yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #15 : Grudnia 26, 2012, 08:49:11 » |
|
To już wiem, dlaczego dziecku kupiłbyś od razu mercedesa  Współczuję i życzę więcej uczciwych ludzi na Twojej drodze! A dlaczego w ogóle użyłeś sformułowania "odpad hodowlany" i co to wg Ciebie znaczy?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bocian
Uczeń1
Nowy użytkownik
Frankfurt a.M
Wiadomoci: 108
Kanarki Harceńskie
|
 |
« Odpowiedz #16 : Grudnia 26, 2012, 09:26:21 » |
|
Zdecydowalem sie hodowac kanarki harzenskie z tego wzgledu ze spodobal mi sie ich miecutki i mily spiew,hodowalem predzej tez kanarki kolorowe ,glostery ,a nawet amadyny wspaniale ,ktore udalo mi sie jako laikowi rozmnorzyc.Nie chce nikogo obrazic ale odpady w moim przypadku to te ptaki ,ktore przypominaja w spiewie kanarki kolorowe czy ksztaltne,moje moga byc z ubytkami pior ale maja spiewac tak jak na kanarka harzenskiego przystalo i bez bledow.Dlatego odpad to kanarek nie nadajacy sie do dalszej hodowli.
|
|
|
|
|
|
Grzegorz Ziemba Landesverband 04-Rhein-Main im Deutschen Kanarien und Vogelzüchterverbund DKB. 29 -Verein Edelroller 1901 Frankfurt für Kanarienzucht und Vogelschutz i pasywny czlonek 45 Edelroller Maintal-Odenwald Sygnum 04-29-10
|
|
|
Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik

Sosnowiec
Wiadomoci: 258
|
 |
« Odpowiedz #17 : Grudnia 26, 2012, 02:32:05 » |
|
To może ja się wypowiem jako początkujący , a nawet wręcz hobbysta kupujący "na ścianę " Nigdy nie oczekiwałam że Hodowca , sprzeda mi najlepszy materiał genetyczny - to byłoby marnotrawstwo , a na słabszych ptakach tez mogę się uczyć -w moim przypadku ,chociażby podstawowej opieki . Chciałam za namową kolegów z forum , dokupić do mojego kundelka samiczkę i sprawdzić w ogóle czym to się je "od kuchni" , a kiedyś planowałam kupić rzeczywiście ptaki do hodowli , kiedy moja wiedza dorówna moim chęciom , przynajmniej w części. Zdecydowałam się kupić ptaka na giełdzie przy wystawie - zakładając że nie sprzedają tam przypadkowi ludzie , a zależało mi na posiadaniu jednego rzeczywiście rasowego dzioba w domu . Nie chciałam pisać do Hodowców, bo żadnym hodowca nie jestem, wychodziłam z założenia że aby kupić zwykłego ptaka nie będę nikomu zawracać przysłowiowej dupy.
W swojej niewiedzy trafiłam akurat na stoisko właśnie znanego Hodowcy , pojęcia nie miałam że to ptaki z dużej hodowli, zwłaszcza że nie sprzedał mi ich właściciel. Pomijam fakt, że przez to że mi pierwszego dnia sprzedano samca a nie samiczkę , w rezultacie kupiłam dwa ptaki ( cóż za marketing ! ) . Kiedy zorientowałam się że kupiłam ptaki od kogoś znanego, z dużą hodowlą , na giełdzie, ze skrzynki to powiem szczerze że z nawet się ucieszyłam, bo chociaż pomyślałam że w tych skrzyneczkach są pewnie najsłabsze ptaki z hodowli, to potraktowałam to jako fajną przygodę - wow , kupiłam ptaki od kogoś , do kogo normalnie w życiu bym się nie śmiała odzywać . Cała moja radość trwała dwa dni.
Potem okazało się że kupiłam ptaki chore, jeden na skraju życia wręcz.
Kurcze, nie spodziewam się że ktoś sprzeda mi wybitne ptaki, nie po takie jechałam, ale do jasnej anielki niech będą chociaż zdrowe! Jaki jest sens deprecjonowania sklepów zoologicznych, jako Źródła wszelkiej ptasiej zarazy wobec tego że mój kanarek od właścicielki sklepu zoologicznego to okaz kanarczego zdrowia , a kanarki od znanego hodowcy wręcz przeciwnie.
Pewnie można mi napisać teraz ze trzeba było jednak kupować od Hodowcy bezpośrednio , ale nie wiem czy emocjonalnie jestem wstanie przetrwać naukę rozpoznawania chorego ptaka od zdrowego... dobra rozpoznam już pajęczaki i problemy z dziobem, ale powiedzmy sobie szczerze - znawca nie jestem ,a boje się że trafię na kolejna osobę której nie zależy.
Nie zależy mi na tym żeby Hodowca sprzedał mi najlepszy materiał genetyczny ale o uczciwość. Taką zwykłą. Chciałabym usłyszeć przy zakupie , proszę pani ten i ten ptak którego pani sprzedaje nie jest wybitny ale jest dobry ,ma to i to Źle ,to i to dobrze, ale rokuje, albo wie pani ten ptak nie nadaje się do hodowli ,może być domowym pupilem. Chciałabym żeby mi sprzedał zdrowego ptaka. Właśnie dlatego że nie kupuję do hodowli w której mam 100 par lęgowych , jeden ptak ma dla mnie znaczenie, a oprócz numeru obrączki ma tez imię .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bocian
Uczeń1
Nowy użytkownik
Frankfurt a.M
Kanarki Harceńskie
|
 |
« Odpowiedz #18 : Grudnia 26, 2012, 02:53:07 » |
|
To co zdechlo w zoologicznym tego sie napewno nie dowiesz,przetrwaly tylko mocne ptaki.A kolorowe kanarki od malego maja zcharatana watrobe barwnikami syntetycznymi i kolorowanym pokarmem jajecznym. Z takiej duzej hodowli jak kupilas te ptaszki,mozna przyrownac do fermy przykro mi ze jest nas wiecej.
|
|
|
|
|
|
Grzegorz Ziemba Landesverband 04-Rhein-Main im Deutschen Kanarien und Vogelzüchterverbund DKB. 29 -Verein Edelroller 1901 Frankfurt für Kanarienzucht und Vogelschutz i pasywny czlonek 45 Edelroller Maintal-Odenwald Sygnum 04-29-10
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #19 : Grudnia 26, 2012, 03:14:27 » |
|
Na 100 hodowców 99 będzie próbowało wcisnąć kit od razu, kiedy tylko połapią się, że mają przed sobą laika. Normalnie takich ptaków by nie sprzedali, zapewne urwaliby głowę i po sprawie. A jak któryś spróbuje być uczciwy, to mu się po prostu nie opłaci. Kiedyś niechcąco zrobiłem eksperyment: miałem pięknego samca zeberki, był zdrowy, ale miał słabszą kondycję, bo był po chorobie, z której dawno go wyleczyłem. Miałem na niego kupca, ale powiedziałem mu, że jest po chorobie. Wtedy po pierwsze primo: od razu sobie odpuścił, po drugie primo: od kolegów ze związku usłyszałem, że jestem głupi, że się przyznaję.  Ostatecznie ptaka sprzedałem, nie ukrywając niczego, ale pomógł mi przy tym starszy hodowca, bo jak on powiedział, że ptak jest ładny i widać, że zdrowy, to pomogło, jak dotknięcie czarodziejskiej różdżki. Ja widocznie nie byłem wiarygodny.  Trzeba też wziąć pod uwagę, że ci najwięksi hodowcy to towarzystwo wzajemnej adoracji. Między sobą się wymieniają, ale innym wcisną każdy kit - Sarenzir miała się okazję o tym przekonać. W obecnych czasach, gdzie poprzez internet ludzie przestają być anonimowi tacy hodowcy, nawet "najwięksi", powinni być opisywani. Nie rozumiem, dlaczego chwalić można, ale nie-polecać już nie wolno. Powinna być czarna lista hodowców, od których nie warto kupować ptaków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #20 : Grudnia 26, 2012, 05:27:34 » |
|
Powinna być czarna lista hodowców, od których nie warto kupować ptaków. Niestety popieram. Dlatego niestety, że w ogóle jest potrzebna taka lista, ale jest. Sam mam kilku kandydatów. Ale drobna uwaga - hodowca nie święty i nie zawsze wie o wszystkim. Ważne jest jak zareaguje na informacje o chorobie kupionego ptaka. Jeden wymieni ptaka na innego, drugi nie zareaguje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bocian
Uczeń1
Nowy użytkownik
Frankfurt a.M
Kanarki Harceńskie
|
 |
« Odpowiedz #21 : Grudnia 26, 2012, 05:32:54 » |
|
Powinny byc dwie listy tych zlych i dobrych z reputacja i uzasadnieniem,tylko nie wiem jak to prawnie wyglada z publikacja danych osobowych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #22 : Grudnia 26, 2012, 05:46:04 » |
|
hodowca nie święty i nie zawsze wie o wszystkim Zgadza się. Ale z reguły wie. Powinny byc dwie listy tych zlych i dobrych z reputacja i uzasadnieniem,tylko nie wiem jak to prawnie wyglada z publikacja danych osobowych. Nie trzeba podawać danych osobowych, wystarczą dane sugerujące, np. Jan K. z Warszawy, hodowca kanarków. Poza tym można zawsze podać CIH - te dane nie są zastrzeżone. Można też pisać np. kanarek z obrączką z CIH X000 - będzie to lista ptaków z trefnych hodowli. Taka lista ma też drugą stronę: każdy z nas może się na niej znaleŹć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cieslm
Uczeń1
Nowy użytkownik
Dzierżoniów
Wiadomoci: 185
CIH C033
|
 |
« Odpowiedz #23 : Grudnia 26, 2012, 06:31:19 » |
|
Bo jak wiadomo "każdy kij ma dwa końce " ,co też nie jest wcale wyrocznią...:)sprzedaje ktoś-ptaka ,który po tygodniu komuś  zdycha..to był dobrym ,czy złym sprzedającym ,a "nowy" właściciel dobrze zaopiuekował się ptakiem...tego niejednokrotnie się nie dowiemy ,czy nie przesadził ,zachował kwarantannę itp itd...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
NORWIK
Uczeń1
Nowy użytkownik
Opole
Wiadomoci: 120
|
 |
« Odpowiedz #24 : Grudnia 26, 2012, 06:44:21 » |
|
.....albo ptak zdechnie ponieważ,, ktoś''nie zachowa własciwych procedur , obrączkę założy na jakiego bubla potem zostanie sprzedany i hodowca z CIH bedzie miał złą reputacje 
|
|
|
|
|
|
U-010
|
|
|
Bocian
Uczeń1
Nowy użytkownik
Frankfurt a.M
Kanarki Harceńskie
|
 |
« Odpowiedz #25 : Grudnia 26, 2012, 07:17:55 » |
|
Zostawmy to w rekach adminow i redaktorow czy sa wystarczajace argumety do wpisania hodowcy na czarna liste.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JK
Uczeń1
Nowy użytkownik
Czeczewo
Wiadomoci: 164
|
 |
« Odpowiedz #26 : Grudnia 26, 2012, 07:29:39 » |
|
Takowa lista "złych" hodowców jest bardzo ryzykowna, ponieważ - zresztą co niektórzy już wcześniej powiedzieli - można skrzywdzić hodowcę, ponieważ mógł to być nawet tzw. "wypadek przy pracy niezamierzony". Nie mówiąc już o winie samego kupującego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik

Sosnowiec
Wiadomoci: 258
|
 |
« Odpowiedz #27 : Grudnia 26, 2012, 11:36:02 » |
|
Takowa lista "złych" hodowców jest bardzo ryzykowna, ponieważ - zresztą co niektórzy już wcześniej powiedzieli - można skrzywdzić hodowcę, ponieważ mógł to być nawet tzw. "wypadek przy pracy niezamierzony". Nie mówiąc już o winie samego kupującego.
Nie jestem winna jako kupujący. Zgadzam się jednak z powyższym cytatem jeśli chodzi o listę. Czarna lista to tylko powód do pomówień , kłótni i nieporozumień. Osobiście nie wpisałabym na nią hodowcy od którego kupiłam ptaki, uważam, że była to kwestia bardziej zaniedbania i nieprzywiązywania uwagi niż premedytacja i chociaz dla mnie to równie powód do braku zaufania, to zgadzam się z Klapuchem - to zależy jak taki Hodowca się póŹniej zachowa i od wielu innych czynników. Pisząc o uczciwości wyrażałam nadzieję że może kogoś przekonam , że warto jednak wykazać się uwagą i sprzedać zdrowe zwierzęta, bo to tez świadczy o podejściu do samych zwierząt i o osobie sprzedającego. Ale sama lista jest potrzebna , tylko moim zdaniem dokładnie odwrotna - lista polecanych Hodowców i Hodowli z uzasadnieniem- np że Hodowca udostępnił informacje na temat ptaków, kupione ptaki były zdrowe, odrobaczone, ewentualnie zostało się poinformowanych o jakiejś wadzie. W kocim świecie hodowlanym, który jest mocno osadzony w internecie i w którym zakłamanie, zawiść i chęć dokopania innym jest na standardowym poziomie naszego kraju, takie pozytywne polecanie działa bardzo dobrze, bo gdyby słuchać wszystkich "informacji" negatywnych to hodowcy jeden w jeden byliby zakłamanymi świniami maltretującymi chore zwierzęta..  Yotan- rozumiem podejście kupującego , ja ponieważ się nie znam ,tez miałabym obawy czy kupić takiego ptaka, czy coś się z tym nie wiąże złego . Kiedy chory kot jest do adopcji lub sprzedaży, tudzież po jakiejś chorobie, zwykle jest zwierzęciem któremu trzeba poświęcić więcej troski - taka informacja jest niezbędna dla nowych właścicieli. W przypadku kiedy ktoś kupuje do hodowli - to oczywistym jest że takiego kota odrzuci i z niego zrezygnuje, bo z założenia powinno się rozmnażać najlepsze i najzdrowsze osobniki. Czasem to przejściowa niedyspozycja, ale czasem rzutuje na całość - kiedy ktoś się nie zna ma wątpliwości. Osoby które radziły Ci oszukiwać ludzi.. cóż ... nie powiem co myślę o takich radach , bo nie chce się Źle wyrażać na forum 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #28 : Grudnia 27, 2012, 08:49:16 » |
|
Czarna lista to tylko powód do pomówień , kłótni i nieporozumień. W kocim świecie hodowlanym, który jest mocno osadzony w internecie i w którym zakłamanie, zawiść i chęć dokopania innym jest na standardowym poziomie naszego kraju, takie pozytywne polecanie działa bardzo dobrze, bo gdyby słuchać wszystkich "informacji" negatywnych to hodowcy jeden w jeden byliby zakłamanymi świniami maltretującymi chore zwierzęta..  Te dwie rzeczy mnie przekonują, przy czym ten drugi argument trafia do mnie wymowniej w nieco innej interpretacji: na czarnej liście byliby też hodowcy, którym konkurencja "podkłada świnie". Weryfikacja prawdziwości wpisów byłaby niemożliwa. Osobiście nie wpisałabym na nią hodowcy od którego kupiłam ptaki, uważam, że była to kwestia bardziej zaniedbania i nieprzywiązywania uwagi niż premedytacja Z moich obserwacji światka hodowców wynika, że jest zupełnie odwrotnie. Ty piszesz o Twoim I dotyczy to również, choć w mniejszej mierze, hodowców spoza naszych zachodnich granic. O innych sąsiadach się nie wypowiem, bo nie wiem; aczkolwiek 2 razy kupowałem u Czechów i w 50% bardzo mocno się naciąłem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« Odpowiedz #29 : Grudnia 27, 2012, 10:30:32 » |
|
Myślę, że nieuchciwych hodowców wyeliminuje rynek. Internet tylko przyśpieszy to zjawisko. Będą Oni coraz bardziej spychani na margines, aż wreszcie porzucą hodowlę i znikną. Rynek ptaków póki co jest rynkiem niezorganizowanym i działają tu różne patologie. Z Waszych wypowiedzi można wyciągnąć wniosek, że powoli idzie ku lepszemu. Niewątpliwie bezpieczniej jest kupować ptaki od nieznanego hodowcy u Niego w domu, gdzie można obejrzeć Jego hodowlę i bez pośpiechu porozmawiać o ptakach. Dziś przypadkowo natknąłem się na wypowiedż Marka http://kanarki.eu/index.php/topic,418.msg1840.html#msg1840. Stare ale jare! Pewne jest, że kto pyta nie błądzi. Warto więc czasem zapytać o rózne kwestie, których nie znamy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|