Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:21:58 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2] 3 4 ... 9   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Takie male pytanko  (Przeczytany 51811 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935

« Odpowiedz #15 : Lipca 08, 2014, 09:27:01 »

. W dobrym, gdyż na ubiegłorocznych Mistrzostwach Polski kolekcyjne za kolekcję wynosiło 35 zł, a za pojedynczego ptaka 13 zł
To dla mnie tez jest smieszne. Dlaczego taka zniszka dla kolekcji?

JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013
Wiadomoci: 243

« Odpowiedz #16 : Lipca 08, 2014, 11:23:25 »

Drogi pigmeju! Trzymam Cię za słowo! Widzę, że wreszcie sprawy zaczynają iść w dobrym kierunku. W dobrym, gdyż na ubiegłorocznych Mistrzostwach Polski kolekcyjne za kolekcję wynosiło 35 zł, a za pojedynczego ptaka 13 zł i jak twierdzili działacze PFO tamte opłaty jedynie w części pokryły wynagrodzenie sędziów, a teraz okazuje się, że na niższych opłatach kolekcyjnych można sporo zarobić.

Zgadzam się, że opłaty kolekcyjnego zmalały, ale tylko i wyłącznie jeżeli wprowadzimy opłaty za bilety na wystawę i giełdę oraz sprzedawane ptaki (liczę że to zauważyłeś papugo). Jeżeli tego się nie wprowadzi, bądź nie znajdzie się hojniejszych sponsorów, śmiem twierdzić, że kolekcyjne będzie oscylować w kwotach od 35-40 a pojedynki 12-15 zł. Więc jak widać coś za coś, a Ty znów wyrwałeś zdanie z kontekstu - czyli norma hehehehe.

Jarek sam mówiłeś, że sobie Niemcy w kolano strzelili wprowadzając opłatę za sprzedawanego ptaka. Ptaki z samochodów sprzedawali.
Po co to wprowadzać u nas?

pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Śląsk, Pszów
Wiadomoci: 292

« Odpowiedz #17 : Lipca 09, 2014, 12:05:46 »

Ludzie ja dałem przykład, jak można doprowadzić do jakichkolwiek zysków, nie mówię że tak będzie  Mrugnicie. Opłaty za sprzedawane ptaki owszem nie są najlepszym pomysłem, ale może doprowadzą do tego że ludzie nie będą tłoczyć w małych klatkach 10 ptaków - tylko tyle. Niemcy owszem strzelili sobie w kolano bo opłaty były potworne a nie dwa złote Duy umiech. Wydaje się wam śmieszne obniżenie kolekcyjnego - czy ja żle pisze czy nie czytacie ze zrozumieniem - powtórzę jeszcze raz, obniżenie kolekcjnego jest możliwe tylko jeżeli wprowadzi się opłaty za wstęp i temu podobne. I nie wiem co jest śmiesznego w tym że obniża się kolekcyjne, powodując tym samym zwiększenie ilości ptaków na mistrzostwach - bo im mniej hodowca ma zapłacić tym chętniej ptaki wystawia - taka polska rzeczywistość. Powtarzam jeszcze raz że to co piszę to propozycje, a nie jakieś końcowe decyzje.

CarIvan
Go
« Odpowiedz #18 : Lipca 09, 2014, 05:29:51 »

Ja jestem zdania że można te wszystkie opłaty w rozsądny sposób wprowadzić. Dla przykładu moja propozycja do rozpatrzenie przez RF (można przekazać jeśli uzna się to za słuszne):

1. Wejściówka dla osoby dorosłej 10 zł i nie jest to dużo. Dzieci do lat 10 za darmo, powyżej 10 do 18 lat 5 zł.
2. Wejście na giełdę dla szukających ptaków do zakupu powinno być moim zdaniem za darmo bo i tak zapłacili za wejściówkę wogóle na wystawę.
3. Opłata za wystawienie kolekcji 25 zł, za pojedynczego ptaka 10 zł. Więcej ptaków by ludzie wystawili moim zdaniem.
4. Opłata za ptaki sprzedawane na giełdzie: dla hodowcy jaki wystawia się z swoimi ptakami na wystawie a nadwyżkę chce sprzedać na giełdzie powiedzmy 2 zł od ptaka jak sugerują koledzy, jak ktoś z zewnątrz chce sprzedać ptaki (bo pewnie z tego organizator mistrzostw nie zrezygnuje) by było to sprawiedliwe 5 zł od ptaka. Ponadto ograniczenie że ilość ptaków w klatce na giełdzie nie może przekraczać 5 szt w przypadku kanarków, drobnej egzotyki, małych papug, ptaki większe po 2 szt na klatkę, duże po 1 szt. Oczywiście klatka nie może też być mikroskopijnych wymiarów. Minimalne wymiary to 40 szer/30 wys/30 głęb. większe mogą być i wtedy też może być w większej więcej ptaków. Ptaki nie mogą siedzieć "na sobie" w tych klatkach. Osoba (przeważnie handlarz) nie przestrzegająca tego może zostać wyproszona z giełdy z swoimi pakami lub za nieprzestrzeganie ograniczeń nałożona zostanie na taka osobę sankcja w wysokości 200 zł. Nikt kto ma na sprzedanie 20 kanarków czy więcej nie wpakuje ich w jedną klatkę by dostać taką karę.
5. Na giełdzie do sprzedaży powinny być tylko ptaki.
6. Każda firma sprzedająca czy to fronty klatek, pasze i akcesoria, suplementy diety, leki, książki i czasopisma itp. powinna mieć swoje stoiska na hali wystawowej pod ścianami a opłata za stoisko winna wynosić w zależności od zajmowanej przestrzeni - 2 metry kwadratowe 50 zł i adekwatnie 4 metry kwadratowe 100 zł itd za dobę. Te firmy i tak na takich wystawach zarabiają a jeśli nawet nie zarobią na wystawie to nałapią klientów na sprzedaż wysyłkową a to dla nich i tak wielki zysk, ponadto stoiska wystawiają tylko na dni wolne dla ludzi z zewnątrz a nie cały tydzień.
7. Ptaki na giełdzie muszą mieć bezwarunkowo dostęp do wody w poidłach oraz karmy suchej zgodnie z danym gatunkiem. Nie zapewnienie tego - sankcja w kwocie 50 zł.
8. Bezwzględny zakaz palenia i spożywania alkoholu w jakiejkolwiek postaci na wystawie oraz giełdzie. Osoba łamiąca ten zakaz zostaje usunięta z wystawy/giełdy, jeśli to hodowca wystawiający ptaki karą będzie zakaz wystawienia na kolejnych mistrzostwach, jeśli sprzedający na giełdzie bezwzględna eliminacja z ptakami z giełdy takiej osoby.
9. Obniżenie ceny na znaczki PFO do 10 zł za szt., druków "standardów" do 20 zł za szt., medali okazjonalnych do 15-20 zł za szt. powinno zwiększyć ilość chętnych do zakupu.
10. Puchary powinny być tylko dla hodowców wystawiających pełne kolekcje, dla hodowców wystawiających pojedyncze ptaki za ocenę kwalifikującą do tytułu Mistrza jedynie dyplom lub medal. Nie sztuką jest wystawić jednego ptaka a kolekcję i to jest moim zdaniem do nagrodzenia pucharem.
11. Jak puchary za tytuł Mistrza to nie medale jednocześnie ew. puchary tylko za Mistrza Polski a medale za w-ce Mistrza z drugiej i trzeciej oceny, jak puchary i medale to już nie potrzebne są dodatkowo dyplomy - obniżyć to powinno koszty w budżecie PFO.

papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 409

« Odpowiedz #19 : Lipca 09, 2014, 09:01:41 »

Zgadzam się, że opłaty kolekcyjnego zmalały, ale tylko i wyłącznie jeżeli wprowadzimy opłaty za bilety na wystawę i giełdę oraz sprzedawane ptaki (liczę że to zauważyłeś papugo). Jeżeli tego się nie wprowadzi, bądź nie znajdzie się hojniejszych sponsorów, śmiem twierdzić, że kolekcyjne będzie oscylować w kwotach od 35-40 a pojedynki 12-15 zł. Więc jak widać coś za coś, a Ty znów wyrwałeś zdanie z kontekstu - czyli norma hehehehe.
Nic nie wyrywam z kontekstu. Myślałem jedynie, że te inne wymienione przez Ciebie pozycje (poza kolekcyjnym) będą wprowadzone zamiast tych dziwacznych opłat, które były w 2013 r. Ale to pewnie byłoby znów za proste dla PFO i Twoje propozycje nie zostaną wprowadzone w życie.

obniżenie kolekcjnego jest możliwe tylko jeżeli wprowadzi się opłaty za wstęp i temu podobne. I nie wiem co jest śmiesznego w tym że obniża się kolekcyjne, powodując tym samym zwiększenie ilości ptaków na mistrzostwach - bo im mniej hodowca ma zapłacić tym chętniej ptaki wystawia - taka polska rzeczywistość.
A może poszukać innych, pozacenowych przyczyn małej ilości wystawianych ptaków. Dlaczego np. na GLOSTER SHOW POLAND w Wałbrzychu było dużo więcej glosterów niż na Ornitologicznych Mistrzostwach Polski 2013, mimo, że kolekcyjne było dużo wyższe, mimo, że termin wystawy w Wałbrzychu był bardzo niefortunny, i mimo, że Wałbrzych nie leży na Górnym Śląsku (który jest tak mocno faworyzowany przez PFO). Czy wiceprezydent do spraw hodowlanych PFO analizuje takie rzeczy? Ma już jakieś konkretne wnioski w tym zakresie?

To dla mnie tez jest smieszne. Dlaczego taka zniszka dla kolekcji?
PFO nigdy nie dawała szans początkującym hodowcom, ani hodowcom gatunków trudnych, którzy nie są w stanie wystawić albo nie umieją złożyć kolekcji. To pokłosie pokutuje do dziś. Pojedynki zawsze są traktowane po macoszemu (np. sędziowie często oceniają je na końcu, już po ocenie kolekcji). Kiedyś, dzięki staraniom i wysiłkom (o ile mnie pamięć nie myli) Krzysztofa Wilczewskiego, wprowadzono możliwość wystawiania pojedynek. Te pojedynki tak się utrzymują na różnych wystawach, ale zwycięzcy w pojedynkach są zawsze gorzej postrzegani niż zwycięzcy w kolekcjach. Nie działa to z oczywistych względów na rozwój hodowli w naszym kraju.

Jarek sam mówiłeś, że sobie Niemcy w kolano strzelili wprowadzając opłatę za sprzedawanego ptaka. Ptaki z samochodów sprzedawali.
Po co to wprowadzać u nas?
Trzeba hodowcom skomplikować życie, żeby nie mieli za prosto.

Bezwzględny zakaz palenia i spożywania alkoholu w jakiejkolwiek postaci na wystawie oraz giełdzie. Osoba łamiąca ten zakaz zostaje usunięta z wystawy/giełdy, jeśli to hodowca wystawiający ptaki karą będzie zakaz wystawienia na kolejnych mistrzostwach, jeśli sprzedający na giełdzie bezwzględna eliminacja z ptakami z giełdy takiej osoby.
Tylko na kolejnych mistrzostwach? To powinien być dożywotni zakaz wystawiania ptaków, wykluczenie ze stowarzyszenia i wpis na czarną listę PFO, aby przypadkiem gość nie zapisał się do innego stowarzyszenia. Dodatkowo jeszcze dyskwalifikacja wszystkich ptaków wystawionych przez łamiącego wystawowe zasady hodowcę.

10. Puchary powinny być tylko dla hodowców wystawiających pełne kolekcje, dla hodowców wystawiających pojedyncze ptaki za ocenę kwalifikującą do tytułu Mistrza jedynie dyplom lub medal. Nie sztuką jest wystawić jednego ptaka a kolekcję i to jest moim zdaniem do nagrodzenia pucharem.
11. Jak puchary za tytuł Mistrza to nie medale jednocześnie ew. puchary tylko za Mistrza Polski a medale za w-ce Mistrza z drugiej i trzeciej oceny, jak puchary i medale to już nie potrzebne są dodatkowo dyplomy - obniżyć to powinno koszty w budżecie PFO.
Jestem za tym, aby nagrody dla pojedynek i kolekcji były jednakowe. Chciałbym też wyraźnie podkreślić, że owe nagrody nie mają żadnego znaczenia. Jeśli wystawa jest dobrze zorganizowana, to hodowcy przywiozą i wystawią ptaki, nawet jeśli nie będzie żadnych nagród, a jedynie np. symboliczne dyplomy. Nie znam hodowcy, który nie wystawi ptaków, bo wśród nagród nie ma okazałych pucharów.

JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013
Wiadomoci: 243

« Odpowiedz #20 : Lipca 09, 2014, 09:53:38 »

Ludzie ja dałem przykład, jak można doprowadzić do jakichkolwiek zysków, nie mówię że tak będzie  Mrugnicie. Opłaty za sprzedawane ptaki owszem nie są najlepszym pomysłem, ale może doprowadzą do tego że ludzie nie będą tłoczyć w małych klatkach 10 ptaków - tylko tyle. Niemcy owszem strzelili sobie w kolano bo opłaty były potworne a nie dwa złote Duy umiech. Wydaje się wam śmieszne obniżenie kolekcyjnego - czy ja żle pisze czy nie czytacie ze zrozumieniem - powtórzę jeszcze raz, obniżenie kolekcjnego jest możliwe tylko jeżeli wprowadzi się opłaty za wstęp i temu podobne. I nie wiem co jest śmiesznego w tym że obniża się kolekcyjne, powodując tym samym zwiększenie ilości ptaków na mistrzostwach - bo im mniej hodowca ma zapłacić tym chętniej ptaki wystawia - taka polska rzeczywistość. Powtarzam jeszcze raz że to co piszę to propozycje, a nie jakieś końcowe decyzje.
Też nie potrafię sobie wyobrazić jak by opłaty za sprzedawane ptaki mogły być zorganizowane?
Nie wyobrażam sobie liczenia ptaków, pilnowania, żeby sprzedający nie oszukiwali.
Może coś prostszego? Na przykład:
- do 20 ptaków - 20 złotych
- do 50 ptaków - 50 złotych
- do 100 ptaków - 100 złotych
- pow.100 - 200 zł.

Ja nie wygłupiałbym się z opłata za jednego ptaka na giełdzie.

papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 409

« Odpowiedz #21 : Lipca 09, 2014, 10:11:26 »

A po co tak komplikować?
Dzielimy powierzchnię pomieszczenia giełdowego na ileś tam części. I dajemy możliwość zakupu dowolnej powierzchni handlowej. Zakładamy przykładowo, że 1 część to np. 50 czy 100 zł. Ktoś, kto ma dużo ptaków kupi 2-3 części, a ktoś kto ma tylko kilka sztuk do sprzedaży zakupi 1 cześć powierzchni handlowej. Nie będzie też żadnych zatargów między sprzedawcami o miejsca, bo każdy będzie miał swoje ponumerowane i wykupione miejsca.
Ja bym nawet był za dopuszczeniem do giełdy nie tylko wystawców, ale wszystkich (przy czym nie wystawcy płaciliby np. podwójną stawkę za miejsce na giełdzie), jeśli oczywiście spełnią oni warunki sanitarne narzucone przez PFO.
Jeśli nie wszystkie miejsca nie zostaną wcześniej sprzedane (w co mój znajomy pan Janek mocno wątpi), to w czasie wystawy można je będzie sprzedawać już taniej.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #22 : Lipca 09, 2014, 10:34:20 »

Dzielimy powierzchnię pomieszczenia giełdowego na ileś tam części. I dajemy możliwość zakupu dowolnej powierzchni handlowej. Zakładamy przykładowo, że 1 część to np. 50 czy 100 zł. Ktoś, kto ma dużo ptaków kupi 2-3 części, a ktoś kto ma tylko kilka sztuk do sprzedaży zakupi 1 cześć powierzchni handlowej.

Ja tylko się boję, że niektórzy wykupią jedną część, przyniosą 20 ptaków, a pozostałe 80 będą trzymać w samochodzie. Polak zaradnym jest...

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #23 : Lipca 09, 2014, 10:51:00 »

Wątek szybko się toczy, więc mniemam, że kwestie tu poruszane są niezmiernie ważne dla wszystkich.

Dobrze, że pojawiają się już konkretne sugestie i rozwiązania. Cześć z nich trzeba i należy bez wątpienia wprowadzić w życie. Dobrze, że osoby decydujące o organizacji OMP mają takie wortalowe wskazówki. Zawsze uważałem, że opinie hodowców należy brać pod uwagę.

Obecnie widzę, że z krytyki dyskusja przenosi się na szczebel wyżej, czyli na poszukiwanie jakiś rozwiązań, które poprawią organizację mistrzostw. I to jest dobry kierunek! Wiem, że wątek jest czytany przez członków Rady Federacji i mniemam, że Wasze zdanie wezmą pod rozwagę.

Dajecie dużo ciekawych propozycji. Są one różnego rodzaju. Wszystko, nawet rzeczy pozornie dobre można poprawić i udoskonalić. Wdrożenie części pomysłów wymaga czasu (bo potrzeba np wprowadzenia zmian w regulaminach). Musicie to zrozumieć.

Najważniejszą sprawą jest oczywiście decyzja o lokalizacji OMP. Widać wyraźne, że formuła mistrzostw w Czeladzi już się przeżyła i nie przystaje do obecnych czasów. Hodowcy oczekują czegoś więcej niż kolejnej wystawy. Są gotowi też do pewnych wyrzeczeń czy też do poniesienia pewnych kosztów, ale oczekują też lepszej jakościowo i organizacyjnie wystawy.

Po wypowiedzi klapucha wnioskuję, że finanse nie są największym problemem organizacyjnym, więc chyba wszystko jest na najlepszej drodze do nowego rozdania dla tej prestiżowej i historycznej wystawy (mistrzostwa naszego kraju mają długą i bogatą przeszłość, są imprezą starszą niż np. Mistrzostwa Niemiec). Wymagają więc należytego traktowania ...

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #24 : Lipca 09, 2014, 03:16:36 »

Widzę, że temat giełdy stał tematem wiodącym Umiech
Z tych wszystkich pomysłów pobierania opłat za giełdę właściwie tylko 2 wydają się realne pod względem organizacyjnym:
opłata za powierzchnię (jak np. w Zwolle) lub jednorazowa opłata dla sprzedających za uczestnictwo w giełdzie (jak np. w Erfurcie). Trzeba by się tylko zastanowić, dla kogo ta giełda miała by być: tylko dla wystawców, czy też dla wszystkich osób, które chcą się pozbyć ptaków. Osobiście uważam, że to pierwsze rozwiąnie jest bardziej pasujące do imprezy, jednak to drugie korzystniejsze, bo sporo zwiedzających nie tyle podziwia wystawę, co próbuje kupić ptaki. Ważny jest też aspekt logistyczny: małe pomieszczenie giełdowe = giełda tylko dla wystawców, duże pomieszczenie, mogące pomieścić również innych sprzedających = giełda otwarta dla wszystkich, z tym, że nie-wystawcy powinni płacić więcej za udział w giełdzie.
Co do zakazu spożywania alkoholu i palenia tytoniu na terenie wystawy/giełdy to popieram papugę. Jestem za mozliwie najdalej posuniętymi środkami wpływu na usunięcie tej patologii z naszych imprez. Pmysł z karami finansowymi jest niemozliwy do zrealizowania, bo żaden organizator (prywatny czy PFO) nie ma narzędzi prawnych do ściągania kar finansowych. Przepis ten byłby kolejnym martwym.
Co do sprzedaży ptaków w samochodzie - to było, jest  i będzie procedowane. Nie powstrzymamy tego. Jedynymi osobami, które mogą to zjawisko ograniczyć są kupujący - w samochodzie nie zawsze jest jak obejrzeć i zbadać ptaka, zwłaszcza w zimie. Jeśli nie będą kupować, to nikt nie będzie sprzedawał.

Wracając zaś do sedna sprawy, czyli samych Mistrzostw, to bardzo mnie dziwi fakt, że wyższe kolekcyjne zmniejszają atrakcyjność wystawy poprzez zmniejszenie ilości kolekcji. Każdy hodowca powienien wiedzieć, ile ptaków, które i jakie ptaki nadają się na wystawę, a które nie. Kolekcyjne nie ma przecież wpływu na jakość ptaków. To, że hodowca wystawi ich więcej, a będą mizerne, nie znaczy, że zajmie wiodące miejsce. Uważam, że lepiej mniej, ale żeby ptaki były rzeczywiście "wystawowe". Bo potem zwiedzający wystwę inni hodowcy, polscy lub zagraniczni powiedzą, że u nas ptaki są słabej jakości. Zresztą już to mówią, sam to mówię: u nas ptaki są słabe! Na wystawach dużo jest ptaków zbyt słabych do stawania w szranki i konkury!

Żeby organizacja była dobra, żeby wszystko było jasne i kalrowne należy najpierw ustalić jakieś zasady. Następnie zasady te zebrać w jasny, zrozumiały dla wszystkich i nie za długi regulamin. A na koniec ten regulamin zastosować. I to zastosować na szerokiej płaszyźnie: przestrzegać go powinni zarówno organizatorzy, uczestnicy jak i goście imprezy. Osobno regulamin konkursu - to już (chyba) mamy, być może wymaga jeszcze dopracowania, ale jest. Ale do tego dochodzi jeszcze regulamin porządkowy imprezy. Taki regulamin powienien być przestrzegany zwłaszcza przez uczestników imprezy. W regulaminie tym oprócz wytycznych postępowania powinny być również zamieszczone ewentualne kary za nieprzestrzeganie regulaminu. Żeby kary mogły mieć zastosowanie, każdy wystawca/uczestnik giełdy powinien własnoręcznym podpisem potwierdzić znajomość tegoż regulaminu i równoczesnie zapewnić, że będzie przez niego przestrzegany i że zgadza się na kary wymienione w w/w regulaminie. Powinno mieć to miejsce podczas zgłaszania ptaków do konkursy/giełdy. Nie podpisze = nie weźmie udziału w imprezie.

CarIvan
Go
« Odpowiedz #25 : Lipca 09, 2014, 08:38:09 »

Cytat: BreederGoulda  Dzisiaj o 05:29:51
Bezwzględny zakaz palenia i spożywania alkoholu w jakiejkolwiek postaci na wystawie oraz giełdzie. Osoba łamiąca ten zakaz zostaje usunięta z wystawy/giełdy, jeśli to hodowca wystawiający ptaki karą będzie zakaz wystawienia na kolejnych mistrzostwach, jeśli sprzedający na giełdzie bezwzględna eliminacja z ptakami z giełdy takiej osoby.
Tylko na kolejnych mistrzostwach? To powinien być dożywotni zakaz wystawiania ptaków, wykluczenie ze stowarzyszenia i wpis na czarną listę PFO, aby przypadkiem gość nie zapisał się do innego stowarzyszenia. Dodatkowo jeszcze dyskwalifikacja wszystkich ptaków wystawionych przez łamiącego wystawowe zasady hodowcę.
Co do zakazu spożywania alkoholu i palenia tytoniu na terenie wystawy/giełdy to popieram papugę. Jestem za mozliwie najdalej posuniętymi środkami wpływu na usunięcie tej patologii z naszych imprez.
Czekajcie ja celowo napisałem że tylko na kolejnych Mistrzostwach, każdy bowiem człowiek ma prawo do poprawy swego zachowania. Jak na załóżmy Mistrzostwach w tym roku odwali numer , zostanie usunięty z wystawy, jego ptaki zdyskwalifikowane i w kolejnym roku będzie miał zakaz wzięcia udziału w Mistrzostwach jako wystawca da takiemu to wystarczającą nauczkę bo straci prestiż a w jego miejsce wskoczą inni z którymi później będzie musiał konkurować chcąc odbudować reputację. Jeśli sprawa tyczyła by się handlarza z giełdy dał bym dwa lata z rzędu zakaz możliwości sprzedawania ptaków na Mistrzostwach i taki też ma prawo do "resocjalizacji".
A po co tak komplikować?
Dzielimy powierzchnię pomieszczenia giełdowego na ileś tam części. I dajemy możliwość zakupu dowolnej powierzchni handlowej. Zakładamy przykładowo, że 1 część to np. 50 czy 100 zł. Ktoś, kto ma dużo ptaków kupi 2-3 części, a ktoś kto ma tylko kilka sztuk do sprzedaży zakupi 1 cześć powierzchni handlowej. Nie będzie też żadnych zatargów między sprzedawcami o miejsca, bo każdy będzie miał swoje ponumerowane i wykupione miejsca.
Ja bym nawet był za dopuszczeniem do giełdy nie tylko wystawców, ale wszystkich (przy czym nie wystawcy płaciliby np. podwójną stawkę za miejsce na giełdzie), jeśli oczywiście spełnią oni warunki sanitarne narzucone przez PFO.
Jeśli nie wszystkie miejsca nie zostaną wcześniej sprzedane (w co mój znajomy pan Janek mocno wątpi), to w czasie wystawy można je będzie sprzedawać już taniej.
Nie wiem czy aby czasami nie doszło by do wykupu miejsc byle wyeliminować konkurencję i sprzedać swoje ptaki a tym sposobem zubożeje giełda a organizator nie zarobi. Jak ktoś ma sporo ptaków na sprzedanie dajmy na to ponad 50 szt i wykupi za 300 zł trzy części to raptem straci 3-4 ptaki na stoiska ale sprzeda resztę 47 czy więcej i zarobi na tym więcej niż niż by miał konkurentów obok. Kilku poważnych hodowców i giełda będzie tylko z ich ptakami reszta się nie załapie. Wprowadzenie opłaty za ptaki a nie za stoisko będzie relatywniejsze. Może być ono uproszczone tak jak podał kolega JAD. Myślę że nawet handlarz nie zostawi ptaków w samochodzie by je potem donosił, zresztą osoba stojąca na bramce wejściowej na halę wystawową Mistrzostw a druga na giełdę monitorowały by czy ktoś donosi ptaki, to jest nie trudne do wyłapania.

Pmysł z karami finansowymi jest niemozliwy do zrealizowania, bo żaden organizator (prywatny czy PFO) nie ma narzędzi prawnych do ściągania kar finansowych. Przepis ten byłby kolejnym martwym.
Można dogadać się z Komendantem Powiatowym czy Wojewódzkim Policji by wzięli patronat nad imprezą. Zamieszczenie ich na plakatach podniesie statystyki danej komendzie a wystarczą z dwa patrole na dzień w czasie wystawy by w razie czego ktoś z organizatorów mógł wezwać policję na giełdę czy wystawę a ci mandat już mogą wystawić za spożywanie alkoholu czy palenie w miejscu publicznym. Sprawa rozwiązana - kwestia chęci  dogadania się z odpowiednimi osobami w Komendzie danego miasta gdzie będzie wystawa.

opłata za powierzchnię (jak np. w Zwolle)
sprawdzi się ale w stosunku do wystawców akcesoriów, karm, klatek, frontów, leków, suplementów diety, nie w przypadku ptaków (wyjaśniłem wyżej).

lub jednorazowa opłata dla sprzedających za uczestnictwo w giełdzie (jak np. w Erfurcie)
Też niezły pomysł ale musisz ją jakoś sklasyfikować bo nie ustalisz tej samej opłaty dla tego co przywiezie ze sobą kilka ptaków i dla tego co ma nadwyżki hodowlanej np. ponad 50 czy 100 szt. często słabszej jakości lub nawet marnej ale za to nahodowane byle sztuka była więcej albo handlarz z ogromem ptaków różnych, ten też ma zapłacić tyle co ten co ma kilka ptaków?. Często bywają to młodzi (ci z małą ilością ptaków) zaczynający hodowcy którzy i tak mają nikłe szanse na wysoką ocenę i pozycję w wystawie nawet jeśli się wystawiają ale nadwyżki niejednokrotnie niezłych ptaków chcą sprzedać na giełdzie.
Żeby organizacja była dobra, żeby wszystko było jasne i kalrowne należy najpierw ustalić jakieś zasady. Następnie zasady te zebrać w jasny, zrozumiały dla wszystkich i nie za długi regulamin. A na koniec ten regulamin zastosować. I to zastosować na szerokiej płaszyźnie: przestrzegać go powinni zarówno organizatorzy, uczestnicy jak i goście imprezy. Osobno regulamin konkursu - to już (chyba) mamy, być może wymaga jeszcze dopracowania, ale jest. Ale do tego dochodzi jeszcze regulamin porządkowy imprezy. Taki regulamin powienien być przestrzegany zwłaszcza przez uczestników imprezy. W regulaminie tym oprócz wytycznych postępowania powinny być również zamieszczone ewentualne kary za nieprzestrzeganie regulaminu. Żeby kary mogły mieć zastosowanie, każdy wystawca/uczestnik giełdy powinien własnoręcznym podpisem potwierdzić znajomość tegoż regulaminu i równoczesnie zapewnić, że będzie przez niego przestrzegany i że zgadza się na kary wymienione w w/w regulaminie. Powinno mieć to miejsce podczas zgłaszania ptaków do konkursy/giełdy. Nie podpisze = nie weźmie udziału w imprezie.
Po to właśnie sobie dyskutujemy by z naszych wpisów członkowie RF wyłowili najistotniejsze, ustalili Regulamin i dali go do wglądu każdemu hodowcy oraz publicznie ogłosili by mogli się z nim zapoznać np. handlarze ptaków a przed wstępem na giełdę w przypadku handlarzy obligatoryjnie jak napisałeś podpis o konsekwencjach nieprzestrzegania, w przypadku wystawiających przy wstawianiu kolekcji czy pojedynczych ptaków również podpis.

Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
Tytuły: Hodowca Roku 2010
Wiadomoci: 351

Kanarki: żółte, białe recesywne

« Odpowiedz #26 : Lipca 09, 2014, 10:16:59 »

Ja dodał bym kilka spraw od których powinno się od razu zacząć.

Porządku na wystawie i giełdzie powinna w całości pilnować firma ochroniarska, a nie "koledzy hodowcy", z doświadczenia wiem że z "pilnowaniem" na OMP różnie bywa...

Druga sprawa klatki wystawowe.

Mistrzostwa Polski to nie bazar gdzie każdy może wystawiać ptaki w czym chce i jak chce...
Wszystkie powinny być jednakowe!!!
Proponował bym oryginalne telewizorki z Quiko.
W innych klatkach bym nie przyjmował ptaków.
Papierowa odradzam, przynajmiej te co stosoawna były na ostatnich mistrzostwach.
Ptaki w papierówkach całkowicie inaczej się prezentują.

Powinien być ustalony jeden regulamin i wzór klatek wystawowych (nie chodzi tylko o klatki ale o rozstawianie żerdek, pojemników na wodę i ziarno.)
Gdyby rada PFO takich potrzebowała chętnie użyczę standardów zakupionych w Niemczech gdzie wszystko bardzo dokładnie jest opisane i pokazane na zdjęciach.

Na giełdzie proponował bym postawienie regałów takich jak na wystawie gdzie ptaki sprzedawane były by w klatkach wystawowych max po 4 ptaki w klatce. Każdy z hodowców który zechciał by sprzedać swoje ptaki zobowiązany był by do przyniesienia takich klatek lub wypożyczenia od organizatora. (Myślę że papierowe wystawówki nadawały by się do tego.)

Trzecia sprawa to ocena ptaków!!!
Nie dopuszczalne jest to aby ptaki były oceniane o godz. 19:00 po zmroku (ptaki o tej porze śpią) przy żółtych jarzeniówkach.
To całkowicie wypacza ocenę i mija się z celem, kanarki przy sztucznym świetle wygadają zupełnie inaczej niż za dnia.

Proponował bym ocenę ptaków na specjalnie przygotowanych do tego stanowiskach.
Stwarzało by to równe szanse dla każdego hodowcy bo warunki oceny były by ciągle takie same.

Przy specjalnym oświetleniu np: Jarzeniówki Birdlamp

CIH F-047
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #27 : Lipca 09, 2014, 11:07:10 »

Wydaje się wam śmieszne obniżenie kolekcyjnego - czy ja żle pisze czy nie czytacie ze zrozumieniem - powtórzę jeszcze raz, obniżenie kolekcjnego jest możliwe tylko jeżeli wprowadzi się opłaty za wstęp i temu podobne. I nie wiem co jest śmiesznego w tym że obniża się kolekcyjne, powodując tym samym zwiększenie ilości ptaków na mistrzostwach - bo im mniej hodowca ma zapłacić tym chętniej ptaki wystawia - taka polska rzeczywistość. Powtarzam jeszcze raz że to co piszę to propozycje, a nie jakieś końcowe decyzje.

Wiec tak oplata za ptaka czy to pojedynczego czy w kolekcji powinna byc taka sama. Z oplata ta sa zwiazane koszta  ktore sa takie same dla kolekcji (czterech ptakow) czy dla czterech pojedynek. Aby przyciagnac hodowcow do wystawienia wiecej ptakow trzeba organizowac wystawe w ktorej beda nagradzani hodowcy np. dziesiec najlepszych kanarkow kolorowych,kanarkow ksztaltnych itd. Pozniej mozna takze nagrodzic hodowce ktory wystawi najwiecej ptakow na calej wystawie.

Jesli chodzi o gielde to nie bedzie dobrze dzielic gieldy na metry kwadratowe wprowadzi to haos i niby jak to zrobic kreda po parkiecie Duży uśmiech. Moim zdaniem jest kilka sposobow ktore nie sa pracochlonne a funkcjonuja dobrze.Jednym ze sposobow jest sprzedaz stolu ktory oczywiscie wczwsniej bedzie przygotowany przez organizatorow wystawy. Oplata za taki stol nie wiem ile bo nie siedze w interesie decyduje organizator. Hodowca (handlarz) wynajmujac taki stol moze sprzedawac ptaki bez zadnych limitow. Sprawa oczywista zgodnie z regulaminem PFO. Za stoly najlepiej pobierac pieniadze w rezerwacji bez zwrotow platnych z gory przynajmniej tydzien wczesniej.
Drugim sposobem jest sprzedaz stolow z klatkami wystawowymi. Na stole takim znajda sie klatki w zaleznosci od potrzeb hodowcy. Zawsze zarezerwowane i zaplacone wczesniej. W klatkach tych znajda sie pojedynki i nie wiecej ptakow do sprzedazy.Hodowca taki moze miec nawet 10000 ptakow ale do ekspozycji bedzie mogl wystawic tylko tyle ile klatek zaplacil wczesniej reszta pod stol i kategoryczny zakaz wystawienia do ekspozycji. Jezeli w organizacji brakuje klatek to mozna podwoic ilosc ptakow.
Trzeci i moim zdaniem swietny sposob sprzedazy ptakow jest organizowanie sprzedazy bezposrednio  przez organizatora. Zwiazek taki wystawia karte zgoszen do gieldy na ktorej hodowca zainteresowany sprzedaza ptakow okresla ich rase,ilosc i cene. Ptaki sa przyjmowane i klatkowane pojedynczo lub parami w zaleznosci od potrzeb. Cala sprzedaza zajmuje sie organizator oczywiscie odplatnie np. 5% od ceny ptaka sprzedanego. Za klatkowanie nie pobiera sie oplat. Sposob ten jest pracochlonny dla organizatora ale napewno przyciaga wielu hodowcow ktorzy w wolnym czasie moga np. zwiedzic miasto wystawy. Podczas sprzedazy ptaki sa w ciaglej warcie aby nie zginal zaden pupil. Osobiscie jest to dobry sposob jesli wystawa trwa kilka dni i handlarz nie ma czasu. Jest to takze dobry sposob dla hodowcow ktorzy maja dobre ptaki i szukaja dobrych ptakow bo w takich pojedynczych klatkach latwo zobaczyc dobrego ptaka. Mrugnięcie
« Ostatnia zmiana: Lipca 09, 2014, 11:11:14 wysane przez klapuch » Zapisane

CarIvan
Go
« Odpowiedz #28 : Lipca 10, 2014, 05:15:29 »

Wiec tak oplata za ptaka czy to pojedynczego czy w kolekcji powinna byc taka sama.
Pozwolę się tutaj nie zgodzić. Nie sztuką jest zawieźć jednego kanarka czy nawet innego ptaka na wystawę bo pojedynczego, który kwalifikuje się na championa w całej hodowli zawsze wyłowisz, sztuką jest złożyć kolekcję czterech takich samych ptaków. Moim zdaniem oceniana do tytułu Mistrza czy dwóch poniższych w-c Mistrzów Polski powinna być tylko kolekcja. Oczywiście pojedynczy ptak powinien być oceniony i nawet jak uzyska max. pkt. to taki hodowca powinien otrzymać dyplom ale nie tytuł Mistrza Polski a opłaty były by właściwe tak jak zaproponowałem wcześniej. Dotyczy to ptaków drobnych kanarki, egzotyka, dzikuski, małe papugi, trzeba by to posegregować gdyż jak ktoś wystawi papugę arę, jedną sztukę powinien normalnie otrzymać tytuł bo raczej ciężko wyhodować a co dopiero wystawić cztery sztuki.  Mrugnicie

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #29 : Lipca 10, 2014, 01:04:13 »

Pozwolę się tutaj nie zgodzić. Nie sztuką jest zawieźć jednego kanarka czy nawet innego ptaka na wystawę bo pojedynczego, który kwalifikuje się na championa w całej hodowli zawsze wyłowisz, sztuką jest złożyć kolekcję czterech takich samych ptaków.
Totalna bzdura ze zawsze da sie wylowic pojedynczego championa w calej hodowli a wiec ile jest hodowli tyle championow. Nastepnie BreederGoulda ptaki w kolekcji nie musza byc takie same aby wygrac wystawe. A tak naprawde pisalem o kosztach wystawowych ptakow pojedynczych i kolekcji ktorych koszt jest taki sam a wiec i cena dla wystawcy za zgloszenie powinna byc taka sama.

Dotyczy to ptaków drobnych kanarki, egzotyka, dzikuski, małe papugi, trzeba by to posegregować gdyż jak ktoś wystawi papugę arę, jedną sztukę powinien normalnie otrzymać tytuł bo raczej ciężko wyhodować a co dopiero wystawić cztery sztuki.  Mrugnięcie
Dlaczego chcialbys segregowac hodowcow i ich ptaki. Kazdy z nas wybral ptaki do hodowli a razem z nimi trudnosci i radosci z ich hodowli.
« Ostatnia zmiana: Lipca 10, 2014, 01:46:00 wysane przez Jacky » Zapisane

Strony: 1 [2] 3 4 ... 9   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!