Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 08:11:35 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 14   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Relacja - 76 Ornitologiczne Mistrzostwa Polski - Czeladź 2013  (Przeczytany 92568 razy)
0 uytkownikw i 4 Goci przeglda ten wtek.
canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #75 : Stycznia 08, 2014, 09:49:58 »

Odpowiedz Reticulata wywarla na mnie wrazenie.  Wg mnie ma racje.  I nie - nie obrazil nikogo.  Czuje, ze pisal z sarkazmem.  

Wyobrazmy sobie, ze Reticulata to jeden z tych starajacych sie i pracujacych przy organizajcji MP.  Wchodzi i czyta same bluzgi, wychodzi obwieszony psami, do ktorych sie nie poczuwa.   Sami mowimy, ze to nasze polskie spoleczenstwo sprawia, ze trudno cokolwiek poprawic, polepszyc.  Moze wlasnie z takimi wiatrakami polskiego spoleczenstwa walcza ogranizatorzy i odpowiedzialni?     Zawstydzony

Prawda jest zwykle glebiej.  Ile razy tego sami doswiadczamy, jak ktos zle interpretuje nasze zachowanie, reakcje.  
Mamy prawo do wlasnych uczuc i odczuc, ale nie mamy prawa do demolowania uczuc innych, INSYNUUJAC komukolwiek cokolowiek negatywnego.  Mozna naprawde wiele zdzialac merytorycznymi rozwazaniami i mozna opracowac plan dzialania, zaoferowac pomoc we wdrozeniu zakazu palenia i upijania sie... itd itp.  Wszystko wspolnie z odpowiedzialnymi za impreze.  Nikogo nie trzeba detronizowac.  Mozna dolaczyc do tych z zakasanymi rekawami.  

Wierzcie mi, podobnie jest w Niemczech. Tez sie ludzie irytowali i mowili, ze tych gory to guco obchodzi... Ale obchodzi.  Ten z gory napisal potem prywatna wiadmosc i poslal wszystkim bioracym udzila w dyskusji.  Mowil, miedzy innymi, ze odpowiedzialni byli na imprezie i mozna bylo w kazdej chwili podejsc i podzielic sie spostrzezeniami, dac szanse na wyjasnienie kilku faktow.  To pomaga po ludzku spojrzec na temat... Nie nakrecic sie emocjonalnie.

Opis samej imprezy naprawde niezbyt pozytywnie wyszedl.  Sama bym tez byla zniesmaczona.  
Ale zazalenia powinny jednak ladowac na biurkach szefow, a nie na forum publicznym.
Bo robimy naszemu hobby krzywde - czyta to kazdy, rowniez ludzie, ktorzy moga to uzyc przeciwko nam... media...

Teraz widze to jakos dokladniej, wlasnie po tej wiadomosci od szefa naszego zwiazku.  
Widze, ze mozna w czasach internetu bez problemu nawiazac dialog.  Teraz juz sie dla mnie nie bedzie liczylo omawianie czegokolwiek z nic-nierobiacymi.  Tylko omawianie i oferowanie swoich pomyslow i swojej pracy tym, ktorzy cokolwiek robia.  Jak mnie samej nie wysluchaja, to moge zebrac kilku ludzi, z nimi to kameralnie omowic, ustalic plan dzialania i wtedy sie znowu zglosic do wladz.   Tylko w takim zachowaniu widze szanse na odejscie od klotni o rozlany kompot.  

Serdecznie
Agata
« Ostatnia zmiana: Stycznia 08, 2014, 09:53:37 wysane przez canarissimo » Zapisane

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #76 : Stycznia 08, 2014, 10:02:08 »

Po części przyznaję Ci rację. Też by mi nie było miło. Ale w naturze ludzkiej jest oceniać innych podług siebie. Ja w takiej sytuacji próbowałbym rozmawiać. Więc pytam, dlaczego oni się nie odezwą, dlaczego nie chcą nawiązać dialogu z hodowcami, ich stowarzyszeniami? Przecież rozmowa nie jest trudna. Przykładem dla mnie jest Mark - w momencie, kiedy niektóre Oddziały PZHKiPE zaczęły myśleć o odłączeniu się od macierzy on wziął tyłek w troki i ruszył do ludzi. Był też u nas, była rozmowa, były zarzuty (obustronne na szczęście), były kłótnie, ale były też deklaracje i rozwiązania. Dla mnie było to jedno z bardziej udanych spotkań. Otworzyło mi oczy na wiele problemów. Pomogło obejrzeć wiele problemów z obu stron - od strony mojej, szeregowego hodowcy i od strony Zarządu. Marzę o takim spotkaniu z Radą PFO.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #77 : Stycznia 08, 2014, 10:08:33 »

A tak w ogóle to dość paplaniny! Może ktoś zaproponuje jakieś konkretne rozwiązania? Jakieś pomysły na poprawę działalności samej PFO, ale też i całości sytuacji hodowlanej w Polsce? Na pewno nie da się od razu uzdrowić sytuacji, ale powoli, małymi kroczkami można coś ruszyć. Jest nas wielu (ludzi - żebyś się Agata nie obraziła Mrugnicie), na pewno ktoś ma jakieś pomysły, wszystko można przedyskutować - byle było z kim. Od samego narzekania się nie polepszy!

JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013
Wiadomoci: 243

« Odpowiedz #78 : Stycznia 08, 2014, 10:19:19 »

Mam już serdecznie dość tej dyskusji. Nie chce mi się już odpowiadać na Wasze ciągłe problemy. Szkoda czasu.

Jeśli naprawdę chcecie lepszych mistrzostw, rozwoju stowarzyszeń, federacji i ogólnie hodowlii ptaków wykażcie się, a nie ciągle narzekajcie.
http://www.pfo.info.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=346:oferta-pracy-spoecznej-na-rzecz-pfo&catid=24:informacje-rf&Itemid=24

Chciałem tylko zwrócić uwagę, że kiedyś na forum pisało pełno hodowców, znanych i lubianych wystawców ptaków na wystawach.
Teraz jakoś ich tu teraz nie widać.
Mniemam, że nie przez działania PFO czy przez organizację OMP (które w mojej ocenie co rok wyglądają lepiej), a przez takich mądrali jak papuga.

Mark gdzie jesteś?

Mnie już się niedobrze robi jak czytam te wpisy Smutny.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #79 : Stycznia 08, 2014, 10:35:46 »

Jeśli naprawdę chcecie lepszych mistrzostw, rozwoju stowarzyszeń, federacji i ogólnie hodowli ptaków wykażcie się, a nie ciągle narzekajcie.
http://www.pfo.info.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=346:oferta-pracy-spoecznej-na-rzecz-pfo&catid=24:informacje-rf&Itemid=24

Pomysł uważam za dobry, odczuwam tylko pewną obawę, że PFO oferuje to, czego niestety w chwili obecnej nie ma - "Za ciężką i solidną pracę, która przyniesie efekty dla wszystkich hodowców ptaków oferujemy satysfakcję i zadowolenie oraz uznanie wśród hodowców ptaków."

JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #80 : Stycznia 08, 2014, 10:47:34 »

Nie ma wśród tych forumowych mądrali.

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #81 : Stycznia 09, 2014, 09:13:47 »

Przykładem dla mnie jest Mark - w momencie, kiedy niektóre Oddziały PZHKiPE zaczęły myśleć o odłączeniu się od macierzy on wziął tyłek w troki i ruszył do ludzi. Był też u nas, była rozmowa, były zarzuty (obustronne na szczęście), były kłótnie, ale były też deklaracje i rozwiązania. Dla mnie było to jedno z bardziej udanych spotkań. Otworzyło mi oczy na wiele problemów. Pomogło obejrzeć wiele problemów z obu stron - od strony mojej, szeregowego hodowcy i od strony Zarządu. Marzę o takim spotkaniu z Radą PFO.
I to jest to.  Ale nie tylko oni maja sie do nas fatygowac, ale tez my - z naszymi skargami - do nich.
Tylko : moim zdaniem nie ma potrzeby roztrzasac tego na forum.  

Uwazam, ze to, o czym rozmawiamy na spotkaniach zwiazkowych i na takich wlasnie zarzutowo-deklaracyjnych NIE powinno byc prezentowane publicznie.  Nalezy sie spotkac osobiscie - wtedy mozna sie nawet sklocic o cos.  Takie rozmowy zaowocuja, mozna spisac protokol do dokumentacji itd.  Mniej lub bardziej anonimowe roztrzasanie minusow na forum raczej zameca wode i potem trudno z niej pic - sami widzicie, ze ten watek jest teraz mocno niesmaczny i niechetnie sie do niego wraca.  

PEACE!  Laczy nas jedno hobby.  

papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 409

« Odpowiedz #82 : Stycznia 09, 2014, 02:59:38 »

Prawda jest zwykle glebiej.
Faktycznie! Zawsze tak jest. Tylko jak zmusić władze PFO do działania? Albo chociaż do jakiejś poważnej debaty?

Jakieś pomysły na poprawę działalności samej PFO, ale też i całości sytuacji hodowlanej w Polsce?
Pomysły są! Wystarczy popatrzeć na działalność obcych stowarzyszeń i czerpać z nich garściami. Zamiast wystawek zakrapianych alkoholem można tworzyć ptasie show.

Jeśli naprawdę chcecie lepszych mistrzostw, rozwoju stowarzyszeń, federacji i ogólnie hodowlii ptaków wykażcie się, a nie ciągle narzekajcie.
Może inaczej spojrzeć należy na sprawę i zastanowić się nad tym dlaczego z Rady Federacji odeszli Dariusz Jagielski, Jacek Dybich, Marian Świtała, Marcin Franiczek, Tomasz Balcarek? Czyżby się nie wykazywali w pracach Rady? Jestem przekonany, że z tych samych powodów inni nie chcą wejść do Rady, ani też wspierać w jakikolwiek sposób PFO. Dystans między PFO a hodowcami ciągle się pogłębia. A rozbicie środowiska hodowlanego (np. hodowców egzotyki, hodowców kanarków śpiewających) utrwala się.

Chciałem tylko zwrócić uwagę, że kiedyś na forum pisało pełno hodowców, znanych i lubianych wystawców ptaków na wystawach.
Teraz jakoś ich tu teraz nie widać.
Mniemam, że nie przez działania PFO czy przez organizację OMP (które w mojej ocenie co rok wyglądają lepiej), a przez takich mądrali jak papuga.
Z takich samych powodów hodowcom nie chce się nawet cokolwiek pisać. Co mają pisać? Ogólnie wiadomo jakie każdy z nich ma zdanie na temat tego co się dzieje.
Ciekawi mnie Twoje określenie "znani i lubiani". Czy w tej grupie mieszczą się również hodowcy, którzy zdobyli tytuł Mistrza Polski 2013 z notami 340 w przypadku kolekcji czy 87 punktów w przypadku pojedynek?
Nie żebym coś insynuował, ale PFO wyrządziła krzywdę hodowcom dopuszczając do takich sytuacji. To jeszcze jeden dowód na to, że PFO wie najlepiej czego oczekują hodowcy.

Mądrala papuga zorganizował Wam OMP. I to wyłącznie przez papugę mamy totalną zapaść w hodowli! Ludzie oprzytomnijcie wreszcie, że ja pokazuję tylko do czego doszliśmy na skutek działań PFO!
Kiedy będzie na OMP poziom z mistrzostw Czech czy Niemiec? I organizacyjnie i jakościowo poziomem ptaków? Za 100 lat? Mnie takie czekanie nie interesuje. Ja chcę mieć taki poziom już za kilka lat. Jaki poziom jest na giełdzie z Mistrzostw Polski niech świadczy choćby załączone zdjęcie.

Mnie już się niedobrze robi jak czytam te wpisy
W sumie nikt Cię do czytania nie zmusza. Piszę, bo trzeba ujawniać działania PFO. Niech hodowcy są świadomi jak działa PFO i co robią Panowie Prezydenci. Każdy wysnuwa wnioski sam. Ja poddaję tylko wnioski do przemyślenia.

Nalezy sie spotkac osobiscie - wtedy mozna sie nawet sklocic o cos.
A kiedy przedstawiciele z Rady Federacji spotkali się z hodowcami w jakimś stowarzyszeniu? Wiem, że byli zapraszani po wielokroć i na takie formalne i mniej formalne spotkania ale niestety nadmiar pracy w PFO powodował, że nie mieli czasu. Nawet jeśli spotkanie miało dotyczyć organizacji Mistrzostw Polski.

PEACE!  Laczy nas jedno hobby.
Mam nadzieję!

JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #83 : Stycznia 09, 2014, 03:16:12 »

Papuga, pomimo że wymieniasz nazwiska - czyli wyedaje się że jesteś w temacie - kompletnie nie wiesz co się w PFO działo.
Odszedłem z RF z powodów osobistych (dzieci, praca), a cały czas ile tylko mogę staram sie pomagać i RF i innym stowarzyszeniom
Piszesz głupoty i tylko ludziom ciśnienie podnosisz
Dlaczego nie napiszesz swoich „spostreżeń” do RF PFO tylko tu zamęt siejesz?
Zrób coś zamiast siedzieć przy klawiaturze.

Jacky, Mark, klapuch zwrócicie uwagę temu gościowi.
Mnie dzieli już tylko malutki kroczek od likwidacji konta na forum.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #84 : Stycznia 09, 2014, 03:54:13 »

Jacky, Mark, klapuch zwrócicie uwagę temu gościowi. Mnie dzieli już tylko malutki kroczek od likwidacji konta na forum.
Szkoda odchodzić z forum z powodu Papugi. Dużo mówi, jest irytujący, ale to nie jego forum, prawda?

kompletnie nie wiesz co się w PFO działo.
I chyba właśnie tutaj jest problem. Nikt nie wie. Oczywiście poza grupą osób, która była/jest powiązana z tamtymi wydarzeniami.
A jak czegoś nie wiadomo to można snuć domysły, jak wyżej.

ZBYSZEK O710
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 166

« Odpowiedz #85 : Stycznia 09, 2014, 04:10:50 »

Witam JAD nie zawsze piszesz prawdę a dla ciebie papuga poparcie
Ja tak zrobiłem jak to ty JAD piszesz i podałem odnośnie informacji na stronie PFO dotyczącej używania plików cookies, i jaka była reakcja na mój wpis V-ce Prezydenta PFO, jak już jestem przy wpisie to do ciebie JAD, sklep nie jest PFO bo ona nie prowadzi działalności gospodarczej tylko PFO spółka z o.o., a za tym inne są wymagania dla takiego sklepu, nie będę się rozpisywał.

JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #86 : Stycznia 09, 2014, 04:20:23 »

Zbyszek na pewno nie kłamię.

ZBYSZEK O710
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 166

« Odpowiedz #87 : Stycznia 09, 2014, 04:21:14 »

Przepraszam JAD chodziło o cytat z twoje wypowiedzi (o spostrzeżenie do RF PFO ) teraz widać jak często robię wpisy.

JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #88 : Stycznia 09, 2014, 04:29:57 »

Jacky, Mark, klapuch zwrócicie uwagę temu gościowi. Mnie dzieli już tylko malutki kroczek od likwidacji konta na forum.
Szkoda odchodzić z forum z powodu Papugi. Dużo mówi, jest irytujący, ale to nie jego forum, prawda?

I chyba właśnie tutaj jest problem. Nikt nie wie. Oczywiście poza grupą osób, która była/jest powiązana z tamtymi wydarzeniami.
Klapuch co ma być więcej?

Działa strona internetowa federacji gdzie przekazywane są informację co się dzieje.
Prowadzę ją ja i czasem nie mam czasu zeby informacja z RF pojawiła się natychmiast - papuga tego nie rozumie pewnie bo nic nie robi pewnie.

Są rozsyłane w miarę potrzeby informacje na skrzynki mailowe stowarzyszen - w Egzocie zawsze odczytywane.

Co jakiś czas jest artykuł w Nowej Exocie. Ostatni, obszerny artykuł przed OMP.

Są coroczne zebrania delegatów, oraz spotkania z prezesami stowarzyszen na OMP - i to jest miejsce do dyskusji co robic i jak robić.

Tylko na zebraniach tych wszyscy siedzą cicho, nie ma takich mądrych jak papuga, bo jak by miał pomysł to moze by go poproszono o pomoc w realizacji a tego by mu sie już nie chciało zapewne.

Nie wiem co mam pisać jeszcze.
Choćbyście nie wiem co pisali na forum, to pisząc tylko żadnych problemów nie rozwiążecie.
Ja tez bym chciał aby wiele spraw wyglądało inaczej, tylko że wiem jak to wygląda i bez zaangażowania większej ilości osób nic z tego nie będzie.

JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #89 : Stycznia 09, 2014, 04:43:02 »

Ech nie dokładnie przeczytałem
Klapuch 5 lat temu federacja praktycznie nie istniała.
Jedynie co działało to sędziowie. Działali znaczy sędziowali nasze konkursy.

Na forum tylko widać oponentów RF.
Porównując do tego co było kiedyś i co jest teraz to naprawdę PFO cały czas idzie do przodu, a ciągną ten wózek  dwie, trzy osoby.
Ja się cieszę, że jest tak jak jest i mam nadzieję, że tymi chociaż małymi kroczkami do przodu będziemy szli dalej.

Pewnie to zaraz papuga skomentuje.

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 14   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!