Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 04:51:21 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 10   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Lęgi u moich kanarków- Granos  (Przeczytany 61420 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Granos
Go
« Odpowiedz #30 : Stycznia 21, 2009, 02:39:02 »

Chciałbym się do was zwrócić z jeszcze jednym pytaniem. Samiczka buduje gniazdko.Budeje je już kilka dni.Gniazdko przybiera coraz bardziej na wysokości.Czy jest możliwe by nie wiedziała kiedy przestać budować?

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 311

« Odpowiedz #31 : Stycznia 21, 2009, 02:56:45 »

Myślę, że samica sama wie kiedy już dość materiału w gnieŹdzie. Będzie jednak niewątpliwie "kombinowała", aż będzie jej pasowało. Najważniejsze, że wogóle buduje sobie gniazdko. Oznacza to, ze naprawdę jest gotowa do lęgów.

Granos
Go
« Odpowiedz #32 : Stycznia 21, 2009, 03:13:22 »

Dzięki. Umiech

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #33 : Stycznia 21, 2009, 07:21:32 »

ja mam taką samiczkę, że gniazdo buduje kilka razy tzn. ma juz ukończona budowę i nagle coś jej odbija i burzy je i tak najmniej 2 lub 3 razy Duy umiech inzynierem budownictwa to ona nie jest, a jak ja matka natura pogoni to jajka i na samym filcu potrafi złozyć Mrugnicie więc z ta budowa to bywa róznie.

Granos
Go
« Odpowiedz #34 : Stycznia 21, 2009, 08:14:33 »

Fakt.Moja nie burzy ale na poczatku budowy (gdy był dopiero "stelarz gniazda") "wietrzyła szarpię"tzn.kilka razy  jeden kawałek wyjmowała i wkładała. Już jej to przeszło. Teraz juz tylko dodaje i formuje. Dzisiaj zauważyłem ,żejuż chyba gniazdko zakonczyła. Już nie znosi materiału tylko jakby formuje kształt.

Granos
Go
« Odpowiedz #35 : Stycznia 22, 2009, 03:59:36 »

Samiczka glsoterki "przytyła" (mam nadzieję,że to sprawa  jajeczka ,które nosi Duy umiech) z porównaniem do jeszcze wtorku .Mam nadzieję,że nie długo zniesie jajeczko. Dobrze sie dla mnie złożyło bo akurat w nastepnym tygodniu zaczynam ferie wiec jak najlepiej wykorzystam je dla ptaków. Dzisiaj samiczka często przesiaduje w gniazdku. Dziś przed wyjściem z domu ( 6.00) od razu gdy zapaliło się światło siadła w gnizdku i siedziała przez ok 30 minut.wszystkie ptak isą stale na mieszance jajecznej CeDe połączonej z kiełkami (50%-50%). Oprócz tego mają stały dostęp do witamin,gritu i sepii. Czekam z nie cierpliwościana rozwój wydarzeń. Takk z ciekawości:ile samiczka znosi jajko?

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #36 : Stycznia 22, 2009, 04:36:23 »

Granos, ja jako "zaczynający" na poważnie hodowle, opisuje skrzętnie swoje obserwcje,kiedyś  może mi się przyda.i wiele razy już widziałem już jak samiczka znosi jajko, znosi je ok.10min.jeśli chodzi o ten cały fakt zniesienia, bo samo "wypadnięcie "jajka to moment.znosze jajka przez samiczke to bardzo ciekawe 'zjawisko"jak znosi jajko, to samiczka wystawia klatke piersiową do przodu, głowedo góry,szkrzydła trosze  szerokoma, czasami otwiera dziobek żeby lepiej oddychać .jak wyciska jajko to sprawia wrażenie jak by jej się ciężko oddychało.nieweim czy oto ci chodzi czy tylko o czas znoszenia.ale jakbędziesz miał możliwość zaopserwowania tego faktu to będzie to miłe doświadczenie.

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
Granos
Go
« Odpowiedz #37 : Stycznia 23, 2009, 09:19:20 »

Dzis nastapił przełom! Samiczka zniosła pierwsze jajko w mojej hodowli.Przypomnę,że światło zapalone jest od 6.00-22.00. Wczoraj wieczorem samiczka nie zasiadla już na noc w gnieŹdzie (jak to wcześniej czyatłem).Wstałem zaraz po zapaleniu się światła (6.05)-samiczka już siedziala w  gnieŹdzie.Stwierdzam,że jajeczko zniosła między 6.00-6.30. Zaraz jak zauważylem jajeczko zamieniłem je na sztuczne. Samiczka chętnie wysiaduje (teraz sztuczne jajko) z czego jestem bardzo zadowolony.Odstawiłem tej parze mieszanke jajeczna i feri-vit. Podaję im teraz :mieszankę Deli Nature Supreme 55,mak,grit,sepie,witaminy Omni-vit oraz oczywiscie piasek.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #38 : Stycznia 23, 2009, 11:17:08 »

Odstawiłem tej parze mieszanke jajeczna i feri-vit. Podaję im teraz :mieszankę Deli Nature Supreme 55,mak,grit,sepie,witaminy Omni-vit oraz oczywiscie piasek.

Mieszankę jajeczną należy podawać aż do dnia zniesienia ostatniego jajka!!!

Granos
Go
« Odpowiedz #39 : Stycznia 23, 2009, 11:42:22 »

Właśnie im dałem.Dzięki za informacę.

Granos
Go
« Odpowiedz #40 : Stycznia 24, 2009, 08:10:37 »

Dzis samiczka zniosła kolejne jajeczko.Wynika z tego ,że bedzie znosiła dzień po dniu bez przerw Umiech. To już drugie jajeczko.utro zamieniam sztuczne na prawdziwe (jeśli zniesie kolejne). Zniosła o tej samej porze co wczoraj.Jak radził Rafał rozdzieliłem moje mieszańce. Nadal nic-myślę,że można sobie powiedzieć ,że z tej pary (albo lepiej samiczki) nic nie będzie. Dla mnie najważniejsze są oczywiscie glosterki.Wszystko przebiega zgodnie z planem :

14 styczeń-samiczka dostała gniazdko
16-wpuściłem samczyka
18-początek budowy gniazda
21-koniec budowy
23-pierwsze jajeczko
24-drugie jajeczko

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #41 : Stycznia 24, 2009, 09:00:41 »

Nie za szybko chesz podmieniać jajka na prawdziwe Co? Liczysz tylko na 3 jajka, a jak zniesie ich 5 to teoretycznie będą kluły się nierówno. Ja też podmieniłem jak były 3, a tu patrze w gniazdko, a ich jest już 5. zawsze było po 4 a tu piąteczka w tym roku Duy umiech (mowa o tej parce, którą sfilnowałem podczas budowy gniazda - żółte harceńskie).

Granos
Go
« Odpowiedz #42 : Stycznia 24, 2009, 10:14:15 »

Dzięki za radę Umiech. na naszym forum czytałem ,ze należy po zniesieniu trzeciego Co?.Zastanowię się...samiczka jest ,myślę,że moze w drugim legu zniesie więcej .To jej pierwszy lęg w życiu to moze ... Zastanowię się ale dzieki za podpowiedŹ .

Granos
Go
« Odpowiedz #43 : Stycznia 24, 2009, 10:17:27 »

A co o tym sądzą inni forumowicze?

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 311

« Odpowiedz #44 : Stycznia 24, 2009, 12:25:33 »

Ja też podmieniałem po zniesieniu 3 jajka (tzn oddawałem wtedy samiczce jej prawdziwe jajka)! Natomiast malypro ma rację! Jeżeli jajek będzie np 5 to 2 ostatnie ptaki wyklują się nieco póŹniej (dzień, dwa dni póŹniej od pozostałych). Może to mieć wpływ na nierównomierny rozwój piskląt. Ja w zeszłym roku po 3 jajku oddałem samicy wszystkie prawdziwe jajka. Samica zniosła jeszcze jedno póŹniej i wszystkie ptaki wykluły się tego samego dnia. Zatem różnie to bywa Umiech

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 10   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!