Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:55:34 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Reputacja hodowcy  (Przeczytany 9870 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Lipca 22, 2014, 09:24:40 »

Zainspirowany lekturą wątku Para Amadyn Wspaniałych chciałem zapytać o ową reputację hodowcy. Co to jest reputacja hodowcy? Czy hodowca, który od lat zdobywa laury na Mistrzostwach Polski ma dobrą reputację? Czy hodowcy dbają o swoją reputację? Czy to pojęcie jest w naszym kraju ma jeszcze jakieś znaczenie? Czy kupując ptaki szukacie hodowcy z dobrą reputacją? Czy Wy dbacie o reputację? Jeśli tak to w jaki sposób?

FirmaGlosterek
logo
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 91

« Odpowiedz #1 : Lipca 22, 2014, 01:57:55 »

Moim skromnym zdaniem reputacja to bardzo  ważna sprawa w życiu. Na tym staram się zbudować własne kontakty z osobami, którym sprzedaje ptaki oraz z tymi którzy kupują u nas klatki- tyle o mnie.
Warto grubą kreska oddzielić hodowców, pasjonatów. od jak ja ich nazywam " producentów" czy handlarzy
Jak wcześniej w innym wątku pisałem dostałem ptaki od rzekomego hodowcy w pudełku jak na kanapki

Myślę ze warto kupować od doświadczonych ludzi hodujących ptaki z pasja, nie koniecznie muszą to być mistrzowie Polski, czasami w zaciszu domowego ogniska ludzie maja piękne osiągnięcia hodowlane 

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #2 : Lipca 23, 2014, 09:44:55 »

Trudny i niewygodny temat Duy umiech
Strach coś napisać, bo chyba każdy z nas ma "coś za pazurami".
Reputacja - zakładając, że zgodnie z definicją jest ona dobra - to coś, na co długo się pracuje i ciężko ją zdobyć, ale szybko i łatwo można ją stracić hihi Zwłaszcza w obecnych czasach, gdzie jako opinia wystarczy komentarz na FB albo jakimś forum internetowym  Duy umiech Duy umiech Duy umiech
Ciekawą definicję reputacji znalazłem tutaj: http://www.proto.pl/reputacja
« Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2014, 12:54:44 wysane przez klapuch » Zapisane

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź

« Odpowiedz #3 : Lipca 23, 2014, 10:52:52 »

Zatem precyzyjną definicję reputacji mamy już za sobą.

Teraz ustalmy "Czy hodowca, który od lat zdobywa laury na Mistrzostwach Polski ma dobrą reputację?"

Czy sukcesy wystawowe oznaczają dobrą reputację? Czy to za mało? Jeśli za mało, to czego jeszcze brakuje do posiadania dobrej reputacji? Czy można mieć dobrą reputację bez sukcesów wystawowych? Czy sukcesy wystawowe pomagają w zdobyciu dobrej reputacji czy przeszkadzają w jej zdobyciu i posiadaniu?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #4 : Lipca 23, 2014, 11:15:34 »

Osiągnięcia hodowlane to za mało. Przykład: http://kanarki.eu/index.php?topic=4353.msg24361#msg24361

FirmaGlosterek
logo
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 91

« Odpowiedz #5 : Lipca 23, 2014, 12:11:22 »

Budowanie reputacji to wiąże się z relacjami klient hodowca ( sprzedawca )

Tu warto napisać ludzie są różni , a rolą rozsądnego odbiorcy jest wybrać opinie ( o hodowcach ) poważne od plew np. ( ptaki do niczego bo nie lęgną , tnie to dziadostwo, za drogie , kanarek nie śpiewa zaraz po zakupie itp. )

Sukcesy są bardzo ważne, ale trzeba je pielęgnować i myślę ze jedna dwie opinie tego nie zmieni , ale jak negatywy się powtarzają to już inna sprawa.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #6 : Lipca 23, 2014, 01:08:33 »

Teraz ustalmy "Czy hodowca, który od lat zdobywa laury na Mistrzostwach Polski ma dobrą reputację?"

Według mnie - nie. To znaczy dobre wyniki to zdecydowanie za mało aby mieć dobrą reputację, są handlarze, który mają wysokie noty, ale idą "po trupach do celu", jak któryś pisklak nie odpowiada opisowi to ukręcają mu łebek i "mają spokój". To ostatnie to streszczenie podsłuchanej rozmowy wieloletniego "mistrza".
Miłośnik nigdy by czegoś takiego nie zrobił, nawet jak czasami powoduje to koszty - sam leczyłem ponad miesiąc kanarka z czegoś co wyglądało jak "czarna plamka", siedział biedak na skraju, a ważył 1/4 wagi rówieśników. Udało się i teraz jak nabrał ciała zrobił się strasznym rozrabiaką i zawsze pierwszy przy misce.

Zresztą podobną sytuację opisywała koleżanka na forum - dostała chorego ptaka, pojechała, dostała innego, a na jej oczach hodowca ukręcił mu łebek.

Chyba nie odpowiedziałem wyraźnie - według mnie handlarz nigdy nie uzyska wysokiej reputacji, bo on sprzedaje tylko "towar", a miłośnik może podpowiedzieć, pomóc, doradzić, przejąć się problemami innych, starać się pomóc. A według mnie właśnie to jest postrzegane jako reputacja.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź

« Odpowiedz #7 : Lipca 23, 2014, 01:26:59 »

Czyli reputacja do sukcesów wystawowych ma się nijak. Często Ci, co mają sukcesy nie mają reputacji i na odwrót. Jak zatem zdobyć dobrą reputację? Na wystawach niekoniecznie, gdyż sukcesy nie gwarantują dobrej reputacji. Czyli gdzie i w jaki sposób?

CarIvan
Go
« Odpowiedz #8 : Lipca 23, 2014, 09:50:08 »

Jak zatem zdobyć dobrą reputację? Na wystawach niekoniecznie, gdyż sukcesy nie gwarantują dobrej reputacji. Czyli gdzie i w jaki sposób?
Moim skromnym zdaniem nie można oszukiwać osób które chcą kupić od ciebie ptaki szczególnie jak np. sprzedajesz ptaki roczne czy starsze. Uczciwość hodowcy jest kluczem do dobrej reputacji a zamiłowanie do ptaków i chęć przekazywania swojej wiedzy tym co kupują od Ciebie ptaki i łakną wiedzy by ptaki miały nie gorsze warunki niż u Ciebie są ważnymi składowymi pracy nad reputacją.  Tak ja to postrzegam.

myszaq
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Poznań
Wiadomoci: 74

« Odpowiedz #9 : Lipca 26, 2014, 03:55:26 »

Jak zatem zdobyć dobrą reputację?

Ja mogę Ci odpowiedzieć, jak ją bardzo szybko stracić :/ Jak kupowałam swoje pierwsze amadynki, to znalazłam Pana Hodowcę udając się na wystawę organizowaną w Poznaniu - pomyślałam, że jak to będzie ktoś ze związku, no to pewny człowiek, dobre ptaszki, wiadomo. Kupiłam parkę, według jego słów, (wówczas) tegoroczną. Po tygodniu zorientowałam się, że samiczka jest nieco nie-teges. Porady na forach, jeżdżenie do weta, leki. Miała już wtedy nieco łysą główkę, Pan Hodowca twierdził że jest tak młodziutka, że się jeszcze nie wypierzyła. Miałam wtedy zerowe doświadczenie i naiwnie wierzyłam. Po trzech miesiącach przyjrzałam się dokładnie obrączce - rok 2009. Zadzwoniłam, zapytałam po prostu dlaczego mi to zrobił. Zapytał "a po co pani młoda?".

Nigdy więcej tego pana "hodowcy".

Szczerze - to według mnie nie tylko jako o hodowcy to o nim świadczy, ale też jako o człowieku.

Now, bring me that horizon...
papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 409

« Odpowiedz #10 : Lipca 26, 2014, 11:38:24 »

Trochę źle zabieracie się do tego tematu. Owa reputacja, o której tyle piszecie składa się z kilku składowych:
-reputacja wystawowa (wyniki osiągane na wystawach, historyczne wyniki, zdobyte tytuły itp) - to wszystko co sprawia, że ekspert wiedząc, że ptak należy do hodowcy z sukcesami wystawowymi daje wyższą ocenę, a wiedząc, że ptak należy do nieznanego hodowcy daje normalną lub niższą ocenę.
-reputacja osobowa (ilość hodowców, które osobiście znają danego hodowcę, ranga hodowcy w środowisku itp) - to wszystko co powoduje, że na wystawie lub na jakimś spotkaniu dany hodowca jest "adorowany" przez innych lub nikt nie interesuje się danym hodowcą.
-reputacja sprzedażowa (wyrażona ilością kupujących ptaki) - to wszystko, co powoduje, że jedni hodowcy bez żadnej reklamy mogliby sprzedawać trzy razy tyle ptaków, co mają, a inni dają bez przerwy ogłoszenia, by sprzedać choć część swojego przychówku.
-reputacja zakupowa (wyrażona łatwością zakupu ptaków przez danego hodowcę u innych hodowców) - to wszystko co powoduje, że danemu hodowcy inni hodowcy chcą lub nie chcą sprzedawać swoje ptaki.
-reputacja funkcjonalna (dotyczy z reguły hodowców sprawujących jakieś funkcje w stowarzyszeniach, na wystawach itp. wyrażona szacunkiem lub niechęcią do współpracy) - to wszystko co sprawia, że z jednymi hodowcami łatwo się współdziała, a z innymi nie chce się mieć nic wspólnego,
-reputacja medialna (znajomość hodowcy przez internautów, czytelników itp) - to wszystko co wyraża sylwetkę hodowcy przez środki masowego przekazu.
Z pewnością więcej czynników składa się na pojęcie reputacji. Ogólnie biorąc reputacja to składowa wszystkich tych czynników. Pod względem reputacji Polska jest zaściankiem. Tu środowisko hodowców jest małe i większość hodowców zna się. Ograniczona ilość i niewielka ilość hodowców powoduje, że "fama" o danym hodowcy szybko rozchodzi się po całym środowisku i ciężko zmienić reputację. W Polsce reputacja ma dużą rolę, nawet ze względu na mentalność środowiska hodowlanego.

CarIvan
Go
« Odpowiedz #11 : Lipca 27, 2014, 06:47:53 »

-reputacja wystawowa (wyniki osiągane na wystawach, historyczne wyniki, zdobyte tytuły itp) - to wszystko co sprawia, że ekspert wiedząc, że ptak należy do hodowcy z sukcesami wystawowymi daje wyższą ocenę, a wiedząc, że ptak należy do nieznanego hodowcy daje normalną lub niższą ocenę.
i to uważam za wielce naganne, po takiej ocenie odebrałbym prawo do oceny takiemu sędziemu - dożywotnio. Ocena ptaka powinna być subiektywna niezależnie jakiego hodowcy jest ptak, dlatego uważam że sędziowie nie powinni wiedzieć do kogo jaki ptak należy a oceniać powinni właśnie ptaka jako jednostkę i kolekcję jako całość. Po ocenie dopiero powinno się ujawnić do kogo jakie ptaki należały i wtedy dopiero jedna z składowych reputacji idzie na korzyść tego co ptaki są ocenione najlepiej.

-reputacja osobowa (ilość hodowców, które osobiście znają danego hodowcę, ranga hodowcy w środowisku itp) - to wszystko co powoduje, że na wystawie lub na jakimś spotkaniu dany hodowca jest "adorowany" przez innych lub nikt nie interesuje się danym hodowcą.
-reputacja sprzedażowa (wyrażona ilością kupujących ptaki) - to wszystko, co powoduje, że jedni hodowcy bez żadnej reklamy mogliby sprzedawać trzy razy tyle ptaków, co mają, a inni dają bez przerwy ogłoszenia, by sprzedać choć część swojego przychówku.
-reputacja zakupowa (wyrażona łatwością zakupu ptaków przez danego hodowcę u innych hodowców) - to wszystko co powoduje, że danemu hodowcy inni hodowcy chcą lub nie chcą sprzedawać swoje ptaki.
Na te trzy składowe ma w wielkim stopniu wpływ pierwsza.

-reputacja funkcjonalna (dotyczy z reguły hodowców sprawujących jakieś funkcje w stowarzyszeniach, na wystawach itp. wyrażona szacunkiem lub niechęcią do współpracy) - to wszystko co sprawia, że z jednymi hodowcami łatwo się współdziała, a z innymi nie chce się mieć nic wspólnego,
-reputacja medialna (znajomość hodowcy przez internautów, czytelników itp) - to wszystko co wyraża sylwetkę hodowcy przez środki masowego przekazu.
jedno i drugie zależy od samego człowieka jakim jest.

Z pewnością więcej czynników składa się na pojęcie reputacji. Ogólnie biorąc reputacja to składowa wszystkich tych czynników. Pod względem reputacji Polska jest zaściankiem. Tu środowisko hodowców jest małe i większość hodowców zna się. Ograniczona ilość i niewielka ilość hodowców powoduje, że "fama" o danym hodowcy szybko rozchodzi się po całym środowisku i ciężko zmienić reputację. W Polsce reputacja ma dużą rolę, nawet ze względu na mentalność środowiska hodowlanego.
Ja nad to wszystko co napisałeś stawiam "uczciwość hodowcy i brak zakłamania byle zepchnąć swoje ptaki" (a niestety wielu hodowców ma to w du..ie) bo ta jest najistotniejsza nad wszystkimi innymi składowymi jaka przesądza o reputacji danego hodowcy. Jak ktoś kogoś wykręci sprzedając mu ptaki nie nadające się do dalszej hodowli albo materiał jest kiepskiej jakości lub wiekowo nienadający się do hodowli (jak w przypadku koleżanki myszaq, wielu jeszcze ścina obrączki przed sprzedażą i pali głupa że omyłkowo nie zaobrączkował ptaka lub obrączka spadła w gniazdku/budce i mówią że ptak jest młody a początkujący się na tym nie zna by poznać po łapach) fakt że szybko się to roznosi wśród hodowców ale już nie tak szybko wśród społeczeństwa i taki nieuczciwy hodowca sprzedaje innym swoje ptaki. Kupuje załóżmy je miłośnik, który okazuje się że wpadł w wir hodowli i wstępuje w szeregi hodowców zrzeszając się i co? na start dostaje kopa bo dowiaduje się (od innych hodowców) od kogo kupił ptaki i że ma z nimi marne szanse na sukcesy hodowlane. "Uczciwość hodowcy" jest najważniejsza potem dopiero sukcesy wystawowe czy inne składowe jakie są rozpatrywane w aspekcie słowa Reputacja.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #12 : Lipca 27, 2014, 01:21:51 »

Reputacja = uczciwość. Nic dodać, nić ująć. Zakładam oczywiście, że chodzi o dobrą reputację.

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935

« Odpowiedz #13 : Lipca 27, 2014, 11:36:43 »

Na swoja reputacje trzeba sobie zarobic. Tak jak pisaliscie sa rozne sposoby zdobycia jej i stracenia. Chcialem zauwazyc tylko jedna ale bardzo wazna uwage. Czasami reputacja hodowcy nie jest zwierciadlem prawdy o jego hodowli i w poszczegolnych kregach moze byc zupelnie inna. Kiedys czytalem na forum o "niesamowitym wloskim hodowcy " nie bede tu wymienial nazwisk bo to nie jest teraz wazne. Byl on tam opisany w samych superlatywach ale czy tak jest naprawde - osobiscie mysle ze nie. Dlatego nie wyrabiajmy sobie zdania o jakims hodowcy zanim go nie przetestujemy na wlasnej skorze.

norwik.pan
Go
« Odpowiedz #14 : Sierpnia 31, 2014, 08:57:31 »

Trochę źle zabieracie się do tego tematu. Owa reputacja, o której tyle piszecie składa się z kilku składowych:
-reputacja wystawowa
Z pewnością więcej czynników składa się na pojęcie reputacji. Ograniczona ilość i niewielka ilość hodowców powoduje, że "fama" o danym hodowcy szybko rozchodzi się po całym środowisku i ciężko zmienić reputację. W Polsce reputacja ma dużą rolę, nawet ze względu na mentalność środowiska hodowlanego.

papuga byłeś w obsłudze konkursu 76 OMP http://www.pfo.info.pl/images/stories/OMP2013/OMP2013_Katalog.pdf
od organizatora Jurka Kozłowskiego miałeś informacje z pierwszej ręki i co o nim pisałeś i o organizacji OMP zanim się rozpoczęły.
I ty chcesz mówić o reputacji. Nie jesteś anonimowy jak ci się wydaje, zapisałeś się do PZO by tam zrobić wiochę? ale aby tam bywać to masz trochę daleko z Gliwic do Warszawy. Bez pozdrowień.

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!