Dokładnie tak jak napisał włóczykij, przepisów jeśli chodzi o wybór nóżki ptaka nie ma. Kiedyś stare regulaminy wystaw PZHKiPE mówiły konkretnie że udział ptaków w konkursie dopuszcza się, jeżeli ptak jest zaobrączkowany obrączka zamkniętą z sygnum hodowcy (teraz CIH) na prawej nóżce. COM tego nie ustala i na całym świecie jest dowolność ale niepisana zasada jest taka że ma to być prawa noga

- nawet wynika to z samego obrączkowania - trzymając ptaka w lewej dłoni jest najprościej założyć obrączkę na prawa nogę. Jak znam zycie zaraz będą teksty typu a co jeżeli ktoś jest leworęczny heheheh.
chciałbym zwrócić uwagę na 2 rzeczy:
1. Mimo braku ustaleń COM jeżeli ktoś wystawi kolekcję gdzie 3 ptaki mają obrączkę na prawej nóżce, a jeden na lewej kolekcja zostaje zdyskwalifikowana, ale nie przez sędziego tylko komisję techniczną ze względu na podejrzenie oznakowania swojej kolekcji w taki sposób przez "nieuczciwego" hodowcę i wskazania "nieuczciwemu" sędziemu swojej kolekcji.
2. Ptaki do konkursu nie mogą mieć więcej obrączek - więc jeżeli ktoś znakuje swoje ptaki jak RNA07TE dwoma obrączkami tzn PFO i FOI, przed wystawą jedną z nich musi usunąć. Uważam że lepiej dogadać się z swoją federacją czy można wystawiać ptaki np na mistrzostwach Włoch na obrączkach PFO lub odwrotnie i stosować tylko jedne obrączki ( z tego co wiem kilku naszych hodowców należy do DKB i startują w niemieckich konkursach na obrączkach PFO). Ja osobiście również uważam że będąc członkiem stowarzyszenia należącego do PFO i zagranicznego macierzystego stowarzyszenia dopuszczony zostaje udział na zagranicznych obrączkach, które zostaną wprowadzone do naszej bazy.
Podsumowując nie ma nakazu na którą nogę zakładać obrączkę, ale jest niepisana zasada że na prawą - moje prywatne zdanie jest takie że należałoby to uregulować jakimś zapisem w regulaminie czy uchwałą RF i sprawa będzie jasna (teraz np jeżeli wystawiłbym ptaki tak jak opisałem wyżej, czyli z jednym ptakiem obrączkowanym inaczej, dlaczego nie mógłbym dochodzić swoich praw udowadniając że nie ma takiego przepisu i moje ptaki zostały zdyskwalifikowane bezpodstawnie) Myślę Lukas że wyczerpałem temat