Sporo się działo podczas mojej nieobecności. Jaka szkoda, że nie mogłem uczestniczyć wcześniej w dyskusji.
Jak nie ma ograniczen? Kazda kolekcja stoi u sedziego 30 minut.
Skąd wziąłeś to ograniczenie?
Wszystko fajnie tylko zawsze były podane pełne wyniki nie tylko mistrzów i wice itd. Dlatego nadal czekamy na pełną klasyfikacje,no chyba że w tym roku to problem przy coraz większej komputeryzacji?
Wedle zapewnień Rady Federacji wszystko miało być online.
Witam wszystkich. Yotan podaj mi na priv numer konta a prześlę Ci 15 zł za ten katalog i proszę przestań już głupoty pisać.
Wreszcie znalazł się prawdziwy sponsor. Mam nadzieję, że w bieżącym roku pokryjesz koszty sporządzenia katalogu, albo może chociaż zakup katalogu dla wszystkich niezadowolonych hodowców.
Witam w Niemczech katalog tez jest obowiazkowy,a wynikow na stronie DKB nie ma od paru lat albo sa
uogulnione.
W Czechach też zakup katalogu jest obowiązkowy, ale np. w Austrii już nie.
A tak na marginesie jak ja zaplacil bym za udzial w "MP" i moje ptaki byly by oceniane w szatni,a staly przed ocena Bog wie gdzie tez bym zabral swoje ptaki z wystawy przed czasem,pomijajac fakt ze bylo dwoch expertow z Niemiec."Jak cie widza tak cie pisza".
Tak właśnie jest!
Aby zrozumieć kuriozalność zaistniałej sytuacji na OMP przyjrzyjmy się najpierw ustalonym przez PFO zasadom (zasady te nie były nigdy konsultowane ze stowarzyszeniami i hodowcami, a przecież niewątpliwie powinno do tego dojść, bo są to mistrzostwa wszystkich hodowców) określonym w Postanowieniach dotyczących organizacji 76 Ornitologicznych Mistrzostw Polski 2013:
Do udziału w konkursach organizowanych w ramach OMP hodowcy mogą zgłaszać nie więcej jak dwie kolekcje i nie więcej jak po trzy ptaki pojedyncze w poszczególnych klasach.Przepis złamany przez organizatora, bowiem można było znaleźć większą ilość ptaków wystawionych przez hodowców w jednej klasie.
Sekcje i klasy ptaków, które będą oceniane w konkursach w ramach OMP 2013, ustali Rada Federacji na wniosek Zarządu Sekcji Sędziów w terminie do dnia 30 września 2013 r. Informacja na ten temat zostanie zamieszczona na stronie internetowej PFO najpóźniej do dnia 15 października 2013 r.Przepis złamany przez organizatora, bo sekcje i klasy wystawowe ukazały dużo później. Pisałem już o tym na wortalu (
http://kanarki.eu/index.php?topic=4652.msg27401#msg27401).
Podczas OMP 2013 przyznawanie tytułów, nagród i wyróżnień zwycięzcom w poszczególnych klasach odbywać się będzie zgodnie ze szczegółowymi ustaleniami określonymi w pkt 12.5 Ogólnego Regulaminu Konkursów i Wystaw Polskiej Federacji Ornitologicznej, z tym, że zasady przyznania nagród rzeczowych i sposób ich wręczenia określi Rada.Przepis złamany przez Radę Federacji, gdyż jak wynika ze znalezionego przeze mnie opisu Mariusza Bogdana:
„otrzymałem puchar, medal i dyplom Mistrza Polski... nie mogę zrozumieć co mieli na celu organizatorzy 76 OMP... zrobienie na złość?” Przypomnę, że chodzi o kolekcję, która zdobyła 320 pkt.
Nie dopuszcza się możliwości wręczania podczas oficjalnej ceremonii nagród innych, niż wynikające z Ogólnego Regulaminu Konkursów i Wystaw PFO.Przepis złamany przez Radę Federacji, gdyż nagrody otrzymali m.in.: przedstawiciele władz samorządowych oraz Organizator „udanych pod każdym względem OMP”.
Obowiązki Organizatora 76 OMP:
a) Zgodnie z pisemną ofertą na organizację 76 OMP zapewni nagrody dla wyróżnionych hodowców w postaci pucharów i dyplomów, w ilości wynikającej z Ogólnego Regulaminu Konkursów i Wystaw obowiązującego w PFO;Przepis złamany przez Radę Federacji, ponieważ to właśnie Rada Federacji ufundowała te nagrody
b) zapewni karmienie ptaków podczas trwania konkursu i wystawy;Przepis złamany przez organizatora, bowiem z tym karmieniem było różnie. Niekiedy sami uczestnicy mistrzostw musieli karmić swoje ptaki.
c) zapewni ptakom opiekę weterynaryjną przez cały czas trwania OMP 2013 i wystawy;Przepis złamany przez organizatora, ponieważ nie było 24-godzinnej opieki weterynaryjnej podczas trwania OMP.
d) w grupie kanarków śpiewających zorganizuje i wyposaży pomieszczenia w celu przeprowadzenia w wydzielonych salach konkursów dla kanarków harceńskich i kanarków wodnotokowych (malinois);Przepis złamany przez organizatora, ponieważ to właśnie hodowcy kanarków śpiewających wyposażyli pomieszczenia w niezbędny sprzęt.
e) zapewnieni warunki do oceny kanarków śpiewających zgodnie z ustaleniami zawartymi w Ogólnym regulaminie konkursów i wystaw PFO oraz wymaganiami sędziów oceniających;Przepis złamany przez organizatora, bowiem to hodowcy kanarków śpiewających dostarczali sędziom ptaki do oceny.
f) umożliwi przeprowadzenie pokazów śpiewu kanarków w salach wystawowych, poprzez wyposażenie sal w krzesła dla słuchaczy;
g) zorganizuje fachowców do przyjmowania ptaków;
h) zapewni odpowiednią ilość osób do obsługi sędziów podczas konkursów ptaków (co najmniej jedna osoba na jednego sędziego);Z wypowiedzi hodowców kanarków harceńskich wynika, że
przepis złamany był przez organizatora, bowiem to sami hodowcy zabezpieczali obsługę sędziów.
i) umożliwi wystawcom wypożyczenie klatek wystawowych;
j) zapewni w wystarczającej ilości i jakości regały, klatki i woliery do ekspozycji ptaków;
k) spowoduje kompletne wypisanie kart ocen i umieszczenie ich na klatkach jeszcze przed otwarciem wystawy dla zwiedzających;
l) zapewni salę na giełdę ptaków wyposażoną w dostateczną ilość stołów i krzeseł. Ptaki na giełdzie sprzedawać i wymieniać mogą tylko hodowcy, którzy zgłosili ptaki do konkursu;Przepis złamany na wszystkie możliwe sposoby przez organizatora. Pomieszczenie giełdowe było za ciasne. Na giełdę wchodzili nie tylko wystawcy ptaków. Sprzedającymi, kupującymi i wymieniającymi ptaki były osoby, którzy nie zgłosili ptaków do konkursu. O wolnych krzesłach dla odwiedzających giełdę nie będę się wypowiadał.
m) zapewni uczestnikom OMP 2013 oraz zwiedzającym możliwość zakupu pokarmów i akcesoriów do hodowli ptaków, poprzez zaproszenie producentów i firm handlowych o profilu zoologicznym;
n) zorganizuje dla potrzeb Rady Federacji salę na terenie hali wystawowej, dostępną w dniach wystawy, przeznaczoną na spotkania członków Rady z przedstawicielami stowarzyszeń członkowskich, prasą, sponsorami, itp.
o) zapewni ład i porządek podczas OMP 2013 w szczególności poprzez:
- wywieszenie w widocznych miejscach w salach wystawowych i na giełdzie ptaków regulaminu porządkowego;Przepis złamany przez organizatora, bo nigdzie nie widziałem żadnego regulaminu porządkowego, a tym bardziej przy wejściu, gdzie należało go wywiesić.
- zapewnienie służby pilnującej ptaki, ubranej w stroje rozpoznawalne dla uczestników wystawy, np. kamizelki;Przepis złamany przez organizatora, gdyż ochrona na wystawie była żadna. Sam widziałem zarówno przypadek, podmiany ptaka w klatce jak i wyciągania ptaka z klatki i pokazywania go potencjalnemu nabywcy. Organizator nie zabezpieczył też klatek wystawowych z ptakami. Kilka ptaków wyszło z klatek. To karygodne zaniedbanie organizacyjne! Czegoś takiego nie widziałem już dawno nawet na krajowych wystawach.
- wprowadzenie i wyegzekwowanie zakazu spożywania alkoholu i palenia papierosów na terenie wystawy i giełdy ptaków;Przepis złamany przez organizatora. Skoro cześć osób dostrzegło osoby pod wpływem alkoholu i palące papierosy, więc nawet nie ma o czym dyskutować.
- wyegzekwowanie w trakcie trwania konkursów i wystawy zakazu wyjmowania, podmieniania i sprzedaży ptaków z klatek wystawowych pod groźbą dyskwalifikacji hodowcy oraz odebrania mu zdobytych tytułów i nagród;Przepis złamany przez organizatora, gdyż zdarzały się pojedyncze przypadki wyjmowania i podmieniania ptaków i hodowcy Ci nie zostali zdyskwalifikowani.
- zapewnienie ochrony odpowiedzialnej za przestrzeganie porządku na giełdzie ptaków.Przepis załamany przez organizatora. Z giełdy zrobiono „kotłownię” (lub może „wędzarnię” jak mawiali niektórzy): ciasno, brudno, wiele osób paliło tam papierosy, warunki w jakich sprzedawano ptaki były najgorsze od lat.
Według postanowienia Rady Federacji
wystawa powinna być otwarta dla zwiedzających w niedzielę 15 grudnia do godziny 14.00.
Również i ten
przepis został złamany przez organizatora i Radę Federacji. Już kilkanaście minut po godzinie 13-stej zaczęto wypraszać osoby zwiedzające wystawę. Widziałem przypadek wulgarnego wręcz wyganiania obserwatorów. Żenada na całej linii! O 13.30 już wydawano ptaki wystawcom. Czegoś takiego nie widziałem na żadnej innej wystawie. Skrócenie wystawy to absolutnie skandaliczna rzecz!
Rada Federacji PFO złamała też wszelkie postanowienia Ogólnego regulaminu konkursów i wystaw w trakcie dokonywania wyboru organizatora OMP. Pisałem o tym w wątku
http://kanarki.eu/index.php?topic=4652.0.
Na OMP nie było żadnej kontroli ani ze strony Rady Federacji ani tym bardziej ze strony Komisji Kontroli Wewnętrznej.
Teraz postawmy sobie pytanie czy obliczu łamania tylu przepisów prawa przez organizatora i Radę Federacji dyskwalifikacje zastosowane przez Prezydenta Rady Federacji PFO są ważne w świetle prawa? Czy Prezydent PFO ma w obliczu zaistniałej sytuacji prawo do dyskwalifikacji hodowców?
Opiszę jeszcze pewien przypadek, jaki wydarzył się na pewnej małej wystawie w Czechach. Organizator wystawy w jednym przypadku pomylił się i błędnie wpisał w katalogu ilość punktów kolekcji u jednego z hodowców, który zajął 6 miejsce w swej klasie. Pomyłka nie była istotna, gdyż nie powodowała ani zmiany miejsca, ani tym bardziej jakiegoś tytułu. Kiedy organizator dostrzegł pomyłkę nie dość, że wydrukował erratę do katalogu to jeszcze rozesłał do wszystkich uczestników wystawy na adres domowy przeprosiny oraz przyznał hodowcy, u którego nastąpiła pomyłka bezpłatny udział w kolejnej wystawie organizowanej w kolejnym roku. Oceńcie sami postępowanie czeskiego organizatora.
Wróćmy teraz na nasze podwórko. Na jakiej podstawie Prezydent PFO podjął decyzje o dyskwalifikacji ptaków na OMP? Czy dysponował jakąś dokumentacją w tym zakresie? Czy decyzja Prezydenta PFO istniała w chwili dyskwalifikacji w formie pisemnej? Czy Prezydent pisemnie poinformował zdyskwalifikowanych hodowców o przyczynach i powodach dyskwalifikacji? Czy wydana została errata do katalogu i rozdysponowano ją wśród nabywców katalogu? Czy Prezydent PFO i organizator poinformował zdyskwalifikowanych hodowców o drodze odwoławczej od decyzji Prezydenta? Wszystkie te rzeczy są niezwykle istotne w przypadku gdyby zdyskwalifikowani hodowcy chcieli się odwołać od tej decyzji np. do sądu.
Jeśli jakiś z opisanych wyżej warunków nie został spełniony należy prawnie domniemywać, że dyskwalifikacja hodowców na OMP nie ma żadnej mocy prawnej. Świadczy o tym choćby papierowa dokumentacja w postaci katalogu OMP i brak jakiejkolwiek erraty do niego w chwili zakończenia OMP. Katalog wydany w postaci elektronicznej już po zakończeniu trwania wystawy i opublikowany jedynie na stronie PFO nie ma żadnych skutków prawnych. Nawet w przepisach stanowionych przez Radę Federacji nie ma mowy o takim przypadku.
W obliczu zaistniałej sytuacji jedynym honorowym rozwiązaniem byłoby natychmiastowe podanie się do dymisji wszystkich członków obecnej Rady Federacji.