ale przed konkursem muszę przygotować ptaki do małych klatek wystawowych aby były spokojne ( to wpływa na ocenę )  najpierw siedzą w 40/40/30 a później w wystawówce

Raza93
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Niemcy NRW

« Odpowiedz #26 : Lipca 21, 2014, 12:06:42 »

Mam już jedną klatke legową 100x40x40 , przebywają w niej 2 kanarki Raza Espanola z tego roku . Jutro zamówię kolejną klatkę o tych samych wymiarach . Mam również jedną zwykłą klatke, w której również mogę przeprowadzić lęgi . Plan mam taki aby jednej legówce 100x40x40 były 2 pary oraz w tej zwykłej klatce 1 para . A druga lęgówka posłóżyłaby mi jako wylotówka dla młodych . W sumie do legów przystąpiłbym z 3 parami Raza Espanola.

FirmaGlosterek
logo
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #27 : Lipca 21, 2014, 02:28:55 »

jak chcesz zobacz u mnie na stronie www.glosterek.pl jak zrobić przegrodę aby można było ja wysunąć i po zasłonięciu prowadnicy będziesz miał przelotkę

maromak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Grudziądz
Wiadomoci: 137

« Odpowiedz #28 : Lipca 21, 2014, 09:26:11 »

Bez przegrody (nawet powinna być zasłaniająca widok po drugiej stronie) nici z lęgów gdyż samce nawet w dużej klatce będą się biły pobudzone lęgami.

Raza93
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Niemcy NRW

« Odpowiedz #29 : Lipca 21, 2014, 09:39:54 »

Na samce mam pojedynki 35x20x20.
A lęgówka jest z możliwością dzielenia po wsunięciu przegrody powstaną 2 klatki 50x40x40 wystarczy na jedną parkę albo ?

Strony: 1 [2] 3   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!