DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107
|
 |
« Odpowiedz #30 : Lutego 02, 2015, 06:48:04 » |
|
Napewno nastepna bedzie lepsza i mam nadzieje ze nie anonimowa i kazdy odpowie za swoje wpisy.
Co masz na myśli że każdy odpowie za swoje wpisy?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935
|
 |
« Odpowiedz #31 : Lutego 02, 2015, 06:56:14 » |
|
Co masz na myśli że każdy odpowie za swoje wpisy? Uśmiech Mam na mysli to ze bedzie bardziej wiarygodna i np. nikt nie bedzie mogl wypisywac glupot aby to zanizyc. Ankieta byla swietnym pomyslem ale sam wiesz ze jesli ktos chcial sobie zadrwic to to zrobil bez zadnych problemow. Podpisujac sie pod wypowiedzia lub glosem sprawa wygladalaby  inaczej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
|
 |
« Odpowiedz #32 : Lutego 02, 2015, 07:07:57 » |
|
ok, ale nie sądzisz że w ankiecie w której będzie trzeba podać imię, nazwisko pojawią się mniej szczere wypowiedzi? Zaczną pojawiać się takie odpowiedzi jakich by ktoś oczekiwał, może pojawi się później takie wygadywanie typu " bo Ty napisał to i to" czy coś w tym stylu. W anonimowej formie hodowcy mają możliwość napisać szczerze co chcą, komentarze które ni jak mają się do całości można by ew. usuwać.
Zależy mi na tym aby były to szczere wypowiedzi a pisanie pod kogoś.
Jak widać, nie którzy sobie zadrwili, ale nikt ich nie zmuszał do brania udziału w ankiecie, jednak to tylko pokazuje poziom ich kultury i zaangażowania w sprawę. Widocznie tak postępują na co dzień i taki jest ich styl bycia. Trudno, i takie osoby chodzą po ziemi, jest to nieuniknione.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676
|
 |
« Odpowiedz #33 : Lutego 02, 2015, 10:58:02 » |
|
Miło by było,żeby ktoś się nad tym uczciwie pochylił. Jeśli chodzi o składkę,to moim zdaniem niepodniesienie jej jest absurdem.Nie ma szmalu,trzeba więcej.
|
|
|
|
|
|
dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #34 : Lutego 02, 2015, 11:06:25 » |
|
No widzisz, to jest Twoje zdanie. Ale wielu hodowców uważa, że składka jest za duża.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676
|
 |
« Odpowiedz #35 : Lutego 03, 2015, 08:22:53 » |
|
Obiektywnie rzecz biorąc,pieniędzy w kasie brakuje,więc nie wiem,jak chcesz obniżyć składkę i rozwijać federację. Jeśli masz na to pomysł,oświeć mnie,bo dalej uważam niepodniesienie składki za absurd. Chyba,że OMP zorganizujesz w świetlicy pobliskich ogródków działkowych. Albo rozłożymy namioty.
|
|
|
|
|
|
dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #36 : Lutego 03, 2015, 09:58:05 » |
|
Torpedujesz moją wypowiedź, a ja proponuję, żebyś się zastanowił nad wyborem, jakie razem z DarkiemF i Papugą proponujecie. Brakuje pieniędzy więc proponujecie podnieść składkę. W ankiecie wychodzi sporo głosów za nie tylko nie podniesieniem składki, ale wręcz jej obniżeniem. A Wy razem, wspólnie, twierdzicie, że PFO powinno słuchać "głosu hodowców". Zatem PFO słucha głosów hodowców - będę wnioskował, zgodnie z głosem hodowców, za obniżeniem składki do 20 zł. Wloczykij, nie podoba Ci się to? To ja się trochę gubię. Mam słuchać głosów hodowców czy robić jak ja uważam, że będzie dobrze? Czy też sytuacja jak w lejku - obniżymy składki - będzie źle (nie będziesz zadowolony). Podniesiemy składki - Wloczykij będzie zadowolony, a reszta hodowców nas zlinczuje. Co teraz?
I jeszcze jedno. Dla tych wszystkich, którzy piszą, że "Jakby ktoś z Rady miał honor to powinien się podac do dymisji.", "Rada Fedracji jest zupełnie oderwana od rzeczywistości. Nie pociągnie długo.", "Żadnych, bo nic do tych ludzi nie dociera.", "Ciężko o jakieś uwagi jak Rada nic nie robi przez cały rok." mam niespodziankę. Mam honor, chociaż teraz w Polsce oznacza to wyłącznie grupę muzyczną. Słucham głosu hodowców - rozważę poddanie się dymisji i jednocześnie Michała poproszę o to samo. Kolejne obrączki proszę zamawiać bezpośrednio u producenta. Sekcja Sędziów pewnie zostanie rozwiązana, bo z ankiety wyraźnie wynika, że sędziowie powinni być zagraniczni. Czy teraz są wszyscy zadowoleni?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
|
 |
« Odpowiedz #37 : Lutego 03, 2015, 11:57:05 » |
|
Zatem PFO słucha głosów hodowców - będę wnioskował, zgodnie z głosem hodowców, za obniżeniem składki do 20 zł.
Raz piszesz że na wortalu prezentujesz swoje prywatne zdanie, a teraz piszesz w imieniu członka PFO? To jak to w końcu jest? Jeśli jest okazja to oczywistym jest, że hodowcy mogą wybrać obniżenie składki niż jej podniesienie. Ktoś też napisał że hodowcy nie powinni płacić składek bo nie należą do PFO i w sumie to jest dobre wyjście bo jak sam napisałeś PFO jest dla stowarzyszeń, jednak to nie jest rozwiązanie bo zaraz stowarzyszenia podniosą składki aby płacić do PFO. Ludzie pisali że chcą aby składka była niższa na poziomie 20-30 zł, ale pojawiły się też komentarze z uzasadnieniem takiej propozycji. Może problem tkwi w działaniach PFO że niektórzy nie chcą płacić więcej tylko mniej? Odbijać piłkę jak widać można bardzo długo, ale po co? Nie można się zastanowić nad czymś logicznym i dojść do jakiegoś porozumienia które można przedstawić na walnym. ? Czy PFO ma na tyle kasy aby podnieść poziom OMP, podnieść poziom działania samej PFO czy zacząć współorganizować różne wyjazdy zagraniczne etc.? Czy są lub czy macie inne rozwiązania które podniosły by budżet PFO? nie sądzę no chyba że zajmie się tym niezawodny organizator? a może specjalista od złotych myśli ? - tylko dlaczego ta osoba dzieli się swoim doświadczeniem w inny sposób? Szkoda gadać, jego sprawa. Jest nad czym pracować a póki co to wszystko kręci się w miejscu. Czy jakie kolwiek rozwiązanie,pomysł, sugestie które padły na wortalu zostały kiedyś przedyskutowane przez RF?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #38 : Lutego 03, 2015, 01:56:03 » |
|
Mam honor, chociaż teraz w Polsce oznacza to wyłącznie grupę muzyczną. Słucham głosu hodowców - rozważę poddanie się dymisji i jednocześnie Michała poproszę o to samo. Kolejne obrączki proszę zamawiać bezpośrednio u producenta. Sekcja Sędziów pewnie zostanie rozwiązana, bo z ankiety wyraźnie wynika, że sędziowie powinni być zagraniczni. Czy teraz są wszyscy zadowoleni? Kolejne obraczki prosze zama...... i co to ma byc i z ta sekcja sedziow ma byc rozwiazana tytlko dlatego bo sie podasz do dymisji (nie zeby mi zalezalo)  dobre straszonko ale mnie denerwuje. Zastanow sie co piszesz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #39 : Lutego 03, 2015, 02:02:26 » |
|
Zastanow sie co piszesz.
Zastanawiam się, i to bardzo. Usiłuję pokazać jak będzie wyglądać polska ornitologia jak będziemy opierać się na wynikach tej ankiety. PFO jest złe, RF powinna podać się do dymisji, sędziowie na OMP powinni być zagraniczni, dużo ocen było złych więc i Sekcji Sędziów powinno się dać do zrozumienia, że jest niepotrzebna albo trzeba ją zrobić na nowo. Mieliśmy przecież słuchać głosów hodowców. Albo nie mieliśmy, bo już się gubię.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukas
Redaktor
Użytkownik
Lasocice/Nysa
Wiadomoci: 746
Z066
|
 |
« Odpowiedz #40 : Lutego 03, 2015, 02:38:25 » |
|
To co pisze klapuch to niestety wszystko prawda, zgadzam się z nim w 100% ! Tu niczemu nie jest winna RF tylko Wy, My - hodowcy. Klapuch nie musi straszyć myślę że podał dymisję dla przykładu, ale aż się boję co by się stało gdyby RF tak zrobiła... Co myślicie że ludzie ustawiają się w kolejce aby znaleźć się w RF ? Może Wy byście wtedy idealnie poprowadzili PFO ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
Śląsk, Pszów
Wiadomoci: 292
|
 |
« Odpowiedz #41 : Lutego 03, 2015, 03:43:43 » |
|
Widzisz RNA07TE , klapuch przedstawił tylko to czego domagają się hodowcy a nie straszył kogokolwiek. Dziwisz się młodemu człowiekowi, który zapierniczał osamotniony na OMP dla dobra wszystkich a tu okazuje się ze to ta sama szopka od 10 lat jak ktoś to ładnie w ankiecie napisał. Wszyscy tu piszecie o dyskusji o pomysłach i rozwiązywaniu problemów, a ja się pytam gdzie ta dyskusja, gdzie te pomysły bo czytając Was dosyć długo, nie zauważyłem nic oprócz stwierdzeń że wszystko jest złe. Wracając do ankiety, która pokazała tylko jak daleko jesteśmy za zachodem i daleko będziemy - wynika z niej jednoznacznie że składka jest za wysoka i należy ja zmniejszyć, obrączki są za drogie, a sędziowie się nie znają bo za nisko oceniają ptaki i trzeba sędziów z zagranicy. Czytając te wszystkie brednie mam jedno pytanie kto tu jest oderwany od rzeczywistości? - Rada Federacji czy wy zacni hodowcy? Jeżeli ktoś uważa że mając do dyspozycji 30 parę tysięcy na cały rok jest w stanie zrobić mistrzostwa na niemieckim poziomie, gdzie budżet roczny jest 40 razy większy a sędziów jest o 200 więcej niż hodowców w Polsce, że z tych pieniędzy można pojechać i sfinansować udział w Mistrzostwach świata (średni koszt bez opłat na samych mistrzostwach to ok 15000zł - koszt transportu, 2 kierowców konwojentów i ich pobyt ponad tygodniowy na miejscu, zaznaczam że to firma polska, jedyna dysponująca wszystkimi uprawnieniami i samochodem dopuszczonym do transportu zwierząt) to jest niesamowicie oderwany od rzeczywistości. Pytania dlaczego Czeladź - ano dlatego że to jedyne miejsce gdzie hala jest praktycznie za bezcen - kolega DarekF chce pomóc (co bardzo chwalebne) i poszukał salę cena 55000 + vat - pytam się kto tu jest oderwany od rzeczywistości? Mistrzostwa podobno przynoszą same zyski, tylko nikt nie chce ich organizować - odpowiem dlaczego - bo nikogo nie stać dokładać do tej cudownej imprezy i co najważniejsze nie ma jej kim zrobić i nie wie jak. Długo zastanawiałem się nad tym co kiedyś napisał papuga - że jak znajdzie godne stowarzyszenie w Polsce to się zapisze- otóż nie ma u nas takich stowarzyszeń, większość z nich ogranicza się do zamawiania obrączek (za drogich zresztą) zrobienia jakiejś małej wystawy na której zbierze się masę "blachy" za zwycięstwo w kategoriach "jednoptakowych" i opchnie się nadwyżki "jeleniom" przychodzącym coś obejrzeć z myślą zakupu dobrego ptactwa. Roszczenia za to są przeogromne. Ucieszyły mnie bardzo wpisy że hodowcy nie powinni płacić składki tylko stowarzyszenia - inteligencja piszących te bzdury powala - zapytam tylko skąd stowarzyszenie weźmie te kwoty? ano stąd że podniesie wam składkę inteligenci od siedmiu boleści. Cała rada to według połowy ankieterów cwaniacy i oszuści, pasący się na pieniądzach uczciwych hodowców - otóż oznajmiam wszem i wobec iż żaden członek rady nie wziął i nie weźmie złotówki z tych pieniędzy a stan konta jest o wiele wyższy niż był poprzednio. Rada chciała podjąć uchwałę o przesunięciu większej ilości środków na organizację mistrzostw ale jak dobrze pamiętam WZD nie dał na to zgody. Można by tak długo pisać i prostować wszystkie wymysły na tym wortalu ale to nie ma sensu bo są ludzie co wiedzą lepiej - nie pytając u źródła. Jeżeli ktoś ma ochotę dowiedzieć się na temat szkolenia w sekcji B ( kto bierze udział , kto szkoli) czy hodowców którzy zgłosili chęć wystawienia ptaków na MS i na chęciach się skończyło odpowiem bardzo chętnie prywatnie, tu udzielać się już nie mam zamiaru - chyba ze konkretnie i merytorycznie, z ludźmi którym naprawdę zależy na poprawie poziomu hodowli ptactwa w naszym kraju.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kanarek66
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 72
|
 |
« Odpowiedz #42 : Lutego 03, 2015, 05:13:16 » |
|
Witam. Popieram wypowiedż Pigmeja. Hodowcy w większości mają postawę roszczeniową. Każda propozycja zmiany skladki budzi zastrzeżenia. Pytania co mi związek czy federacja da? Odpowiedż jest prosta. Scala i legalizuje zapaleńców, hobbystów dając w lepszych czy gorszych warunkach możliwość rywalizacji na konkursach. Zresztą się zastanawiam czy są to hobbyści jak większość czasu na zebraniu przed wystawą zajmuje dyskusja na temat kateringu .A ptaki to tylko dodatek. Czasem rodzi się refleksja po co to ciągnę od trzydziestu lat? Ludzie ogarnijcie się. Nic nie ma za darmo. Niemcom zazdroszczę tego podejscia do hobby, na które mają środki. Przepraszam że tak chaotycznie piszę ala musiałem się podzielić opinią na ten temat. Pozdrawiam prawdziwych zapaleńców.
|
|
|
|
|
|
PZHKiPE oddział Radom
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #43 : Lutego 03, 2015, 05:45:05 » |
|
Brawo pigmej! W pełni popieram! Już zadawałem pytanie, co będzie, gdy RF zrezygnuje. włóczykij obiecał elaborat na minimum jedną stronę (o tej ilości przynajmniej napisał, że ma tak na szybko). Ale nie ma co się rozpisywać, odpowiedź jest krótka i prosta, wystarczątrzy literki: NIC! Nie będzie OMP, nie będzie stowarzyszeń, nie będzie tradycji hodowlanych. Będą tylko chałturnicy próbujący sprzedać swoje nadwyżki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #44 : Lutego 03, 2015, 06:47:57 » |
|
rzez: Luka Umieść cytat To co pisze klapuch to niestety wszystko prawda, zgadzam się z nim w 100% ! Tu niczemu nie jest winna RF tylko Wy, My - hodowcy. Klapuch nie musi straszyć myślę że podał dymisję dla przykładu, ale aż się boję co by się stało gdyby RF tak zrobiła... Co myślicie że ludzie ustawiają się w kolejce aby znaleźć się w RF ? Może Wy byście wtedy idealnie poprowadzili PFO ? i ja tez sie boje ale co najwazniejze ptrzykro byloby mi gdyby ten caly wklad Klapucha i calej RF poszedl na marne. Umieść cytat Widzisz RNA07TE , klapuch przedstawił tylko to czego domagają się hodowcy a nie straszył kogokolwiek. Dziwisz się młodemu człowiekowi, który zapierniczał osamotniony na OMP dla dobra wszystkich a tu okazuje się ze to ta sama szopka od 10 lat jak ktoś to ładnie w ankiecie napisał Nie dziwie sie pigmeju bo pruboje go zrozumiec i wiem jak ciezka prace wykonal i dzieki mu za to ze szczerego serca. Ale niech nie pisze natepne obraczki u producenta ,sekcja sedziow do rozwiazania ( to kompletne bzdury ) RF nie jest od wczoraj- umarl krol niech zyje nowy ale czy to przyniesie korzysci napewno nioe !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Nie wiem czy ktos chce dymisji tych ludzi mi na niej nie zalezy a nawet odwrotnie juz o tym pisalem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|