Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:59:14 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: początki hodowli amadyny wspaniałej  (Przeczytany 56467 razy)
0 uytkownikw i 2 Goci przeglda ten wtek.
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #90 : Grudnia 02, 2013, 09:14:26 »

Tak obserwuję wątek i odnoszę wrażenie, że trochę na siłę chcesz coś uzyskać. Ptaki masz od 2-3 miesięcy, nie miałeś żadnych szans na przygotowanie ich do lęgów, siebie przy okazji też.
Staraj się dalej, mam nadzieję, że Ci się uda, ale nastaw się też na to, że może Ci nic z tego nie wyjść. Po 2 miesiącach ptaki - według mnie - ledwo się przystosowały do otoczenia i warunków, o kwarantannie nie wspomnę.

Patryk30
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 34

« Odpowiedz #91 : Grudnia 02, 2013, 08:53:47 »

To nie jest tak że ja na siłę chce młode. To sprzedawcy od których kupowałem ptaki mówili żebym włożył budki. Teraz to już nie wiem co mam robic Umiech

CarIvan
Go
« Odpowiedz #92 : Grudnia 02, 2013, 09:54:13 »

Patryk30 weź ty opisz kolejno każdą parę, numery obrączek, CIH jak jest na nich, kolory, i wszystko co wiesz od hodowców od jakich kupiłeś o danym ptaku, kiedy poparowane, jak przygotowane, dosłownie wszystko w jednym poście zbierz.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #93 : Grudnia 03, 2013, 08:49:03 »

To nie jest tak że ja na siłę chce młode. To sprzedawcy od których kupowałem ptaki mówili żebym włożył budki. Teraz to już nie wiem co mam robic Umiech

Hmm, a może kieruj się tym co TY chcesz, a nie tym co chciał sprzedawca?

Patryk30
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #94 : Grudnia 12, 2013, 09:06:59 »

Witam sorki że tak późno  Umiech A więc tak ptaki wszystkie mają   Umiech tego roczne obrączki (czarne), przy zakupie nie zobaczyłem że jedna samica ma obrączkę czarną ale zaciskową ( znacznik). Dwóch hodowców co kupowałem od nich ptaki mówili że ptaki są z początku roku luty-marzec. A co do tego co ja chcę to zawsze kupuje ptaki żeby je oglądac i podziwiac i rozmnarzac
  Para z domu już przeniesiona do kotłowni mają już gniazdo zrobione i dziś trzecie jajko mają, a u drugiej pary jajka były puste

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 159

« Odpowiedz #95 : Grudnia 12, 2013, 10:09:39 »

Wiek ptaków jest w porządku jeśli tak jak mówili hodowcy są z lutego-marca. W zagranicznych artykułach znalazłem informację że ptaki są płodne już w wieku 6 miesięcy ale zaleca się poczekanie do przynajmniej 8 miesiąca życia. Zaraz ktoś pewnie powie że za młode itp. W Polsce uważa się że ptaki powinny mieć rok żeby je rozmnażać. Nie jest to prawdą wystarczy poczytać zagraniczne artykuły i badania (szczególnie australijskie), w jednym z nich znalazłem informację, że w sezonie lęgowym obserwowano młode, które wyszły z pierwszego lęgu (jakiejś pary), te młode podeszły do lęgu w tym samym sezonie lęgowym co rodzice i wyprowadziły młode.

Wydaje mi się że u Ciebie problem leży w przygotowaniu ptaków do lęgu za szybo dałeś im budki. Ptaki uczą cierpliwości i dokładności i tak musisz sam do nich podchodzić. Dobrze przygotować a wtedy dopuszczać do lęgu.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #96 : Grudnia 12, 2013, 10:35:02 »

W zagranicznych artykułach znalazłem informację że ptaki są płodne już w wieku 6 miesięcy ale zaleca się poczekanie do przynajmniej 8 miesiąca życia. Zaraz ktoś pewnie powie że za młode itp. W Polsce uważa się że ptaki powinny mieć rok żeby je rozmnażać. Nie jest to prawdą wystarczy poczytać zagraniczne artykuły i badania (szczególnie australijskie), w jednym z nich znalazłem informację, że w sezonie lęgowym obserwowano młode, które wyszły z pierwszego lęgu (jakiejś pary), te młode podeszły do lęgu w tym samym sezonie lęgowym co rodzice i wyprowadziły młode.
Ptaki w naturze przystępują do lęgów we wczesnej młodości. Tak jak piszesz, piersze młode z bieżącego roku już wyprowadzają swój pierwszy lęg.
W swojej hodowli rozmnażałem już 4-miesięczne astryldy - z powodzeniem. Również amadyńce. Zauważyłem, że samce są szybciej gotowe do lęgu, dojrzalsze fizycznie i psychicznie, samiczki jednak potrzebują więcej czasu, żeby osiągnąć dojrzałość, zwłaszcza "emocjonalną". Zdarzało się bowiem, że nie podejmowały karmienia młodych, a w następnym roku bez problemu wyprowadzały lęgi. Dlatego jesli chodzi o samce, to pozwalam już 4-miesięcznym ptakom podchodzić do lęgów (czasem jeszcze niewypierzonym), a jeśli chodzi o samice, to czekam, aż osiągną wiek min. 8 miesięcy.

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #97 : Grudnia 12, 2013, 11:20:25 »

Tak jest trzeba powiedzieć jak to jest bo polscy hodowcy albo nie wiedzą albo chcą to zataić, żeby samemu namnażać ptaki jak najszybciej. Odnośnie samiczek to czytałem żeby z młodymi samiczkami łączyć starsze samce, które były już na lęgach, dzięki czemu naucza młode samiczki karmić pisklęta (ale na pewno mają tu znaczenie indywidualne cechy samiczek). Dobrze jest pozostawić ptaki z pierwszego lęgu razem z rodzicami na drugi lęg dzięki czemu młode ptaki uczą się karmić swoje rodzeństwo a co za tym idzie są lepszymi rodzicami w przyszłości.

Patryk30
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #98 : Grudnia 29, 2013, 02:57:30 »

Witam dawno mnie tu nie było Umiech. U mnie duże zmiany co do amadynów para z domu co przeniosłem je do kotłowni to od dwóch dni mają cztery młode. Druga para ma 4 jaja 3 zalężone, a trzecia para nic. Kanarki zaczynają budowę gniazd

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #99 : Grudnia 29, 2013, 10:11:08 »

No widzisz wszystko jest możliwe tylko trzeba słuchać swoich ptaków one powiedzą ci czego potrzebują Umiech

CarIvan
Go
« Odpowiedz #100 : Grudnia 30, 2013, 07:48:48 »

Patryk30 bo widzisz hodowla i rozmnażanie ptaków są opatrzone dużą dozą cierpliwości z twojej strony, mało tego potrzeba minimum wiedzy a przy tym maksimum wysiłku z twojej strony by zapewnić im jak najlepsze warunki w przypadku amadyn w dużej mierze udane legi warunkuje dobry dobór ptaków i umiejętne ich sparowanie. Gratuluję że ci się udało. Pamiętaj by jak młode wyjdą już z budki i będą z dwa dni już siedziały cały dzień poza budką by ją zabrać i przez minimum trzy tygodnie do miesiąca by te młode były z parą rodzicielską. Mimo że już od drugiego dnia po wyjściu z budki młode próbują i same już zaczynają pobieranie pokarmu to nim się usamodzielnią w pełni mija 21-30 dni. Zabierając budkę wyhamujesz tez odrobinę pęd rodziców do kolejnego lęgu bo zajęte będą młodzieżą. Jak budki nie zabierzesz to często jak młode wyjdą z budki w 4-5 dni po tym pojawia się pierwsze jajo, młode chcą na noc wchodzić do budki i czasami zdarza się że mogą jajka uszkodzić a i rodzice słabiej wtedy zajmują się młodymi mając już kolejne jaja. To tak z mojego doświadczenia i możesz wykorzystać lub nie jak uważasz.  Mrugnicie

Patryk30
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #101 : Grudnia 30, 2013, 08:24:31 »

Pewnie zw wykozystam i bardzo dziekuje za Twoje rady i innych. Moge smialo lowiedziec ze to jest nasz wspulny sukces. Pozdrawiam a jeszcze jedno kiedy sie obraczkuje mlode i czy bedzie zle.jak zamowie obraczki na 2014

CarIvan
Go
« Odpowiedz #102 : Grudnia 30, 2013, 09:44:42 »

kiedy sie obraczkuje mlode i czy bedzie zle.jak zamowie obraczki na 2014
Obrączki zakłada się amadynom w wieku 5-7 dni w zależności od ilości młodych jak jest mniej rodzice mają mniejsza ilość do karmienia i w początkowej fazie szybciej rosną i trzeba obrączkować w 5 dniu jak jest 5 lub 6 młodych można i w siódmym dniu zaobrączkować bo się da. Tak czy siak jak obrączkujesz rano to po południu musisz sprawdzić czy nie zrzuciły obrączek, na drugi dzień również, w 8 dniu już nie zrzucą a i po nim już nie zaobrączkujesz ptaków i nie potrzeba tego kontrolować, oczywiście możesz obrączkować już na 2014 rok. Amadynom zakłada się obrączki o rozmiarze 2,7. Jeśli nie chcesz należeć do żadnego stowarzyszenia możesz obrączki zamówić na portalach aukcyjnych np. allegro, jesli chcesz mieć swój numer hodowcy tzw. CIH możesz się zapisać do jakiegoś zrzeszenia, ja jestem osobiście w Ogólnopolskim Stowarzyszeniu Hodowców Małej Egzotyki Goulda http://okhme-goulda.pl.tl/STRONA-STARTOWA.htm. Zapraszam.  Mrugnicie

Patryk30
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #103 : Grudnia 30, 2013, 09:56:15 »

To sie pochwaliłem znowu. Poszedłem nakarmić ptaki i ta para co miała młode była po za budką poczekałem jakies 10 min i nie wchodziły popatrzyłem do środka a tam młode były już zdechłe i tak jakby porozrzucane po budce  Zo co znowu źle zrobiłem. Powiem wam że kanarki sa łatwiejsze w hodowli albo ja mam pecha. Dam amadyną na ten rok spokój. Już mi sie odechciało hodowli amadyn jak zobaczyłem te młode

CarIvan
Go
« Odpowiedz #104 : Grudnia 30, 2013, 10:15:33 »

To sie pochwaliłem znowu. Poszedłem nakarmić ptaki i ta para co miała młode była po za budką poczekałem jakies 10 min i nie wchodziły popatrzyłem do środka a tam młode były już zdechłe i tak jakby porozrzucane po budce
Stawiam że ptaki są za młode i niedoświadczone w wychowie młodych, może coś je spłoszyło w nocy, zeszły z młodych a te się zaziębiły, przyczyny mogą być różne.
Powiem wam że kanarki sa łatwiejsze w hodowli albo ja mam pecha.
Amadyny wspaniałe łatwe w hodowli nie są w porównaniu z kanarkami czy np. zeberkami wymagają pewnego doświadczenia i wiedzy a przede wszystkim zapewnienia im odpowiednich ku temu warunków jak i odpowiedni dobór par lęgowych. Najkorzystniej jest gdy któreś z pary jest starsze i miało już młode rok wcześniej. Możliwe też że trafiłeś na ptaki z pod mewek a te nie rokują udanej hodowli. Ptaki kupuje się od sprawdzonych hodowców i jeśli będziesz chciał takich mogę ci polecić.
Dam amadyną na ten rok spokój. Już mi sie odechciało hodowli amadyn jak zobaczyłem te młode
Napisz ile dokładnie która para położyła jaj, w jakim okresie i nie zniechęcaj się.  Mrugnicie

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!