ghotti
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 77
|
 |
« : Listopada 12, 2015, 11:44:52 » |
|
Witam zakladam nowy watek mimo ze ten temat juz poruszylem w innym dziale ale brak odpowiedzi. Moja samica zniosla juz trzy jajka i pewnie dzisiaj zniosla juz czwarte (jeszcze nie mialem mozliwosci sprawdzic).Jajka ma sztuczne w gniezdzie i caly dzien na nich siedzi,jednak gdy zbliza sie wieczor wychodzi z gniazda i spi na zerdzi.Dzisiaj mam w planie zamienic jajka na prawdziwe ale obawiam sie ze znow na noc opusci gniazdo.Nie wiem co robic
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopada 12, 2015, 11:54:33 » |
|
Narazie nie podkladaj jej swoich jajek bo jak je zasiedzi w dzien a pozniej zejdzie na noc to po jajkach. Zaczekaj jak usiadzie na dobre. Czasami siada po kilku dniach wiec cierpliwosci.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ghotti
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopada 12, 2015, 12:36:57 » |
|
No a te jajka tak moga sobie lezec?Pozatym dzisiaj ma czwarte i go nie wyciagnalem jeszcze,dopiero kolo 15 bede mogl,a pewnie siedzi teraz na nim twardo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopada 12, 2015, 01:55:31 » |
|
Albo zabierasz jajka w dniu zniesienia i podkładasz po ostatnim albo je zostawiasz i nie kombinujesz. Tylko, że pora nie na lęgi, nie wiem czy coś Ci z tego w ogóle wyjdzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ghotti
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopada 12, 2015, 02:29:58 » |
|
To że pora nie na lęgi to wiem i już po ptakach więc próbuje mimo to, ale nie o tym temat. Ile mogą jajka leżeć poz gniazdem? jak zniesie 7 (bo podobno i takie sytuacje są możliwe) to pierwsze jajko będzie leżało 7 dni - może tak?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
Warszawa
Wiadomoci: 158
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopada 12, 2015, 05:01:17 » |
|
Może, ja czasem po tygodniu i dłużej podkładałam i było ok. Jest tylko taka zasada, nie wiem na ile ona wiarygodna i konieczna - ale jest - że jajka powinno się obracać co najmniej raz dziennie, a jeśli masz możliwość to ze dwa razy w trakcie takiego przechowywania, żeby nie leżały tydzień nie poruszone. Ptaki obracają jajka w gnieździe i prawdopodobnie ma to znaczenie.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam - Monika
|
|
|
ghotti
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopada 12, 2015, 07:45:01 » |
|
Cztery jajka na stanie, zbliza sie wieczor a ta znow po calodniowym wysiadywaniu wyszla z gniazda i nie chce wrocic Chyba bedzie lipa...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopada 12, 2015, 07:47:11 » |
|
Daj im maku
|
|
|
|
|
|
dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
|
|
|
ghotti
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopada 12, 2015, 08:56:04 » |
|
A co on daje? Sytuacja jest taka ze mam cztery jajka w pudelku i nie wiem czy podkladac jutro do gniazda czy co? Kurcze caly dzien tak ladnie wysiaduje a teraz stoi kolo gniazda na zerdzi juz od 40 minut i wiem ze nie wroci bo tak jest juz od dwoch dni-w czym moze byc problem...moze za mloda jeszcze? Jutro dam ten mak ale czy wkladac jaja?Ciekawe czy jeszcze jakies zniesie jutro.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopada 12, 2015, 09:26:40 » |
|
A nie masz jakiś insektów w gnieździe?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopada 12, 2015, 09:29:22 » |
|
Spacyfikujesz ją troszeczkę  ,jak będzie drzemać na grzędzie to dupa.No,ale to są właśnie listopadowe lęgi,niestety. Zobacz,czy Ci tam takie małe ruchliwe france po żerdziach,gnieździe nie latają,jak kolega radzi.
|
|
|
|
|
|
dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopada 12, 2015, 09:32:18 » |
|
Spacyfikujesz ją troszeczkę Makiem?!?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935
|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopada 12, 2015, 09:39:10 » |
|
Jajek nie podkladaj bo szkoda jak nie bedzie wysiadywac w nocy to i tak beda do wyzycenia. Ja podkladalem jajka 12 dniowe i bylo ok. Tylko tak jak pisala ziabak trzeba je obracac. Poczekaj jeszcze kilka dni i zobaczysz czy usiadzie. Moim zdaniem samiczka nie dostala temperatury i jak za kilka dni nie udiadzie to nic z tego nie bedzie. Proponowalbym oddzielic samca tak zeby go nawet nie slyszala skrucic swiatlo i liczyc ze sie zatrzyma. A w marcu przystapic do kolejnych legow po odpowiednim przygotowaniu pary.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ghotti
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopada 12, 2015, 09:39:50 » |
|
Jakby byly insekty to w dzien by nie siedziala a ona calutki dzien siedzi a kolo 19 zaczyna wychodzic, jakby byla pobudzona ( je, fruwa, goni sie ze samcem,skubie klatke itp) a gdy gasnie swiatlo zasypia na zerdce.Tak bylo wczoraj i przed wczoraj tez.Robaki raczej wykluczam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik