Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:48:57 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2 3 ... 6   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Samica schodzi z gniazda na noc...  (Przeczytany 43518 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
ghotti
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 77

« : Listopada 12, 2015, 11:44:52 »

Witam zakladam nowy watek mimo ze ten temat juz poruszylem w innym dziale ale brak odpowiedzi.
Moja samica zniosla juz trzy jajka i pewnie dzisiaj zniosla juz czwarte (jeszcze nie mialem mozliwosci sprawdzic).Jajka ma sztuczne w gniezdzie i caly dzien na nich siedzi,jednak gdy zbliza sie wieczor wychodzi z gniazda i spi na zerdzi.Dzisiaj mam w planie zamienic jajka na prawdziwe ale obawiam sie ze znow na noc opusci gniazdo.Nie wiem co robic

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935

« Odpowiedz #1 : Listopada 12, 2015, 11:54:33 »

Narazie nie podkladaj jej swoich jajek bo jak je zasiedzi w dzien a pozniej zejdzie na noc to po jajkach. Zaczekaj jak usiadzie na dobre. Czasami siada po kilku dniach wiec cierpliwosci.

ghotti
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Listopada 12, 2015, 12:36:57 »

No a te jajka tak moga sobie lezec?Pozatym dzisiaj ma czwarte i go nie wyciagnalem jeszcze,dopiero kolo 15 bede mogl,a pewnie siedzi teraz na nim twardo.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #3 : Listopada 12, 2015, 01:55:31 »

Albo zabierasz jajka w dniu zniesienia i podkładasz po ostatnim albo je zostawiasz i nie kombinujesz.
Tylko, że pora nie na lęgi, nie wiem czy coś Ci z tego w ogóle wyjdzie.

ghotti
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Listopada 12, 2015, 02:29:58 »

To że pora nie na lęgi to wiem i już po ptakach więc próbuje mimo to, ale nie o tym temat. Ile mogą jajka leżeć poz gniazdem? jak zniesie 7 (bo podobno i takie sytuacje są możliwe) to pierwsze jajko będzie leżało 7 dni - może tak?

ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 158

« Odpowiedz #5 : Listopada 12, 2015, 05:01:17 »

Może, ja czasem po tygodniu i dłużej podkładałam i było ok. Jest tylko taka zasada, nie wiem na ile ona wiarygodna i konieczna - ale jest - że jajka powinno się obracać co najmniej raz dziennie, a jeśli masz możliwość to ze dwa razy w trakcie takiego przechowywania, żeby nie leżały tydzień nie poruszone. Ptaki obracają jajka w gnieździe i prawdopodobnie ma to znaczenie.

pozdrawiam - Monika
ghotti
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Listopada 12, 2015, 07:45:01 »

Cztery jajka na stanie, zbliza sie wieczor a ta znow po calodniowym wysiadywaniu wyszla z gniazda i nie chce wrocic  Zo
Chyba bedzie lipa...

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676

« Odpowiedz #7 : Listopada 12, 2015, 07:47:11 »

Daj im maku

dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
ghotti
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Listopada 12, 2015, 08:56:04 »

A co on daje?
Sytuacja jest taka ze mam cztery jajka w pudelku i nie wiem czy podkladac jutro do gniazda czy co?
Kurcze caly dzien tak ladnie wysiaduje a teraz stoi kolo gniazda na zerdzi juz od 40 minut i wiem ze nie wroci bo tak jest juz od dwoch dni-w czym moze byc problem...moze za mloda jeszcze?
Jutro dam ten mak ale czy wkladac jaja?Ciekawe czy jeszcze jakies zniesie jutro.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #9 : Listopada 12, 2015, 09:26:40 »

A nie masz jakiś insektów w gnieździe?

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676

« Odpowiedz #10 : Listopada 12, 2015, 09:29:22 »

Spacyfikujesz ją troszeczkę  Duy umiech ,jak będzie drzemać na grzędzie to dupa.No,ale to są właśnie listopadowe lęgi,niestety.
Zobacz,czy Ci tam takie małe ruchliwe france po żerdziach,gnieździe nie latają,jak kolega radzi.

dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #11 : Listopada 12, 2015, 09:32:18 »

Spacyfikujesz ją troszeczkę  Duy umiech

Makiem?!?

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #12 : Listopada 12, 2015, 09:39:10 »

Jajek nie podkladaj bo szkoda jak nie bedzie wysiadywac w nocy to i tak beda do wyzycenia. Ja podkladalem jajka 12 dniowe i bylo ok. Tylko tak jak pisala ziabak trzeba je obracac. Poczekaj jeszcze kilka dni  i zobaczysz czy usiadzie.
Moim zdaniem samiczka nie dostala temperatury i jak za kilka dni nie udiadzie to nic z tego nie bedzie. Proponowalbym oddzielic samca tak zeby go nawet nie slyszala skrucic swiatlo i liczyc ze sie zatrzyma. A w marcu przystapic do kolejnych legow po odpowiednim przygotowaniu pary.

ghotti
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #13 : Listopada 12, 2015, 09:39:50 »

Jakby byly insekty to w dzien by nie siedziala a ona calutki dzien siedzi a kolo 19 zaczyna wychodzic, jakby byla pobudzona ( je, fruwa, goni sie ze samcem,skubie klatke itp) a gdy gasnie swiatlo zasypia na zerdce.Tak bylo wczoraj i przed wczoraj tez.Robaki raczej wykluczam.

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #14 : Listopada 12, 2015, 09:41:13 »

Moze kompotem z maku

Strony: [1] 2 3 ... 6   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca