Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 04:51:20 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Lęgi u moich kanarków- Granos  (Przeczytany 61418 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Granos
Go
« Odpowiedz #90 : Lutego 09, 2009, 03:52:46 »

Nawet nie wiecie jak chciałbym znać odpowiedŹ na to pytanie  Niezdecydowany... Dzis mija 15 dzień inkubacji a tutaj nic.Postanowiłem wieczorem zrobić spławianie jajeczek . Nadzieję mam do konca ponieważ w literaturze fachowej słyszałem nawet o prawidłowym klucju w 18 dniu !!! Po dzisiejszym spławianiu wszystko bedzie jasne .Mam nadzieję,że ptaszki żyją (wydawało mi się ,ze trafnie określiłem zapłodnienie jajeczek ).Napewno poinformuje Was po spławianiu. To pierwszy lęg w mojej hodowli -jakby co będę za wszelką cenę starał się wyciągnąc wnioski.Jedyne co sie zmieniło to ...zachowanie samcizki . Zaczęła coraz częściej podgladać co się dzieje z jajeczkami -mam nadzieję ,że wyczuwa ruchy piskląt. O wszystkim dowiemy się już nie długo . Trzymajcie kciuki ! Mrugnicie

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 311

« Odpowiedz #91 : Lutego 09, 2009, 03:59:04 »

Granos trzymamy kciuki! Jednak ja bym już dał jajkom spokój! Moim zdaniem nic to nie da jak dziś spławisz jajka. Po prostu poczekaj jeszcze dzień czy dwa! Może jeszcze spróbuj dać samiczce basenik - niech się wykapie i może jej mokre pióra pomogą zmiękczyć skorupkę jaj! BądŹ dobrej myśli Mrugnicie Ja tylko przypomnę Ci, ze ja doczekałem się w zeszłym roku młodych kanarków dopiero w 3 lęgu - jednak warto było próbować. U Ciebie na pewno będzie lepiej Mrugnicie

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #92 : Lutego 09, 2009, 05:14:35 »

Zwróć uwagę na wilgotność powietrza w pomieszczeniu z kanarkami, jeśli jest niska to klucie się przedłuża lub zarodek może nie przeżyć. Umożliw samiczce kąpiel i najlepiej spryskaj wodą okolice gniazdka lub ustawa przy klatce naczynie z wodą. Mam nadzieję że Ci się jednak młode wyklują, lepiej dłużej poczekać i być w 100% pewnym czy aby na pewno młode zamarły w jajku.   

Granos
Go
« Odpowiedz #93 : Lutego 09, 2009, 06:06:09 »

Postanowiłem nie stosować jednak spławiania jajeczek a poczekać to maximum czyli 18 dni .Osiemnasty dzień mija we czwartek więc jak się do tego czasu nie wyklują to w piątek biorę gniazdko robię parce tydznień odpoczynku tak aby za dwa tygodnie na weekend wstawić ptakom nowe gniazdo. Samczyk śpiewa więc rozdzielę parkę tylko ścianką z siatki po to by można było oddzielnie regulować im dietę. Chcę wyeliminować wszystkie błedy jakie przydażyly mi sięprzy pierwszym lęgu :podetnę ptakom piórka w okolicy kloaki,zamierzam jeszcze raz skrócić pazurki oraz rozglądam sie za nawilżaczem powietrza ,który by utrzymywał wybrana wilgotność.Mam nadzieję ,że następne lęgi pójdą sprawnie choć ciągle jeszcze licze ,ze wykluje sie coś z pierwszego lęgu.

BOOG22
Go
« Odpowiedz #94 : Lutego 09, 2009, 09:41:42 »

Witam.Granos ja bym ich nie rozdzielal.Wyciagnal bym tylko gniazdo.Apropo tych jajek to faktycznie zaczekaj spokojnie do konca.Bedzie dobrze.Jestem pewien ze w tegorocznych legach doczekasz sie mlodych.Ptakom faktycznie podetnij piorka przed nastepnym legiem.Pozdrawiam.

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #95 : Lutego 09, 2009, 09:50:10 »

Ja jednak radził bym rozdzielić ptaki, jeśli nie rozdzielisz to samica może Ci zacząć znosić jaja na podłogę albo do karmnika:)

Granos
Go
« Odpowiedz #96 : Lutego 12, 2009, 10:55:28 »

No niestety . Jajeczka okazały się ...niezapłodnione .Mój błąd przy pierwszym prześwietleniu Niezdecydowany. Mam nadzieję ,ze kolejny lęg sie uda.
-rozdzieliłem ptaki
-zacząłem ponownie podawać preparat na pobudzenie
-codzienny dostęp do mieszanki jajecznej i kiełków
-dzień świetlny bez zmian -16 godzin
-temperatura bez zmain 20-22 stopnie.

Mam do Was pytanie . Jaka jest najlepsza wilgotnosć powietrza dla jajeczek ?

Teraz robie tygodniową przerwę ptakom ,którą wykorzystam na lepsze rozbudzenie (szczególnie samca). Przytne także piórka w okolicy kloaki. Mrugnicie

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #97 : Lutego 12, 2009, 12:08:48 »

Co do wilgotności to w tym sezonie robie sobie małe doświadczenie. Jedna samiczka wysiadywała jajka w wilgotności 43-55%, natomiast druga 60-72% wilgotności. W tej pierwszej z 5 jajek, dobrych było 3, natomiast w tej drugiej na 3 jajka, dobre były 2.  Jak zakończe doświadczenie to napewno podziele sie wynikami Duy umiech

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #98 : Lutego 12, 2009, 12:51:49 »

Co do wilgotności to w tym sezonie robie sobie małe doświadczenie. Jedna samiczka wysiadywała jajka w wilgotności 43-55%, natomiast druga 60-72% wilgotności. W tej pierwszej z 5 jajek, dobrych było 3, natomiast w tej drugiej na 3 jajka, dobre były 2.  Jak zakończe doświadczenie to napewno podziele sie wynikami Duy umiech

Przeważa pogląd, że wilgotność względna powietrza w pomieszczeniu, gdzie przebywa kanarek powinna być rzędu 45-65%.

Twoje doświadczenie wygląda niezwykle ciekawie. Uważam tylko, że póŹniej powinieneś przy kolejnym lęgu zamienić pary kanarków, by doświadczenie było bardziej miarodajne.

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #99 : Lutego 12, 2009, 01:09:38 »

Twoje doświadczenie wygląda niezwykle ciekawie. Uważam tylko, że póŹniej powinieneś przy kolejnym lęgu zamienić pary kanarków, by doświadczenie było bardziej miarodajne.

obawiam się, że to będzie niemożliwe ponieważ w jednym pomieszczeniu jest temp rzędu 14 stopni a w drugim 22-24 stopnie. Po takim szoku termicznym samiczka może się zaczać pierzyć i lipa z dalszych legów Niezdecydowany

Granos
Go
« Odpowiedz #100 : Lutego 14, 2009, 12:26:00 »

Witam!Mam do Was pytanie. Jaką dietę proponowalibyście moim ptakom? Chodzi głównie o samczyka. Jest oddzielony od samiczki (ptakom robie tydzień przerwy) i nie śpiewa. Dziwna sytuacja .Bo podczas gdy był z samiczka a ona wysiadywałą to śpiewał a po oddzieleniu przestał .Podaje mu mieszankę ziaren,pokarm jajeczny ,kiełki i witaminy na pobudzenie do wody.

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #101 : Lutego 14, 2009, 07:10:16 »

Po pierwsze to sprawdŹ czy kanarek nie jest przypadkiem zapasiony.
Jeśli jest ok to do tego co mu podajesz możesz dołożyć jeszcze owoce (np. jabłka) i warzywa (brokuły). Dajesz mu skorupki kurzych jajek albo np. sępie lub wapno w kostce?? Pamiętaj że wapń i inne minerały są potrzebne ptakom przez całe życie. Czy twoje ptaki dostają piasek albo gryt które są niezbędne w diecie ptaków??

Granos
Go
« Odpowiedz #102 : Lutego 14, 2009, 10:29:16 »

Po pierwsze to sprawdŹ czy kanarek nie jest przypadkiem zapasiony.
Jeśli jest ok to do tego co mu podajesz możesz dołożyć jeszcze owoce (np. jabłka) i warzywa (brokuły). Dajesz mu skorupki kurzych jajek albo np. sępie lub wapno w kostce?? Pamiętaj że wapń i inne minerały są potrzebne ptakom przez całe życie. Czy twoje ptaki dostają piasek albo gryt które są niezbędne w diecie ptaków??

No i właśnie u mnie siewszystko zgadza . Ptak nie jest otłuszczony,ma nie ustannie dostep do sepii,gritu i piasku.Dostaje skorupki w mieszance jajecznej..Jutro zobaczez owocami ale naszczęscie jest poprawa .Samczyk zaczyna intensywniej śpiewać.

Granos
Go
« Odpowiedz #103 : Lutego 15, 2009, 12:50:53 »

Myślę ,ze wszystko powoli wraca do  "dobrej normy".Zmieniłem trocheskład mieszanki nabiałowej samczykowi i zzaczyna coraz częściej śpiewac -mam nadzieje,ze wkrótce dojdzie to tzw.pełnego śpiewu.W mieszance białkowej zmieniłem skład otóż :zwiększyłem w niej ilosc warzyw i owoców a troszeczkęzmniejszyłem ilosć samego jajka. Myślę ,ze efekt tego jest bardzo dobry i z kazdym dniem będzie lepiej.Gdy będzie na "pełnym śpiewie zamierzam zamienić przegrodę między parą z przegrody litej na siatkową.Troche teraz jak widać kombinuje z dietą ptaków i warunkami mikroklimatu w pomieszczeniu gdzie znajduje siekaltka by jak najlepiej przygotować ptaki do drugiego lęgu.Oba ptaki są w znakomitej formie fizycznej .O ile na początku pierwszego legu można by mieć pewne zastrzezenia do wagi samczyka tak teraz jest idealnie.jak to wcześniej stwierdzono w wielu innych wątkach związanych z legami pierwszy lęg często bywa nieudany więc jestem pełen nadziei przed kolejnym. Mrugnicie

Granos
Go
« Odpowiedz #104 : Lutego 17, 2009, 10:43:27 »

Niedługo nadejdzie czas kolejnego ,drugiego lęgu w tym sezonie (mam nadzieję udanego ). Postaram się tym razem przekazywać więcej informacji i sprawozdań (w pierwszym lęgu miałem wiele pytan poprzez moje małe doświadczenie ,które juz troche wzrosło).Postaram sie by relacje były ciekawsze i z foto co myślę ,ze to urozmaici. Narazie czekam przynajmniej do czwartku by minął pełny tydzień przerwy dla ptaków od momentu gdy zabrałem gniazdo i rozdzieliłem ptaki. Para aktualnie widzi się przez przegrodę siatkową (wczoraj usunąłem przegrodę litą) i już dziś dobry znak ponieważ ptaki zaczęły "dziobkować " prze pręty. Także mam nadzieję ,ze ten lęg będzie bardziej udany.W pomieszczeniu gdzie znajduje sie klatak zwiększyłem trochę wilgotność -wynosi ona teraz ok 50 %. Umiech

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!