yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #120 : Grudnia 16, 2015, 02:10:27 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudnia 16, 2015, 08:25:43 wysane przez Jacky »
|
|
|
|
|
LaKi
Uczeń2
Użytkownik

Wiadomoci: 541
|
 |
« Odpowiedz #121 : Grudnia 16, 2015, 10:46:43 » |
|
Ale ja Ci wierze ze jest Ci przykro przez wodnotoki ale to tak jak bys sie poddal operacji na wyrostek i wycieli by Ci nerke i lekarz powie " przykro mi". Kogo to obchodzi? Co jest tylko jeden sedzia? Chociaz jeden to i tak podejrzewam nie zgodne z regulaminem COM. Piszesz ze moje posty nie sa kulturalne. Wybacz!!! Ale na OMP nie byles taki mocny jak forum wypowiadac nie kulturalnosc. Jestes swietnym hodowca taka reputacja- a w praktyce pozwalasz zeby klatki z ptakami po sedziowaniu staly godziny na podlodze-bardzo profesjonalne. Ja mam Cie powazac?  ? Napisz mi prosze co Ci sie udalo  ? Pochwal sie a jezeli bedzie cenne oddam honor. Nie chce zebys mnie zle zrozumial z ta wymiana postow bo nie mam zamiaru nikogo oczerniac itd. To moje zdanie ktore kiedys dokonczymy w realu. RNA07TE czasem głupoty wypisujesz! Oczywiście że nie jest to jedyny sędzia ale jeśli wszystko było ustalone z nim i dzień przed konkursem z powodów zdrowotnych nie przejeżdża to jest to wina organizatora? A jakby w drodze na OMP sędzia miał wypadek i nie dojechał to też jest wina organizatora? Ponadto miał przyjechać ten a nie inny sędzia z kilku określonych powodów, między innymi iż rozpoczął on szkolenie polskich sędziów! Wybór sędziego niejednokrotnie wiąże się z kosztami, dlatego wybiera się sędziów najbliżej mieszkających. Ponadto z tego co wiem zapewnieniem sędziów do konkursu zajmuje się sekcja sędziów a nie RF!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 409
|
 |
« Odpowiedz #122 : Grudnia 16, 2015, 11:02:33 » |
|
A może, jako sekretarz Komisji Kontroli Wewnętrznej PFO, wystąpisz z wnioskiem, aby ustalić dlaczego drugi rok z rzędu hodowcy wodnotoków zostają na lodzie? Może należy sprawdzić kto za to wszystko ponosi odpowiedzialność i wyciągnąć jakieś konsekwencje wobec osób, które zawiniły i doprowadziły do tego stanu. Obawiam się, że również w 2016 r. stawianie na tego sędziego nie przyniesie dobrych efektów. Może już teraz Komisja Kontroli Wewnętrznej podejmie jakieś kroki, by wyjaśnić tę sytuację. Przymykanie oka na Sekcję Sędziów do niczego dobrego nie prowadzi. Ja rozumiem, że wygodnie jest rozłożyć odpowiedzialność za ten stan rzeczy, żeby nikt nie poniósł odpowiedzialności, ale w 2015 r. DarekF przewidział to i uprzedzał, że sytuacja będzie się powtarzać. Ale działacze PFO zamiast cokolwiek zrobić w tej kwestii, jedynie wyśmiali go. I teraz znów wyśmiewacie kolejnego hodowcę, który ośmielił się zwrócić uwagę na patologiczne działanie PFO w tej sprawie. Oj nieładnie, nieładnie! Ale nie mnie to oceniać! Hodowcy sami Was ocenią w stosownym czasie i okolicznościach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LaKi
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #123 : Grudnia 16, 2015, 11:08:14 » |
|
...............
Podczas OMP wyszła ''fajna'' sprawa. był sobie jeden człowieczek ( nawet nie był hodowcą ), wystawił kupione miejsce i zdobył czołowe miejsce. Jak się to stało? ano stało się, nikt obrączek nie sprawdził, z jakiego stowarzyszenia tez nie. takie małe niedopatrzenie.
Także drodzy koledzy i koleżanki, po co ta platforma? po co komisja konkursowa? po co PFO? skoro takie cyrki wychodzą? trzeba się nad tym wszystkim zastanowić.
papuga poruszył też inny temat, ilość godzin które sędziowie oceniali ptaki. Ocenianie ptaków przez 12 godzin jest co najmniej nie profesjonalne, bo jak zmęczony sędzia po tylu godzinach ma prawidłowo ocenić ptaki? czy tyle godzin ocen było konieczne?
........
DarekF widzę że nie masz pojęcia do czego służy platforma, która zaznaczę nie ma jeszcze wszystkich funkcji!  Dla informacji do platformy wprowadzane są dane jakie hodowca czy też nieuczciwy "trzymacz" przedstawi w zgłoszeniu. Więc jeśli wpisujesz nr obrączek i składasz swój podpis poświadczając że są to Twoje ptaki, popełniasz oszustwo a nawet przestępstwo. Podczas przyjmowania ptaków niestety ma czasu na sprawdzanie obrączek, oraz klas wystawowych nad czym ubolewam. Z 2-3 stanowisk do przyjmowania trzeba by zrobić minimum 12 a tylu chętnych do pracy niestety nie ma. Ponadto to hodowca powinien wiedzieć jakie ma ptaki jeśli ma problem z określeniem klasy powinien wcześniej zapytać o opinie kolegi który się lepiej zna bądź wysłać zapytanie do sędziego. Takie jest moje zdanie. Sprawdzeniem obrączek powinna się zająć komisja konkursowa, która powinna zweryfikować losowo, zwłaszcza pierwsze miejsca aby nie było zarzutów. Ocena ptaków oczywiście że powinna być w jak najkrótszym czasie i w jak najbardziej zbliżonych warunkach.  Mamy jednak nadal za mało sędziów. Pamiętajcie również że w tych 12 godzinach sędzia musiał mieć przerwę obiadową itp.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LaKi
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #124 : Grudnia 16, 2015, 11:15:55 » |
|
Widziałem ocenę,bo wpadałem na harceny,więc przechodziłem przez halę kilka razy. Nie wiem,jak oceniane są inne rasy,ale to co widziałem wyglądało mi na ten system angielski. Harceny ocenia się tak,że kolekcje jedna po drugiej idą do eksperta.U reszty nie raz było tak,że kilka kolekcji stało na stole sędziowskim. Jeśli o mnie chodzi,dla Was,hodowców innych ras niż śpiewające,chyba ten angielski system jest najbardziej widowiskowy,prawda? Tylko to co tam na hali było to ani jedno,ani drugie:)
- wiesz w ogóle na czym polega system angielski ?? - dlaczego wydajesz taki osąd że na Hali nie było profesjonalnej oceny?? Napiszę Ci tylko jedno jeśli ilość kolekcji jest tak mała że zmieści się na stole sędziego to tylko lepiej dla hodowców oraz lepiej dla sędziego. Ponieważ oceniając ptaki jest wstanie jednym spojrzeć i od razu wybrać najlepszą kolekcję, ponieważ jest w stanie porównać kolekcje między sobą. Gorzej to wygląda jak sędzia ocenia "X" (niewiadoma liczba) kolekcji i potem na koniec musi się cofać do poprzedniej dobrze ocenionej, aby wybrać najlepszą kolekcję wystawy! Ale niestety tak jest jak piszą ludzie którzy nie mają pojęcia o ocenie ptaków!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LaKi
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #125 : Grudnia 16, 2015, 11:17:35 » |
|
Podoba mi sie,ze harcenow nie ocenia sie w kategoriach zielony,zolty,szek 50% czegos tam-zielone nogi,szek 25%czegos tam-zolte nogi,zielona glowa,szek z bialym ogonem,zielone z jednym piorkiem bialym...itd.
- nie masz pojęcia o Kanarkach kolorowych to dlatego tak piszesz  Ciekawe czy byłbyś zadowolony jakby Harceny oceniał sędzia od Wodnotoków 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LaKi
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #126 : Grudnia 16, 2015, 11:22:47 » |
|
25 % nagrodzonych hodowców z tego 15% dostało jakieś kieliszki co do kieszeni mozna sobie wsadzić wielu hodowców się smiało ze kieliszki już mają tylko flaszkę kupić.Hodowcy wystawiający pojedynki to co jacyś gorsi czy co dyplomik,kieliszek i kawałek blaszki i to nie dla wszystkich na 5 tytułów 1 kieliszek,blaszka no i te dyplomiki bez podpisów organizatora.WSTYD
Kieliszki to i tak dodatkowa nagroda  Może wyglądają skromnie ale jeśli hodowca odbierał naście takich to uważam że to dobre rozwiązanie, osobiście nie miałbym gdzie tego ustawić. A mieć tylko po to aby mieć w szafie mija się z celem. Ponadto w niektórych krajach nie wydaje się tyle pucharów, tylko w Polce ludzie mają takie wielkie ciśnienie na puchary. Lekarz zaleciłby pracę nad sobą, nad swoją osobowością ...... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LaKi
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #127 : Grudnia 16, 2015, 11:27:06 » |
|
.......Nawet te jazeniowki moga byc dobre ale nie polecam. Widac ze ptaki byly oceniane bardzo pozno wiec skorzystano ze sztucznego swiatla. Mam nadzieje ze to nie pozycja lub ksztalt bo w takim wypadku ocena bylaby bardzo wypaczona.
Jeśli cała ocena odbywała się przy takim oświetleniu to nie widzę w tym żadnego problemu, ważne aby całość oceny była w podobnych warunkach. Bardzo fajne rozwiązanie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676
|
 |
« Odpowiedz #128 : Grudnia 16, 2015, 11:33:29 » |
|
Gdybyś czytał ze zrozumieniem,ale napisałem,że nie wiem,jak oceniane są inne rasy  Poza tym dla mnie gloster to gloster.Tymczasem ta rasa ma jakieś kilkanaście klas,bo są te z melaniną,bez melaniny,z melaniną w koronie,z melaniną na stopach i każda z tych klas ma Mistrza Polski  Dla mnie to takie sztuczne produkowanie nagród,koszty i chyba też jednak spadek jakości przez rozdrobnienie. O systemie angielskim tylko czytałem,z resztą to nie jest moje kółko zainteresowań.Natomiast mogę,na podstawie słów prof.nadz.Łabaja wywnioskować,że jest to atrakcyjny system oceny,bo można go oglądać w charakterze publiczności.To,co było na hali,niestety nie pokrywa się z tym,co zapisano w regulaminie.Zatem trzeba tenże zmienić,lub stosować jego zasady-jak wolą hodowcy :)Nieważne komu lepiej i dziwię Ci się,że Ciebie jako członka rady to nie razi  Nie unoś się chłopie,nie masz o co  Nie obraziłem się  Podobno świetnie gotujesz-szacun 
|
|
|
|
|
|
dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
|
|
|
LaKi
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #129 : Grudnia 16, 2015, 11:44:11 » |
|
A może, jako sekretarz Komisji Kontroli Wewnętrznej PFO, wystąpisz z wnioskiem, aby ustalić dlaczego drugi rok z rzędu hodowcy wodnotoków zostają na lodzie? Może należy sprawdzić kto za to wszystko ponosi odpowiedzialność i wyciągnąć jakieś konsekwencje wobec osób, które zawiniły i doprowadziły do tego stanu. Obawiam się, że również w 2016 r. stawianie na tego sędziego nie przyniesie dobrych efektów. Może już teraz Komisja Kontroli Wewnętrznej podejmie jakieś kroki, by wyjaśnić tę sytuację. Przymykanie oka na Sekcję Sędziów do niczego dobrego nie prowadzi. Ja rozumiem, że wygodnie jest rozłożyć odpowiedzialność za ten stan rzeczy, żeby nikt nie poniósł odpowiedzialności, ale w 2015 r. DarekF przewidział to i uprzedzał, że sytuacja będzie się powtarzać. Ale działacze PFO zamiast cokolwiek zrobić w tej kwestii, jedynie wyśmiali go. I teraz znów wyśmiewacie kolejnego hodowcę, który ośmielił się zwrócić uwagę na patologiczne działanie PFO w tej sprawie. Oj nieładnie, nieładnie! Ale nie mnie to oceniać! Hodowcy sami Was ocenią w stosownym czasie i okolicznościach.
papuga nie znasz mnie  i nie wiesz jak bardzo interesuję się kanarkami śpiewającymi. Jeśli będę mógł coś z tym zrobić to zapewniam że to zrobię, bez względu jakie mam stanowisko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #130 : Grudnia 16, 2015, 11:46:39 » |
|
Podoba mi sie,ze harcenow nie ocenia sie w kategoriach zielony,zolty,szek 50% czegos tam-zielone nogi,szek 25%czegos tam-zolte nogi,zielona glowa,szek z bialym ogonem,zielone z jednym piorkiem bialym...itd.
- nie masz pojęcia o Kanarkach kolorowych to dlatego tak piszesz  Ciekawe czy byłbyś zadowolony jakby Harceny oceniał sędzia od Wodnotoków  Ekspert od wszystkiego jest do niczego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LaKi
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #131 : Grudnia 17, 2015, 12:00:05 » |
|
Gdybyś czytał ze zrozumieniem,ale napisałem,że nie wiem,jak oceniane są inne rasy  Poza tym dla mnie gloster to gloster.Tymczasem ta rasa ma jakieś kilkanaście klas,bo są te z melaniną,bez melaniny,z melaniną w koronie,z melaniną na stopach i każda z tych klas ma Mistrza Polski  Dla mnie to takie sztuczne produkowanie nagród,koszty i chyba też jednak spadek jakości przez rozdrobnienie. O systemie angielskim tylko czytałem,z resztą to nie jest moje kółko zainteresowań.Natomiast mogę,na podstawie słów prof.nadz.Łabaja wywnioskować,że jest to atrakcyjny system oceny,bo można go oglądać w charakterze publiczności.To,co było na hali,niestety nie pokrywa się z tym,co zapisano w regulaminie.Zatem trzeba tenże zmienić,lub stosować jego zasady-jak wolą hodowcy :)Nieważne komu lepiej i dziwię Ci się,że Ciebie jako członka rady to nie razi  Nie unoś się chłopie,nie masz o co  Nie obraziłem się  Podobno świetnie gotujesz-szacun  wloczykij regulamin konkursy => Sekcja Sędziów to ustala, jeśli jest napisane że należy się nagroda to organizator ją wydaje, wydaje dodatkowo też źle - patrz NORWIK system angielski => w taki sposób nie były ptaki oceniane na OMP 2015, proszę zapoznaj się dobrze ze sposobem takiej oceny i wtedy się wypowiadaj. Uważam że na OMP nie ma możliwości w taki sposób oceniać ptaki, a już tym bardziej przy publiczności. Ja członkiem RF :  jestem tylko skromnym sekretarzem KK. Co ma mnie razić to że ptaki były oceniane w taki a nie inny sposób? Czy to że nie wszystkie oceny były prawidłowe? Zapewniam Cię że swoje wnioski wyciągnąłem  Były to moje pierwsze OMP w których uczestniczyłem i pomagałem, i zapewniam Cię że wiem gdzie są problemy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #132 : Grudnia 17, 2015, 12:11:50 » |
|
Nie napisalem ze byly tak oceniane,tylko,ze to tak wygladalo,bo na stole,zgodnie z regulaminem powinna stac jedna kolekcja,prawda? Skoro jestes sekretarzem KK,kontrolujcie rzetelnie,zamiast przyklepywac te uchybienia.Nie dlatego,ze ja sie czepiam,tylko dlatego,ze za chwile jakis ktos. zbierze zdjecia,zaplaci jakas kase,poleci do sadu,napisze skarge i wygra robiac jezioro gnoju,w ktorym zanurzymy sie powyzej poziomu ust.Wszyscy. Bo: liczne uchybienia na OMP powolanie mikroprzedsiebiorstwa bez zgody walnego SS
Ja nie mowie,ze jestes umoczony,nie wierze w to,ale chyba wiesz,ze mozna oberwac rykoszetem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #133 : Grudnia 17, 2015, 12:32:31 » |
|
Nie musi robic zdjec,youtube,galerie stron www,pelno jest tego wszedzie... Regulamin to DUPOCHRON.Wiesz jakie ludziska bywajo...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452
lizard, czerwona i żółta mozaika
|
 |
« Odpowiedz #134 : Grudnia 17, 2015, 08:32:13 » |
|
...,bo na stole,zgodnie z regulaminem powinna stac jedna kolekcja,prawda?
o harcenach piszesz, czy o kolorze i kształcie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|