Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 08:12:41 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2] 3 4   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Choroba (rogowacenie)  (Przeczytany 22391 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #15 : Padziernika 28, 2012, 11:35:17 »

A nie przeziębił się w drodze do weta?

Chiara
Go
« Odpowiedz #16 : Padziernika 28, 2012, 12:53:38 »

Je ziarno co prawda mało ale je (tak się zastanawiam czy jeśli miałby uszkodzoną wątrobę to by jadł wogóle coś?)
Sama wątroba jest organem, który sam w sobie nie boli- bolą mięśnie i narządy dookoła (na skutek stanu zapalnego). Jeżeli doszło dodatkowo do uszkodzenia trzustki, być może apetyt jest zmniejszony, bo organizm został zatruty lekiem- stąd objawy braku apetytu, prawdopodobne odwodnienie (możesz spróbować wziąć ptaszka do ręki i spróbować złapać skórę na karku- jeśli bez problemu wróci na miejsce- jest ok, jeśli nie- ptak jest odwodniony i przydałaby się glukoza- można ją kupić w aptece w postaci proszku i dodawać do wody- ale proporcji na kanarka nie znam).

I jeszcze jedno pytanie co z jego głosem, że go praktycznie stracił i jest zachrypnięty, czego to jest objaw?
Myślę że przeziębienia- profilaktycznie nie zaszkodzi jak podasz kanarkowi zamiast wody rumianek (napar) do picia osłodzony odrobinką miodu (naturalnego oczywiście).

kanarek1
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 15

« Odpowiedz #17 : Padziernika 28, 2012, 01:48:44 »

Raczej to nie od przeziębienia bo głos stracił w momencie jak się najadł tej maści Smutny

Chiara
Go
« Odpowiedz #18 : Padziernika 28, 2012, 05:36:42 »

Raczej to nie od przeziębienia bo głos stracił w momencie jak się najadł tej maści Smutny
No to może po prostu podrażnił sobie tą maśią krtań, a wraz z nią struny głosowe i układ oddechowy?
O ile pamiętam to dość silna maść...

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #19 : Padziernika 28, 2012, 08:43:49 »

Chiara, trochę się ubawiłem czytając Twój post.
Sama wątroba jest organem, który sam w sobie nie boli- bolą mięśnie i narządy dookoła (na skutek stanu zapalnego).
Racja - wątroba nie boli. Ale od stanu zapalnego wątroby nie bolą mięśnie i okoliczne narządy - choć w sumie pęcherzyk żółciowy jest najbardziej okolicznym narządem i on może boleć, nawet bardzo. To co odbieramy jako ból wątroby to uczucie dyskomfortu związane z rozciąganiem torebki, którą ten narząd jest otoczony. Innym rodzajem bólu w tej okolicy jest ból w stanach zapalnych wspomnianego wcześniej pęcherzyka żółciowego.

Jeżeli doszło dodatkowo do uszkodzenia trzustki, być może apetyt jest zmniejszony, bo organizm został zatruty lekiem- stąd objawy braku apetytu, 
Trochę misz-masz - nie uważasz? Brak apetytu jest objawem, nie chorobą. Trzustka często ulega uszkodzeniu w przypadku schorzeń wątroby.

prawdopodobne odwodnienie (możesz spróbować wziąć ptaszka do ręki i spróbować złapać skórę na karku- jeśli bez problemu wróci na miejsce- jest ok, jeśli nie- ptak jest odwodniony i przydałaby się glukoza- można ją kupić w aptece w postaci proszku i dodawać do wody- ale proporcji na kanarka nie znam).
Tylko trzeba uważać, bo jak się za mocno pociągnie, to niewprawiona osoba może stwierdzić odwodnienie Duy umiech
Tak na prawdę glukozą nie leczy się odwodnienia - nadmiar glukozy powoduje odwodnienie (np. w cukrzycy). Błędem byłoby podawanie glukozy w stanie odwodnienia. W przypadku odwodnienia podaje się odpowiednie płyny - ich dobór zależy od rodzaju odwodnienia.
Nie wiem też, gdzie przeczytałaś o tych sterydach w Tormentiolu. Nie ma ich tam, ale jest m.in. kwas borny (albo inaczej borowy), zatrucie którym powoduje m.in. uszkodzenia wątroby i nerek.
Klapuch: jak tu współczuć komuś, kto sam sobie szkodzi? To tak, jakbyś sam celowo wjechał autem w drzewo i żądał współczucia, bo się pogniotło... Swoją drogą czytając na forach właśnie takie rady jak posty Chiary truje się ptaki, zamiast od razu iść do weta.
kanarek1, ptak jest najprawdopodobniej zatruty, nie wyleczysz go. Możesz mu tylko umilić dalsze życie. Podawaj mu karmę z pewnego Źródła, czystą wodę do picia. NIE dawaj syntetyków (ani witamin ani leków). Możesz podawać okresowo preparaty tzw. hepatoprotekcyjne (Hepavit, Silivit), ale nie ma pewności co do ich składu. A najzdrowszym pomysłem byłoby podawanie nasion ostropestu plamistego, który zawiera sylimarynę.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #20 : Padziernika 28, 2012, 08:50:04 »

Swoją drogą czytając na forach właśnie takie rady jak posty Chiary
Powinno być: Swoją drogą czytając na forach właśnie takie rady jak posty Twoje (w temacie http://kanarki.eu/index.php/topic,4007.msg22357.html#msg22357) i Chiary - żeby Chiara nie poczuła się urażona.
PS.: szkoda, e nie można edytować swoich postów, przez to czasami trzeba pisać kolejne.
Kanarek1, Twój nick powinien też miał być wytłuszczony, ale jakoś to przegapiłem - przepraszam.

cieslm
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Dzierżoniów
Wiadomoci: 185

CIH C033

« Odpowiedz #21 : Padziernika 28, 2012, 08:56:42 »

Yotan -jak podać nasiona Ostropestu Plamistego-kupiłem te nasiona ale ptaki nie radzą sobie z jego łuskaniem-może rozdrobnić w moŹdzierzu .Mógłbś coś przyblizyć?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #22 : Padziernika 28, 2012, 09:00:12 »

WsadŹ trochę ziaren do młynka od kawy, ale musi być elektryczny. Włącz go delikatnie - tak wciśnij szybko i krótko, tak, żeby nasiona został tylko "pokaleczone", a nie zmielone. Wtedy kanarki szybko nauczą się, że jest to jadalne i dobre i nauczą się go łuskać.

Chiara
Go
« Odpowiedz #23 : Padziernika 28, 2012, 09:18:15 »

Cytat: yotan
Cytat: Chiara
Jeżeli doszło dodatkowo do uszkodzenia trzustki, być może apetyt jest zmniejszony, bo organizm został zatruty lekiem- stąd objawy braku apetytu,

Trochę misz-masz - nie uważasz? Brak apetytu jest objawem, nie chorobą. Trzustka często ulega uszkodzeniu w przypadku schorzeń wątroby.
Nie bardzo rozumiem o jaki "misz-masz" Ci chodzi- przecież czarno na białym napisałam to, co Ty póŹniej... Co? Jedynie nie wspomniałam że trzustka ulega uszkodzeniu przy zatruciach, schorzeniach wątroby- myślałam że jest to zrozumiałe...

Cytat: Chiara
Sama wątroba jest organem, który sam w sobie nie boli- bolą mięśnie i narządy dookoła (na skutek stanu zapalnego).
Racja - wątroba nie boli. Ale od stanu zapalnego wątroby nie bolą mięśnie i okoliczne narządy - choć w sumie pęcherzyk żółciowy jest najbardziej okolicznym narządem i on może boleć, nawet bardzo. To co odbieramy jako ból wątroby to uczucie dyskomfortu związane z rozciąganiem torebki, którą ten narząd jest otoczony. Innym rodzajem bólu w tej okolicy jest ból w stanach zapalnych wspomnianego wcześniej pęcherzyka żółciowego.
Mam na ten temat odmienne nieco zdanie, od 10-ciu lat co jakiś czas mając dolegliwości związane z wątrobą właśnie- znam ból okolicznych narządów (po prostu "brzucha"), jednak sam pęcherzyk mam zdrowy...

Tak na prawdę glukozą nie leczy się odwodnienia - nadmiar glukozy powoduje odwodnienie (np. w cukrzycy). Błędem byłoby podawanie glukozy w stanie odwodnienia. W przypadku odwodnienia podaje się odpowiednie płyny - ich dobór zależy od rodzaju odwodnienia.
Nie wiem też, gdzie przeczytałaś o tych sterydach w Tormentiolu.
W takim razie dlaczego płynem podawanych przy odwodnieniu jest właśnie glukoza (oprócz właściwości wzmacniających?). Jakie wd Ciebie podaje się płyny- samą sól fizjologiczną?
Sprawa sterydów w Termentiolu- są to ilości śladowe, obecne w prawie każdej maści działającej na choroby skóry- sterydy przyspieszają działanie maści. B. często nie wymienia się ich w składzie leku, są to tak małe ilości, ale jednak są...
W przypadku Termentiolu zakładam że tam są- jutro będę wiedziała jak jest naprawdę- jednak pozwoliłam sobie założyć że jest to maść nie różniąca się od innych, działających podobnie (np.Tribiotic).

Swoją drogą czytając na forach właśnie takie rady jak posty Chiary truje się ptaki, zamiast od razu iść do weta.
Widzę że piszesz w liczbie mnogiej. Możesz podać przykłady gdzie swoimi radami zaszkodziłam ptakom? (Dość poważny zarzut- i owszem- czuję się urażona...).
Czy doradziłam podanie czegoś co może spowodować zatrucie? NIE. Czy -poza podawaniem naparu z rumianku- doradziłam podawanie czegokolwiek?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #24 : Padziernika 28, 2012, 09:33:23 »

W takim razie dlaczego płynem podawanych przy odwodnieniu jest właśnie glukoza (oprócz właściwości wzmacniających?). Jakie wd Ciebie podaje się płyny- samą sól fizjologiczną?
Sprawa sterydów w Termentiolu- są to ilości śladowe, obecne w prawie każdej maści działającej na choroby skóry- sterydy przyspieszają działanie maści. B. często nie wymienia się ich w składzie leku, są to tak małe ilości, ale jednak są...
W przypadku Termentiolu zakładam że tam są- jutro będę wiedziała jak jest naprawdę- jednak pozwoliłam sobie założyć że jest to maść nie różniąca się od innych, działających podobnie (np.Tribiotic).

Nie miejsce tu na wykład o odwodnieniu. Odsyłam do podręczników z medycyny.
Co do sterydów w maści - polskie prawo zabrania umieszczania w produktach składników, których nazw nie wymienia się na opakowaniu. Jednym słowem: jak nie ma na etykiecie, to znaczy, że nie ma w środku. Dotyczy to nie tylko leków, również np. produktów spożywczych.
Tribitic nie działa podobnie, rzekłbym, że zupełnie inaczej.

mikola
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 164

« Odpowiedz #25 : Padziernika 28, 2012, 09:47:50 »

Na odwodnienie najlepszy jest płyn Ringera z chlorkiem wapnia... Umiech

Chiara
Go
« Odpowiedz #26 : Padziernika 28, 2012, 09:55:47 »

Nie miejsce tu na wykład o odwodnieniu. Odsyłam do podręczników z medycyny.
A jednak Ty próbujesz robić wykład o tym co ja napisałam "nie-tak"...(Wykład o woreczku żółciowym). Tak szczerze mówiąc- ton Twoich postów pozostawia "trochę" do życzenia... Może więcej szacunku dla innych?(I nie mam na myśli tylko siebie).

Co do sterydów w maści - polskie prawo zabrania umieszczania w produktach składników, których nazw nie wymienia się na opakowaniu. Jednym słowem: jak nie ma na etykiecie, to znaczy, że nie ma w środku. Dotyczy to nie tylko leków, również np. produktów spożywczych.
Tribitic nie działa podobnie, rzekłbym, że zupełnie inaczej.
Jak już pisałam nie mam w domu Termentiolu, więc siłą rzeczy i opakowania- tak więc nie wiem czy są tam, czy też nie. Jednak w większości do stosowania na choroby skóry są sterydy- jaki jest tego cel, pisałam powyżej, jeżeli to za mało, odsyłam do podręczników medycznych lub Leksykonu Leków, gdzie jest to dokładnie wyjaśnione (sterydy jako swojego "nośnik" substancji czynnej).
Tribiotic wymieniłam jako przykład maści w której są sterydy, a jak pewnie wiesz Z politowaniem jest ona sprzedawana w małych saszetkach- z tyłu opakowania wymienione są tylko 3 antybiotyki i jeszcze dwie substancje- niemożliwe jest, by by to całkowity skład maści (brak chociażby konserwantów).

Pominąłeś milczeniem moją prośbę o przytoczenie wątków gdzie daję rady przez które truje się ptaki...
]czytając na forach właśnie takie rady jak posty Chiary truje się ptaki, zamiast od razu iść do weta.

Odnoszę wrażenie że plujesz jadem- dostało się mnie, Klapuchowi, kanarkowi1. Nie chcę być niemiła (do czasu), więc przemilczę to po prostu...

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #27 : Padziernika 28, 2012, 09:57:54 »

Swoją drogą czytając na forach właśnie takie rady jak posty Chiary truje się ptaki, zamiast od razu iść do weta.
Widzę że piszesz w liczbie mnogiej. Możesz podać przykłady gdzie swoimi radami zaszkodziłam ptakom? (Dość poważny zarzut- i owszem- czuję się urażona...).
Czy doradziłam podanie czegoś co może spowodować zatrucie? NIE. Czy -poza podawaniem naparu z rumianku- doradziłam podawanie czegokolwiek?
Dopiero teraz wpadłem na to, o co Ci tu chodzi  Niezdecydowany Masz rację, powinno być "post". Przepraszam.

Chiara
Go
« Odpowiedz #28 : Padziernika 28, 2012, 10:04:16 »

Dopiero teraz wpadłem na to, o co Ci tu chodzi  Niezdecydowany Masz rację, powinno być "post". Przepraszam.
No dobrze, ale czy rada podawania rumianku z miodem jest truciem ptaków? Rumianek łagodzi, miód ma właściwości lecznicze (oczywiście jest to domowa medycyna). Wizyta u weta jest chyba rzeczą normalną, o której nie trzeba pisać w każdym poście... (A rumianek z miodem nie jest trucizną- ma właściwości kojąco-łagodzące...).

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #29 : Padziernika 28, 2012, 10:37:19 »

Zastanawia mnie fakt dlaczego skupiliście się nad zasugerowaną diagnozą, że jest to zatrucie maścią. Przecież kanarek równie dobrze mógł zapaść na zupełnie inną chorobę.

Strony: 1 [2] 3 4   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!