Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:50:22 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2] 3   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Megalomania, głupota czy dywersja  (Przeczytany 20063 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Śląsk, Pszów
Wiadomoci: 292

« Odpowiedz #15 : Padziernika 12, 2014, 06:20:26 »

człeku ty jesteś chory. Niby dlaczego mam stracić uprawnienia ty mi je weźmiesz hehehehehehehe wierz mi że nie. Jeszce raz powtarzam nikomu nic do nazwy tej wystawy i możesz wymyślać do woli nic ci to nie da. Kończę temat bo z takimi ludźmi jak ty nie da się dyskutować, już mówiłem ze przykro mi bardzo że się w to bawisz.

kaduk
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 5

« Odpowiedz #16 : Padziernika 12, 2014, 06:32:30 »

pigmej Twoje uprawnienia ani mnie ziębią ani parzą ale robiąc taką hucpę można się liczyć z różnymi konsekwencjami które będą zapadały w COM-ie. Konsekwencje te mogą dotyczyć PFO w tym RF, koordynatora COM, Prezesa sekcji sędziów i sędziów którzy brali udział w tej hucpie.

kaduk
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 5

« Odpowiedz #17 : Padziernika 12, 2014, 06:46:58 »

żadna organizacja ani COM ani PFO  nie może narzucić swojego patronatu nad wystawą.
Jeżeli ktoś chce zorganizować międzynarodową wystawę to ją robi, jak chce aby była pod patronatem COM działa zgodnie z regulaminem COM jak nie chce robi ją jak uważa

I ktoś z taką znajomością prawa jest Wiceprezydentem PFO - zenada Duy umiech Duy umiech Duy umiech

pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Śląsk, Pszów

« Odpowiedz #18 : Padziernika 12, 2014, 06:51:31 »

brawo kaduk żenujące są twoje wpisy a czy mam racje? zainteresuj się postudiuj może się dowiesz ja ci już nic tłumaczył nie będę. Twoja interpretacja prawa jest żenująca a hucpę na razie robisz ty. Duy umiech

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #19 : Padziernika 12, 2014, 08:36:42 »

yotan nie napisałeś w którym regulaminie.
W regulaminie tej międzynarodowej wystawy; linka nie podaję, bo pewnie znasz go i tak na pamięć (ten regulamin oczywiście).
Natomiast w wymienionym przez Ciebie regulaminie też nie widzę nic, co by zabraniało komukolwiek organizować jakąkolwiek wystawę.

twoje działania są dokładnie zaprzeczeniem paragrafu 20 statutu PFO - przykro mi bardzo z tego powodu
W 100% się zgadzam.

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935

« Odpowiedz #20 : Padziernika 12, 2014, 10:06:56 »

Wielokrotnie organizowalismy wystawy miedzynarodowe i jak sama nazwa mowi zrzesza ona wystawcow z roznych krajow. Nie tylko wystawcow ale i sedziow miedzynarodowych. Aby miec sedziow miedzynarodowych (zagranicznych) trzeba ich zamowic za posrednictwem Federacji. Wiaze sie to z kosztami do tej pory bylo to 500 euro. Organizacje takiej wystawy trzeba zglosic rok wczesniej. Sami sedziowie pobieraja zwiekszone kwoty za sedziowanie okolo 150 euro na glowe i musi ich byc juz tak dobrze nie pamietam ale chyba pol na pol z tymi krajowymi (miedzynarodowymi). Wystawa ma takze swoj minimalny okres trwania i sa to 2 dni plus jeden na sedziowanie.
Mniejwiecej wyglada to tak przynajmniej tyle pamietam.
Tak jak ktos juz napisal mozna organizowac wystawy miedzynarodowe jak sie chce i jakie sie chce ale czy beda one rozpoznane przez PFO ? A co za tym idzie COM i inne federacje ornitologiczne. ?
Tak sobie myslac czy te wszystkie procedory sa takie wazne? Jezeli wystawa zrzesza ludzi z roznych krajow sedziowanie i ogolnie wystawa przebiega na poziomie miedzynarodowym to tylko kontynuowac. Ale z drugiej strony nie przestrzeganie regulaminow lub omijanie tez nie prowadzi do podwyszenia rangi wystawy.
Moje wnioski to ze powinnismy byc bardziej wyrozumiali .To jedyna taka wystawa w naszym kraju wiec dajmy jej mozliwosc rozwiniecia. Kiedy nabierze rozpedu bedziemy mogli ja korygowac.

forpus94
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 164

« Odpowiedz #21 : Padziernika 13, 2014, 03:01:18 »

kaduk,powiedz mi ...Co chciałeś osiągnąć tymi wpisami? Tak poprostu jestem ciekaw czemu sluży takie bezsensowne czepianie (bardzo delikatnei mówiąć ale nei ma sensu używać innych sformułowań bo nadawalyby się tylko do moderacji).

Tym co robisz nie służysz ani PFO ,ani hodowcom, ani wystawie w Nowym targu.....sobie tez wielkiej chluby tymi wpisami raczej nie przyniesiesz.

G001      forpus-klub.cz     kanarkipapugiastryldy.org.pl
papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 409

« Odpowiedz #22 : Padziernika 13, 2014, 03:25:30 »

Każde stowarzyszenie może zorganizować wystwawę międxynarodową i nie musi na to posiadać zgody ani COM, ani tym bardziej PFO. Wieczorem opiszę prawną interpretację tego. Wypadałoby się najpierw zaznajomić z przepisami, a dopiero potem stawiać organizatorom z PZHKiPE jakieś zarzuty.

pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Śląsk, Pszów

« Odpowiedz #23 : Padziernika 13, 2014, 06:58:50 »

Myślę że moim wpisem zakończę ten chory wątek Duy umiech Ze względu na zarzuty niekompetencji wobec mojej osoby pozwoliłem sobie na bezpośredni kontakt z sekretarzem generalnym COM Panem Constantem Van Saten. Wymieniliśmy maile o następującej treści:

Hi my name is Jaroslaw Mitko and I am the Vice President of the Polish Federation of Ornithology (PFO).
I have a question related to the organisation of international exhibitions by associations belonging to PFO.
I would like to know if all the international exhibitions must be held according to status of the international exhibition of C. O. M?
One of the affiliated associations in the PFO is the oldest such organization in Poland-PZHKiPE, this Association organizes international exhibition called International Championship of Podhale. This exhibition is the result of cross-border cooperation with Slovakia and the Czech Republic. Cross-border cooperation is enshrined in the Statute of the PZHKiPE.

In this case I have a question whether the PZHKiPE has to apply for the status of "International C. O. M show" or can we arrange an international exhibition not submitting it to C.O M?

Thank you for your help, I am looking forward to a reply from you.

Kind regards, J.M

tłumaczenie:

Witam nazywam się Jarosław Mitko i jestem wiceprezydentem Polskiej Federacji Ornitologicznej (PFO).
Mam pytanie związane z organizowaniem wystaw międzynarodowych przez stowarzyszenia należące do PFO.
Czy wszystkie wystawy międzynarodowe muszą mieć status - międzynarodowej wystawy C.O.M? Jednym ze stowarzyszeń zrzeszonych w PFO jest najstarsza tego typu organizacja w Polsce - PZHKiPE, stowarzyszenie to organizuje międzynarodową wystawę o nazwie Międzynarodowe Mistrzostwa Podhala. Wystawa ta jest między innymi wynikiem współpracy przygranicznej z Słowacją i Republiką Czeską. Współpraca przygraniczna jest zapisana w statucie PZHKiPE.
W związku z tym mam pytanie czy PZHKiPE musi się ubiegać o status "International C.O.M show" czy też może zorganizować międzynarodową wystawę nie zgłaszając jej do C.O.M?

odpowiedz Pana Van Santena:

Dear Mr Mitko,
Every Organisation can organize a International Show.
The Show will be held by the rules of the Bird Association where the Organisation is affiliated.
Most at the time the organisation has to ask for judges of the list of that Association.
When you apply for an International COM show the show will
Announced to the Secretary of the Com before the first of January by COM Poland (PFO).
You must pay a fee for the Show (is about 400 or 500 euro I think).
On the Show are only international COM/OMJ judges allowed to judge. You have got to pay their travel costs and Hotel and food facilities. NO judging fee.
You will have a Super Visor by the COM (a member of the CD or the EC) who is present during the judging. The travel costs of the Super Visor are for the COM. The costs of Hotel and food are for the organisation of the show.
Only will be allowed birds asked by the COM.
The Show is published on the international lists and in the Nouvelles of the COM.
It is good to hear about the collaboration between the countries for this show. You does not need to have the status of a COM show. Like in every country you can organize an International Show and call it the Championships of ………..
Because of the travel costs and the fee for an international COM show, costs will increase a lot which is for a country as yours very difficult I think.

I send a copy of this mail to Mr Kaminsky. President.

Regards and wish you a lot of success with your Show.

Constant van Santen,
Secretary general COM.

tłumaczenie:

Panie Mitko, każda organizacja może być organizatorem międzynarodowej wystawy.Wystawa musi się odbywać zgodnie z zasadami stwowarzyszenia i prowadzona przez sędziów wyznaczonych przez stowarzyszenie.Ubieganie się o organizację wystawy o statusie "International COM show" musi zostać przedstawione sekretarzowi COM przed 1 stycznia. Należy uiścić opłatę za wystawę około 400 lub 500 euro.Do sędziowania dopuszczeni są jedynie sędziowie międzynarodowi z list organizacji COM/OMJ, należy pokryć im koszty podróży, zakwaterowania i wyżywienia. Nie ma żadnej opłaty za sędziowanie. Na pokaz oddelegowany
zostanie doradca z COM - należy pokryć koszty jego zakwaterowania i wyżywienia. Koszty dojazdu pokrywa COM. Dopuszczone do pokazu zostają tylko ptaki, których właściciele dostali zgodę COM. Wyniki wystawy zostaną opublikowane w Nouvelles of the COM. Miło nam słyszeć o międzynarodowej współpracy przy Waszej wystawie. Nie musicie organizować imprezy według statutu COM, jak w każdym innym kraju możecie zorganizować międzynarodową wystawę i nazwać go Mistrzostwa ......,

Z powodu opłat narzuconych przez COM podczas organizacji "International COM show" cena może znacznie wzrosnąć co może być znaczną przeszkodą dla wszego kraju jak sadzę.
Przesłałem kopię tego maila panu Kamińskiemu.

Pozdrawiam i powodzenia na Waszej wystawie

Jak widać w Polsce nie wierzy się ludziom zajmującym się sprawami do których zostali wybrani , najlepiej ich opluć i zmieszać z błotem - ale wyjaśnienia sekretarza generalnego COM chyba wszystkich przekonają Duy umiech

Jedynym plusem tej całej afery jest to że pierwszy raz zgodził się ze mną PAPUGA heheheheh Pozdrawiam wszystkich hodowców Jarek.

WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 278

« Odpowiedz #24 : Padziernika 13, 2014, 09:03:17 »

Witam
Pigmej jestem pod wrażeniem Twojej kompetencji i zaangażowania jako Wiceprezydenta PFO w żywotne sprawy Stowarzyszeń,wystawców a tym samym nas hodowców  dla których hodowla ,konkursy,wystawy są przyjemnością,relaksem  a inni którzy tego nie czują i nie są  kompetentni niech się w więcej nie wypowiadają.
Pozdrawiam
Krzysztof Wilczewski

forpus94
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #25 : Padziernika 13, 2014, 10:29:56 »

Brawo pigmej ! Takich ludzi nam trzeba. Bezpodstawna krytyka i szukanie kłopotów tam gdzie ich nie ma jest bezsensowna. Myślę ,że zarządcy wortalu powinni bardziej przyglądać się uzasadnieniom w zmianie reputacji innym użytkownikom bo np. w Twoim przypadku nie raz widziałem jak ktoś Cię "minusował" ,mimo że nie miał racji a tylko nie przyjmował do siebie tego ,że nie ma racji.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #26 : Padziernika 13, 2014, 11:11:06 »

zarządcy wortalu powinni bardziej przyglądać się uzasadnieniom w zmianie reputacji innym użytkownikom
A fe! Cenzura!

forpus94
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #27 : Padziernika 13, 2014, 11:31:49 »

A jakże  Duy umiech. Po coś te uzasadnienia są a czasami naprawdę nie ma podstaw. Mam wrażenie ,ze to działa na zasadzie "nie lubię cię to masz minusa". Zabawy jak dzieci w piaskownicy ale widać niektórych to kręci.

papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 409

« Odpowiedz #28 : Padziernika 14, 2014, 12:06:38 »

Bielik jeśli miałeś takie rozterki o wystawie oranizowanej przez PZHKiPE mogłeś napisać emaila do PFO i do COM, a nie robić bezpłatną reklamę tej wystawy (no chyba, że osiągnąłeś jakieś korzyści z tego tytułu to OK). Regulaminy oczywiściwe wypada znac, tyle tylko, że w pełnej treści, a nie zadawkowe ogólniki. Czy PZHKiPE robi wrogą robotę pozostałym stowarzyszeniom (np. tym nie robiącym nigdy wystaw) to już nie mi to oceniać.

Zglut co to jest status wystawy międzynarodowej i jak go uzyskać?

Bielik regulamin wystaw PFO wogóle nie przewiduje organizacji wystaw międzyarodowych. Gdyby więc przyjąć Twoje rozumowanie to nigdy w Polsce nie można by zorganizować wystawy międzynarodowej.

Kaduk każde stowarzyszenie może zrobić każdą wystawę, nawet niezgodną z redulaminem wystaw PFO. Nie ma żadnych przeciwskazań do tego. Przepisy ktore przytoczyłeś odnoszą się nie do organizacji wystaw, tylko do kwestii ogólnych. Można dbać o dobre imię Federacji i organizować Gloster Show Poland albo Międzyanrodowe Mistrzostwa Podhala.

Pigmej rozczarował mnie na całej linii, pisząc emaila do COM z tak głupim pytaniem. Byłem pewien, że wiceprezydent PFO ds hodowlanych ma jakie takie rozeznanie o organizacji wystaw międzynarodowych, a tu wiceprezydent najpierw się wystraszył mocno nadętej wypowiedzi bielika i chciał zmieniać nazwę wystawy, potem napisał emaila do COM, a na koniec jak otrzymał odpowiedź z COM to wspaniałomyślnie ogłosił ją na wortalu. Gratuluję takich dzialań i takich kompetencji!

Generalnie jest tak z wystawami międzynarodowymi:

Informacja o organizacji wystaw międzyarodowych zamieszczona na stronie PFO jest wyrwana z kontekstu i jak sądzę nie do końca dobrze przetłumaczona. Wprowadza ona po pierwsze zamieszanie, a po drugie wprowadza w błąd użytkowników bielik, Zglut i kaduk. Ciekawe kto jest autorem tej informacji?

COM wystawy międzynarodowe dzieli na trzy grupy (według nomenklatury angielskiej):
- Expositions Internationales COM Intenationales Shows
- Expositions internationales Superviseurs
- Expositions internationales Other

Ta pierwsza grupa wystaw to wystawy zgłoszone do COM mniej więcej według informacji zamieszczonej na stronie PFO. COM zobowiązuje się za wniesioną opłatę reklamować tę wystawę w swoich informatorach i na stronie internetowej. Robi to jednak czysto teoretycznie, gdyż link do wystaw od dawna nie działa, a w informatorach informacje ukazują się często już po zakończeniu wystawy. Na wystawie obecny jest przedstwiciel COM.

Druga grupa to wystawy odbywające się na zasadach propagowanych przez COM, ale nie zgłoszonych do COM. W tym roku do COM nie zostały zgłoszone Ornitologiczne Mistrzostwa Europy w Karlsruhe. Wystawy te odbywają się bez obserwatorów COM. COM też nie wyznacza sędziów. Zwyczajowo organizatorzy dla podkreślenia rangi wystawy zapraszają sędziów z zagranicy (i z reguły są to sędziowie OMJ).

Trzecia grupa to wystawy niespełniające wymogów dwóch powyższych grup wystaw. Są to np. wystawy z krajową obsadą sędziów, albo wystawy odbywające się według zasad odmiennych niż zaleca COM.

Zupełnie odrębną kwestią jest sama nazwa wystawy. Przymiotnik „międzynarodowa”, „międzyplanetarna”, czy „międzygalaktyczna” może mieć w swej nazwie każda wystawa, nawet taka która jest organizowana w przysłowiowym „Pcimiu Dolnym”. COM nie ma żadnego wpływu na dobór samej nazwy wystawy.

COM nie zabrania organizowania żadnych wystaw, bo i w jaki sposób może tego dokonać? Działacze COM są szczęśliwi jeśli taka wystawa się odbywa i jeśli się odbywa według reguł propagownych przez COM.

Tak na marginesie to dlaczego znaczna część stowarzyszeń należących do PFO nie robiło, nie robi i nawet nie zamierza robić żadnej wystawy. Czy to jest OK np wobec tych stowarzyszeń co organizują wystawy? Czy nie należałoby coś z tym zrobić (np. ograniczyć znaczenie takich stowarzyszeń w PFO, choćby przez statutowe zabranie im prawa do głosowania na walnym zebraniu delegatów PFO w sprawach innych niż zamawianie i zakup obrączek)?

pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Śląsk, Pszów

« Odpowiedz #29 : Padziernika 14, 2014, 01:07:52 »

Nie mogę się pozbierać papuga hehehehehe leże normalnie. To co naskrobałeś wiedzą w PFO wszyscy, tobie do wieczora ( i tak szybko) udało się przestudiować odpowiednie dokumenty i wkleić jak większość twoich wiadomości na wortal. Problemem właśnie był przymiotnik "Międzynarodowa" czy jak wolisz "Międzyplanetarna" - to co napisałeś to tylko i wyłącznie twoja interpretacja, w żadnej dokumentacji nie znajdziesz wytłumaczenia czy wolno użyć takiej nazwy. Twoje interpretacje mnie nie interesują bo w większości są wynikiem twojego wybujałego ego, więc mail do źródła czyli COM był jak najbardziej zasadny. A czy pytanie było głupie ocenią hodowcy nie ty "mistrzu wklejania" Pozdrawiam heheheheheheh.

Strony: 1 [2] 3   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!