yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #15 : Stycznia 02, 2016, 08:50:32 » |
|
A ja akurat chetnie umawiam sie z hodowcami na zakup z rezerwy - bo to wlasnie przed samymi legami hodowcy pozbywaja sie tych, co sobie odlozyli dodatkowo w podobnej jakosci. Kazdy tak robi lub powinien robic, bo jakis fajny ptak moze sie rozchorowac w czasie zimowym i trzeba miec zastepce. Masz rację - też tak robię. Ale w tym roku chciałem sprzedać tzw. samce "zapasowe" i nie miały wzięcia, bo był z 2014, a sprzedawałem jesienią w 2015
|
|
|
|
|
|
|
|
|
canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
Aachen
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 387
fan izabelek
|
 |
« Odpowiedz #16 : Stycznia 02, 2016, 09:22:47 » |
|
Te rezerwowe sa automatycznie drozsze - bo to te nasze perelki. Wiec moze w tym sek. Sami widzimy jak leci kupowanie np na FB - jest oferta, a pod nia kilka zapytan o cene. Tak jak RNA07TE pisze - po jakims czasie hodowca szuka czegos konkretnego i wyszukuje konkretnych hodowcow, ktorzy te konkretne ptaki hoduja. Wtedy rozmowa na pewno nie zaczna sie od "po ile u pana kanarki?"  Przynajmniej nie powinna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935
|
 |
« Odpowiedz #17 : Stycznia 02, 2016, 10:11:09 » |
|
Cena ptaka to najmniejszy problem . Jesli jakis mi sie podoba to place i dziekuje. Jak nie ma w czym wybrac nawet u mistrza swiata to zegnam wyrazajac moja negatywna opinie. Niestety czasami konczy sie to zywa wymiana zdan  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452
lizard, czerwona i żółta mozaika
|
 |
« Odpowiedz #18 : Stycznia 02, 2016, 10:46:36 » |
|
hmmm... skoro My chcemy super materiał i kupujemy go od mistrzów świata to pytanie od kogo i gdzie Oni kupują materiał hodowlany 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #19 : Stycznia 02, 2016, 10:53:53 » |
|
hm... niedawno rozmawiałem z jednym z hodowców "z górnej półki" z Niemiec i chwalił się, że przywiózł 2 ptaki z Portugalii...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452
lizard, czerwona i żółta mozaika
|
 |
« Odpowiedz #20 : Stycznia 02, 2016, 11:10:41 » |
|
mi w tym roku udało się ściągnąć tylko jedną samicę z Portugalii  ale za rok mam mieć drugą i jest duże prawdopodobieństwo, że będę w niemieckiej czołówce  bo teoretyczne taki mistrz świata od kogo by nie kupił to kupi zawsze gorsze ptaki od swoich. Mistrz jest tylko jeden 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
Aachen
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 387
fan izabelek
|
 |
« Odpowiedz #21 : Stycznia 03, 2016, 11:29:51 » |
|
Ja uslyszalam, ze hodowca zakupil kanarka brunatnego za 800 euro. Nie mial powodu klamac. Licza sie najbardziej te z "krajow poludniowych" - wlochy, hiszpania, portugalia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #22 : Stycznia 04, 2016, 02:11:40 » |
|
Cena za pojedynczego ptaka nie gra duzej roli. Najwazniejsze zeby ptak byl warty tego co za niego zadaja. A sami wiecie jak sie cos komus bardzo podoba to wyklada kase.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676
|
 |
« Odpowiedz #23 : Stycznia 04, 2016, 09:42:13 » |
|
Tylko,że ten idealny ptak może dać byle jakie młode.I co wtedy?Płacić?
|
|
|
|
|
|
dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
|
|
|
Bogusław
Uczeń2
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 273
|
 |
« Odpowiedz #24 : Stycznia 04, 2016, 04:19:20 » |
|
Żeby się dowiedzieć jakie będą młode najpierw trzeba zapłacić , bez tego nigdy nie poznasz jakości ewentualnych młodych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #25 : Stycznia 04, 2016, 04:32:24 » |
|
Pewnie,że tak. Uroki hodowli.Wydasz 800 euro,kupisz impotenta.Co robisz?Oddajesz ptaka,czy przyjmujesz ryzyko na klatę?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #26 : Stycznia 04, 2016, 09:19:22 » |
|
Nie jest wazne ile placimy za ptaka. Moze to byc 20 euro lub 1000. Wazne zeby brac to co spelnia nasze wymagania i upodobania. Sam kiedys bylem swiadkiem jak jeden hodowca zamienil samochod za hybryda z ktorych nie mogl miec potomstwa ale mial ciekawy spiew. Inny zaplacil 10 000 euro i wyciagnal pi nim jednego ptaka i powiedzial ze i tak bylo warto. Kazdy z nas ma swoje limity tylko zeby ptaki byly dobre a kupujacy sie znajda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #27 : Stycznia 04, 2016, 09:25:40 » |
|
Kojarzy mi się to z noworuskimi,którzy kupują coś tylko dlatego,że jest drogie. 10000? To więcej niż roczny budżet PFO 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|