Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:40:02 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2] 3 4 ... 8   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: początki hodowli amadyny wspaniałej  (Przeczytany 56434 razy)
0 uytkownikw i 3 Goci przeglda ten wtek.
Patryk30
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 34

« Odpowiedz #15 : Padziernika 27, 2013, 07:45:27 »

Ja mam pytanie do tych skorupek po jajkach.Czemu trzeba ściągac tą błonkę i co by modło sie stac jakby była ta błonka. Dziś za obserwowałem jak w drugiej parze samiec tokuje Umiech dobry znak może coś z tego będzie.
  Super taka kamerka w budce. Jaki jest koszt takiej zabawki i jak sie to montuje w budzie

CarIvan
Go
« Odpowiedz #16 : Padziernika 27, 2013, 08:02:15 »

Chętniej amadyny zjadają skorupkę bez błonki i nie mieloną, łatwiej je pokruszyć na drobiny, nie ma ciągnących się przy kawałkach skorupek błon. Tak zrobiłem u siebie i pokruszyłem w palcach czyste skorupy, zjadają co widać przy obserwacji ptaków.  Umiech

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #17 : Padziernika 27, 2013, 08:11:07 »

Nie wiem, skąd stwierdzenie, żeby amadynom podawać skorupy "bez błonki". Jeśli skorupy są dobrze wysuszone (niektórzy je prażą w piekarniku), to nic się nie ciągnie.

CarIvan
Go
« Odpowiedz #18 : Padziernika 27, 2013, 08:16:51 »

Podawałem i takie i takie, chętniej zjadają bez błonki więc usuwam zaraz po ugotowaniu i dopiero rozdrabniam a to że robię tak u siebie nie zmusza nikogo do takiego samego działania.  Mrugnicie

Patryk30
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #19 : Padziernika 27, 2013, 08:27:21 »

A mam takie pytanko jeszcze co do budek lęgowych bo czytałem dużo na ten temat jedni polecają takie jakby z uskokiem inni takie kwadratowe albo plastikowe i dlatego każda para ma inną Umiech. Jedna taka 19/19/10 druga 12/12/12 a trzecia 12/ok15 12 i taka 3/4 zabudowana

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #20 : Padziernika 27, 2013, 09:48:50 »

A gdzie to pytanie?

CarIvan
Go
« Odpowiedz #21 : Padziernika 27, 2013, 09:55:03 »

Zapewne ma na myśli jaka najlepsza, i tu odpowiem że co hodowca to inne zdanie, ja mam u siebie te z uskokiem i nie zauważyłem by były ani za małe ani by to w jakiś sposób nie odpowiadało ptakom, wielu hodowców z jakimi rozmawiałem mają takie budki lęgowe, wielu ma budki od papug falistych, wielu półotwarte jak dla zeberek i wszyscy hodują amadyny.

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 159

« Odpowiedz #22 : Padziernika 28, 2013, 10:09:58 »

Mi też się wydaje że rodzaj budki nie ma znaczenia. Ja mam z uskokiem sam ją zrobiłem zamontowałem kamerę, która bardzo się przydaje ponieważ nie straszę ptaków. Odkąd ptaki siadły na jajkach zaglądnąłem do budki chyba dwa razy, raz kontrola jajek po 7 dniach i obrączkowane młodych. A tak to cały czas obserwuje je przez kamerę i nagrywam ciekawe zachowania:) np. ptaki chyba sprawdzają jak silne są młode, w pierwszych dniach po wykluciu podnoszą je do góry za ogon i puszczają trwa to dwa, trzy dni, zauważyłem to przy każdych młodych jakich miałem. 

Można to zobaczyć na tym filmie (akurat samica nie złapała za ogon ale zazwyczaj łapią za ogon):
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=o4QWwcsjcNg" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=o4QWwcsjcNg</a>

Jakość nie jest super ale trzeba się z tym pogodzić mało światła i słaba kamera. Na przyszły sezon chcę zamontować kamerę hd może będzie lepiej:)

Patryk30
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #23 : Padziernika 28, 2013, 10:45:40 »

Dzieki za odpowiec zwlaszcza tym co sie domyslaja o co mi chodz. Witaminy zamowione nowe kielki zamoczone, skorubki sie susza ( z ta z blonka i bez zobacze ktore wola)  Teraz ino czekac na jakies rezultaty

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #24 : Padziernika 28, 2013, 10:49:04 »

skorubki

zlituj się...

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #25 : Padziernika 28, 2013, 11:42:11 »

lolek: może ptaki po prostu przekłądają tak młode, ukaładają je sobie w budce albo przekłąają je tak, jak przetaczają jajka, żeby się grzał równomiernie. Jak możesz, to daj jeszcze jakiś filmik z tym łapaniem za ogon.
Patryk30: u swoich amadyn nie zauważyłem problemów z zasiedlaniem budek, a stosuję głównie półotwarte budki. Aczkolwiek w tym roku w dwóch klatkach dałem budki z otworem i uskokiem i zostały one szybciej zajęte przez ptaki, niż pozostałe. Słyszałem też opinie, że budki z uskokiem zabezpieczają przed przypadkowym wynoszeniem młodych z budki.

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 159

« Odpowiedz #26 : Padziernika 28, 2013, 12:14:25 »

Niestety mam narazie tylko ten jeden filmik ponieważ jest to moment trudny do uchwycenia kwesta sekundy. Postaram się przy następnych młodych nagrać więcej takiego zachowana. Może to i przekładanie ale wygląda to tak że łapią go do góry puszczają z wysokości po czym normalnie karmią. Nie wygląda to też tak że chcą zrobić mu jakąś krzywdę.

zapraszam na mój kanał na YouTube
https://www.youtube.com/user/1199kar/videos

a tu najbardziej popularny filmik Umiech
https://www.youtube.com/watch?v=CH7sSrj0eOU

a tu leci transmisją na żywo (samica często lubi zasłaniać kamerkę Umiech
http://www.ustream.tv/channel/gouldian-finch-amadyny-wspania%C5%82e

Patryk30
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #27 : Padziernika 30, 2013, 10:48:47 »

Cordovan doszły mi te witaminy Co mi poleciłeś. Mam pytanko ( znowu  Duy umiech) postaram się pisac bez byków, żeby się nikt nie czepiał.
Te witaminy wystarczą mi na dwa tygodnie,czy wystarczy tyle podawac ? Potrzebuje ok 400ml wody dla wszystkich kanarów i amadynów dziennie, a w ulotce jest napisane że 1g na 250 ml wody. Robię 0,5 l i resztę wylewam

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #28 : Padziernika 30, 2013, 02:11:59 »

Cordovan doszły mi te witaminy Co mi poleciłeś. (...) Te witaminy wystarczą mi na dwa tygodnie,czy wystarczy tyle podawac ?
A po co w ogóle podawać? Ptaki mają jakieś niedobory?

Potrzebuje ok 400ml wody dla wszystkich kanarów i amadynów dziennie, a w ulotce jest napisane że 1g na 250 ml wody. Robię 0,5 l i resztę wylewam
Czyste marnotrawstwo. Nie lepiej robić połowę dawki? I wodę i witaminy zaoszczędzisz...

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #29 : Padziernika 30, 2013, 05:35:52 »

Potrzebuje ok 400ml wody (...) a w ulotce jest napisane że 1g na 250 ml wody. Robię 0,5 l i resztę wylewam

Ja bym wypił Duy umiech
Na 400 ml potrzebujesz 1,6 cm witamin w strzykawce i tyle.

Strony: 1 [2] 3 4 ... 8   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!