Patryk30
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 34
|
 |
« Odpowiedz #15 : Padziernika 27, 2013, 07:45:27 » |
|
Ja mam pytanie do tych skorupek po jajkach.Czemu trzeba ściągac tą błonkę i co by modło sie stac jakby była ta błonka. Dziś za obserwowałem jak w drugiej parze samiec tokuje  dobry znak może coś z tego będzie. Super taka kamerka w budce. Jaki jest koszt takiej zabawki i jak sie to montuje w budzie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CarIvan
Go
|
 |
« Odpowiedz #16 : Padziernika 27, 2013, 08:02:15 » |
|
Chętniej amadyny zjadają skorupkę bez błonki i nie mieloną, łatwiej je pokruszyć na drobiny, nie ma ciągnących się przy kawałkach skorupek błon. Tak zrobiłem u siebie i pokruszyłem w palcach czyste skorupy, zjadają co widać przy obserwacji ptaków. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #17 : Padziernika 27, 2013, 08:11:07 » |
|
Nie wiem, skąd stwierdzenie, żeby amadynom podawać skorupy "bez błonki". Jeśli skorupy są dobrze wysuszone (niektórzy je prażą w piekarniku), to nic się nie ciągnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CarIvan
Go
|
 |
« Odpowiedz #18 : Padziernika 27, 2013, 08:16:51 » |
|
Podawałem i takie i takie, chętniej zjadają bez błonki więc usuwam zaraz po ugotowaniu i dopiero rozdrabniam a to że robię tak u siebie nie zmusza nikogo do takiego samego działania. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Patryk30
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #19 : Padziernika 27, 2013, 08:27:21 » |
|
A mam takie pytanko jeszcze co do budek lęgowych bo czytałem dużo na ten temat jedni polecają takie jakby z uskokiem inni takie kwadratowe albo plastikowe i dlatego każda para ma inną  . Jedna taka 19/19/10 druga 12/12/12 a trzecia 12/ok15 12 i taka 3/4 zabudowana
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #20 : Padziernika 27, 2013, 09:48:50 » |
|
A gdzie to pytanie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CarIvan
Go
|
 |
« Odpowiedz #21 : Padziernika 27, 2013, 09:55:03 » |
|
Zapewne ma na myśli jaka najlepsza, i tu odpowiem że co hodowca to inne zdanie, ja mam u siebie te z uskokiem i nie zauważyłem by były ani za małe ani by to w jakiś sposób nie odpowiadało ptakom, wielu hodowców z jakimi rozmawiałem mają takie budki lęgowe, wielu ma budki od papug falistych, wielu półotwarte jak dla zeberek i wszyscy hodują amadyny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 159
|
 |
« Odpowiedz #22 : Padziernika 28, 2013, 10:09:58 » |
|
Mi też się wydaje że rodzaj budki nie ma znaczenia. Ja mam z uskokiem sam ją zrobiłem zamontowałem kamerę, która bardzo się przydaje ponieważ nie straszę ptaków. Odkąd ptaki siadły na jajkach zaglądnąłem do budki chyba dwa razy, raz kontrola jajek po 7 dniach i obrączkowane młodych. A tak to cały czas obserwuje je przez kamerę i nagrywam ciekawe zachowania:) np. ptaki chyba sprawdzają jak silne są młode, w pierwszych dniach po wykluciu podnoszą je do góry za ogon i puszczają trwa to dwa, trzy dni, zauważyłem to przy każdych młodych jakich miałem. Można to zobaczyć na tym filmie (akurat samica nie złapała za ogon ale zazwyczaj łapią za ogon): Jakość nie jest super ale trzeba się z tym pogodzić mało światła i słaba kamera. Na przyszły sezon chcę zamontować kamerę hd może będzie lepiej:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Patryk30
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #23 : Padziernika 28, 2013, 10:45:40 » |
|
Dzieki za odpowiec zwlaszcza tym co sie domyslaja o co mi chodz. Witaminy zamowione nowe kielki zamoczone, skorubki sie susza ( z ta z blonka i bez zobacze ktore wola) Teraz ino czekac na jakies rezultaty
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #24 : Padziernika 28, 2013, 10:49:04 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #25 : Padziernika 28, 2013, 11:42:11 » |
|
lolek: może ptaki po prostu przekłądają tak młode, ukaładają je sobie w budce albo przekłąają je tak, jak przetaczają jajka, żeby się grzał równomiernie. Jak możesz, to daj jeszcze jakiś filmik z tym łapaniem za ogon. Patryk30: u swoich amadyn nie zauważyłem problemów z zasiedlaniem budek, a stosuję głównie półotwarte budki. Aczkolwiek w tym roku w dwóch klatkach dałem budki z otworem i uskokiem i zostały one szybciej zajęte przez ptaki, niż pozostałe. Słyszałem też opinie, że budki z uskokiem zabezpieczają przed przypadkowym wynoszeniem młodych z budki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Patryk30
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #27 : Padziernika 30, 2013, 10:48:47 » |
|
Cordovan doszły mi te witaminy Co mi poleciłeś. Mam pytanko ( znowu  ) postaram się pisac bez byków, żeby się nikt nie czepiał. Te witaminy wystarczą mi na dwa tygodnie,czy wystarczy tyle podawac ? Potrzebuje ok 400ml wody dla wszystkich kanarów i amadynów dziennie, a w ulotce jest napisane że 1g na 250 ml wody. Robię 0,5 l i resztę wylewam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #28 : Padziernika 30, 2013, 02:11:59 » |
|
Cordovan doszły mi te witaminy Co mi poleciłeś. (...) Te witaminy wystarczą mi na dwa tygodnie,czy wystarczy tyle podawac ?
A po co w ogóle podawać? Ptaki mają jakieś niedobory? Potrzebuje ok 400ml wody dla wszystkich kanarów i amadynów dziennie, a w ulotce jest napisane że 1g na 250 ml wody. Robię 0,5 l i resztę wylewam
Czyste marnotrawstwo. Nie lepiej robić połowę dawki? I wodę i witaminy zaoszczędzisz...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #29 : Padziernika 30, 2013, 05:35:52 » |
|
Potrzebuje ok 400ml wody (...) a w ulotce jest napisane że 1g na 250 ml wody. Robię 0,5 l i resztę wylewam
Ja bym wypił  Na 400 ml potrzebujesz 1,6 cm witamin w strzykawce i tyle.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|