jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #15 : Grudnia 07, 2009, 08:18:50 » |
|
Nasiona nie mogą byc zanurzone w wodzie muszą namoknąc pózniej powinny miec dostęp powietrza.Należy je często mieszac.Powinny leżec na sicie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tango1780
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 24
|
 |
« Odpowiedz #17 : Stycznia 15, 2012, 08:58:07 » |
|
tu jest fajny filmik jak skiełkować nasiona przy pomocy kiełkownicy.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Stycznia 29, 2012, 10:18:14 wysane przez Jacky »
|
|
|
|
|
arekson
Uczeń1
Nowy użytkownik
Topola
Wiadomoci: 109
|
 |
« Odpowiedz #18 : Stycznia 26, 2012, 06:30:45 » |
|
no tylko szkoda że odpowiedziałeś na ten post po 2 latach:)od jego ukazania się:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
starusheck
Uczeń1
Nowy użytkownik
Biskupiec
Wiadomoci: 54
|
 |
« Odpowiedz #20 : Lutego 27, 2012, 10:31:50 » |
|
Oczywiscie kazdy ma prawo wydac pieniadze na co chce. Ale padlo pytanie jest odpowiedz. Od lat kielkuje nasiona sposrod tych ktorych nie zjadaja moje ptaki. Mam taka zajawke ze codzien dostaja nowa karme , jednak cwaniaczki nie zjadaja wszystkiego tylko to co lubia. Zsypuje pozostale do pojemnika nastepnie w innym zalewam kilka garsci tych nasion woda i na drugi dzien przelewam woda na sicie i potem kilka razy dziennie w ciagu nastepnych 3-4 dni. Podaje w roznej postaci, w sensie bardziej lub mniej skielkowane, a nawet juz dobrze zazielenione. Rzepik kielkuje jakos duzo wczesniej ale ten podaje zaraz jak tylko popekaja nasiona w czasie legow. Tak robie ja. Na kielkownicach sie nie znam. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
Tytuły: Hodowca Roku 2010
Wiadomoci: 351
Kanarki: żółte, białe recesywne
|
 |
« Odpowiedz #21 : Lutego 27, 2012, 11:46:55 » |
|
Witam wg mnie kiełkownice z linków które podałeś nie różnią sie niczym oprócz ceny. To te same naczynia. Ja już od kilku lat stosuje kielkownicę, kiełkuję głównie żepik, nigdy nie miałem problemu z kiełkami, dobrze i szybko kiełkują. Jeżeli chcesz kupić tylko kiełkownicę bez nasion to polecam tą  jest trochę tańsza, a identyczna jak w pozostałych linkach. http://www.youtube.com/watch?v=rT3ECUidyXw&feature=relatedpozdrawiam
|
|
|
|
|
|
 CIH F-047
|
|
|
Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
Tytuły: Hodowca Roku 2010
Wiadomoci: 351
Kanarki: żółte, białe recesywne
|
 |
« Odpowiedz #22 : Lutego 27, 2012, 11:53:58 » |
|
|
|
|
|
|
|
 CIH F-047
|
|
|
|
|
kanarki.com.pl
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 170
|
 |
« Odpowiedz #24 : Lutego 28, 2012, 10:39:33 » |
|
Witam. Każda metoda jest dobra aby działała. U mnie w Nowym Dworze Maz kiełkownica 4 poziomowa kosztuje 25 zł w sklepie ogrodniczym  A więc uważam że nie jest tragicznie  A co do przelewania wodą to i w kiełkownicy trzeba przelać i w sicie. W innym wypadku ziarna zaczną niemiło pachnieć . Osobiście używam kiełkownicy . Na każdym poziomie wysypuje ziarna z 3 dniową różnicą. Dzięki temu każdy poziom póżniej dochodzi. W rezultacie mam ciągle świeże kiełki. Zdjęcia z kiełkowania i sposób na http://www.kanarki.com.pl/?kielkujemy-ziarno,58Pozdrawiam. Mariusz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #25 : Lutego 28, 2012, 11:43:05 » |
|
Wybierz najtańszą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #26 : Lutego 28, 2012, 11:49:02 » |
|
Uważam, że z tym workiem to nie najlepszy pomysł dlatego, że nasiona nie mają dostępu powietrza co może spowodować rozwój np. grzybów.Był już na naszym wortalu kilka razy poruszany ten temat i jeżeli dobrze pamiętam Jurek z Berlina proponował coś podobnego, tylko zamiast szczelnego, foliowego worka miała być skarpetka(czysta  ).Myślę, że ten drugi sposób jest jednak lepszy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dariuseki
Uczeń2
Nowy użytkownik

Olsztyn, War-Maz
Wiadomoci: 207
http://www.warminskie-kanarki.gq/
|
 |
« Odpowiedz #27 : Lutego 28, 2012, 12:37:41 » |
|
Od lat kielkuje nasiona sposrod tych ktorych nie zjadaja moje ptaki.
To znaczy że można karmić kanarki kiełkami ze wszystkich nasion, które wchodzą w skład ogólnie dostępnych mieszanek do karmienia? Marcin powiedz mi proszę (jeżeli chcę skiełkować nasiona niedojedzone przez ptaki ) czy koniecznie trzeba usuwać łuski przed kiełkowaniem. Pytam bo trochę to trudne. Teraz abstrahując od w/w mieszanek chciałbym się dowiedzieć czy są jakieś popularne nasiona, które po skiełkowaniu są szkodliwe dla ptaka i należy ich unikać. Dzięki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #28 : Lutego 28, 2012, 03:44:56 » |
|
Dla ułatwienia pozwolę sobie dodać listę nasion na kiełki:
Nasiona - Brokuł Nasiona - Burak Nasiona - Cebula Nasiona - Ciecierzyca (Cieciorka) Nasiona - Czarnuszka Nasiona - Dynia Nasiona - Facelia Błękitna Nasiona - Fasola Adzuki Nasiona - Fasola Mung Nasiona - Gorczyca biała Nasiona - Groch Nasiona - Gryka Nasiona - Jarmuż Nasiona - Jęczmień Nasiona - Kalarepa czerwona Nasiona - Kapusta biała Nasiona - Kapusta czerwona Nasiona - Koniczyna Nasiona - Kozieradka Nasiona - Kukurydza Nasiona - Len Nasiona - Lucerna Nasiona - Marchew Nasiona - Mieszanka do kuchni chińskiej Nasiona - Mieszanka łagodna Nasiona - Mieszanka ostra Nasiona – Owies Nasiona - Por Nasiona - Pszenica Nasiona - Roszponka Nasiona - Rzeżucha Nasiona - Rzodkiew czarna Nasiona - Rzodkiewka Nasiona - Rzodkiewka i Soczewica Nasiona - Słonecznik Nasiona - Soczewica Nasiona - Soja Nasiona - Szpinak Nasiona – Wiesiołek Nasiona - żyto
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 159
|
 |
« Odpowiedz #29 : Lutego 28, 2012, 04:07:12 » |
|
jot-ka11 już od jakiegoś czasu kiełkuje metodą z worka i jak nasiona są świeże i dobrze przepłukane (ja je przepłukuje jeszcze tuż przed włożeniem do worka) to nie ma mowy o żadnym grzybie:) oczywiście ważna jest też czystość worka trzeba go dokładnie przemyć po każdym kiełkowaniu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|